Læserbrev

Et forsimplet verdensbillede

24. oktober 2015

I går den 23. oktober beskyldte Informations Peter Tygesen i en leder Verdens Bedste Nyheder for at skønmale billedet af Afrika ved at fortælle om et kontinent i vækst med et dertilhørende marked og en middelklasse, der også er vokset de seneste årtier. Tygesen kigger tilbage på den seneste tids flygtningestrømme fra blandt andet Afrika, og spørger retorisk: »Hvis afrikanerne lever det gode, solide middelklasseliv, hvorfor stemmer de sig så bort med fødderne? De to fortællinger skurrer, de kan ikke begge være sande.«

Han mener åbenbart, at når afrikanere flygter til Europa, må fortællingen om mindre fattigdom og mere middelklasse være løgn. Men så simpel er verden – eller Afrika – desværre ikke. Afrika er jordens næststørste kontinent og består af 54 forskellige lande med mere end én milliard indbyggere i alt. Hvis Peter Tygesen tror, at så stort og mangfoldigt et kontinent kun kan rumme én fortælling, én sandhed, så gør han sig skyldig i et pinligt forsimplet verdensbillede. Og det er netop den forsimplede fortælling om, at udviklingslandene består af lutter armod og håbløshed, som vi hos Verdens Bedste Nyheder siden 2010 har forsøgt at gøre op med.

Vi laver konstruktiv journalistik, og vi erklærer åbent, at vi skriver om udvikling og fremskridt. Men vi forsøger ikke at bilde nogen ind, at alt går godt i udviklingslandene. I vores myteartikel fra sidste år, »Middelklassen er Afrikas fremtid«, understreger vi netop, at her altså ikke udelukkende er tale om en middelklasse med amerikanerkøleskab og to biler i garagen. Artiklen understreger også, at ulighed og sårbar økonomi stadig er en udfordring for mange afrikanere. Verdens Bedste Nyheders mission er ikke – og har aldrig været – at give befolkningen et fejlagtigt billede af udviklingslandene. Men som Tygesen også selv indleder sin leder, så har store dele af befolkningen desværre allerede et fejlagtigt billede af udviklingen i blandt andet Afrika: De har et mere negativt billede af udviklingen, end virkeligheden retfærdiggør. Dét vil vi gerne lave om på. Vi vil gerne have nuancerne frem. Derfor vil vi også gerne give Tygesen fuld opbakning til hans afsluttende nødråb: Lad os få nogle flere korrespondenter til Afrika.

Thomas Ravn-Pedersen, sekretariatsleder og chefredaktør, Verdens Bedste Nyheder

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ivan Breinholt Leth

Det sædvanlige udenomssnak. Alle som ikke er enige med u-landssektoren har et forsimplet verdensbillede, kan ikke tælle til 54 og forstår ikke, hvor kompleks Afrika er. Så kom dog til sagen! Har Verdens Bedste Nyheder anvendt falske data fra African Development Bank, eller har I ikke? Hvorfor er I tilsyneladende totalt ukritiske overfor disse åbenlyst forkerte data? Er I så desperate efter at forsøge at vende den faldende folkelige tilslutning til u-landsbistanden, at I er parate til at kolportere løgnhistorier?