Kronik

Bliver Morteza asylsystemets næste dødsoffer?

Afghanskfødte Morteza Ateyee står til at blive tvangshjemsendt i dag. Hans sag er seneste eksempel på, hvordan de danske myndigheder uden humanitært hensyn og på trods af den afghanske regerings advarsler udviser tidligere uledsagede flygtningebørn til en usikker skæbne
Efter mere end fem år i Danmark skal Morteza Ateyee nu tvangsudsendes til et af verdens farligste lande, Afghanistan. Morteza har intet netværk i Afghanistan og kan ikke vende tilbage til den by, han kommer fra.

Bente Jæger

Debat
7. oktober 2015

I dag skal Morteza Ateyee møde op i Sandholmlejren. Det bliver formentlig hans sidste handling inden hans endelige tvangsudrejse af Danmark til en formentlig uhyggelig skæbne i Afghanistan.

21-årige Morteza Ateyees historie viser med al tydelighed, hvordan de danske myndigheder trodser den afghanske regerings advarsler og udviser tidligere uledsagede flygtningebørn til overfald, hjemløshed og død.

I flere af de sager for afghanernes vedkommende, jeg har haft lejlighed til at studere, er det et gennemgående træk, at myndighederne fra første til sidste færd giver afslag på opholdstilladelse på baggrund af det, man kunne kalde manglende troværdighed, altså en påstand om at asylansøgerne via deres advokaters formidling ganske enkelt lyver.

I mange tilfælde drejer det sig om børn, helt unge mennesker eller kvinder, der allerede har et mangeårigt ophold bag sig i Danmark i asylcentre, har lært sproget, gået i skole, har knyttet venskabsforbindelser her i landet og af samme grund opfatter sig som hjemmehørende her og med god grund er panisk bange for tvangsmæssigt at vende tilbage til deres oprindelsesland.

Jeg frygter, at Morteza Ateyee vil komme til at dele skæbne med brødrene Vahid og Abolfazl, som før deres tvangshjemsendelse af deres psykolog blev vurderet til at være alvorligt angstprægede, skrøbelige og selvmordstruede. Vahid, der siden hjemsendelsen blandt andet har boet som hjemløs under Pol-e-Sokhta-broen, hvor især heroinafhængige mænd opholder sig blandt skrald og menneskeafføring, meddelte knap tre måneder efter ankomsten til Kabul den 29. juni, at hans 16-årige bror er død.

I måneder har de danske myndigheder forholdt sig passive i forhold til den dokumenterede fare, de to brødre svævede i.

Udsat minoritet

Morteza Ateyee taler udmærket dansk, men var ligesom krøbet ind i sig selv, da jeg mødte ham for nogle uger siden ved et tilfælde før et interview hos Radio24syv i København. Hans blik havde den samme farve af udvejsløshed, som jeg har mødt hos unge palæstinensere på Vestbredden.

Alene det, at Morteza Ateyee tilhører den etniske minoritetsgruppe Hazara, burde få enhver myndighedsperson herhjemme op af stolen under behandlingen af hans asylansøgning i forhold til udlændingelovens paragraf 7, der taler om særlige forhold – herunder forfølgelse – der berettiger til en opholdstilladelse. Mange af de afghanere, der søger asyl i Danmark, tilhører Hazara, som har været alvorligt udsatte i mange generationer, og som efter 40 års krig og borgerkrig i Afghanistan og forfølgelser fra Taleban for det meste ingen muligheder har for at klare sig i Afghanistan og derfor for at overleve må leve som internt fordrevne eller illegale flygtninge i Iran.

Men i denne tid, hvor stemningen i flertallet af befolkningen til mange politikeres forbløffelse og Dansk Folkepartis forargelse er udpræget positiv over for mennesker, der flygter fra krig, sult eller undertrykkelse, fortsætter Danmark ufortrødent med at sende afviste asylansøgere tilbage til mulig død, forfølgelse eller mangeårig fængsling i deres såkaldte hjemlande. Og altså også til Afghanistan, der efter årtiers krig og over 1,5 millioner civile drab er nedbrudt og præget af organiseret kriminalitet, fattigdom, vold mod kvinder og etnisk og religiøs forfølgelse, og hvor Taleban er på fremmarch efter bl.a. en mislykket dansk krigsdeltagelse. Den afghanske regering har på denne baggrund opfordret verdenssamfundet til at indstille hjemsendelser af afghanske flygtninge, fordi den ikke kan garantere for deres sikkerhed og rehabilitering.

Langt fra skrivebordene

Morteza Ateyee kommer som 16-årig til Danmark i 2010 som såkaldt uledsaget flygtning og bliver bosat i det kommunale flygtningecenter i Thisted. Efter dagældende lovgivning burde han straks, bl.a. pga. sin alder, have modtaget opholdstilladelse.

Røde Kors dokumenterer i 2010, at hans familie opholder sig i Iran, men det tror Udlændingestyrelsen ikke på. I Udlændingestyrelsen ved man bedre. Hvorfra man har sin bedrevidenhed, er en af den slags gåder, der aldrig bliver opklaret. Baseret på en kort samtale med NUC (Nationalt Udlændinge Center) tror man ikke på det, Morteza fortæller. I 2011 får han afslag på opholdstilladelse.

De næste fire år tilbringer Morteza Ateyee fortrinsvis i flygtningecentret i Thisted. Han nægter flere gange frivillig hjemrejse. Han lærer sig efterhånden dansk, går i skole og spiller undertiden fodbold med danske venner i Thisted og omegn.

Han aflægger sig i 2013 sin muslimske tro og erklærer sig ateist. Imens prøves hans sag i flere instanser, alle med negativt resultat – også i 2014, da Dansk Flygtningehjælp forgæves forsøger at genåbne hans sag med udgangspunkt i, at han ingen familie og intet tilhørsforhold har at vende tilbage til i Afghanistan. På baggrund af den uretfærdige afgørelse og under truslen om hjemsendelse forsvinder Morteza Ateyee. Men han bliver fundet igen og sat i Sandholmlejren.

Herefter følger den formelle beslutning i Udlændingestyrelsen om tvangshjemsendelse i en sag, der er grebet forkert an fra starten, og som der ikke – på trods af endnu en samtale i Udlændingestyrelsen med Morteza Ateyee og en advokatansøgning om opholdstilladelse grundet særlige forhold – kan rokkes ved. Det forhold, at han i den virkelige verden, som befinder sig langt fra Udlændingestyrelsens skriveborde, ikke har noget tilhørsforhold i sit oprindelsesland, at han højst sandsynligt pga. af sin etnicitet står til forfølgelse fra Taleban og derudover pga. af sin ateisme står til mindst 14 års fængsel, ja, muligvis alene af den grund vil blive dræbt, og at han som dansktalende med danske venner har slået rod i Danmark (under svære betingelser) og kunne blive et aktiv for landet – alt dette fejes af bordet. Tilbage til Afghanistan skal han, om det så skal koste ham hans liv. Who cares?

Ingen tager ansvaret

Muligvis har der blandt myndighederne indfundet sig en særpræget kynisme oven på de tusindvis af døde og druknede flygtninge i Middelhavet, og muligvis betyder et enkelt ungt menneskes liv ikke det store i det samlede regnskab? Men hver gang et menneske dør, går en hel verden under – det er en gammel jødisk erfaring, der stadig gælder i den civiliserede verden, som vi stadig her i landet bryster os af at tilhøre.

Ingen tager ansvaret i sådanne tilfælde. Hverken myndighederne eller de danske politikere, der i forhold til resten af EU har indført en særlig hård linje i flygtninge- og asylsager, der gælder afghanere og irakere.

Jeg har indtryk af, at det danske asylsystem fungerer efter dette mønster: Man prøver ikke at finde ud af, hvem der er berettiget til asyl, man prøver snarere at finde ud af, hvad man kan gøre for at undgå, at nogen er berettiget til det. Her er en opgave for den folkelige, humanistiske opposition i Danmark – den politiske er svær at få øje på.

I dag står Morteza Ateyee under alle omstændigheder til umiddelbar tvangshjemsendelse efter fem års ophold i Danmark.

Stig Dalager er forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Ingen famile eller anden tilknytning til Afghanistan og mindreårig.......der må være noget galt med den afgørelse, hvis det er sagens facts?

Carina Rohrbach

Det ER sagens facts. Hans familie bor i en flygtningelejr i Iran. De blev væk fra hinanden, da de flygtede fra Afghanistan. Han kan ikke sendes til Iran, for Iran tager ikke imod flere flygtninge fra Afghanistan. Det er skræmmende, at sådan en udvisning sker.

Peter Hansen, Per Klüver, Dorte Schmidt-Nielsen, Anne Eriksen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
John Christensen

Opdagede at Moteza er 21 år gammel, men alligevel bør han ikke sendes hjem til ingenting, bortset fra forfølgelse og menneskelig fornedrelse.
Fokuser hellere på voksne nykommere, der ikke har slået rødder endnu - og som har et netværk hvor de kommer fra.
Hjælp i nærområdet kunne vel også bestå i udslusningscentre i til en start, Kabul og Bagdad. Giv dem lokale uddannelsesmuligheder og anden fornøden hjælp i repatrieringen. Hvad har vi i grunden gang i der ude?

God dag der ude

Philip B. Johnsen

Det er sørgeligt at se Danmark udvise børneflygtninge til Afghanistan, et land som Danmark har svigtet så forfærdeligt, hvor IS er på vej ind, hvor Danmark svigtede og efterlod et gigantisk magt vakuum og det kaldes sikkert for uledsaget børn.

Afstumpetheden i dansk politik, har nået nye højder med denne og den foregående regering.

Fra link:
"IS fighting Taliban in Afghanistan, Daesh (IS) in Afghanistan could also influence US plans for ending its 14-year-old military mission there says US commander Army Brig. Gen. Wilson Shoffner "

Link: http://www.dawn.com/news/1200933

Pia Qu, Dorthe Jørgensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Først og fremmest tak til Sig Dalager for denne artikel, som jeg læste i den trykte i går, samtidigt med at jeg allerede havde fået den glædelige nyhed at Mortezas sag er blevet genåbnet!

Det er uforståeligt at man udsætter unge uledsagede fra Afghanistan for så mange prøvelser, velvidende at situationen i Afghanistan dag for dag forværres.

På det afghanske ministeriums side kunne man i forgårs læse dette:
""Reaching over 6 million people at its peak, this is the biggest refugee situation UNHCR has ever dealt with, as well as the biggest voluntary repatriation operation in our history, with over 5.8 million returnees since 2002," he stressed, adding: "Today, after more than 35 years and with 2.6 million registered refugees remaining in 70 countries, Afghans are also the world's largest protracted refugee population.":
http://morr.gov.af/en/news/un-high-commissioner-calls-for-renewed-intern...

Vi mangler flere informationer

Det virker umiddelbart horribelt at sende den unge mand tilbage til Afghanistan. Og man må da håbe på, at en ny, ordentlig behandling af hans sag fører til et andet resultat.

Men ærligt talt, så mangler jeg flere informationer, før jeg kan sige, at Udlændingestyrelsen handler umenneskeligt, og at vores asylsystem er forkert.

Alene det forhold, at der er tvivl om, hvordan han blev adskilt fra sin familie, giver mig stof til eftertanke. Sæt nu, at denne adskillelse har været planlagt, og at tanken har været at sende den unge mand til Danmark som uledsaget barn i forvisning om, at hans ophold ville være konventionssikret, og at han på et senere tidspunkt vil kunne kræve resten af familien til Danmark i henhold til reglerne om familiesammenføring. Hvis det er tilfældet, så er der jo tale om en kalkuleret måde at snyde asylsystemet på. Lidt i stil med den metode, som den nuværende folkevandringsbølge anvender, når den skubber børnene foran sig i forceringen af landegrænserne i Europa. Eller den metode, som hårdkogte kriminelle med opholdstilladelse i Danmark anvender, når de sørger for at have mindreårige børn og dermed undgår udvisning af landet.

Jeg kan allerede fornemme en orkan af forargelse rejse sig - ikke over, at det danske asylsystem misbruges, men over at jeg påpeger, at det er muligt, og at det er børnene, der kynisk bruges til dette formål.

Som sagt: Jeg mangler flere informationer i den konkrete sag, og det tror jeg også, at alle andre her på bloggen gør. Det er alt for nemt at fælde domme alene på umiddelbare følelser; det er faktisk en gratis omgang. Hvis vi skal have mulighed for at tage saglig stilling, må vi også have et sagligt grundlag.

Det er i virkeligheden også i de berettigede asylsøgeres interesse. De kan ikke være tjent med at være genstand for skiftende stemninger, men har behov for et sikkert retsgrundlag. De har slet ikke brug for at blive indlemmet i en amorf masse af mennesker, der søger lykken i det velhavende Europa uden at være reelt asylberettigede. Derfor er det vigtigt - meget vigtigt - at skelne mellem asylberettigede (i de internationale konventioners forstand) og almindelige migranter, der individuelt vil sikre sig en formodet mere behagelig tilværelse end den, de ville have udsigt til i deres hjemland.

Meget tyder på, at Morteza som medlem af et forfulgt mindretal vil være berettiget til asyl. Men de nærmere omstændigheder kender vi ikke.