Kommentar

Kan det frie, åbne Europa overleve terroren?

Et så omfattende og koordineret angreb som fredagens i Paris varsler ilde for vores frie livsform: Vi risikerer, at grænser lukker og politistatsmetoder vender tilbage
Debat
17. november 2015

Hvor længe går der, før Europas liberale åbne demokratier begynder at krakelere? Man skal passe på med forudsigelser efter et terrorangreb. Udådens ekstreme karakter driver iagttagere ud i ekstreme svar.

Indtil nu var Europas modtræk mod terrorisme ikke ekstreme. Trods dystre varsler om det modsatte udviklede de europæiske demokratier sig ikke til politistater, og der er ikke kommet modterror eller pogromer mod muslimer.

Europas beskedne reaktioner på terrorisme er en konsekvens af voldens beskedenhed. Efter al-Qaedas angreb på World Trade Center og Pentagon i 2001 er det mest slående ved den islamistiske terrorisme i Europa, hvor lidt af den, der har været. Det kan vi så takke politi og efterretningstjenester for, fordi de har forpurret så mange aktioner. Og vi kan gentage den vigtige pointe, at de fleste muslimer jo ikke ønsker at have noget at gøre med totalitær religion. Hvad end årsagen nu er, er den praktiske konsekvens, at ingen magthavere har følt behov for at bevæge sig i retning af undtagelsestilstand.

Europa har ’kun’ måttet tåle angrebene på Madrid og London, og drabene på jøder, satirikere, fritænkere i Paris, Bruxelles og København. Desuden var gerningsmændene nogle sølle lone wolf-mordere.

Radikal islam kuer os ikke

Ikke at Europa ikke har forandret sig. Efter at islamister opfordrede til mord på tegnere, der spottede Muhammed, har en kujonagtig selvcensur spredt sig i åndsliv og journalistik, som virker desto mere fej, fordi den er uerkendt. Men stadig har radikal islam ikke tvunget os til at radikale forandringer af vores samfundsorden. Kunne man i tidsmaskine rejse 20 år tilbage, ville vi se kontinuitet mellem vores verden i Storbritannien, Frankrig og Danmark i dag og dengang.

Jeg vil heller ikke minimere de islamistiske forbrydelser, når jeg siger, at Europa har været heldig. Fra Nigeria til Afghanistan har en islamofascismens doktriner sanktioneret massemord og selvmordsaktivisme og drevet regioner ud i borgerkrig og kaos, men ikke vores kontinent. Her er mistænkte stadig uskyldige, indtil det modsatte er bevist. Den europæiske konvention om menneskerettigheder står ved magt. Terrorisme bekæmpes stadig ved retsstatsmetoder, ikke militær undtagelsestilstand. Trods alle provokationer er vi forblevet, hvad vi var.

Efter de koordinerede parisiske angreb kan vi ikke være sikre på, at dette fortsætter. De forfærdelige lidelser hos mennesker, der var gået i byen, til koncert eller fodboldkamp med venner og familie, bevæger hjertet. De kyniske kalkulationer bag angrebene støder sindet. Disse mordere var ikke ’ensomme ulve’, men en hær, der begik en velplanlagt og dæmonisk gennemført forbrydelse mod menneskeheden.

Forladt civilt sprogbrug

Præsident François Hollande har forladt det civile livs sprogbrug. Han betegnede grusomhederne som en ’krigshandling’ snarer end en civil forbrydelse, og erklærede landet i undtagelsestilstand. Han har lukket republikkens grænser og er dermed blevet del af en tendens.

Grænserne lukker over hele Europa. Grænsehegn skyder op mellem Slovenien og Ungarn, selv svenskerne, så åbne og tolerante mennesker som nogen, indfører kontrol på broen mellem København og Malmø. Den Europæiske Union var ellers udtænkt som åben. Dens ledere vigtede sig af at have brudt med de nationalistiske manier, der førte til så megen ødelæggelse i det 20. århundrede.

Respektable europæere kan fordømme de nationalistiske partier, der vinder frem ved at tordne mod ’masseindvandring’, som ’højreekstremistiske’. De kan sige, at den folkelige frygt for, at der er terrorister blandt de flygtninge, der flygter fra Assad og IS, er absurd. Men deres kritik øger kun vreden blandt deres borgere. Men mennesker ønsker fysisk sikkerhed ligeså meget som de ønsker økonomisk.

For at sikre menneskerettighederne og hindre en bølge af autoritære regeringer i at komme til magten, må vi acceptere, at nogle sikkerhedsmæssige bekymringer er reelle og ikke en sammensværgelse indgået af gustne kræfter for at skabe ’moralsk panik’. Vi skal også forstå, at migration og radikal islamisme kan forandre Europa nu, og vil vi have indflydelse på i hvilken retning vores lande bevæger os, må vi først fortjene retten til at blive hørt ved at være ærlige omkring disse forandringer.

Vi forblev frie, men ...

Hvor meget Europa vil ændre sig, er et åbent spørgsmål. Efter 11. september profeterede kommentatorer, at vores hedonistiske verdens tid var omme. Ironien sank også i grus med World Trade Center, sagde de. Postmoderne æra var ovre. Fremover vil vi være seriøse og dystre mennesker, der så tilbage på de naive 1990’ere som en historisk parentes.

Intet af dette skete, fordi den forudsagte voldsbølge aldrig kom. Vi forblev frie til at nyde livet, og det skal vi være taknemmelige for.

Måske er vi lige så heldige igen. Måske de parisiske angreb trods alt vil være en sjældenhed, en chokerende forbrydelse, der brød ind i vores liv, men ikke ændrede dem. Måske indvandrere vil blive integreret og populistiske partier forsvinde. Måske alle disse europæiske borgere, der har været udsendt som krigere for IS ikke vender tilbage for at nedkalde deres gudfrygtige terror over os. Måske de ikke inspirerer onlinefølgere til at begå lignende forbrydelser. Om 20 år kan vores børn se tilbage og sige med lettelse, at kontinuiteten med fortiden igen opvejer forskellene.

Måske vil vi kort sagt være heldige igen. Men jeg må sige, at når jeg ser på disse scener fra Paris, føles det, som om vores held lige slap op.

© The Observer og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

DR P1 Morgen fører an i fordummelse og overdreven retorik

I afviklingen af programmet efter kl. 7.00 udtaler den kvindelige journalist "vi er alle enige om at hade Islamisk Stat".

Hvordan er det muligt, at et tidligere seriøst program kan skrive noget så unuanceret. At hade er vel det modsatte af at elske. Vi taler om følelser.

Følelser er det sidste man bør kaste på bålet. Her skal tænkes og ageres med fornuft mhp. at bringe de skyldige for domstolen.

DR bør om nogen bevare overblikket og herunder arbejde for at give vores hjerner noget at arbejde med. Tankeløse journalister bør holde sine følelser for sig selv eller blive hjemme.

Benjamin Lau Jensen, Hans Paulin, Peter Hansen, erling jensen, Janus Agerbo, Lars Jorgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Måske det ikke går så galt, hvis politikerne holder op med at leve i en fantasi om, hvad deres samfund skal og skal kunne - for i stedet at tage vare på borgerne og kampen for et anstændigt liv for alle? Så vil hvervningen til rabiate krigeriske bevægelser med garanti stilne af. Ønsket om at høre til et sted er en af menneskets dybeste behov, og bliver man ikke lukket ind det ene sted, finder man et andet, der vil - og desværre ganske ofte og vrede og trods.

Jens Kofoed, erling jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg må ha' overhørt den kvindelige journalist i P1-morgen. Men i går bl.a. i P1-debat talte politikkerne der medvirkede meget om muslimernes had til den vestlige verden.
Hvorfor holder "vi "ikke op med at give hinanden stempler og følelser osv. Tænk om "vi" kunne begynde at forstå grunden til af folk handler sådan og sådan og begynde at rette op på de forhold der føre til disse handlinger.
Hvem udover de mest eksterme i den vestlige verden tror på at udelukkelse og straf - ja ligefrem udryddelse - kan genskabe respekten for hinanden.

Endnu en artikel der på små-subtil vis drejer sig om splinten i konflikten for at lægge sand over bjælken - vestens krigsførelse i mellemøsten er den virkelige kontekst for hele problematikken. En vildledning der fører til en i bedste fald overfladisk diskussion mens tiden spildes og vi i vesten fortsætter med at bombe civile til døde og lemlæstede. Med den sædvanlige stærke implicitte præmis at menneskeliv i vesten er betydeligt mere vigtige og mere værd end menneskelig i mellemøsten. Forleden så jeg en beregning der sagde omkring 1400 gange mere værd.

Jeg lavede lige en hurtig googlesøgning på hr Cohen og helt i tråd med ovenstående højrenationalistiske 'seriøsitet' faldt jeg over en ganske interessant artikel af den seriøse (og 'dystre' jf. artiklen ovenfor, fra 2011), hvor hvor Cohen nævnes. Her et centralt citat der illustrerer Cohens (corporative) og anti-intellektuelle præferencer:

"Nick Cohen, another star columnist, this time at the Observer, found time to mention Chomsky recently, dismissing him and other prominent critical thinkers such as Tariq Ali, the late Harold Pinter, Arundhati Roy and Diana Johnstone as “west-hating”. He blamed liberals and the left for their “Chomskyan self-delusion”, and suggested many were “apologists for atrocities”."

For nu at give en mulighed for at høre lidt fornuft i denne tid så vil jeg stærkt anbefale netop Harold Pinters nobelpris-tale, hvor han bruger ti minutter på at tale om sine teaterstykker, som han fik prisen for. Resten af tiden forklarer Pinter hvordan USA siden anden verdenskrig har destrueret demokratier overalt på kloden for at indsætte og støtte diktaturer. Talen er særdeles stærk og udstiller meget godt Cohens corporative værdier: https://www.youtube.com/watch?v=PH96tuRA3L0

Link til artiklen af Cook: http://www.counterpunch.org/2011/09/28/the-dangerous-cult-of-the-guardian/

Benjamin Lau Jensen, Kurt Nielsen, Holger Madsen, erling jensen, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kan terroren overleve den frie verden?

"Følelser er det sidste man bør kaste på bålet. Her skal tænkes og ageres med fornuft mhp. at bringe de skyldige for domstolen"

Kurt Loftkjær - Det er svært at finde - fornuften og realismen...
Jeg kan ikke huske, hvornår følelserne har haft større magt herhjemme - end under denne krise. Faktisk er det som om, at dem, der taler for en realistisk tilgang for de praktiske problemer på længere sigt, bliver beskyldt for at være racister!
Man kunne sige afskyr i stedet for hade, er det bedre?

georg christensen

Det frie EUROPA (folket) kan sagtens overleve. Frankrig kan være med til at vise os vejen.
Tyskerne og Englænderne , og deres kamp mod hinanden, har europa ikke brug for.

Lidt mere Fransk Russisk Tyrkisk "EUROPA", ønsker jeg også.

NB: Vi EUROPÆERNE , som alle andre forbund, nå lære af hinanden og ikke lade os forstyrre af magtbegærligheder , som modarbejder hinanden (i det synlige som i det skjulte).

Niels Duus Nielsen

En interessant analyse fra irske Gearoid O'Colmain:

https://www.youtube.com/watch?v=L7GAbVhjTSw

En mærkelig artikel, der ser dagens situation i et "tunnelsyn".

Europas lande og andre lande har i tidens løb oplevet "traditionelle" krige, to verdenskrige, revolutioner , etniske udrensninger og meget andet skidt - og alligevel er bl a de demokratiske stater kommet igennem disse problemer - problemer der ( i parentes bemærket) var meget større end dagens problemer med IS.

Lars Jørgensen
17. november, 2015 - 10:03

Tak for et aldeles udmærket indlæg med flere indsigtsfulde betragtninger og henvisninger til mennesker, det altid, uden undtagelse, er værd at stifte bekendtskab med. Jeg har i flere indlæg henvist til Frankrigs drab på op mod 1 million muslimer i Algeriet i halvtredserne under deres befrielseskamp mod et afskyvækkende fransk kolonivælde. Med udgangspunkt i dette kolossale antal ofre ville 1 offer i Paris massakren svare til over 7.000 algeriere - det er jo nærmest grotesk, men fuldstændigt utænkeligt for vestlige massemedier at inddrage i debatten. Det kommer ikke som en overraskelse, at fransk skoleungdom ikke bliver indviet i deres fædrelands gruopvækkende forbrydelser under denne krig.

Erling Jensen