Læsetid: 4 min.

På vej mod Fort Europa?

Ligesom EU ikke kan leve over evne økonomisk, kan det heller ikke leve over evne moralsk – Ungarn bliver næppe det sidste land til at lukke grænsen
Debat
3. november 2015

Flygtningekrisen går nu imod isolering af Tyskland og Sverige i Europa. Indledningsvis beundring er veget for tiltagende kritik. Den generøse tysk-svenske modtagelse – på nytysk: Willkommenskultur – overskygges i stadig højere grad af de problemer, som samme indebærer for mindre generøse EU-stater.

Og disse bliver – ganske som flygtningene – flere og flere.

Kritikken har følgende enkle kerne: Først inviterer Merkel alle til Europa uden at spørge os, og siden påtvinger hun os dem, hun ikke selv kan overkomme at tage sig af. Men ligesom EU ikke kan leve over evne økonomisk, kan det heller ikke leve over evne moralsk.

Størst er irritationen på Balkan. Fra Grækenland over Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien og med Østrig og Danmark som transitlande drager folkevandringen videre, før den når sin slutdestination i nord. Langs denne rute er ingen velkomne, og ingen heller rede til at forblive frivilligt. Man kunne derfor tro, at transporten var en enkel logistisk opgave at løse. Men sådan er det ikke. Ikke-eksisterende samarbejde, utilstrækkelige ressourcer, ren inkompetence og ikke mindst indgroede nationale modsætninger skaber kaos og splid, som EU kun med besvær kan tøjle nok til, at de ikke udvikler sig til det endnu værre.

Enige er disse balkanstater om, at ingen flygtning skal blive tilbage på netop deres territorium. Og enige er de om, at Europa ikke bør lade flere komme indenfor.

EU håber på, at det lader sig gøre at nå frem til en salomonisk opdeling – en kvoteordning – og på at kunne tilbagesende dem, som ikke får asyl. Men dagligt får vi demonstreret på Balkan, hvor urealistisk og rent ud naiv en sådan strategi er. Kvoter? Vil det sige, at vi skal lade nogen blive hos os? Projektet undergraves af, at flygtningene selv er af samme opfattelse. At tage dem tilbage, som ikke får asyl i Tyskland eller Sverige? Udelukket. Med alle til rådighed stående midler vil ethvert balkansk transitland vægre sig imod dette.

Mareridtet ville være, at Tyskland lukker grænsen permanent for at vende strømmen med den konsekvens, at de strandede flygtninge med magt skal bankes tilbage, hvor de kom fra, og tilbage over nabolandenes ligeledes lukkede grænser.

Fortiden spøger

Østeuropæerne er i Vesten blevet kritiseret for manglende solidaritet: ’Egoistisk’ har de holdt fast i deres traditionelle rolle som historiens ofre og skinsygt vægret sig mod at erkende, at der faktisk kan findes dem, der har det værre end dem selv. Og solidaritet er noget meget konkret. Den har med geografi og antal (på nysvensk: volymer) at gøre, og flygtningene kommer alt for langvejs fra og er alt for mange til, at man i Østeuropa kan regne med forståelse. Dette forarger vesteuropæerne, som har tilført østeuropæiske lande massive midler for at lette deres vej tilbage til Europa. I stedet ser østeuropæerne ud til hellere at ville forskanse sig mentalt i deres fortid som evige underdogs – stadig præget af den kommunisme, som fratog medborgerne et ansvar for verden gennem fred, demokrati eller bare solidaritet ved at ophøje alle disse til stats- og partidoktrin.

Således fortsætter fortiden med at spøge i, hvad der må være Europas største krise siden Anden Verdenskrig.

Også Ungarns rolle handler om fortiden. Pludselig er man tilbage som regionens eneste stormagt eller i al fald som eneste stat, som agerer, hvor andre kun reagerer. Budapest ruller pigtråd ud og lukker grænserne for at forsvare nationen og ’det kristne Europa’ mod de fremmedartede muslimer (før i tiden hed det ’imod tyrken’). Den, som kan sin historie, vil ikke være overrasket. Sådan har det altid været, når Ungarn har bestemt – noget, som blev glemt i den korte historiske parentes, som hed Jugoslavien, for på Balkan foretrækker man myter frem for historie.

Europa, som det er

Ungarn? Et land, om hvilket man intet vidste, ikke regnede med, og som blev betragtet fra oven og ned. Generationer af sydslaver voksede op uden mindet om et magtfuldt Ungarn, selv om de følte en vis foruroligelse, når de besøgte det majestætiske Budapest, større end Beograd og Zagreb tilsammen. Resten blev fortrængt. En alvorlig fejltagelse. Især når Jugoslavien ikke længere findes, men er blevet erstattet af provinser og småstater.

Viktor Orbán har nu ’løst’ Ungarns problem på naboernes bekostning. I den herskende situation har Europa modvilligt måttet indse, at vel er han en ubehagelig politiker, men han er også durkdreven, og kan Bruxelles ikke stole på ham, må man anerkende ham for at kunne trække på en folkelig støtte så massiv, at ingen anden europæisk politiker kan bare drømme om det. Og trods al berettiget kritik af Ungarn må EU fortsat blive ham svar skyldig på spørgsmålet: Hvad er alternativet til min politik? Hvad kan I foreslå?

I takt med at krisen skærpes, er kritikken mod Orbán næsten forstummet. Det hænger sammen med, at fremtidens europæiske flygtningepolitik formodentlig kommer til at have mere at gøre med ’Fort Europa’ end med dagens åbne døre. Stadig flere tunge politikere i Europa gør sig til fortalere for løsninger, som i nogen grad minder om de ungarske. Ikke mindst gælder dette i øst. Med sin autoritære, chauvinistiske og fremmedfjendske politik er Orbán på vej til at blive et forbillede for mange politikere og vælgere i øst, der er langt mere fortrolige med Orbáns antiliberale orden end med den, som Vesteuropas åbne, demokratiske velfærdsstater har udformet.

Ikke noget kønt billede af vores fremtid. Men dog med den fordel, at det ligner Europa, som det er, i stedet for Europa, som det burde være.

 

© Richard Swartz og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Jeg forventer medmenneskelighed af hele EU.

Det er muligt stemningen i EU er vent og ikke længere er så positiv, over for Tyskland og Sverige, personlig mindes jeg ikke, hvornår jeg har været mere stolt af vores naboer.

EU bør give mulighed for at søge asyl i Tyrkiet uden, at krigsflygtninge skal risikere livet, på en farlig rejse over Middelhavet.

Jeg vil nødig spekulere i hvorfor det ikke er tilfældet i dag.

Fra link:
- Når jeg ser på, hvordan nogle borgere opildner til holdninger mod flygtninge, eller hvor nedsættende der tales om jøder, spørger jeg mig selv:

Hvor godt forankret er den menneskelige værdighed i folks hoveder!

sagde Josef Schuster, formanden for det Jødiske Centralråd i Tyskland ifølge dpa.
Link: http://politiken.dk/udland/ECE2652936/angela-merkel-vi-maa-aldrig-glemme...

EU er igang med, hvad der kan ende med at blive husket, som folkedrabet på Middelhavet 52 mio. mennesker er på flugt i verden i dag.

De østeuropæiske lande klare afvisning af den vesteuropæiske helt igennem vanvittige masseindvandring gennem de sidste 50 år er et udtryk for at østeuropæere meget klare ser de meget voldsomme konsekvenser det har haft for os at have indført et multikulturelt samfund og er derfor er meget klare i deres afvisning. At redde sin egen kultur fra undergang er ikke egoisme men ansvarlighed, befolkninger fra fejlslagne stater skal hjælpes i nærområdet indtil de igen kan gavne deres lokalsamfund

Kaj Spangenberg, Preben Haagensen og Lasse Reinhold anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

EU kan naturligvis ikke sende krigsflygtninge, med krav på beskyttelse til f.eks. Ungarn, hvor myndighederne har opsat NATO hegn, verdens farligste pigtråd skarpt som barberblade, foruden myndighederne har givet millitæret tilladelse til, at skyde med gummibetrukne stål projektiler fra højhastigheds rifler, efter alle flygtninge, spædbørn, kvinder, handikappede, hvor millitæret har henrettet mindst en flygtning.

Fra link: Independent.
"Refugee crisis: Hungary shuts its border as young Afghan becomes first refugee shot dead at EU border."

"Shooting of as-yet unnamed 25-year-old is a grim landmark as the EU hardens its heart against refugees."

Link: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/refugee-crisis-afghans-sh...

Magyar for ever

Det måske også fordi magyarerne oprindelig var indvandrede fra Uralbjergene til det nuværende Ungarn og har gennemført kampen mod tyrkiske stammer (muslimer) via den ungarske magyarisering for mange hundrede år siden – et folkefærd, der kender sin historie …

http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/%C3%98steuropa/Ungarn/...

Ifølge Immanuel Kant kaldte tyrkerne i meget gamle dage Europa, ikke for Europa, men i>Frankestan - alene det diskvalificerer disse 'muhamedanere', så der er nok bedst for alle parter, at de lærer at passe sig selv dernede i deres Anatolien … ;-)