Klumme

Poul Madsen, en stor og konsekvent tænker

Redaktøren for Danmarks største nyhedswebsite er gået i brechen for, at aldeles ubekræftede rygter skal udbasuneres til offentligheden. I hvert fald så længe, de omhandler noget så alvorligt som terror
25. november 2015

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør er ikke Donald Rumsfeld. Men da Poul Madsen i TV2’s Presselogen i søndags kaldte et ubekræftet rygte for »den nye virkelighed«, mindede det mig om en berømt udtalelse fra den tidligere amerikanske forsvarsminister: »Der er ting, vi ved, at vi ved. Vi ved også, at der er noget, vi ved, at vi ikke ved. Men der er også det ukendte ukendte. Altså de ting, vi ikke aner, at vi ikke kender til.«

Poul Madsens utilsigtede omskrivning af Rumsfelds berygtede unknown unknown-udtalelse kom, da han blev spurgt, hvorfor hans avis viderebragte et rygte om, at der var terror i vente fredag aften på Nørreport Station i København.

På en sms hævdede et ungt menneske, at hendes PET-far mente, at noget var i gære på Nørreport, og hun opfordrede derfor folk til at blive væk fra området. Rygtet spredte sig som en steppebrand, og Ekstra Bladets årvågne redaktion ringede til PET, der ingen kommentarer havde, hvorefter rygtet blev viderebragt på avisens website.

Det kunne Madsen ikke se noget galt i. Tværtimod. Han indledte med at konstatere, at der nu var »en ny virkelighed i modsætning til den anden virkelighed, som de gamle medier rapporterer om«. Altså en ny virkelighed, der (i modsætning til den gamle) ikke er baseret på research, men på rygter. Elegant fik han placeret hele ansvaret på PET. De kunne jo bare have be- eller afkræftet rygtet!

Man må gå ud fra, at Politiets Efterretningstjeneste også kendte rygtet og måske passede sit arbejde ved at efterforske det og derfor valgte ikkekommentaren.

Hvad nu, hvis de afkræftede rygtet, og bomben sprang? Og hvad nu, hvis de bekræftede rygtet, og den ikke sprang? Og hvis de nu vidste noget og troede på det, ville de nok have beordret en evakuering og gennemført en undersøgelse. Det skete så nogle timer senere, men det var ikke på grundlag af sms-rygtet.

Redaktøren for Danmarks største nyhedswebsite gik altså i brechen for, at ubekræftede rygter om noget så alvorligt som en terrortrussel skal udbasuneres til offentligheden. Som en ny Rumsfeld mente han, at det vi ved, at vi ikke ved noget om, er en vigtig nyhed.

Men først senere i søndagens udgave af Presselogen viste Madsen for alvor, hvor stor og konsekvent en tænker, han er. Det skete, da programværten beskrev nogle tweets fra en twitterbruger, der med et ekstrabladslogo på sin tweetkonto kaldte sig ’mads poulsen’ og havde viderebragt saftige rygter. De gik ud på, at en navngiven medarbejder på Ekstra Bladet var med som tredje part i den afgåede TV 2-nyhedsdirektør Michael Dyrbys sexaffære og som en hævn over Dyrby havde videregivet de famøse sexbilleder og -tekster om forholdet til andre journalister og ikke mindst til en kendt mand i Køge, der i sin omgangskreds både har rockeren Suzuki-Torben og topsocialdemokraten Henrik Sass Larsen.

Altså endnu et eksempel på det, som Poul Madsen et kvarters tid før havde beskrevet som »den nye virkelighed«.

Men nu var det pludselig en ny virkelighed, som Madsen ikke ville skrive om. Han henviste til Dyrbys privatliv (som i øvrigt ikke længere er privat) og ville ikke viderebringe rygter.

Han havde tilsyneladende ikke undersøgt til bunds, om rygtet var sandt. Måske havde den omtalte medarbejder blot sagt »ingen kommentarer«, men det ved vi ikke, for Madsen var lukket som en østers.

Generelt ville enhver medarbejder, der viderebragte fortrolige oplysninger, blive fyret, gentog han et par gange. Det havde han også skrevet på Twitter, men det blev vi ikke klogere af.

Dette andet rygte i den nye cybervirkelighed var ikke panikskabende, det blev hverken af- eller bekræftet, men det handlede om Ekstra Bladet. Var det ukendt-ukendt lige som terrorrygtet? Eller var det måske ukendt-kendt? Vi ved det ikke, og Madsen gjorde os ikke klogere.

Lassen Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Sohn
Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Rasmussen

Hvor ville jeg ønske, at redaktionen havde turdet(?) være mere direkte og ikke havde gemt sig(?) bag en (formildende?) ironisk rubrik. – Og ikke kun, men også, fordi ironi på skrift nemt kan misforstås og blive taget for pålydende.

"Hvem læser overhovedet det lort ?"

Det synes der desværre at være rigtig mange, der gør. Og ikke kun læser, men også tager alvorligt.