Klumme

Se bare, hvor dygtige vi er!

Hvis ikke man kan være helt lykkelig, er andres ulykke ikke at foragte. Nu er svenskerne heldigvis kommet ned med nakken
Debat
11. november 2015

Vi har jo altid vidst, at svenskerne er næsten lige så fremmede som de lidt mere mørke fremmede. I hvert fald aparte. De spiser hotdogs med rejesalat, rådne fisk på dåse og er ikke medlemmer af NATO. De prædiker fred og sælger våben. Det er en kendt sag, at de ikke har humoristisk sans, og at de drikker hjemmebrændt sprut. I vores egen bevidsthed er vi dem voldsomt overlegne. Ikke bare i fodbold, hvor de ved en fejltagelse har fået en af verdens bedste fodboldspillere. Men Zlatan er ikke rigtig svensker, se bare på navnet.

Svenskerne er bedrevidende, politisk korrekte ud i det absurde. Ideen med at erstatte han og hun med hen er selvfølgelig svensk. Og lige for at sætte det hele på plads, så har de – i modsætning til os – i virkeligheden slet ikke ytringsfrihed, selv om de næste år kan fejre 250-året for verdens første pressefrihedslov. Sådan omkring 100 år før vi her nede i lavlandet begyndte at tænke på den slags.

Sidste uges tophistorie er naturligvis, at den svenske indvandrer- og flygtningepolitik pludselig gav bagslag. Nyhedsmedierne vil normalt betragte virkeligheden fra vidt forskellige synsvinkler. Heldigvis. Der er noget for enhver. Verden ser faktisk ret forskellig ud, alt efter hvilket medie man nu vælger. Det er ret mangfoldigt.

Men når det gælder Sverige, indtraf der tilsyneladende en slags sandhedens øjeblik for de fleste. (Naturligvis ikke for denne avis, der selvfølgelig er klogere og mere velovervejet end alle de andre). Sandhedens øjeblik var et næsten kollektivt, selvretfærdigt lettelsens suk: »Hvad sagde vi!« Det skete den 5. november.

Udsigten til, at den massive flygtningetilstrømning til Sverige bl.a. ville få de offentlige flygtningeudgifter til at overstige udgifterne til Sundhedsvæsenet hinsidan, fik den svenske regering til at råbe om hjælp og (måske) slå bremserne i. Den første reaktion i Danmark var en nyhedshistorie, der optrådte i samtlige medier. Nu vil der komme flere flygtninge til Danmark! Herhjemme kom debatten til at handle om, at det var svenskernes egen skyld. Anført af integrationsminister Inger Støjbergs udtalelse: »Svenskernes har selv bragt sig i den situation.«

Jyllands-Postens lederskribent konstaterede, at det svenske nedbrud var forudsigeligt, men måtte nødtvungent indrømme, at »situationen er for alvorlig til at være skadefro«.

Tonen i flere tv-interviews og debatter havde samme leje. En underliggende skadefryd. I dagene efter konkretiseret af flere indvandringsskeptiske politikere: Se bare, hvor dygtige vi er! Vi har i årevis med succes arbejdet på at skræmme flygtninge væk, og nu ødelægger svenskerne det hele. Vi har haft en valgkamp, hvor de to statsministerkandidater overgik hinanden i flygtninge-afskrækkelse.

I modsætning til svenskerne har vi så også ytringsfrihed. Derfor har vi – lyder mantraet – undgået racistiske attentater og ildspåsættelser, fordi aggressionerne er udlevet i den danske debat. Vi har dansk verbal vold, men det er trods alt bedre end den svenske, der nu har krævet menneskeliv. Underforstået: Hvis svenskerne havde været lige så frie som os, ville de dels have undgået så mange flygtninge, dels ville der slet ikke have været behov for vold. De er altså selv ude om det! (Her glemmer vi belejligt, at Sverige har en historisk tradition for også at rumme grupper af særdeles rabiate og voldelige folk på den alleryderste højrefløj).

Næ, svenskerne har fortjent de problemer, som vi i store træk lader som om, vi har undgået. I en artikel i Jyllands-Posten skrev journalist Mads Bonde Broberg, at Sverige er blevet et værdipolitisk modbillede til Danmark: »I udlændingepolitikken vil de store danske partier undgå ’svenske tilstande’. Svenske avisledere kalder Danmark et ’albueland’, der ikke vil hjælpe flygtninge.«

Hvis ikke man kan være helt lykkelig, er andres ulykke ikke at foragte. Nu er svenskerne heldigvis kommet ned med nakken. Og når vi banker dem i fodbold på lørdag, er retfærdigheden sket fyldest.

Lasse Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En af de mest ulidelige sider ved danskerne som også svenskerne frygter, er den evindelige og udsøgte søgen og påpegning af fejl ved andre.
Sikkert noget med det nationale mindreværdskompleks, hvor Danmark bliver større af at gøre andre mindre.

Herman Hansen, Sandra Nielsen, Jørgen Garp, Torben Arendal og Leo Jensen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Det er da ikke en ulidelig side hvis man kan se at naboen er på gal vej, og konsekvenserne af det vil belaste naboskabet. Så er der nærmere tale om at man forsøger at redde naboen fra at begå en fejl.

I det konkrete tilfælde har Sverige ensidigt i forhold til Danmark erklæret landet åbent, hvilket tiltrækker en betragtelig mængde asylansøgere, helt uden skelen til naboernes ve og vel. Det blev gjort med nedladende foragt og selvudråbt moralsk overherredømme.
Danmark kan nu sige "IHTTYITYSBITYS".
Med venlig hilsen
Lennart

Jeg tror 'heldigvis' Lasse Jensen her har overset en detalje, hvorfor jeg tillader mig et genoptryk fra min FB side d.d.:
Redigeret genudsendelse - nu med Epilog!:
I gårsdagens Tirsdagsanalyse på TV2 News siger gæstedeltageren Hans Engell i forlængelse af Mogensen, at med svenskernes begyndende opbremsning til grænselukning for flygtninge, "så står regeringen med et problem på størrelse med en domkirke"!
OG det er jo samtidig, skal man huske, en med spaden til de tumper, der stadig måtte leve i den vildfarelse, at antallet ikke betyder noget!

Det får mig alt i alt til at minde om og 'muntert' gentage følgende fra 27/10 nedenfor:
"Jamen til de folk på tråden og mester Jalving selv, hvor bliver det herligt, hvis/når svenskerne kvinder sig op til at sætte en prop i hullet til Danmark, måtte det ske jo før jo bedre, så skal vi se det hersens lille megalomane 'lorteland' mande sig op til at sende samtlige flygtninge tilbage til 'lillebroderen' mod syd!
OG det bliver en 'munter dag' så at høre alle Tarzan'erne her på tråden give gode råd, ironisere og udtale hatespeech ikke mod svenskere, men mod de danske politikere, når de pludselig vender på en tallerken og finder ud af, at vi skam ikke kun kan tage 1000 men 10.000 eller flere flygtninge!"

Epilog til kloge Børge'rne, som DF samt fætter Jalving & Co. med grænselukning som første punkt på dagsordenen: Jamen havde vi da bare fulgt de geni'er i 1864 og 1945 så havde alting set meget anderledes ud idag ik'!
Uden sammenligning iøvrigt udover selvfølgelig, som mere end antydet af Vor frue syd for grænsen, at kombinationen af massive flygtninge strømme og lukkede nationale grænser har potentialet til at genskabe 1864 og 1945 i nye moderne varianter igen domineret af opdaterede nationalistiske galninge som tilforn - velkommen til fremtiden med DF og Jalving &Co. ved roret!

OG inden nogen nu kommer for godt igang med en hyldest til 'Vor frue syd for grænsen', så skal der lige mindes om, at hun måske (lidt) mere end nogen anden er del af dette nyliberalistiske galehus:
http://www.information.dk/551543

Og desuden minde om at det netop var en lignende kombi af nationalistiske galninge og et liberalistisk galehus*, der medførte Facisme og Nazisme og 2.verdenskrigs ragnarok, velbekomme!
*(se for eks. gårdagens http://www.information.dk/551437: "Før Keynes’ generelle teori udkom i 1936, rådede en klassisk liberal økonomisk politik. Denne var kendetegnet ved markedstro, offentlige stramninger, sparepolitikker og privatiseringer.")

Grethe Preisler

@Jørgen Garp - tak for link d.d. kl. 11:42 til www.information.dk/551437
- fulgte dit råd og 'trykkede på knappen' til det.

Resultat: "Denne side findes ikke på Information. Vi beklager, Gå tilbage til forsiden" ;o)

Jørgen Wassmann

Hvor er en sådan selvfedme sørgeligt og ynkeligt at læse om !
Man skulle tro journalist-forfatteren kører på ren galde: han har trods alt forsøgt at være journalist i en halv menneskealder, så batterierne må være lidt slatne.
Når jeg skriver 'forsøgt' er det fordi jeg ikke kan erindre noget fra hans hånd, der har været værd at læse - endsige memorere.
Inklusive dette.

@ Jørgen Wassmann Er imponeret over dine argumenters styrke virkelig i verdensklasse! Flot klaret.

Keld Albrektsen

Det er heller ikke pænt af Lasse Jensen ikke tydeligt at skrive, at han benytter sig af ironi :-)

Anne Boye, Michael Öberg, Mads Berg, Sascha Olinsson og Sandra Nielsen anbefalede denne kommentar

JP-citatet »situationen er for alvorlig til at være skadefro« er meget sigende. For hvad er det svenskerne har gjort? De har taget imod flygtninge, som flygter fra krig og krigshærgede lande Syrien, Afganistan og Iraq. Hvordan kan man være skadefro over det? Man kan naturligvis mene, at de har været naive og har ført en naiv politik, men det kan man da heller ikke være skadefro over.

Jonas Pedersen, Bjarke Hansen, Karsten Aaen og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Hvis resten af Europa havde levet op til deres forpligtelser, havde Sverige ikke stået i den sørgelige situation, de står i nu. Men i stedet for at påpege EU's totale fallit, vælger den danske presse ensidigt at pege fingre ad dem, der tog et ansvar. Skammeligt.

Jonas Pedersen, Mads Berg, Bjarke Hansen, Sascha Olinsson, Max Hansen, Jørgen Garp og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

En af de mest ulidelige sider ved danskerne som også svenskerne frygter, er den evindelige og udsøgte søgen og påpegning af fejl ved andre.
Skrives der.
Er dette udsagn ikke netop bevis på at skribenten selv er en af disse.

Gad vide hvormange mennesker der findes i Verden som gerne vil til EU/Sverige?

Nå, så svenskerne omtaler Mor Danmark som "albuelandet"! Måske, fordi mange her til lands fremkommer med et: " jeg skubber lige til dig" ? Kan det, alene, være årsagen til denne ringeagt?

Kan kun sige som en foregående kommentar at hvis resten af Europa havde taget ansvar stod Sverige ikke. Skammeligt at være dansker for tiden. Ikke kun mine medborgere men nærmest alle medier er skadefro overfor Sverige.

Pinligt.

Hvis vi kører videre af den her diskurs så er fascisme ikke langt væk

Jonas Pedersen, Mads Berg, Jørgen Garp og Tommy Jensen anbefalede denne kommentar

"stod Sverige ikke alene"

Kim Larsen.
Albuelandet, Pesten fra Vest, Danmark og danskerne har åbenbart mange navne i Sverige.
Vi må hellere undlade at fortælle hvad de andre nabolande siger om Danmark før der kommer de 27 undvigemanøvrer som danskerne også er berømte for.
"Skudt bondemandens ko i stedet for en Elg ? Så sku han sgu da ha lagt sin gård et andet sted end der hvor vi går på jagt mand".

Sådan! Som forudset DK fanget i sandwichen - anført af VK og DF. og med S som halehæng!
Så skal vi gentage Han Engells statement for de langsomme i optrækket: "Så står regeringen med et problem på størrelse med en domkirke"!

Hvad det behager Lasse Jensen m.fl. at overse er, at der ikke kun hersker en tradition her i landet for at kritisere Sverige, men i lige så høj grad for det modsatte. Der er ingen mangel på debattører som jævnligt fremstiller Sverige som det store forbillede på alle de politisk korrekte områder, især angående køn og indvandring. Og som bruger dette forbillede i en evig nedgøring af deres eget land. Kritikken af Sverige, er vel nok så meget et modsvar til denne interne danske brug af Sverige som et forbillede for Danmark, som det er en kritik af Sverige selv.

Nu der det så ud til at de interne kritikkere af Danmark, på et centralt område, bliver ladt i stikken af deres primære forbillede, som nu åbenlyst ikke kan håndtere alt det, som de ellers skulle være så gode til. Og man mærker hvor forbitrede disse kritikkere er herover.

Grethe Preisler

Vi danskere er verdens mest beskedne lille folk
(også deri overgår vi alle andre)

Imens Sverige grænser var åbne skortede det da heller ikke på Svensk nedgørelse af de racistiske danskere.
I Danmark siger vi nej til fattigdomsflygtninge – i Sverige futter man dem af.

Er man racist hvis man siger, at vi ikke kan redde Verdens fattige ved at hente dem herop?