Klumme

Orkan i kludene

Politikeres troværdighed og grunden til glæde over en omstridt afhandling
Politikeres troværdighed og grunden til glæde over en omstridt afhandling
Debat
4. december 2015

I skrivende stund er folkeafstemningen ikke afklaret. Ærgrelse over et nej eller behersket glæde ved det modsatte lader sig således ikke udtrykke.

I selve afstemningsopløbet gik blæsten frisk over Limfjordens vande og anfægtede visdommen i at bo i telt. Dansk vinter er ikke til friluftsliv, utvivlsomt ministerens hovedpointe i dispositionen. Imidlertid måtte campisterne i Nordjylland graves ud af kludene, der ellers siges at være gode nok til udsendte danske – under andre himmelstrøg, men alligevel. Evakueringen sendte teltfolket under en sportshals tagfaste læ. Men en uopsættelig lokal håndboldkamp evakuerede de evakuerede til telts igen, hvorefter de evakuerede blev evakueret retur til hallen, da orkanen nu truede med at blæse hele kludelandsbyen til Sverige. Som om vort forhold til arvefjenden ikke er belastet nok i forvejen.

De hjemlige sveafober er nu forargede over at Sverige bl.a. som følge af rationeret dansk ansvarsfølelse ikke kan tage imod flere, hvor de forargede før var forargede over at Sverige tog for mange.

Antallet af nyankomne i danske asylcentre overstiger selv de mest skræmmende spådomme fra valgkampen, hvor statsministeren i kæk omgang med kendsgerningerne lod nationen forstå at under ham blev der totalstop. Det blev der ikke. Det eneste der blev, var mere elendige forhold end nødvendigt for de hjemløse, der i overensstemmelse med de kætterske menneskerettigheder og konventioner har ret til at være her. Endnu flere forventes, når vinterstormene over Middelhavet lægger sig, og vi ikke i mellemtiden har fået bygget en Berlinmur i Kruså.

Mere mistillid

Fædrelandets politikeres troværdighed ligger også på denne baggrund igen i bund i heftig konkurrence med journalisters og brugtvognsforhandleres. Synd for sidste gruppe, forståeligt angående de to første, skønt berøvet illusioner i egen branche ville man ønske at skepsis over for politikerne var mere ubegrundet.

Pia Kjærsgaard føjede alen til mistilliden og overfusede i 24syv professor Marlene Wind, der har tilladt sig at påpege Mr. Messerschmidts demagogiske vås i forbindelse med afstemningen. Kjærsgaard dementerede endnu en gang sin letsindige forsikring om værdig ophøjethed som hele folkets folketingsformand og betonede (igen) folketingsformandstitlen til afstivning af forbitrelsen over uvedkommendes ytringsfrihed. Forskere skal kun forske. Medmindre de hedder Bent Jensen – så er det nemlig noget helt andet – skal forskere holde bøtte og ikke lukke kritik ud som Kjærsgaards fordøjelsessystem ikke evner forstandigt omsat til en fordomsfuld ignorants forsnævrede begrebsverden.

Hvis det trods krumspring alligevel står til troende at DF vil i regering, fordi Thulesen Dahl har indset sin kanonbrøler ved at holde sig ude, kan Marlene Wind godt begynde at ryste i buksen. Københavns Universitetet har før i frygtagtighed for borgerlige repressalier påsat den bramfri EU-ekspert mundkurv.

Ekstra Bladet tog i øvrigt tilløb forleden og opremsede de siddende ministre og førende Venstrefolks nussede generalieblad, men gik i knæ undervejs og opfordrede læserne til selv at fuldende listen over småsnyd, lovbrud, urent trav, sager på kanten af embedsmisbrug og kritisabel adfærd.

Med statsministeren i spidsen en ikke udpræget honnet flok til bemanding af det lille regeringsparti. Hver for sig og tilsammen, med hæderlige undtagelser, trækker de belastede det samlede niveau ned. Før i tiden beskyldte de borgerlige gerne, nu og da med en vis ret, socialdemokraterne for pamperi. Den Store Kreative Bogfører mente således ved sin magtovertagelse i 2001 at det alene af samme grund var gunstigt, hvis Poul Nyrup kom ud af vagten, kammerateriet måtte høre op.

Og så tog Venstre ellers fat.

Skeletter i skabet

Det er her man pædagogisk må spørge: Hvad synes I egentlig selv? Svaret blæser i Gorm eller snarere som en fis i en balle vand.

Ministrene behøver ikke svare, ikke holde sig tilbage. De nøglebærende partier med DF i front løfter ikke en finger, ligesom DF ikke reagerede på det kritisable, sidst Venstre sad på flæsket. Dertil kommer at statsministeren, hvis han havde ambitionen, ikke er i en position, hvor han kan gribe ind over for slinger i egne rækker. Are you talking to me? Det spørgsmål kan trængte medarbejdere altid stille, hvis bilagsbossen løfter brynet. Det kan man med en tidens floskel vist kalde en udfordring for retssamfundet, når den øverste politisk ansvarlige har en mindre kirkegård af skeletter i klædeskabet.

Berlingerens Groft Sagt-rubrik, der ikke udmærker sig ved værdifri elegance, var forleden på vej med en ny dolkestødslegende: Carl Holst og den gudskabte Lunde Larsen er ofre for voksenmobning og pressehetz, osv.

Gu er Carl Holst ej.

Forestiller man sig virkelig at den tidligere regionsformand skulle kunne fortsætte, som om intet var hændt, når selv hans egne fik nok af manden? Ikke for at trampe i sagen, som nu er politianmeldt, men det drejer sig om en fremtrædende aktør i regeringspartiet, ikke at forglemme forsvarsminister udpeget af en statsminister, hvis dømmekraft flosser, og som i hvert fald ikke har udvist rettidig omhu i personalepolitikken. Den afsatte stod over for den største våbenhandel i danmarkshistorien plus det løse. Man behøver ikke være febrilt anlagt for at få gåsehud ved tanken.

Vedrørende den anden p.t. mobbede, den fromme videnskabsminister, oplyste professor Thomas Bredsdorff, der er en klog mand, sine læsere i Politiken om den omstridte ph.d: næppe fup, snarere lettere sjusk, mente Bredsdorff kort fortalt, ligner såmænd mange andre mådeligt tyndbenede afhandlinger af den art og er ubeskrivelig kedelig.

Til korrektiv beroligelse: Videnskabsministeren er ikke fuld af fup, blot sjusket og kedelig.

Lad os derfor være glade.

Gaudeamus igitur!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selvfølgelig er Pia Kjærsgårds nye, påtagede værdigheds-maske dømt til at krakelere.
Som en boblende vulkan, der er styret af indre, mørke kræfter, bliver hun nødt til at gå i udbrud med jævne mellemrum og vise sit sande jeg.
Det er slet ikke noget, hun selv kan styre.