Kommentar

Min opvækst har budt på for få hængepatter

Hvis jeg ser en 40-årig kvinde ligge og sole sig uden en trevl på overkroppen, kan jeg tage mig selv i at tænke: Hvorfor tager hun ikke en overdel på, når hendes krop ser sådan ud? Og jeg skammer mig
Debat
11. januar 2016

Elevrådet på mit gymnasium har foreslået at hænge badeforhæng op. Eleverne skal kunne skjule deres kroppe for hinanden i badet efter idræt. Hvorfor er det lige pludselig nødvendigt? Gymnasiet og eleverne har klaret sig uden i 30 år.

Badeforhænget har ikke noget med religion eller mobning at gøre. Selvfølgelig skal der tages hensyn til ting som disse forhold. Nej, det skyldes blufærdighed. Det er resultatet af den påvirkning, som den medieorienterede ungdom bliver udsat for i dag.

Jeg husker, at jeg engang skulle i bad, inden jeg hoppede i svømmehallens bassin, og nogle af mine veninder grinte af mig og sagde: »Når Iben bader, ligner det, at hun bare står derhjemme og ikke sammen med 20 andre.« Hvordan bader man, når man er i bad med 20 andre? tænkte jeg.

Og hvis jeg i dag gjorde mig den ulejlighed at smide bikinitoppen på en strand, ville mine jævnaldrende tro, at jeg var ude på at provokere, eller også ville de kalde mig hippie.

Men hvis jeg havde fået et par skinnende nye silikonebryster, var det måske til at forstå. Så forsvinder vulgariteten. Det er i hvert fald okay at vise bare bryster på siden af busserne, når det er i en reklame for plastikkirurgi. Hvad sker der for ungdommen og vores forhold til kroppen i dag?

Vi har mistet vores sans for det frisindede forhold til kroppen, som man engang havde i Danmark. Det frisind, som vi kalder en dansk værdi. Frisindet, som jeg endnu ikke har oplevet. Vi unge forguder undertøjsmodeller og hashtagger #freethenipple på instragram. Vi ser masser af sex i film og reklamer. Nøgne kroppe i fjernsynet og på busserne. Men vi kan ikke vise os foran hinanden i et omklædningsrum efter idræt sammen.

Ikke kun unge

Men det er ikke kun de unge, der er blevet ramt af blufærdighedskulturen: Det er de færreste, der tager et bad nede i Fitness World. Om de var unge i 1970’erne og oplevede kvindefrigørelsen, eller om de er fra år 2000, spiller tilsyneladende ingen rolle. Hvis man ikke lever op til det ideelle udseende i dagens Danmark, må man hellere gemme sig væk – eventuelt bag et forhæng, hvis man kan.

Jeg er så utrolig lykkelig for, at jeg ikke faldt om af forargelse, da en kvinde så sent som i lørdags på mit arbejde hev brystet frem for at amme sit barn, mens jeg var ved at hjælpe hendes 12-årige dreng med at finde vinterstøvler.

Men alligevel – jeg er også påvirket af blufærdighedskulturen og den dominerende forestilling om den perfekte krop. Hvis jeg ser en 40-årig kvinde, der som min mor har født to børn, ligge og sole sig uden en strimmel på overkroppen, kan jeg tage mig selv i at tænke: Hvorfor tager hun ikke en overdel på, når hendes krop ser sådan ud? Og jeg skammer mig.

Hvordan kan det være, at ens tilgang til den naturlige krop er blevet sådan?

Tilbage til frisindet

Jeg er ikke vokset op med hængepatter og hippieforældre, men jeg savner og mangler et andet syn på kropsidealerne. Så længe vi giver plads til forestillingen om, at vi bør skjule alt det naturlige, er der ikke udsigt til, at noget ændrer sig.

Og løsningen er i hvert fald ikke at hænge badeforhæng op på gymnasierne. Hvis unge skal have et afslappet forhold til kroppen, bliver vi nødt til at slappe af og aftabuisere den så meget som muligt, for ikke at gøre den naturlige krop til noget skamfuldt. Frisind er jo ikke noget, man er født med.

Eller skal vi bare lade ungdommen gemme sig bag et forhæng og ligge under for alle klichéreklamerne? Lade medierne bestemme, hvordan man skal se ud, og hvordan man ikke skal se ud? Skal vi forstærke tendensen til blufærdighed? Eller skal vi træde frem, som vi ser ud, og vinde det afslappede forhold til kroppen tilbage og bevare frisindet i Danmark. Skal vi ikke vise hinanden, at virkelige kroppe findes i andre udformninger end de retoucherede reklamer, vi alle sammen ser?

Iben Schmidt går i gymnasiet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Iben: Du er simpelthen fantastisk. Der burde ikke være grundlag for at sige det, for det er jo bare almindelig, fornuftig tale, du leverer, men i den sammenhæng, vi lever i nu, er det post til tiden. Vores kroppe er blevet kommercialiseret. For markedet er den naturlige krop uinteressant, da der ikke er penge i den. Derfor skal vi gøres sky, bange, generte og helst skamme os over os selv, så vi vil søge hjælp, for penge naturligvis, hos alle mulige og smilende kropstyraner. Markedet er blevet til en krig mod os selv og udnyttelse af vores svagheder. Hvordan kan man gøre det? Hvordan kan man få os til at gøre det mod os selv? Det er jo ren selvskade.

Lasse Reinhold, Jørgen Steen Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Tor Thrysøe, Birthe Gawinski, Maria Skov Pedersen, søren ploug, Per Klüver, Jørn Andersen, Karsten Aaen, Helene Kristensen, John Liebach, Erik Kall, Dennis Berg, Lars Peter Simonsen, John Hansen, Iben Schmidt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Iben Schmidt skulle tage en badetur på Fanø Strand til sommer, dér er rigeligt af det hele uden forhæng og textiler ... ;-)

Karl Aage Thomsen

Jamen Iben dog, glæder du dig ikke til at du bliver 40, så du kan dække til den tid, din uskønne krop. Jeg skammer mig over den bemærkning, om den 40 åriges krop, min dejlige viv er 68, og hun er stadig seværdig både med og uden tøj. Du har megameget ret i dine egne skryvter. Jeg håber at din skammer med hensyn til alder er ironisk ment. Og riv så det forhæng ned både fysisk og psykisk.
Katho

Calle Hansen, søren ploug og Iben Schmidt anbefalede denne kommentar
Charlotte Primdal

@Karl Aage Thomsen
Jeg læser det således at hun bliver ked af det fordi hun væmmes over en kvindes normale krop. Fordi hun godt ved at det er forkert og noget vi er manipulerede til af medierne. At erkende problemet er den halve løsning. Desværre er den fornuftige unge kvinde her stærkt i undertal i en generation hvor 95% tror de tilhører en elite der udgør 1%.

Jørgen Steen Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Nanna Wulff M., Mikael Velschow-Rasmussen, Tina Sommer, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, søren ploug, Per Klüver, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, erik winberg, Helene Kristensen, John Liebach, Niels-Simon Larsen, Erik Kall, Dana Hansen og Iben Schmidt anbefalede denne kommentar

Ja det er underligt at kroppen ikke er mere æstetisk pæn end mens den er ung. Men det er de unge der ikke tør vise den frem, mens ældre er mere ligeglade. Jeg er selv sidst i 30erne nu og total ligeglad. Vader rundt nøgen derhjemme uden at bekymre mig det mindste om naboerne kan kigge ind. Jeg kunne ikke være mere ligeglad. Jeg ville ønske jeg havde det sådan da jeg var teenager, for der havde jeg også denne totalt latterlige angst for om ens krop var ok.

Jeg håber på en modreaktion.jeg har hørt om nogle spændende sociale vinterbadeanlæg, hvor man giver pokker i vold på al det her nøgenhedsforskrækkelse, og jeg vil være med.

Det tangerer religion i irrationalitet at gå og være så bange for at vise sin krop endda til samme køn.

Det er for pokker bare et hylster.

Lasse Reinhold, søren ploug, Per Klüver, Flemming Berger og John Liebach anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg er glad for at læse,
at en 40årig kvinde med blottede, brugte bryster,
har været at beskue for andre under solen i Danmark i dette årti.

Jeg frygtede, de var helt holdt op med at klæde sig af.

Lasse Reinhold, Arne Lund, Torben Skov, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, søren ploug, Jørn Andersen, Hans Larsen, Flemming Berger, Helene Kristensen og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Hvem skal vaske badeforhængene? Der er sikkert ikke penge til det!

Rikke Nielsen

Da jeg var barn for et par dekader siden, var der ikke badeforhæng eller anden adskillelse, men hvor ville jeg, og mine veninder, have nydt det, hvis der havde været disse forhæng.

Vi var bare autoritetstro og udfordrede ikke om det overhovedet var muligt ikke at skulle dele sin fysiske skævheder med andre.

Skal der laves et opgør mod "Kvinde - se ud om en status"-komplekset, så er det nok ikke i skolens baderum.

Maria Francisca Torrezão

Fair nok, men hvorfor må man ikke være blufærdig, hvis det er det man er? Folks blufærdighed er ikke nødvendigvis udtryk for, at de ligger under for mediernes kropsidealer og man kan sagtens gå nøgen rundt uden at være frisindet. Er man fordomsfuld over for andre menneskers blufærdighed, er man ikke frisindet.
Folk skal have lov til at vælge, om de vil bruge badeforhæng eller lade være. Alt andet er ”frisindets” diktatur.

John Reynolds

Tænk, at så ungt et menneske, kan skrive så kort, klart og klogt om et afgørende værditab i det danske samfund, bravo...

Niels-Simon Larsen, Tor Thrysøe, Iben Schmidt, Hans Larsen og Birthe Gawinski anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Som så meget andet er det en tilvænning. Derfor er det drønubehageligt, når man skal; men på et tidspunkt burde man være glad for det.
Men Anders Hede tager i øvrigt fejl: der er ikke mere attraktive og smukke mænd end dem, der eri 30erne, hvis man skal generalisere.

Kære Iben, hvor er din artikel skøn og dine refleksioner opløftende! Jeg er vokset op med hængepatter og en mor der gik nøgen rundt i vores lejlighed - hvilket jeg hadede som teenager! I dag har jeg passeret de 40 med 6 år og drøner nøgen rundt i mine stuer med en sløset hånd over "hængepartiet" bare lige for at markere, at jeg ikke er ude på at krænke naboerne, hvis de skulle have valgt at sende blikket ind af mine vinduer, når jeg lige skal hente rent tøj efter mit bad nede i kælderen. Jeg har for længst slået mig til tåls med den krop jeg er blevet givet og prøver at passe så godt på den jeg kan. I taknemmelighed over alt hvad den faktisk kan og gør og giver mig hver dag. For 2 år siden blev jeg vinterbader, og selvom jeg stadig tvivler i disse kolde måneder på om det nu også kan være sundt at sænke mit varme legeme ned i det iskolde vand, så tvivler jeg ikke på, at det er "sundt" at se og spejle mig i talløse menneskekroppe hvor ikke een har sin lige noget sted. I alle former, farver og aldre... Se det er sgu imponerende - og fascinerende! Det tog faktisk ikke lang tid før at den der følelse af at "det her er sgu lidt fjollet med al den nøgenhed på en bænk i en sauna" blev afløst af en dyb respekt for det FANTASTISKE mirakel den naturlige krop er - med og uden silikoneimplantater. Så kæmp mod de forhæng for f.... og lad os træne frisindet hvor vi stadig har muligheden. Blufærdighed kan man vokse fra i takt med at man lærer at vi IKKE skal være ens. Lad det da for guds skyld gerne starte i gymnasiet hos de unge :-)

Niels-Simon Larsen

Der er ligesom to slags opmærksomhed på kroppen i dag. Den ene kommer fra den terapeutiske side. Vær opmærksom på hvad der sker i din krop - de signaler der kommer fra den. Kropsbevidsthed. Husk at holde din krop ved lige. Balancen krop-psyke, og mere af den slags.
Den anden kommer fra 'lækker'-siden. Du skal se lækker ud, og de her stramme bukser koster 800kr. Du kan også få dem med en flænge i til 850kr, og det er noget der fanger øjet, kan du tro. De her spinkle sandaler (se dig selv en sommeraften, dog ikke hvis du vejer over 100kg) koster 699kr, men får dig til at ligne en million.

Konkurrencesamfunds-kroppen betyder ødelæggelse af både krop og menneske. Det er den, der ikke er god at se på og god at være sammen med og ikke den krop, der har fået lov at være i fred.
Nu handler oplægget også om badeforhæng. Er det så ikke mærkeligt i hvor høj grad netop 'beskuelse' i det offentlige rum via reklamer er kommet frem? Det er selvfølgelig især kvindekroppen, der udleveres, kvinder med skrævende ben og noget i munden. Så tæt på som muligt. Det er da her, nogle skal føle sig krænkede og ikke i baderummet.

Hvor må det være kedeligt, at være ung og snerpet i dag. Stakkels dem, der går en puritansk og snerpet fremtid i møde - Det var sq meget sjovere i 60'erne -