Klumme

Ordet ’venstreorienteret’ bliver til aske i Uffe Elbæks mund

Som socialdemokrat er jeg fuldstændig immun over for argumenter om min ideologiske deroute, der beror på min glæde ved økonomisk vækst eller min påståede mangel på humanisme i integrationsdebatten
Debat
12. januar 2016

Centrum-venstre er stendød. I hvert fald ifølge Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, og Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen. I magasinet Politiko.dk vrister de muld fra den danske jordbund for at udforme venstrefløjens endelige hvilested.

Det er hverken, fordi venstrefløjen har mistet sin sans for økonomisk retfærdighed, sin magtkritik eller sin stræben efter lige muligheder, at de to politikere ikke kan finde fløjens puls. Nej, det er på forunderlig vis Socialdemokraternes flygtningepolitik, der har taget livet af socialismen.

Sandheden er imidlertid, at venstrefløjen langtfra er død. Og da slet ikke fordi to politikere, der ikke tilhører den, erklærer det. Havde Uffe Elbæk eller Sofie Carsten Nielsen gravet lidt i historiebøgerne, ville de finde at venstrefløjen – og især Socialdemokraterne – historisk har været kendetegnet ved en skepsis over for immigration.

Læs også: Elbæk: Der skal eksperimenteres​

De pivåbne grænser mellem Udlændingeloven af 1983 og begyndelsen af Anders Fogh Rasmussens og Pia Kjærsgaards genforsegling i 2001 er en gigantisk undtagelse i Danmarks historie. I 1967, da de første ’gæstearbejdere’ kom til landet, var de inviteret af arbejdsgiverne. Allerede dengang advarede venstrefløjen om løntrykkeri.

I 1973 begyndte man at sætte en prop i hullet for immigration, og det skete især på foranledning af Socialdemokratiet. Hvilken interesse havde den danske arbejder i at åbne arbejdsmarkedet for løndumpende konkurrenter, når han selv levede i et samfund præget af høj arbejdsløshed?

I 1930’erne producerede de danske fagforeninger sågar nationalromantiske film som ’Danmark for Folket’ og ’I Folkets Navn’. Formålet var at udpensle den danske arbejders sammenfaldende interesser med den nationalstat, de selv var grundlaget for.

Det er sandt, at international solidaritet også er fast inventar i den venstreorienterede selvforståelse. Men konceptet er blevet forvrænget til ukendelighed af fortalerne for det multikulturelle samfund. International solidaritet betyder ikke, at man som venstreorienteret bør støtte grænsernes opløsning og nationalstatens nedbrydning. I stedet har vi et ansvar for at hjælpe arbejdere på tværs af grænserne med at bortkaste undertrykkelsens åg. Polske håndværkere bliver ikke frigjorte af at tage pauser fra Østeuropas rå betingelser på Danmarks progressive arbejdsmarked. Tværtimod. En fagforeningsrevolution i Polen har trange kår, så længe polakker kan søge bedre vilkår uden for deres eget land.

Der er derfor langtfra grundlag for en terminal diagnose af venstreorienteret ideologi, at Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen ønsker at koncentrere de danske solidaritetsmuskler i flygtningekrisen i nærområderne. Og dermed sætte en stopper for den vanvittige idé, at krisen kan løses ved at give det fåtal, der er heldige og stærke nok til at krydse et hav og vandre gennem et helt kontinent, opholdstilladelse her.

Uffe Elbæk ønsker et stop for den økonomiske vækst, der er middelklassens anker til velstand, og Sofie Carsten Nielsen kommer fra det parti, der slagtede dagpengene. Ordet ’venstreorienteret’ bliver til aske i deres mund, før det forlader deres læber.

Læs også: Uffe Elbæk leder efter centrum-venstres projekt

Som socialdemokrat er jeg fuldstændig immun over for argumenter om min ideologiske deroute, der beror på min skepsis over for immigration, min glæde ved økonomisk fremgang eller min påståede mangel på humanisme.

Derimod blev min politiske selvforståelse rystet, da det forrige torsdag kom frem, at den gennemsnitlige LO-arbejder er den helt store taber i de seneste 20 års økonomiske politik. Socialdemokraternes regeringsperiode inklusive.

»Mens direktørerne og pensionisterne har haft den største fremgang i deres rådighedsbeløb efter skat, ligger gruppen af faglærte og ufaglærte arbejdere, trods mange politiske løfter om, at de skal tilgodeses, helt i bund,« forlød det ifølge Politiken.

Læs også: Uffe Elbæk: ’Der var så meget tilløb, men ingen orgasme’

Hvis ikke den udvikling bliver vendt, så er jeg villig til at undersøge den hjemlige venstrefløj for livstegn. Men det gør jeg fandengaleme ikke, fordi et par selvgode folketingspolitikere fra den politiske midte er ærgerlige over, at Socialdemokraterne er vendt tilbage til et fornuftigt udgangspunkt i udlændingedebatten.

Casper Gronemann er cand.scient.adm. og politisk analytiker.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arbejdsmarkedets lavtlønnede medlemmer har altid kæmpet mod arbejdsgivernes udnyttelse af løntrykkere. Ufaglærte trykkede faglærte, og kvinderne trykkede ufaglærte. Da arbejdsmarkedets specialuddannelse og kvindernes 'lige løn for lige arbejde' endelig havde skabt ro i den store lavtlønsgruppe, "meldte" Socialdemokratiet sandelig Danmark ind i EU, og løntrykkergrupper begyndte at indvandre sydfra. Samfundets hjul kørte stærkere og stærkere og alle fik det økonomisk bedre, og Socialdemokratiet kappede forbindelsen til fagbevægelse - eller var det omvendt? - og begyndte at optrøde som liberalsociale privatiseringsivrige laissez faire politikere.

Men i disse år er den europæiske tanke med kapitalens og arbejdskraftens fri bevægelighed for alvor ved at slå igennem i Danmark, og nu kan Socialdemokratiet så pludselig indse, at de har tabt, og at de har tabt den store del af arbejdsmarkedets EU-skeptiske lavtlønnede vælgere til det ærke borgerlige Dansk Folkeapati, som ikke har tænkt sig at forhindre arbejdsgivernes løntrykkerpolitik.

Det vil ikke - som Casper Gronemann skriver - være nok at Socialdemokratiet, tillægge sig en indvandrerbegrænsende politik - den er på plads, og det har den sådan set altid været, lige bortset fra nogle år i 80'erne. Og Nej, fra EU kommer der ikke - som Casper Gronemann skriver - arbejdere fra Østeuropas rå betingelser til Danmarks progressive arbejdsmarked.

Der kommer arbejdere fra den postkommunistiske økonomi, hvor rimelige levevilkår: boliger, gode fødevare, skoler, hospitaler, daginstitutioner kan fås til noget under en tredjedel af de danske leveomkostninger. Leveomkostningernes størrelse kan ses af, at den polske mindsteløn er 2.800 kroner om måneden. Dermed svarer den polske mindsteløn til 10 procent af, hvad for eksempel en dansk murer tjener. Og med dette postkommunistiske lavprissamfund i ryggen så forstår jeg godt at unge østeuropæere vil bruge nogle arbejdsår her i laissez faire kapitalismens planløse økonomiske morads.

Hvis Socialdemokratiet skal vende skuden, skal det ske ved hjælp af Staten og nationaliseringer, som sikrer et innovativt forskelligartet arbejdsmarked, der kan tilbyde alle Danmarks borgere at leve i en planlagt nationaløkonomi, med et stabilt arbejdsmarked og en god lang skattefinansieret pensionstilværelse. Men det løb er nok kørt.

Se, det var det vi tabte da muren faldt.

Anne Koed Westergaard, fabrizio macchi d ' ottone, Kasper Kjær, Dennis Berg, Helene Kristensen, Per Torbensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, erik mørk thomsen, Holger Madsen, Grethe Preisler, Jørgen Wassmann, Christian Nymark, Hans Larsen, Martin Madsen, Anne Eriksen, Aksel Gasbjerg, Jeppe Lykke Møller og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er interessant, at den aktuelle folkevandring af klima/krigsflygtninge, fortsat betegnes som 'krisen', hvis man samtidig, skal tage Folketingets flertals håndtering af den såkaldte 'krise' og de underliggende udfordringer, som eksempel til efterlevelse for fattigere lande end Danmark.

"Stort flertal i Folketinget bakker op om ministeren"
http://www.information.dk/555935

PS. Syndebukken er ikke blevet løntrykker, ikke før end nu!

Det er også interessant, at letmatroserne fra RV i så mange år har kunnet komme afsted med at besnakke S i forsøget på at drive partiet ud i betydningsløshed - men det vil næppe lykkes ...

Per Torbensen, Jørgen Madsen, Malan Helge, Anne Eriksen, Hans Jørn Storgaard Andersen og John Hansen anbefalede denne kommentar
Anna Lønne Sørensen

FULDSTÆNDIG IMMUN??...Din lange klumme beviser vel det modsatte. ;o)
Vi har altid haft brug for folkevandringer, kulturmøder, indvandring og ikke mindst udvandring. Når vi nu i længe har jamret over 'lave fødselstal', når vi nu i meget længe har overforbrugt jordens ressourcer, mens resten af verden bare kunne se til, når vi i den grad har sovet i timen, så er det da på høje tid vi handler og ikke mindst handler livsklogt, med udsyn, med den viden vi har til rådighed. Nordjylland mangler børn, godt, så må der være rigtig god plads til nogle flygtningefamilier der, ligesom resten af 'udkanten' også har rigeligt plads.
Vi skal selvfølgelig BÅDE hjælpe dem der kommer hertil, de har satset ALT! Og hjælpe resten af verden. Derfor skal vi give mere, MEGET MERE, i ulandsstøtte og her skulle Socialdemokraterne gerne vise Venstres håbløse tiltag 'vintervejen'!!! Uffe Elbæk m.fl. har startet Alternativet, NETOP fordi vi i den grad savner det alternativ, ikke mindst lige nu i sørgelig grad med den mærkelige selvdestruktive? mindretals regering. Der er både godt og skidt i den borgerlige ideologi, men Venstre og Løkke har vist kun øje for det negative?
Engang gjorde Venstre oprør mod Højre og godsejerne. Nu inviterer Venstre de samme godsejere med ved bordet. Med veto-ret? Samtidig med Løkke og Venstre har meget travlt med at udnævne folk til 'forkerte'...

Bjarne Jørgensen, Karsten Aaen, Hans Larsen og Jeppe Lykke Møller anbefalede denne kommentar
Jeppe Lykke Møller

Puha. Jeg ved ikke hvor jeg skal starte. Han demonstrerer forståelse af Polanyi's 'Great transformation' som et grundlæggende nationalistisk og protektionistisk projekt. Men det kommer bag på ham, at de faglærtes løn sakker bagud i lønstatistikkerne efter 35 års neoliberal doktrin?
Socialdemokratiet har ikke været et venstrefløjsparti i mange år. Venstrefløjen lever andre steder end dér.

Eva Bertram, Maiken Guttorm, Sabine Behrmann, Helene Kristensen, Flemming Berger, Niels Engelsted, Ejvind Larsen, erik mørk thomsen, Per Klüver, Mads Berg, Sascha Olinsson, Leif Høybye, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Martin Mørch anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Det var Svend Aukens akademikersocialisme a la Oluf Palme, der skabte grundlaget for DF. Havde Anker Jørgensen ikke bøjet sig for SA i indvanderspørgsmålet havde DF i dag næppe været større end Enhedslisten er.

Anna Lønne Sørensen siger: Derfor skal vi give mere, MEGET MERE, i ulandsstøtte ...altså mere af samme slags.

U-landsstøtten har i alle år medført at i-landenes og u-landenes bytteforhold forringes til fordel for i-landener. De industrivarer, u-landene - primært den højere middelklasse og overklassen - importerer i dyre domme, stiger og stiger i pris. Til gengæld sælger u-landene stort set kun råvarer til i-landene, og priserne på råvarer falder år for år.

Det arbejdsmarkederne i u-landene har behov for er lån til lokale virksomheders investeringer i bearbejdning af landenes egne råvare, og adgang til at sælge disse bearbejdede vare frit på det europæiske marked.

Samhandel mellem u-lande og i-lande bør baseres på good-government, spredning af ejendomsretten, og fuld gennemskuelighed i den demokratiske og økonomiske proces.

Det ville være alternativ tænkning.

Torben Skov, Maiken Guttorm, Helene Kristensen, Per Torbensen, Flemming Berger, erik mørk thomsen, Christian Nymark, Torben K L Jensen, Martin Madsen, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Demokrati i Europa.
Der går en direkte linie fra en, på tegnebrættet kul sort TTIP med ISDS aftale, over EU energisikkerhedsstrategien med energiunion, der mest satser på egen produktion og import af sorte energiformer, til Jean-Claude Junckers skattelys 'Luxemburg-finte', der ender med at efterlader indtrykket af E(U), som en europæisk økonomisk mafia med nul Union.

EU giver kun mening, hvis EU fælleskabet er bæredygtigt, funktionsdygtigt og så rent faktisk er et demokratisk fælleskab.

Det betyder, at fælleskabet må 'genopfindes', af mangel på samme, kun hvis der er håb om løsning på problemerne, for de flygtende klima/krigsflygtninge, vil problemerne med tiden forsvinde, men det kræver fælles europæiske langsigtede bæredygtige mål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering.

Læs også "Democracy in Europe Movement 2025, or DiEM 25, Yanis Varoufakis – Plan C, “alternative to austerity”.
https://tendancecoatesy.wordpress.com/2016/01/09/democracy-in-europe-mov...

Steffen Gliese

Lige muligheder er et liberalt projekt, lige betingelser er et socialistisk/socialdemokratisk.

Torben Skov, michael andersen, Anne Eriksen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Bill: Du mener da ikke, at vi skal have planøkonomi i DK, hva'?
Når du skriver .. "Hvis Socialdemokratiet skal vende skuden, skal det ske ved hjælp af Staten og nationaliseringer, som sikrer et innovativt forskelligartet arbejdsmarked, "

Du har forklædt det lidt, men det ligner altså Sovietunionens 5-årsplaner mv., du har gang i.

Forstår du virkelig ikke, hvad der giver økonomisk vækst i de vestlige samfund - er det gået i glemmebogen selv efter 26 år?

Jørgen Madsen

Bravo! Hvis hele Socialdemokratiet kunne tale så befriende klart og tydeligt, så er der basis for at vende tilbage til fordums storhed med over 40% af stemmerne ved alle valg. Selv jeg ville sgu' stemme S, hvis jeg vidste, at jeg fik dén vare.

Skribentens primære problem er, at det - med rette - er de "forkerte", kritikken komme fra. Det betyder bare ikke, at S ikke har bevæget så uendelig langt fra deres rødder de sidste 15 år, for det har den grad.

Det er sket et helt dokumentérbart skifte i den økonomiske politik samt en voldsom udvanding af solidariteten med samfundets svageste, som S har medvirket til at skære ned på over en bred kam og er til benytter samtidig en retorik, der til forveksling kunne være Venstres, hvormed man gør disse grupper til jaget vildt.

Det forholder Gronemann sig ikke til..

Eva Bertram, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Jørgen Mathiasen, michael andersen, Flemming Berger, Karsten Aaen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Christian Nymark

Et fornuftigt udgangspunkt bør ikke indeholde hatespeak (for socialdemokrater eller andre).

Anne-Marie Krogsbøll

Casper Gronemann: Hvorfor retter du ikke skytset op ad, mod de rigeste, som er blevet rigere og rigere de sidste mange år, i stedet for at rette det nedad?

Anne Eriksen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Hans Jørn Storgaard Andersen, forstår du ikke at økonomisk vækst er et finansielt begreb, som ikke har nogen som helst positiv betydning for den reelle vareproduktion. Tvært imod lægger 'økonomisk vækst' op til spild, overskudsproduktion, udkonkurrering, og markedssvigt (uhensigtsmæssig allokering). Samarbejde, udveksling og fri handel er langt mere økonomisk effektivt. Beviset ser du ved at planøkonomiske samfund er langt langt billigere, at bo i for almindelige mennesker, end det laissez faire kapitalistiske planløse samfund, hvor kortsigtet profitstyret produktionen piskes i vejret for at de rigeste kan blive rigere, og arbejderne kan få en blankpoleret blikspand på fire hjul, som fabrikkerne er nød til at lyve om vedr. forgiftningstal, så det ser ud som om væksten udløser mere og andet end rigdom til de få. Samtidig er det nødvendigt, at sende børnene tidligere og tidligere i skole, presse de unge hurtigere og hurtigere gennem uddannelserne og udskyde pensionsalderen til >72 år. Hvorfor? Slavementalitet.

Philip B. Johnsen, uffe hellum, Anne Eriksen, Bent Gregersen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, erik mørk thomsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvis jeg skal sige det groft og uden omsvøb, har Det kgl. danske Socialdemokratis indsats i min egen gren af fagbevægelsen (HK-Stat) hovedsageligt bestået i at sikre Socialdemokratiets egne 'pampere' de bedste forbindelser og de højeste poster i bevægelsen. På bekostning af solidariteten med de lavest lønnede og mest udsatte kontingentbetalende menige medlemmer af 'forsteningen'.

Så mig undrer medlemsflugten fra de LO-tilknyttede fagforbund til 'de gule' og deres a-kasser i løbet af de seneste 15 år ikke særlig meget.

Bunden blev nået, da jeg i egenskab af nyvalgt sikkerhedsrepræsentant på en statslig arbejdsplads fik til tilsendt en hverveplakat henvendt til nye elever sammesteds med teksten: 'VÆR SOLIDARISK MED DIG SELV - MELD DIG IND I HK' og anmodning om at hænge den op på væggen i mit enmandskontor.

Philip B. Johnsen, Jan Weis, Eva Bertram, Holger Madsen, Maiken Guttorm, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Bill Atkins, Karsten Aaen, Flemming Berger, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Vesterfløjen har socialkammaraterne endegyldigt forladt under HTS.
Ikke siden venstre regeringen Madsen -Mydal 1926 -28, har en regering, gået så konsekvent efter almindelige folk, og specielt de svage, som HTS regeringen gjorde.
Nenskærding på nedskæring i kernevelsfæren, og skattelettelser til de meget rige, det var det, HTS og hende socialkammaraterne stod for.

Bent Gregersen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Benny Larsen, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvis man leder længe nok tilbage i tiden, kan man altid finde et eksempel, der passer ind i ens kram.

Bevares, hvis det er det, som Socialdemokraterne behøver for at få trimmet deres politik, og endegyldigt få dækket flanken over for DF, så fint med mig.

Grethe Preisler

P.S. Glæder mig til at se, hvad Lizette Risgaard kan gøre for at stoppe forsteningen efter udskiftning af hele Harald Børstings generalstab af 'gamle drenge' i LO ;)

Anne Eriksen, Holger Madsen, Helene Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Apropos "Polske håndværkere bliver ikke frigjorte af at tage pauser fra Østeuropas rå betingelser på Danmarks progressive arbejdsmarked." Man kan klø sig lidt i nakken over, at det moderne Polen bygger på en fagforeningsrevolution.

Poul Brunhøj

Det er tilsyneladende nødvendighedens politik, at Socialdemokratiet målbevidst arbejder på at fjerne det sociale og det demokratiske i Socialdemokratiet. Til næste valg bære de bare navnet Partiet. Det er også mere passende.
Jeg bliver helt forundret når Socialdemokrater forsvare deres deroute, med at det er os andre der ikke kan se lyset. Hold da fast for en griner :-D

Lars Jørgensen, Morten P. Nielsen, Søren Fosberg, Mads Berg, Holger Madsen, Maiken Guttorm, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Benny Larsen, erik mørk thomsen, Bill Atkins, Niels Duus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

"Sofie Carsten Nielsen kommer fra det parti, der slagtede dagpengene"

Når Mette Frederiksen bliver statsminister ved det kommende folketingsvalg, hvad skal så forhindre Socialdemokraterne i at genetablere dagpengesystemet, førtidspensionen, efterlønnen og og og...

Blå blogs spioner Corydon og Schmidt har ruineret Socialdemokratiet. Tro endelig ikke det bliver glemt på noget tidspunkt.

Steffen Gliese, Benny Larsen og michael andersen anbefalede denne kommentar
michael andersen

Her er et par fremtidsproblemer som skribenten og hans parti kunne tage fat på.

Jobløs vækst. Dette vedvarende fænomen vil komme til at ændre DK men også resten af verden inden for de næste 5-10 år. Der vil simpelhen ikke være arbejde til alle uanset hvor kreativ vi bliver med fremtidens arbejdspladser. Grunden til at det bliver mere eller mindre ignoreret er fordi den administrative/new management klasse er dem der kommer til at stå for skud når robotterne og des lign overtager store grupper af menneskelig arbejdskraft, hvad der iøvrigt for adskillige årtider siden blev advaret om. Derfor bliver der ikke gjort noget eller snakket om dette problem, som vil komme i de næste par årtier uanset om vi vil det eller ej. Hvordan vil I løse det.

VI bruger langt over 30 mia om året på direkte og skjult erhvervssttøtte, som for langt de fleste kroner bliver brugt af virksomheder som billig arbejdskraft(aktivering/jobtilskud), som du og dit parti selv har været med til at indføre. Hvordan beskatte vi folk i fremtiden. På deres indkomst/bolig hvilken prioritet? Hvordan forhindrer vi virksomheder i at lægge deres overskud til beskatning i et anden land en det sted de har tjent deres penge og fået betalt ydelser via det pågældende lands skatter. Skal vi beskatte omsætning frem for overskud? Der er mange ting at tage fat på, men du er ligesom alle andre partier på nær liberal alliance og alternativet status quo partier deres nipser med de samme 5 % på budgettet og sender regningen til de dårligst stillede grupper. Får vi snart en parti på venstrefløjen ligesom de to nævnte der repræsentere en fremtids og mere fordelingspolitisk projekt end den nuværende venstrefløj.
Hvornår begynder du og dine kolleger rundt omkring i verden at medregne alle de skjulte arbejdsløse og jobløs vækst "arbejdspladser". Vækst bliver stadigvæk gjort lig med arbejdspladser

Mads Berg, Maiken Guttorm, Helene Kristensen, Herman Hansen, Steffen Gliese, erik mørk thomsen, Karsten Aaen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

@Poul Brunhøj

- tak for den kommentar. Den er lige i øjet :D

Niels-Simon Larsen

”Uffe Elbæk ønsker et stop for den økonomiske vækst, der er middelklassens anker til velstand”. Jeg gør i hvert fald. Det skal dog ikke gøres på den måde, så de fattige bliver fattigere, og det er der heller ikke andre fra Å, der vil, men at stoppe galskaben, er da vores vigtigste opgave. Cronen må vel have lagt øre til Lykketofts årelange vi-kan-ikke-fortsætte tale. Indre splid er socialdemokraternes akilleshæl. Har S noget interessant at fortælle os andre. Lad høre!

Det hjælper heller ikke at gå tilbage til et eller andet autoritært system, hvor folkene i toppen kun tænker på at myrde hinanden, og folk i bunden kun tænker på at slippe væk. Der må kunne stilles noget op. Det er her den forkætrede venstrefløj må tage sig sammen og råbe 2016 i kor. Kan vi ikke det, er vi ude af historien.

Philip B. Johnsen, Ahmed Mannouti, Herman Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Gronemann...

At være "fuldstændig immun over for argumenter ..., der beror på ... [en persons] påståede mangel på humanisme", er pr. definition at være "selvgod". Siger det bare.

Steffen Gliese

Jobløs vækst - eller cirkulær økonomi i en efterligning af naturen - kunne være en gave til menneskeheden. I stedet fremstilles det som den største katastrofe, at folk ikke længere presses ud på arbejdsmarkedet, men kan opbygge værdifulde fællesskaber og udvikle sig over tid, uden meget af et åg over skuldrene. Jeg forstår det ikke.

Anne Eriksen, Søren Fosberg, Herman Hansen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Fremtidens automatisering har, lidt groft udmålt, to mulige veje at gå:

1. Automatisering kommer til at gavne hele menneskeligheden, som får en god levestanddart kloden rundt.

2. Automatisering kommer kun til at gavne de 20% mest velhavende på kloden, mens de resterende 80% må leve af de madrester de 20% smider i skraldespanden.

Lige nu løber klodens økonomiske magt elite mod nr. 2 alt hvad remme og tøjler kan holde. Den udvikling ser jeg gerne et stort, efter sigende socialt, ansvarlig parti som Socialdemokraterne forholder sig til, så den udvikling kan undgåes til gavn for alle.

Karsten Aaen, Klaus Vink Slott, Morten P. Nielsen, Søren Fosberg, Steffen Gliese og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

OBS! Glemte lige. De to mulige veje og forholdet 20%/80% gælder ikke en fremtidig opdeling i u- og ilande som vi har været vant til. Den gælder alle klodens lande. Også fremtidens Danmark.

Helene Kristensen

Men hjælper det at bevæge sig ind i et autoritært system, hvor toppen kun arbejder på at berige sig selv og erhvervslivet og hvor flere og flere arbejdere bare ønsker at komme væk? Det er jo det Alternativet ønsker med endnu mere EU. Hvad kan Alternativet byde på, andet end Radikal politik tilsat lidt ekstra poetisk dans om guldkalven?

Morten P. Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Køb en middag, køb en hundevalp, køb en smartphone, køb en tur til Mallorca, kød en sugardate, køb en nyre, køb en lever, køb en rugemor, køb en mand, køb en kvinde, køb et barn, køb dig (snart) en ny krop.

...Jo, køb alt du vil. No limits any more.

Så det er kun arbejderne, som det drejer sig om? Vi skal passe på vore, og skide på alle andre? Hvad med samfundet som helhed? Hvad med de svage? Kontanthjælpsmodtagerne, førtidspensionisterne (eller rettere dem som forgæves prøver), de studerende osv.osv.osv. Dem har "Socialdemokratiet" smadret løs på på deres egen vagt, mens de har solgt ud af dansk ejendom til ekstremkapitalisterne fra Goldman Sachs.
Der er fandme ikke nogen Socialdemokrat, der skal komme og snakke om Socialdemokrati med henvisning til den nuværende sølle bande opportunistiske og røvkolde karrierepolitikere. Der er INTET socialdemokratisk i den klassiske definition tilbage i den flok skamløse uerklærede neoliberalister. Jeg håber for jer, at I får nok sølvmønter for det.

Anne Eriksen, Karsten Aaen, Herman Hansen, Anders Graae, Søren Fosberg, Helene Kristensen, Mads Berg, Steffen Gliese, erik mørk thomsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
René Petersen

"Uffe Elbæk ønsker et stop for den økonomiske vækst, der er middelklassens anker til velstand [...]"

"Derimod blev min politiske selvforståelse rystet, da det forrige torsdag kom frem, at den gennemsnitlige LO-arbejder er den helt store taber i de seneste 20 års økonomiske politik. Socialdemokraternes regeringsperiode inklusive."

Det korrekte svar er 'Interessevaretagelse', og det har lidet med ø k o n o m i s k vækst at gøre.

Anne Eriksen, Karsten Aaen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

"Derimod blev min politiske selvforståelse rystet, da det forrige torsdag kom frem, at den gennemsnitlige LO-arbejder er den helt store taber i de seneste 20 års økonomiske politik. Socialdemokraternes regeringsperiode inklusive".

Så var der åbenbart en eller anden, der fik virkeligheden stillet op i et regneark - for det er åbenbart den eneste mulighed overklassen har for at at opdage virkeligheden. Hvis man havde sin opvækst i den virkelige verden, derude hvor dem der smører madpakke hver dag og trækker deres gule vest på - ville man for længst have opdaget at det er arbejderne, de faglærte, de ufaglærte, de syge, hele samfundet - der har betalt for at overklassen inkl. hele den forædte pamperbande på Christiansborg, har fået endnu mere.

Anne Eriksen, Karsten Aaen, Torben Skov, Herman Hansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Morten P. Nielsen

Skribentens og andres naive væksttossers ord om vækst bliver helt konkret til aske i vores efterkommeres mund. Ude i en ikke alt for fjern fremtid vil det sandsynligvis være kriminelt at øge den økonomiske vækst.

Morten P. Nielsen

Hr. Gronemann er ikke Socialdemokrat. Han er højreorienteret, økonomisk liberalist.

Bjarne Falk Rangård

Med hensyn til modtagelse af flygtninge/immigranter har Socialdemokratiet flyttet sig markant.
Det var helt tåkrummende at høre Dan Jørgensen igår forsvare at man kan ransage folk for værdier og foretage konfiskation. Ganske vist har Inger Støjbjerg gjort en række indrømmelser af kosmetisk art, men hele konceptet er totalt frastødende og skulle aldrig have fået tilslutning for anstændige mennesker, det vil sige politikere udenfor Venstre/DF. 3 år før familie sammenføring er på grænsen af konventioner og som Inger Støjbjerg har udtalt kan det få procesmæssige konsekvenser, men så er den tid gået og forhåbentlig en ny regering der får dommen. Hvor ulækkert, og især at Socialdemokraterne også lægger navn til dette. De roser sig selv for at flygtninge/immigranter må bo og arbejde udenfor centrene/teltlejrene ! Hvordan i alverden skulle de ellers blive integreret ?
Vi skal ikke ukritisk lukke alt og alle ind, men dem der får asyl/opholds tilladelse skal behandles menneskeligt og ikke på Venstre/DF facon.
Overlad det inhumane menneskesyn til Højre ekstremisterne i Venstre/DF.
Med hensyn til den økonomiske politik er det klart dokumenteret, at det er de lavest lønnede og folk med de mindste indkomster der har båret byrderne under alle de blå regeringer, Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke 1 og 2 samt Helle Thorning/Bjarne Corydon konstellationen. Fremadrettet tyder det på at Lars Løkke 2 bliver værre end de foregående på stort set alle områder.
Så ja Socialdemokratiet er ved at lægge venstrefløjens muligheder for at forme et menneskeligt samfund i graven.
Skal det undgås må Mette Frederiksen lægge Christiansborg- fnidderet i form af taktiske overvejelser på hylden og formulere en række visioner eller pejlemærker for hvad Socialdemokratiet vil fremadrettet.
God inspiration kan hentes fra Ritt Bjerregård:

Før en socialt afbalanceret og retfærdig økonomisk politik

Marker en konsekvent grøn miljøpolitik der tager udgangspunkt i at evig vækst ikke er en miljø- og ressource- mæssig holdbar mulighed

Begræns Danmarks deltagelse i flygtninge producerende angrebskrige for at tækkes USA og brug pengene til overflødige jagerfly til noget der har større betydning for Danmarks sikkerhed, f.eks forøget bistand til de fattigste af jordens indbyggere og hjælp i nærområderne af krigs og krise zoner.

Formuler klare visioner for Danmarks placering i EU og deltag i alle de initiativer på politiske områder hvor fælles Europæiske løsninger er de eneste realistiske

Hav respekt for offentlig ansattes faglige dygtighed og reducer kontroller/statistikker/mistænkeliggørelse og brug ressourcerne på kerneopgaverne

Så kunne det være at almindelige mennesker udenfor de snævre kredse af DJØF fer og levebrødspolitikere kunne se en ide i at støtte Socialdemokratiet og sikre et reelt politisk magtskifte.

Anne Eriksen, Karsten Aaen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Socialdemokratiet, størsteparten af Folketinget, faktisk næsten hele EU, ikke mindst Mellemøsten og størsteparten af verden, opføre sig i 2016, som om de har tabt sutten, det er muligvis ikke så overraskende, men det kan ikke fortsætte.

COP21 satte Danmark, Europa og verden generelt skakmat og nu er syndebukken ilde stedt!

Der er derfor langtfra grundlag for en terminal diagnose af venstreorienteret ideologi, at Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen ønsker at koncentrere de danske solidaritetsmuskler i flygtningekrisen i nærområderne. Og dermed sætte en stopper for den vanvittige idé, at krisen kan løses ved at give det fåtal, der er heldige og stærke nok til at krydse et hav og vandre gennem et helt kontinent, opholdstilladelse her.

Jeg er da enig, men krisen raser på femte år og det eneste jeg kan se er, at man har smidt et par bomber i Irak, so ikke er Syrien. Telte opstillet i Næstved og Thisted, burde jo stå i en danskbygget kæmpe lejr i et af Syriens nabolande.

Hvis I mener at man skal hjælpe i nabolandene, så gør det for helvede!

Hvad med at lade danske håndværkere ombygge 50000 skibscontainere til en mobil flygtningelejr, med lægeklinik, skole og sanitet. (bare et forslag blandt mange)

Gør noget, istedetfor at lade som om at I gør noget!

Charley Kristensen

Det er svært at forholde sig til det manden skriver. Som desværre mange andre, blander han lystigt gæstearbejdere, indvandrere og flygtninge sammen i en pærevælling. Det giver jo ikke ret megen mening. Og så kalder han sig oven i købet 'politisk analytiker'!

Caspar Gronemann overser det her: Det var skam ikke socialdemokratiet, der i 1960erne advarede mod indvandring fra f.eks. Tyrkiet og Jugoslavien. Det var faktisk DKP, se her:

"Men når det samtidig fremhæves, at fremmedarbejderne vil komme til at tage det lavest betalte arbejde, så indrømmer man faktisk fra ministerens side den løntrykkende indflydelse, som fremmedarbejderne får, og det står faktisk også imellem linjerne i redegørelsen, at det kan være hensigtsmæssigt for det hellige og ukrænkelige erhvervsliv og dets ret til at udbytte mennesker i videst muligt omfang."
kilde: http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/hanne-reint...

Socialdemokraterne har stort set altid gjort det som de danske firmaer og virksomheder havde brug for, også dengang i 1966-1967, hvor danske firmaer og virksomheder havde brug for udenlandsk arbejdskraft på grund af det økonomiske opsving, se her:

"Det økonomiske opsving og meget lave arbejdsløshed førte til mangel på arbejdskraft i Danmark i 1960’erne. En af måderne dette blev løst på var ved at importere udenlandsk arbejdskraft.. I 1967 ankom de første fremmedarbejdere - eller gæstearbejdere, som de blev kaldt - derfor fra lande som Tyrkiet, Pakistan og Jugoslavien efter invitation fra danske arbejdsgivere."
kilde: som ovenfor.

Her er en interessant betragtning:

"Det, der er internationalt i denne sag, er, at både danske og udenlandske arbejdere må finde sammen for at bekæmpe de arbejdsgivere, der udbytter dem og benytter sig af deres, desværre, svage samfundsmæssige stilling. Og så vil vi i øvrigt gerne endnu en gang fremhæve kravet om et øjeblikkeligt stop for indvandring af flere fremmedarbejdere."
kilde: som ovenfor.

Her næsten 50 år efter lyder det jo som noget Dansk Folkeparti kunne finde på at sige....
Og det er der sikkert en grund til. DKP, kommunisterne var i 1960erne og 1970erne, meget aktive i fagbevægelsen og havde, som DF nu sikkert har god kontakt til især ufaglærte og faglærte arbejdere. (som er dem der lider mest under importen af skal vi kalde det for gæstearbejdere eller indvandrere det tidligere Central og Østeuropa).

Mht. indvandrerstoppet i 1973, så kan læse om det her:

" Ikke mindst fagbevægelsen var bekymrede for løntrykkeri og i november 1973 blev arbejdsmarkedets parter og regeringen med Socialdemokratiet i spidsen enige om et øjeblikkeligt stop for indvandring."
kilde: som ovenfor.

Her er interview med Per Madsen fra 1976, hvor han -og andre- faktisk siger noget fornuftigt:

http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/ishoejs-bor...

En lille citat:

"Edith Christensen, overassistent og leder af det kommunale indvandrerkontor, er ikke i tvivl om, at de skal opføre sig dobbelt så godt som danskerne for at blive accepteret. ”Er der en, der træder lidt ved siden af, ja, så hakker man på dem alle sammen. Og så er der så mange misforståelser. F.eks. klagede man over, at de ødelagde komfurerne i lejlighederne. Jamen hvordan bager man et chapati, det store fladbrød, på spiralkogeplader? Vi så NESA til at komme ud og undervise i, hvordan man bruger et dansk komfur. Det er sådan noget, man kan gøre, hjælpe dem med de helt nære ting, som for os er en selvfølge, men som kan blive en uoverstigelig vanskelighed, når man kommer fra en pakistansk landsby.” "

Og set i bakspejlet skulle man nok dengang i 1976 have gjort det som Per Madsen foreslog:

"”Hele denne sag startede med, at jeg giftede nogle pakistanere, og de sagde, at de meget gerne ville gøre mig opmærksom på, at man i Ishøj var ved at nå grænsen for den danske tolerance. De sagde: Vi kan ikke selv blive danskere af hjertet, men vi har en chance for, at vore børn kan blive det, og den vil vi gerne holde fast ved, men det kan vi kun, hvis vi accepteres. Det var i maj 74, og vi ved nu af bitter erfaring, at de havde ret. Er der i en kommune eller bare i en bebyggelse flere end 10 procent udlændinge, så begynder problemerne at dukke op. Men siger man sådan noget, og hvis man vedtager det i en kommunal bestyrelse, så står man til flere måneder i spjældet. For det er racediskrimination.” Det er derfor borgmester Per Madsen nu be’r om en dansk indvandrer-politik. ”I FN’s charter om racediskrimination står der en hel del om, hvad man ikke må, men der står også noget om, hvad man skal. Vi har intet gjort. Der er ikke kommet én linje i dansk lovgivning, intet om skolegang, ingenting.” "

Nu ved jeg ikke lige om grænsen går ved 10% eller 20% eller 30% - men det er interessante og vedkommende betragtninger, som Per Madsen kommer med, er det ikke?

Holger Madsen, Niels-Simon Larsen, Anne Eriksen, Bill Atkins og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Charley Kristensen,
'Politisk analytiker' er lige så lidt som 'feminist', 'humanist' og 'venstreorienteret' en beskyttet titel. Det står enhver frit for at kalde sig 'politisk analytiker', så længe ingen andre har udtaget patent på betegnelsen og gjort den til sit mønsterbeskyttede Brand.

Charley Kristensen

@Grethe Preisler
Det er fuldstændig rigtigt. Men min pointe er, at når han nu selv betegner sig som 'politisk analytiker', må man vel gå ud fra, at han burde være i stand til at skelne mellem begreberne. På den anden side kan det jo godt være, at han mener, at det hele er et fedt - hvem ved?

Grethe Preisler

@Charley Christensen,

Casper Gronemann mener sikkert, hvad han siger om Socialdemokraterne. Ellers ville han nok have fundet et andet parti at anbefale dig og mig at stemme på og slutte op om. Og helt uret i alt, hvad han siger, har han jo ikke.

Han er bare for ung til at have nogen personlig erindring om de københavnske bykonger Egon Weidekamp og Urban Hansens byfornyelsesprojekt i tresserne, hvor beboerne i slummen i indre by og brokvartererne blev udsaneret og fik anvist nye og bedre lejligheder i socialt boligbyggeri i omegnskommunerne. Med alle moderne bekvemmeligheder og lys og luft og grønne områder, hvor ungerne kunne sjippe, hinke, lege dåseskjul og et-tagfat og spille bold uden at komme i karambolage med parkerede cykler, sure viceværter og arrige husmødre med vasketøj til tørre på snorene i skumle baggårde, hvor rotterne dansede på låget af stinkende skraldebøtter.

De kunne jo ikke forudse, at de nye sociale boligbyggerier i omegnskommunerne i løbet af få årtier ville blive omdannet til ghettoer for indvandrede gæstearbejderfamilier fra Tyrkiet og Pakistan og 'etnisk danske sociale tabere'. Mens dem, de var tiltænkt, flyttede i parcelhus med egen græsplæne og ligusterhæk på Lars Tyndskids byggemodnede marker lidt længere ude på 'bøhlandet'. Og så blev det altså Per Madsen fra Ishøj andre omegnsborgmestre, der kom til at hænge på regningen for Egon Weidekamp og Urban Hansens manglende forudseenhed.

Grethe Preisler

@Charley Kristensen,
ser til min skræk, at jeg har stavet dit efternavn med Ch i stedet for K. Det må du undskylde.

Robert Ørsted-Jensen

Hans Jørn Storgaard Andersen - selvfølgelig mener Bill det!

Robert og Hans Jørn, prøv nu at vrid jer ud af jeres koldkrigsangst og se den moderne verden i øjnene med al dens ny teknik. Menneskeheden har fået helt andre kommunikations- styrings- og registreringsværktøjer. Ledere i dag med økonomisk ansvar lægger altså langtidsplaner: Lars Løkke gør det. En 2025 plan (for salg af velfærd til finansiering af skattelettelser). Store konglomerater gør det. Mindre firmaer gør det. Alle gør det.

Mens I to nisser - altså sidder der og studere daytradernes kortsigtede strategier for profitoptimering.

@Bill Atkins -- Jeg er enig i, at planløs markedsøkonomi giver meget spild, fordi den private sektor som hovedregel er meget mere kortsynet og snæversynet end offentlig administration.

Det er ikke rigtigt at middelklassen har det OK under planøkonomi. Middelklassen er umådelig meget bedre stillet i USA end Danmark, og bedre i Danmark end i de gamle østlande. Samme nationale potentiale, men mindre til middelklassen.

Der er lidt forvirring om definitionen: Middelklassen er hvor halvdelen af værdierne er, ikke medianen i befolkningen. Både i Danmark og USA er langt de fleste ikke middelklasse men underklasse, da de fleste værdier er samlet på meget få familier.

Her i USA er middelklassen fra 75 procentil til 95. Vi kommer aldrig i nærheden af at blive rige (der er lille social mobilitet i USA), og vi kan ikke sammenlignes med de fattigste 75%, der ikke selv vælger arbejde og bolig, og kun vanskeligt kan flytte eller skifte deres børn til en ordentlig skole.

De fattigste 50% har det helt givet bedre i Danmark end i USA, men det er lidt ligegyldigt, da de ikke har resourcer til at flytte, og derfor ikke har noget valg.

Jeg væmmes ved ideen om at beskytte værdier ved at forhindre mobilitet (fysisk, socialgruppe, uddannelse og karriereskift).

Hvis lønslaver som jeg har ret til at skifte land og arbejdsgiver og uddannelse, så er der bedre konkurrence imellem de bedste arbejdsgivere og de bedste industrier.

Vi har ikke brug for mere pigtrådshegn, vi har brug for nye regler, der lader den enkelte verdensborger tage sine privilegier med sig i kufferten, eller optjene nye rettigheder i et nyt firma eller nyt land.

Dansk flexicurity er netop slavearbejderens evne til at bibeholde sin tryghed, men skifte til en ny arbejdsgiver. Næste naturlige skridt er at åbne grænserne fuldstændig, efter en justering af optjeningsreglerne.

Sider