Klumme

En af de feminister, alle er så bange for

Drej din m/k-hjerne. Den er plastisk. Det hjælper at tænke og lytte til sin feministmor. Hun har utrolig meget humor, i modsætning til sine modstandere
Drej din m/k-hjerne. Den er plastisk. Det hjælper at tænke og lytte til sin feministmor. Hun har utrolig meget humor, i modsætning til sine modstandere

Owen Cliff

27. februar 2016

En af de mest magtfulde institutioner i USA er Højesteret. Ni ærværdige herrer og damer i livstidsmandat. For nylig udtalte den 83-årige højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg sig om, hvornår der er kvinder nok i Højesteret: »Når der er ni«.

Dermed blotlagde den kloge dommer i en enkelt sætning, hvor bange man er for feminister. At kvinder vil tage magten. Hele magten. Efter en minimal kunstpause tilføjede Ginsburg nemlig: »Når jeg siger dét, er folk chokerede. Men der har været ni mænd, og dengang var der ingen, der stillede spørgsmål.«

Den første kvinde satte sig til rette i USA’s Højesteret i 1981, Ginsburg kom til i 1993, den tredje kvinde fik plads i 2010. Ginsburgs drilske kommentar handler ikke om at tage verdensmagten. Den handler at gøre opmærksom på, hvor meget unormalt, vi synes er normalt, bare det handler om mænd.

Min mor er død, men hun ville have været på alder med Ginsburg. Hun var læge ligesom min far. Hun arbejdede halvdags, da vi var små. Da mine forældre blev skilt i 70’erne, syntes min far, han burde have to tredjedele af værdierne, han havde jo arbejdet mest. Den slags beskyttede loven imod. Den hjemmegående havde ret til en del af mandens pension ved skilsmisse. Det er ikke længere tilfældet, skal jeg lige og hilse og sige til dem, der helt frit vælger at gå ned i tid.

Min mor havde i 50’erne oplevet overlæger, der ikke tog hende alvorligt, og patienter, der krævede en mandlig læge. Vi grinede meget ad lige dét, den dag i nytåret 1994, hvor hun var døende, og jeg åbnede døren for en mandlig sygeplejerske. Det gippede i os alle.

I 1981, da den første højesteretsdommer blev udnævnt til Højesteret i USA, var man allerede godt træt af feminister. Hvornår er de mon tilfredse, vil de have det hele måske? Dengang hed de rødstrømper og gik som bekendt konstant med lilla ble på hovedet. Det var på mode at sætte moderskabet på hovedet.

Selvfølgelig troede jeg ikke min mor, da hun netop i startfirserne forklarede mig, at man skal kunne klare sig selv helt og aldeles. Feminisme kommer i bølger, fordi vi ikke tror på mødre.

Jeg læste derfor lige, hvad der passede mig: filosofi. Jeg forelskede mig og tog mig i mange år af mine unger med masser af argumenter: at de ikke skulle stresses, at det blot var en arbejdsfordeling, at jeg jo skal blive 80, så hvorfor ikke bruge de år på sit afkom?

Desværre læste jeg analytisk filosofi, så først langt senere fik jeg fat i dialektikken og lidt mere komplekse forståelser af, hvad ordet ’frihed’ betyder. Hvordan et ’jeg’ hænger sammen med selvbilleder, identifikationer, kønsroller, magt og det ubevidste.

Jeg blev først virkelig feminist, da min mor døde. De seneste 20 år har jeg med glæde set fransk og tysk filosofisk indsigt komme tilbage fra USA i form af gender studies. Jeg har set kønnet gøre sig fri af biologien. Jeg har grinet over de rabiate versioner, der oftest er at finde i mediers fantasier om, at køn er noget, man vælger som shampoo i Wallmart.

Jeg har også fulgt med i neurobiologisk forskning. Simone de Beauvoir har virkelig ret: Man fødes ikke som kvinde, men bliver det. Hjernen er et plastisk organ med alle muligheder fra starten. Det med venstre og højre hjernehalvdel er noget vrøvl, selv hormonerne er blevet frikendt. Det er ikke, fordi din krop producerer testosteron, du er dømt til at være aggressiv, og østrogen giver dig hverken trang til bleer i hoved eller røv. Videnskaben var i sin søgen mildest talt ideologiseret. Også det går bedre.

Så på en måde har jeg is i maven. Tager det helt roligt, når nogen kommer på banen og synes, det er hysterisk, at feminister (that’s me) undrer sig over en uforklarlig lønforskel på fire-fem procent. Det kan jo let ordnes. Vi beskatter bare mænd med fire procent ekstra, da det ingen betydning har.

Nå, det synes du er uretfærdigt? Drej din m/k-hjerne. Den er plastisk. Det hjælper at tænke og at lytte lidt til sin feministmor. Hun har utrolig meget humor, i modsætning til sine modstandere.

Kald hende bare Ginsburg.

Tine Byrckel er filosof, skribent og psykoanalytiker. Synspunktet er udtryk for skribentens egen mening

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • ingemaje lange
  • Ejvind Larsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Estermarie Mandelquist
  • Ulla Søgaard
  • Jørn Vilvig
  • David Breuer
  • Ingrid Uma
Steffen Gliese, ingemaje lange, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Ulla Søgaard, Jørn Vilvig, David Breuer og Ingrid Uma anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Tager det helt roligt, når nogen kommer på banen og synes, det er hysterisk, at feminister (that’s me) undrer sig over en uforklarlig lønforskel på fire-fem procent. Det kan jo let ordnes. Vi beskatter bare mænd med fire procent ekstra, da det ingen betydning har."

Yes, Tine! Du har bevist og overbevist at din hjerne er utrolig plastisk og fantastisk og hysterisk! Du kan forestille, bagstille og sidestille. Men heldigvis er du aldrig stille.

(Egenligt læst jeg din artikel på papirudgaven, men så vil jeg gerne ind og se alle de dejlige støtteerklæringer på web. Nå, så måtte jeg gøre det selv.)

ulrik mortensen

Apropos forskellige feministgenerationer, kan man også anbefale et interview med Karolina Ramqvis her: http://www.information.dk/491877
Hun siger f.eks. »Omkring årtusindskiftet blev jeg enormt træt af 1970’er-feminismens billede af kvinden som nærmest religiøs. Hvor kvinder ophøjes til noget, der altid er godt og sandt. Jeg synes, den slags radikalfeminisme på en måde bliver næsten biologistisk eller sexistisk ved at være så fikseret på det kvindelige,«

Og så er det godt, at Trine Byrckel skriver: "Det er ikke, fordi din krop producerer testosteron, du er dømt til at være aggressiv" . En (mandlig) kønsforsker har fornylig sagt i Politiken, at vold er helt naturligt for mænd: "Kønsforsker: Der er en lille rocker gemt i alle mænd":
http://politiken.dk/debat/ECE1810060/koensforsker-der-er-en-lille-rocker...

Henrik Brøndum

Kvinder er også solidt underrepræsenterede som ofre for grov vold, mord, terrorisme og at dø i krig. F.eks. med terrorisme her i lille Dannevang er navnene Dan Uzan, Finn Nørgaard, Henrik Christensen, en 27-årig Algirisk mand, italienske Enrico Sassara (for sin egen bombe).

Ønsker Tine Burckel at følge i forsvarsministeriets fodspor - oversætte artikel til arabisk og dele den med Islamisk Stat så der kan blive gjort noget ved sagen?

I Vesten er vi (med undtagelse af et mindretal af royalister og fanatikere) enige om det borgerlige frihedsbegreb fra den franske revolution: Alle skal have lige muligheder.

Vi har alt efter politisk anskuelse også en bred accept af det socialistiske lighedsbegreb - lighed med hensyn til resultater - på det økonomiske område. J. P. Morgan - det næppe kan beskyldes for at være ræverød - vurderede at Direktøren højst skulle have 20 gange mere i løn end manden på fabriksgulvet. Herhjemme er der nogenlunde konsensus om en faktor omkring 10. Begge er langt mindre end markedsresultatet (det borgerlige lighedsbegreb) på omkring 175.

Men nogle feministers utrættelige krav om lighed med resultater på alle de attråværdige områder - men ikke på alt det sure - er dog trættende.

Klavs Hansen, Anders Jensen, Morten Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Rehhoff

@ Henrik Brøndum

"I Vesten er vi (med undtagelse af et mindretal af royalister og fanatikere) enige om det borgerlige frihedsbegreb fra den franske revolution: Alle skal have lige muligheder."

Ja og alle synes også vi skal have fred i verden. Problemerne opstår som regel når man begynder at diskutere hvilke strategier man skal anlægge for, at nå de her mål i pralsis. Det gælder også for feminister, Nogle feminister er mere individorienterede og mener, at det er den enkelte kvinde, der selv skal gøre noget ved det, mens andre feminister fokuserer mere på samfundsstrukturers betydning for ligestilling , Det er en gammel diskussion om i hvor høj grad man skal lægge ansvaret hos individet eller fællesskabet eller måske forskellen på liberalisme og socialisme

Mathilde Hoeg, Steffen Gliese, Hanne Ribens og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Søren Rehhoff

Lige muligheder kan vel aflæses i loven og lønstatistikken - der er vel ikke det store behov for diskussioner?

Søren Rehhoff

@ Henrik Brøndum

"Lige muligheder kan vel aflæses i loven og lønstatistikken - der er vel ikke det store behov for diskussioner?"

Ja og der er åbenbart noget med, at kvinder har et lønefterslæb og så kan man begynde, at diskutere om det er et individuelt problem eller om det har noget at gøre med løndannelsen i samfundet.

Henrik Brøndum.
Mener du at ligestilling kræver at kvinder skal deltage i det absolut mest tåbelige i menneskehedens historie. De skal gå i byen og opføre sig som idioter, så de kan blive udsat for grov vold. At de skal deltage i højere grad i vores ulovlige og destruktive krige. I dag kan kvinder blive soldater. Det kommer dem til ære, at der ikke er 50% kvinder i militæret. Er det en hædersbetegnelse at blive dræbt af en radikal idiot ????? Hvad enten vedkomende har langt skæg, eller skarp norsk sideskilning.

Forstår ikke dit indlæg på dettte område ????

Karen Grue, Hanne Ribens, Tina Sommer, June Pedersen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Charlotte Primdal

Og igen skal vi have et kommentarspor der beviser at feminismen er nødvendig.

Tina Sommer, Mathilde Hoeg, Steffen Gliese, Karen Grue, Hanne Ribens, Sabine Behrmann, June Pedersen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Poul Brunhøj

Tusind tak - du hjælper mig med at understrege det absurde i ligestilling med hensyn til resultater. Lige så absurd som det er at forlange at kvinder skal udgøre 50 % af alle terroristofre - er det at forlange at de skal udgøre 50 % af alle universitetsprofessorer, landevejsriddere, højesteretsdommere, stripteasedansere, dykkersvejsere, bestyrelsesmedlemmer i store virksomheder, jordemødre ..... og hvad der nu ellers findes af jobs og positioner.

Lad os antage der er 2 kandidater tilbage til et højesteretsdommerjob - en mand og en kvinde. Manden er mest kvalificeret - men jobbet tilbydes på grund af kvindekvoten til kvinden. Manden svarer så: "OK jeg lader mig kønskifte-operere - så får jeg vel jobbet?" Operationen må i lighedens navn vel betales af det offentlige?

Søren Rehhoff

@ Charlotte Primdal

"Og igen skal vi have et kommentarspor der beviser at feminismen er nødvendig."

Ja sikkert men hvilken form for feminisme? Hvilken type feminist er du?

Henrik Brøndum

@Søren Rehhoff

Jeg kan ikke kommaerne i lønstatistikken. Jeg mener der er ligeløn i det offentlige - og et efterslæb for kvinder i det private - hvis man kompenserer for jobindhold, ancinitet, kvalifikationer, deltid etc.

Husk på at der er en ting der over alt andet giver lønpenge i denne verden. Matematisk uddannelse - det er der ikke så mange kvinder der søger - derfor får de heller ikke de højtlønnede jobs. Jeg ved godt at der er mange der lovpriser "følelsernes intelligens", "sociale kompetencer", "helhedssyn" etc. Alt sammen meget fint - men det er der ingen der vil betale særlig meget for. Det vil man derimod for an aktuar, en F-Sharp programmør, en oliegeolog etc.

"Tager det helt roligt, når nogen kommer på banen og synes, det er hysterisk, at feminister (that’s me) undrer sig over en uforklarlig lønforskel på fire-fem procent."

Lønforskellen er ikke uforklarlig. Faktisk står forklaringen længere oppe i indlægget.

"Jeg læste derfor lige, hvad der passede mig: filosofi. Jeg forelskede mig og tog mig i mange år af mine unger"

Klavs Hansen, Morten Pedersen og Morten Jespersen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum.
Jeg er i princippet heller ikke tilhænger af kønskvotering. men må konstatere at der er en stor tendens til at mænd peger på mænd. Det giver altså problemer i forhold til "Lige muligheder for alle" Er enig i at den bedst kvalificerede skal have jobbet. Det er bare ikke det der sker.

Mht. din kønsskifteoperation håber jeg den er dækket af din sundhedsforsikring :-D

June Pedersen, Karen Grue, Hanne Ribens, ingemaje lange og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Rehhoff

@ Henrik Brøndum

"Husk på at der er en ting der over alt andet giver lønpenge i denne verden. Matematisk uddannelse - det er der ikke så mange kvinder der søger - derfor får de heller ikke de højtlønnede jobs. Jeg ved godt at der er mange der lovpriser "følelsernes intelligens", "sociale kompetencer", "helhedssyn" etc. Alt sammen meget fint - men det er der ingen der vil betale særlig meget for. Det vil man derimod for an aktuar, en F-Sharp programmør, en oliegeolog etc."

Nu ved jeg for det første ikke om, der er så mange færre kvinder, der tager en matematisk uddannelse, det er heller ikke alle kvinder der har omsorgsjob i det offentlige, men det er jo ikke nogen naturlov, at en speciel type job skal være højere betalt end andre.

Henrik Brøndum

@Poul Brunhøj

Jeg er så heldig jeg endnu kan holde min egen bix i live og derfor ikke behøver gå på arbejdsmarkedet og dermed risikere at blive tvunget til kønskifteoperation (hvis denne del af feministerne får magt som de har agt).

Jeg har også hørt argumentet om "white old mans club". Naturligvis er jeg biasset i og med jeg måske nærmer mig et sæde i klubben. Men det har vel aldrig været lettere at ignorere denne klub og skabe sine egne virksomheder. På grund af internettet er der masser af muligheder der ikke kræver så meget kapital. Hvorfor fokuserer kvinderne ikke på at udnytte disse i stedet for at blive ved med at surmule som de har gjort siden Simone de Beavoir skrev den udmærkede "Le deuxième sexe".

Henrik Brøndum

@Søren Rehhoff

Nej men det ved jeg - specielt i Danmark er der markant færre kvinder på matematiske fag - bare i Spanien er det væsentlig anderledes.

Nej det er ingen naturlov - det er det markedsbaserede resultat - også i blandingsøkonomier som den danske. Det argument kan naturligvis kortsluttes hvis markedet forlanges fuldstændig afskaffet.

ulrik mortensen

Ps. Netop som Mads Jacobsen siger er løngabet ikke uforklarligt, f.eks. har prof. Nina Smith undersøgt det, citat: "Ifølge forfatterne er en af de vigtigste årsager til, at vi fortsat ikke har opnået ligeløn, at de nordiske lande har utrolig lang barsels- og familieorlov sammenlignet med resten af OECD-landene. Familieordningerne har gjort det lettere at have både job og børn, og det har netop været disse favorable familieordninger, der har fået så stor en andel af de nordiske kvinder ud på arbejdsmarkedet. Men paradoksalt nok er det også netop de ordninger, der fastholder kvinderne i lavere stillinger og dårligere lønninger end mændenes. Ifølge forfatterne betyder orlovsordningerne, at kvinderne taber vigtige jobkundskaber, mister netværk og ikke kan følge med i kravene til opkvalificering og kompetenceudvikling." http://www.information.dk/159024

Henrik Brøndum

@Ulrik Mortensen

Det er så meget sødt af Nina Smith at beskrive det at gøre karriere med fokus på de der formelle kvalifikationer. At gøre karriere handler først og fremmest om at være god til skiftevis at slikke røv og stikke en kniv i ryggen. De mere håndgribelige kvalifikationer kan man læse sig til.

Tino Rozzo, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar
Søren Rehhoff

@ Henrik Brøndum

"Nej det er ingen naturlov - det er det markedsbaserede resultat - også i blandingsøkonomier som den danske. Det argument kan naturligvis kortsluttes hvis markedet forlanges fuldstændig afskaffet."

Det er som om du forudsætter, at løndannelsen i et markedssamfund fungerer på baggrund af simpel udbud og efterspørgsel, det er nok ikke altid tilfældet.

@Charlotte Primdal

Ja Lewis' lov beviser gang på gang sit værd: "Comments on any article about feminism justify feminism."

ulrik mortensen

Henrik Brøndum, kl. 15.43
Det kan du nok have ret i. Faktisk har det vist sig at søde og venlige mænd (og til dels kvinder) tjener en del mindre end deres mere barske kollegaer (18% for mænd, 5% for kvinder) :-(
"Nice guys earn less, study finds": http://edition.cnn.com/2011/BUSINESS/08/16/money.and.meanness/
https://www.psychologytoday.com/blog/millennial-media/201202/do-nice-guy...

Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Lars Dahl, Henrik Brøndum og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar

En anden forklaring på lønforskellene kan også skimtes i artiklen.

Tænk over det. En feminist sætter sig som mål at skrive om en kvindelig amerikansk højesteretsdommer i et større dansk dagblad. Arbejdsgivere til hobe læser artiklen og opdager at hun kun klarede at skrive 3 afsnit før hun faldt tilbage på at fortælle om... sig selv.

Feministisk PR som dette må være en stor hjælp for danske karrierekvinder.

:p

Henrik Brøndum

@Majbritt Nielsen

Tage deres 50 pct andel af dem der skal dræbes i krig, terror, vold, ulykker - halvdelen af alkoholikerne, stofmisbrugerne, de indsatte i fængslerne etc.

Mads Jakobsen, dette er ikke en artikel. Det er en klumme. Det forventes af en klumme at den er personlig. Voilà. Jeg passer mit arbejde.

 

David Breuer, Sabine Behrmann, ingemaje lange og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar

Mads Jakobsen, dette er ikke en artikel. Det er en klumme. Det forventes af en klumme at den er personlig. Voilà. Jeg passer mit arbejde.

 

David Breuer, Karen Grue, Hanne Ribens, June Pedersen, Tina Sommer og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

... og måske mere samfundsrelevant: halvdelen af kloakarbejderne, oliebisserne, håndværkerne, fiskerne osv etc. Alle de job som er farlige, hårde, snavsede og aldeles nødvendige for vores samfund.

Klavs Hansen, Michael Kongstad Nielsen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar

@Henrik Brøndum 11:08

"Kvinder er også solidt underrepræsenterede som ofre for grov vold, mord, terrorisme og at dø i krig."
Ja og mænd er også solidt underrepræsenterede som ofre for partnervold, partnerdrab og voldtægt.

Ja det er primært mænd som dør i krig som soldater...men ved du, hvem der også har en rigtig kedelig tendens til at dø i krig? Civile : kvinder, børn, gamle og syge. Der blev f.eks. dræbt millioner af civile under både 1. - og 2. verdenskrig. Men man tæller måske kun som et offer for krig, hvis man er dræbt med uniform på og et våben i hænderne?

Mathilde Hoeg, Sabine Behrmann, Hanne Ribens, Karen Grue og Tina Sommer anbefalede denne kommentar

Til Tine Byrckel.

Jeg siger ikke at du ikke passer dit arbejde. Jeg siger at du har valgt et arbejde der er lettere og derfor giver mindre i løn.

Og så siger jeg at du ville have hjulpet ligestillingen mere hvis du havde beskrevet hvad Ruth Bader Ginsburg har udrettet som jurist.

Michael Kongstad Nielsen

"Det forventes af en klumme at den er personlig".
Ok. men hvad skal avislæserne med disse personlige klummer?
Skal de have et særligt personligt forhold, som kun kan blive envejs, til deres formodede stjerner på journalistholdet? Skal læserne knyttes særligt til avisen som en fan-skare af diverse klummeskrivende journalister? Tidligere havde vi Annegrethe Rasmussen som klummeskriver, der havde fået besked på, at hun skulle skrive om noget personligt, hvorfor det? Hvorfor skal læserne intimideres med journalisternes personlige meninger og liv?

@ Henrik Brøndum

Hvor kan jeg skrive under - så jeg i ligestillingens navn kan tage min del som en af dem, der skal dræbes i krig, terror, vold, ulykker m.m?!! Så der er altså ikke (nok) kvinder, der dør som følge af disse førnævnte? Det er i sandhed en af de største uretfærdigheder i menneskehedens historie .....

Jeg skal da også straks opfordre mine kønsfæller til at begynde at drikke heftigt, påbegynde et stofmisbrug samt begå mere kriminalitet, så langt flere af os kvinder kan komme i fængsel. Inde bag murerne kan vi så samstemmig råbe: "Vi gjorde det for ligestillingen og for Henrik Brøndum! Dette er den sande feminisme!"

Synes du så også, at flere spæde drengebørn skal aborteres og/eller myrdes, fordi de er drenge? At unge mænd skal udsættes for syreangreb af kvinder, som de har afvist? At drenge og mænd skal myrdes af deres mødre og søstre, fordi de har krænket familiens ære? At flere drenge og mænd skal tvinges ind i og misbruges i prostitutionsmiljøet? At drengebørn skal bortgiftes til og voldtages af kvinder, der er langt ældre end dem selv?!! ........ Jeg synes sgu, at jeg får lidt ondt i hovedet.

Mathilde Hoeg, Sabine Behrmann, Hanne Ribens og June Pedersen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Michael Kongstad Nielsen

Jeg synes nu klummer og holdninger er ok - specielt hvis de som denne er gratis på WEB-siden.

Men avisen har lov til at have lidt underholdning i sig - det hele skal ikke være skarpt.

Henrik Brøndum

@Tina Sommer

Nej jeg mener netop kravet om ligelig repræsentation er absurd. Og bliver endnu mere absurd når det kun forlanges på enkeltområder med prestige - som f.eks. højesteretsdommere. Derfor glæder det mig at du bringer flere absurde eksempler frem i debatten.

Anders Jensen, Niels Duus Nielsen og Mads Jakobsen anbefalede denne kommentar

Hvordan kan det være, at det kun er kvinder, der er ansvarlige for ligestillingen????
Henrik Brøndum skriver, at kvinderne skal tage deres andel af de mandlige problemer. Det er dog en virkelig dårlig idé (ja, jeg ved, det er en joke!!)
Men hvorfor er mænd usolidariske med deres kønsfæller på dette område?
har du, Henrik Brøndum, tænkt dig at gøre noget for de mænd, du dér omtaler? Eller bruger du det bare til at rive kvinderne i næsen?
Det samme gælder den evige klage over, at feministerne ikke har taget sig af indvandrekvindernes problemer.
Det kan der helt sikkert være noget om, men hvorfor har de danske mænd ikke taget sig af indvandremændenes problemer. de er da langt større og i høj grad årsag til indvandrekvindernes problemer.
Ja, det er en gammel sandhed, at indlæggene i kommentarsporet efter en feminsitisk artikel viser, hvor nødvendig feminismen er.
med få opløftende undtagelser.

Mathilde Hoeg, Sabine Behrmann, Tina Sommer, June Pedersen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@June Pedersen

Nej i denne statistiske sammenhæng tæller alle ofre lige meget. (I en etisk eller kunstnerisk sammenhæng - som jeg ikke har meget forstand på - accepteres det der med mere/mindre om lidelse ikke - derfor præciseringen). Og mit argument går netop imod partielle statistikker - så derfor bør der når der tales om krigsofre inkluderes alle - både civile og millitære. Og ligeledes om voldsofre - for mig er det uden betydning om det er værtshusvold, partnervold, voldtægt eller noget andet.

Henrik Brøndum

@Karen Helle Grue

Jeg har ikke udtalt mig om hvem der har ansvaret for at udføre opgaven - "kun" protesteret over definitionen af ligestillingsopgaven som 50/50 repræsentation der udelukkende kræves for prestigefyldte opgaver. (Og så af den skælmfulde dommer Ruth Bader Ginsburg udviddet til 100 pct kvinder på baggrund af mændenes arvesynd hvor de førhen har besat alle pladserne).

Jeg har ikke rigtig nogen holdning til hvem der skal gøre hvad - udover den oplagte at det selvfølgelig også er mændenes ansvar. Om jeg selv vil gøre noget? Og om jeg vil gøre noget for indvandrermændenes problemer? Sikkert ikke. For det første lader det til, at jeg fremkalder fråde om munden på nogen, der måske allerede er tættere på opgaven. For det andet er der masser af velkvalificerede arbejdsløse akademikere der kan sættes ind. Jeg lever af et typisk niche mandefag der betales ganske godt. Det ville være spild af min ekspertise at omskole mig. Som nævnt i disse spalter for nogle år tilbage består min personlige ligestillingsindsats mest i nogen køkkenøvelser.

Henrik Brøndum

@Michael Kongstad Nielsen

Godt spørgsmål. Skal vi amatørskribenter fylde op med klummer, kronikker og meninger overalt for at presse de professionelle til at fokusere på mere viden og analyse - eller skal vi håbe på de selv rykker og så fylde ud?

Michael Kongstad Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

@ Henrik Brøndum

Ja det er da sandelig absurd, at flere kvinder også gerne vil bestride nogle af de poster, der indebærer prestige, magt og indflydelse.
Ruth Bader Ginsburgs bemærkning om at alle dommere i USA's Højesteret en dag kunne være ene kvinder er jo åbenbart også fuldt ud lige så absurd, som ideen om at flere skal omkomme ved terror, krig, vold o.s.v. .......

Touhami Bennour

Der er ingen kvalitativ forskel mellem mand og kvinder, begge deltager med arbejde og stemmer til funktionen af det samfund de lever i, så kan man sige hvis kvinder ikke selv i alle opgaver så de er i alle funktioner alligevel. Og de har den samme forklaring til næsten alt(undtagen ligeløn spørgsmål). En kvinde sagde til mig at der er altid krig i mellemøsten, når jeg sagde at der er jenser og hanser, bill og james, sagde hun ja men vi har ikke krig her, en mand sagde absolut det samme til mig. De ved ikke hvad er en beskidt krig og en borgerkrig. Ligeløn betyder bare at dele udbyttet mellem sig.

Sagen er jo, at det indledende citat af Ginsburg, om ni kvindelige højesteretsdommere som et ideal, ikke er nogen provokation, men er hvad feminismen reelt står for. Man har absolut aldrig nogensinde oplevet en feminist udtrykke det synspunkt, at kvindedominans i magtfulde eller betydningsfulde positioner, på nogen måde kunne være et ligestillingsproblem. Det er pr. definition altid kun mandsdominans der kan være et problem.

Når kvinderne er i mindretal er det således et stort problem, men når fordelingen bliver mere jævnbyrdig ændrer det ikke perspektivet, og kommer kvinderne i flertal, anses det åbenlyst for at være en sejr for ligestillingen. Man ser det inden for det offentlige, hvor det ikke er unormalt at områder kan være helt kvindedominerede, også på de ledende niveauer. Dette betyder blot at ligestillingsspørgsmålet ændrer retning, og at skytset i stedet rettes mod de øverste topstillinger, eller koncentreres mod det private erhvervsliv, hvor det samme ikke helt gør sig gældende.

Mest tydeligt er det på uddannelsesområdet. Her var det i årtier en målsætning i ligestillingen, at øge andelen af kvinder på de videregående uddannelser. Og det er det stadigvæk! At uddannelsesområdet som helhed har en større andel af kvinder end mænd, er kun en sejr, men at enkelte uddannelser med gode erhvervsmæssige muligheder, som f.eks. IT uddannelserne, stadigvæk er dominerede af mænd, anses for at være et problem.

Ligestilling er ikke et seriøst begreb, så længe det identificeres med feminisme. For feminisme handler alene om at tilkæmpe sig fordele til kvinder, og på ingen måde om at stille mænd og kvinder lige, hvad der jo logisk set også måtte medføre en tilsvarende prioritering af mænd, hvor de er underrepræsenterede, eller underprivilegerede. Først når dette erkendes, kan der føres en reel ligestillingsdiskussion. Og dette gælder uanset om man mener, at ligelig repræsentation bør være en målsætning for ligestillingen eller ej, da skævheden allerede ligger i begrebsdannelsen.

Klavs Hansen, Mads Jakobsen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det handler ikke om stillinger med prestige, men om stillinger med magt, og hvis man vil have et lige samfund, må man sikre en udvanding af magten, som giver den enkelte, mand som kvinde eller det midt imellem, indflydelse.
Kun når denne lighed udbredes i samfundet som helhed - og med en betydelig strukturel sabotage af stærke magtdannelser - kan ligheden findes. Indtil da må vi nøjes med at dele sol og vind lige, og heldigvis har folk en tendens til at vokse med opgaverne, selvom arbejdsgivere lever med en smalsporet idé om "den bedst egnede". Den bedst egnede bliver det som regel, når hen helliger sig et speciale over længere tid.

Intet andet end et fordækt argument baseret alene på autoritet.

Det undrer mig ikke at majoriteten herinde er fortalere for ekstrabeskatning af hvide-privilegerede mænd og kvote-ordninger.
Sjovt nok kender jeg ikke en eneste selvstændig kvinde fra det private erhvervsliv som deler denne holdning, hverken officielt eller privat.
Men der er jo god forretning i den der offer-karrusel.

Det er meget relevant, at stille spørgsmålstegn ved, om ligelig repræsentation overhovedet bør være et mål for ligestillingen, men i en vis forstand skyder det ved siden af problemet ved ligestillingsdebatten. For det forholder sig jo således, at i de toneangivende kredse angående ligestillingsspørgsmål, forholder man sig i praksis ikke til dette spørgsmål. I de organisationer, organer, forskerkredse og politiske miljøer, der har noget at skulle have sagt, omkring definitioner, prioriteringer og målsætninger for ligestillingen, er ligelig repræsentation som målsætningen hele tiden en underforstået selvfølge. Men altså kun når det gælder kvindernes ligestilling! Og denne dobbeltmoral bør der under alle omstændigheder gøres op med. Ligestilling bør diskuteres på samme vilkår for både mænd og kvinder. Først når dette forhold er etableret, kan man reelt forholde sig til, hvad der i øvrigt i videre forstand skal opfattes som ligestilling.

Nå ja, og angående lighed.
Så er jeg kæmpe fortaler for at der kommer flere kvinder i følgende brancher:
VVS/Smed/Metalarbejder
Jord-Beton-Udgravning
Tømrer
Maskinefører
Elektriker
Montør
Installatør
Murer
Mekaniker
Møllebygger
Arbejdsmænd
Soldater

Osv. Osv. Osv.

http://imgur.com/user/Udstolpe/favorites/f5Odhwm

Det er for dårligt at det hvide patriarkat undertrykker kvinderne og holder dem uden for de brancher der har den største dødelighed.
Det er derfor vi mænd begår 3-4 selvmord hver gang en kvinde begår 1. (Det er skylden og skammen over at vi undertrykker jer.)

Det er interessant at dvæle lidt ved måden at argumentere på, i Ginsburg-citatet, da det forekommer at illustrere nogle af bristerne i feministisk argumentation. Ginsburg siger, at folk chokeres, når hun fremfører det synspunkt, at der først er kvinder nok i højesteret, når alle dommerne er kvinder, men gør derefter opmærksom at ingen stillede spørgsmål, den gang der kun var mænd. Men det er jo ikke helt korrekt. Det er naturligvis rigtigt, at USA's højesteret i lang tid kun havde mandlige dommere, og at dette også i lang tid blev betragtet som normalt. Men der er aldrig nogen som har villet betegne dette som ligestilling. Ligestilling bliver først et begreb i kønsmæssig forstand, i sammenhæng med, at manglende kvindelig repræsentation begynder at blive problematiseret. Og fra dette tidspunkt af - som hvert fald gik forud for udnævnelsen af den første kvindelige højesteretsdommer - er der da så afgjort blevet stillet spørgsmål til det forhold, at alle dommerne var mænd. Hendes eget synspunkt, eller provokation om man vil, om et højesteret der kun skal bestå af kvinder, fremsættes derimod i en tidsalder, hvor ligestilling og kønsmæssig – dvs. kvindelig – repræsentation så afgjort er på dagsordenen. Det er derfor en anakronistisk måde at sætte et ræsonnement op på. Og der er også tale om en logisk brist i tankerækken, hvis hun hermed mener at have påpeget vanskelighederne ved, historisk set, at få fokus på ligestilling. For hun kan jo ikke bebrejde folk i fortiden for bestemte synspunkter, når hun nu selv fremsætter et tilsvarende synspunkt!

Henrik Brøndum

@Tina Sommer

"Ja det er da sandelig absurd, at flere kvinder også gerne vil bestride nogle af de poster, der indebærer prestige, magt og indflydelse."

Jeg læser at du udleder ovenstående som mit synspunkt. Det mener jeg ikke du kan udfra mine indlæg - og for god ordens skyld: Der er intet absurd ved at kvinder som individder og som gruppe søger mere indflydelse. Det absurde er en regel der garanterer at mindst 4 eller 5 ud af 9 højesteretsdommere skal være kvinder. (Nu lader jeg lige den skælmfulde Ruth Bader Ginsburg med sit 9 ud af 9 krav ligge et øjeblik).

Niels Duus Nielsen

Den dag, hvor fraskilte kvinder vil dele deres børn med børnenes fædre og undlade at bruge de fælles børn som våben, er jeg for husfredens skyld med på at diskutere kvoter, selv om jeg finder hele tanken om kvoter absurd i et samfund, der skal forestille at være meritokratisk.

Men så længe kvinder mere eller mindre automatisk tilkendes moderskab og derfor forældremyndighed, mens mænd må lade sig nøje med at se ungerne hver anden weekend og ellers få et polititilhold, hvis de brokker sig over, at der også er noget, der hedder faderskab, ser jeg ingen grund til at diskutere absurde ideer.

Så længe barnet er i moderens mave, er det en del af hendes krop, så hun har derfor med rette det sidste ord, men når først det er født, er det et fælles ansvar, ikke kun kvindens. Så hvorfor tillader vi, at de stadig tror, at de ejer børnene, når det lige så meget er vores børn?

Hvorfor komme kvinderne i møde på et punkt, hvor vi står stærkt, når de overhovedet ikke vil komme os i møde på et andet, hvor de allerede har magten? Rent forhandlingsteknisk ville det være lidt dumt.

Søren Rehhoff

@ Niels Nielsen

"Den dag, hvor fraskilte kvinder vil dele deres børn med børnenes fædre og undlade at bruge de fælles børn som våben, er jeg for husfredens skyld med på at diskutere kvoter, selv om jeg finder hele tanken om kvoter absurd i et samfund, der skal forestille at være meritokratisk."

Ja det er rigtigt. det er drengene mod pigerne og lad os endelig tage børnene som gidsler. Ale kneb gælder

Torsten Jacobsen

For mig at se er den såkaldte kønskamp blot endnu et aspekt af den del- og hersk-dynamik, som åbenbart uundgåeligt udfolder sig i menneskelige samfund, hvor få har for meget og flere for lidt: Kvinder mod mænd, danskere mod indvandrere, lavtlønnede mod arbejdsløse.

Jeg har stor sympati for kravet om ligeløn, men forstår begrebet i en mere grundlæggende forstand. Kampen for ligeløn handler for mig at se om at gøre op med de tåbelige forestillinger om eget værd, som åbenlyst præger de øvre lag i dette samfund. Hertil kan man uden problemer regne mange journalister og akademikere m/k - medlemmer af den talende klasse (den med definitionsretten) - som uden videre omtanke synes at acceptere tingenes orden, som er det en naturlov, vi har med at gøre.

Lad kampen for ligelønnen starte der, kære søstre. Så kan vi kæmpe sammen, i stedet for denne destruktive pseudokamp om de få pladser ved de åh så betydningsfuldes bord.

Jakob Lilliendahl og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Sider