Læsetid 5 min.

Kun venstrefløjen tør ikke tale om ’os’ og ’dem’

Når humanister gang på gang forsøger at nedtone forskellen på indvandrere og gammeldanskere, lyder det som et ekko af det nationalkonservative forsvar for et monokulturelt samfund
Dybest set abonnerer venstrefløjen – ved deres manglende skelnen mellem ’os’ og ’dem’ – på ideen om et monokulturelt samfund uden forskelle, altså en pendant til 1800-tallets nationalkonservatisme.

Dybest set abonnerer venstrefløjen – ved deres manglende skelnen mellem ’os’ og ’dem’ – på ideen om et monokulturelt samfund uden forskelle, altså en pendant til 1800-tallets nationalkonservatisme.

Jakob Dall
8. februar 2016

KRONIK – Noget af det allerværste for de humanistiske debattører herhjemme er at se indvandrere og etnisk danske som forskellige. Opgøret med ’os’ over for ’dem’-distinktionen har derfor defineret venstrefløjens integrationspolitik nærmest altid. Noget, de står lidt alene med, idet både midte, højrefløj og ikke mindst indvandrerne selv laver dette skel på daglig basis.

Og hvorfor egentlig ikke? Bevares, vi er ens som mennesker. Stifter familie, arbejder, fortvivles og glædes, men det sker da i nogle ganske forskellige kulturelle mønstre og vaner, alt efter hvem man er. Jeg kender mange indvandrere, muslimer, kulturmuslimer, ateister osv. med rødder i Mellemøsten. Jeg har daglig kontakt til dem, både privat og som konsulent i foreningslivet, og de skiller sig da ud fra os gammeldanskere på en række punkter.  

For det første er der noget med hjemmet hos de danske muslimer. Det virker bare mere åbent. Det ringer altid på døren uden varsel, og nye mennesker kommer til uden særlig grund. ’Gæstfrihed’ er vist det fortærskede ord. Min ringeklokke på Østerbro er vist aldrig blevet brugt, uden jeg vidste det. Jo, altså landsindsamling, reklamer osv. Og jeg er typisk mistroisk: »Hvem fanden kan det være?!«

Der er også noget med omgangsformen hos den gruppe af mennesker, vi for nemheds skyld kan kalde ’indvandrerne’. En klart varmere tone, som virker tryg og nærværende og berører et særligt humør velsagtens. Mine venner kan være sure, triste, frustrerede, hidsige og opgivende, men jeg kan sværge en ting for gud: De er stort set aldrig grumpy, de er aldrig mugne og de er aldrig mavesure. Tre humør, som os protestanter ellers excellerer i – det ved enhver turist.    

Lad os tage et eksempel fra hverdagens verden. Du og en forbipasserende støder let ind i hinanden på gaden. Og så går I videre. Vi danskere har ingen kutyme for en efterfølgende gestus, altså et høfligt og ubetydeligt ’undskyld’ og et smil, og det kan virke lidt besynderligt. Jeg satser butikken med denne opfordring: Prøv at kigge op fremover; dem, som kigger tilbage på dig, vil højst sandsynligt være indvandrere.

Ensomme danskere

Fred være med svag blaserthed i det offentlige rum og skemalagte relationer. Sagens kerne er kontakt mellem mennesker. Ifølge ÆldreSagen føler 40 procent af danskere over 65 år sig isolerede med ensomhed til følge, hvilket måske ikke kvalificerer ensomhed til folkesygdom, om end det er et voldsomt tal. Alene i en lille lejlighed eller plejehjem ligger milevidt fra den stærke familie, hvor man tager sig af de ældre generationer, typisk i indvandrerkulturer.  

Der er en lang række andre positive erfaringsflader hos den brogede gruppe af danske muslimer, f.eks. entreprenørskab, i forhold til at handle, opstarte små forretninger osv.

Når man tænker på tidsånden, ligger der et økonomisk potentiale, og hvis det skal være andet end mikroøkonomiske grønthandlere, så skal entreprenørskabet tackles rigtigt. Blot endnu et eksempel på et – generaliseret – positivt karaktertræk i vores indvandrerkultur.

Ingen seksuel frigørelse

Men der er også en grim side af kulturerne i Mellemøsten. Det viser blandt andet Køln, den særlige disciplin ’massevoldtægt’ og den flittige brug af ’luder’ i skolegården. I Mellemøsten findes der mange indgroede forestillinger om mænd som offentlige og kvinder som private, magtrelationer i indtjening og helt forskellige frihedsgrader osv. er stor del af billedet.Det geografiske Mellemøsten har ikke oplevet en seksuel frigørelse – til frustration ikke mindst for mændene.

Jeg mødte engang en fyr fra en landsby i Tunesien, 28 år gammel og temmelig galgenhumoristisk. Han skulle jo være gift for at have sex, så eneste mulighed var byens bordel, og her mødte han selvfølgelig onklen, klassekammeraten og alle de andre almindelige mennesker i landsbyen. Nok fortalte han det galgenhumoristisk, men vor herre bevares for en seksualkultur.

Og hvad med opdragelsesmetoderne? Ideen om kæft, trit og retning er ekstrem, og man har et betydeligt mere afslappet forhold til klar fysisk magt. Igen, der er forskelle, og særligt i konfliktzoner er vold naturlig, men der er noget generelt om snakken.  

En masse af disse mønstre, erfaringer og vaner tages med til Europa, det siger sig selv, og igen er Køln-historien et grufuldt vidnesbyrd. Men andre spor bliver kolde. En gymnasiepige på Frederiksberg forstår ikke nødvendigvis meget af et land, som bedsteforældrene forlod i midten af forrige århundrede. Hun er sikkert mere lighedsorienteret og frigjort end danskere er flest.

Nordmænd og tyskere

Det er godt, at både Pia Olsen Dyhr (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) rør på sig. Alt for længe har beskrivelser af indvandrerkulturerne nemlig været fraværende hos venstrefløjen, som højst fortæller, at muslimer ikke er voldelige, middelalderlige og selvfølgelig heller ikke terrorister.

En anden klassiker er pointen om, at Danmark har en multikulturel fortid som stormagt af flere folkeslag, hvilket er korrekt, men let’s be real – det var nordmænd og tyskere.

Vi har altså en historie på hundredvis af år som meget homogen nordeuropæisk kultur, i en meget lille gruppe. Og hvorfor skulle 300.000 mennesker fra så langt borte som Mellemøsten ikke fremstå anderledes. Ærligt talt.

Det er på tide, at vi hæver venstrefløjens vidensniveau lidt – vi er trods alt 40 år inde i det multikulturelle samfund.

Til tasterne

Dybest set abonnerer venstrefløjen – ved deres manglende skelnen mellem ’os’ og ’dem’ – på ideen om et monokulturelt samfund uden forskelle, altså en pendant til 1800-tallets nationalkonservatisme. Ære og respekt for ideen om en nation af en enkelt kultur, som har et hav af gode argumenter bag sig. Men vi må ikke ende et sted, hvor eneste stridspunkt mellem højre og venstre er indholdet i en monokultur: Om det er et frikadellefællesskab eller et hippiefællesskab.  

Fortsætter venstrefløjens tavshed, overlades definitionskampen af danske kulturer til et internt anliggende på højrefløjen, hvor den kan boltre sig frit. Og som et barn alene i en slikbutik, stikker det hurtigt af, hvilket netop frikadellesagen i Randers og vielsesringene er eksempler på.

Jeg tror, venstrefløjens tavshed skyldes angst for indvandrernes syn på køn og ligestilling. Forhåbentlig begynder vi snart at italesætte det chauvinistiske og homofobiske sammen med det stærke private netværk, entreprenørskabet, omsorgskulturen, den stærke familiekultur osv.

Skal højrefløjens voldsomt negative superlativer omkring indvandrere siges imod, må venstrefløjen til tasterne. Og ikke mindst fremhæve alle de demokratiske ressourcer, som ligger i den nye multikulturelle demografi, Danmark fik i 70’erne. Og om ikke andet, så lad Køln nytårsnat være anledningen.   

Frederik von Sperling er projektleder hos DGI Lab

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Claus G. Jørgensen
  Claus G. Jørgensen
 • Brugerbillede for Steffen Gliese
  Steffen Gliese
 • Brugerbillede for Bjørn Pedersen
  Bjørn Pedersen
 • Brugerbillede for Rufad Secerbegovic
  Rufad Secerbegovic
 • Brugerbillede for Randi Christiansen
  Randi Christiansen
Claus G. Jørgensen, Steffen Gliese, Bjørn Pedersen, Rufad Secerbegovic og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Sikke en gang vrøvl, alle taler herom, men nogen bruger dem og os som politisk benzin som de hælder på bålet for at gøre nogen mindreværdige til at tilhøre os hvorfor stærke politiske kræfter kalder dem DEM.
Men heldigvis ser det nu ud til at de kommende trepartsforhandlinger skal rette op på det så vi skal tale om hvordan kan vi nå frem til at alle føler sig hjemme også de nye asylmodtagere i vort land. Så det begreb FOGH skabte med dem og os kan blive til fortid.

Robert Ørsted-Jensen, Lasse Nielsen, Max Hansen, Elise Berg og Merete Jung-Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Trond Meiring

Kun højrefløjen insisterer på at tale om os og dem.
Pink Floyd synger om "Us and them" på Dark side of the moon.

Ole Frank, erik mørk thomsen og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Trond Meiring

Det vil sige, Roger Waters tekst til "Us and them" siger hvad der egentligt er at sige om "os og dem". Og Waters er heller ikke just højreorienteret, men nogen vil vel kalle ham en "salong-socialist" eller sådan noget. Jeg synes det er som det skal være, og meget godt at eksempelvis "rock-millionærer" som Waters, Neil Young og andre, benytter sin status til at blive hørt om viktige sager. Der er ellers nok af folk med magt, bare fordi de har penge, på den forkerte side.
"Keep on rocking in the free world!"

Brugerbillede for Jette Møller SOS mod Racisme
Jette Møller SOS mod Racisme

Hus forbi.

Jeg er venstrefløj, og jeg påstår ikke, at vi alle er ens. Tværtimod insisterer jeg på, at vi skal modarbejde alle de fordomme og stereotyper, som forvrænger vores opfattelser af hinanden.

Men hvis jeg skal diskutere kønsroller, synes jeg, det giver mest mening, at jeg gør det med dem, der har et forældet syn på kvinder. Og de findes i alle farver. Selv om det yderste højre pludselig påstår at gå ind for ligestilling af kvinder, gælder det bestemt ikke alle pæredanskere.

Opdelingen i "dem" og "os", giver simpelthen ingen mening, hvis vi vil bevare sammenhængskraften i det her samfund. "De" består af så mange forskellige kulturer, at det er nødvendigt at nuancere. Og samtidig skal vi huske på, at forskellen inden for den enkelte kultur er større, end forskellene er imellem kulturerne.

Robert Ørsted-Jensen, Ole Frank, Mads Berg, Ann Thomsen, Eva Bertram, Flemming Berger, Lars Brok, Kurt Nielsen, Teodora Hansen, Chr. Mondrup, Leif Høybye, Lasse Nielsen, Niels Nielsen, Karsten Aaen, peter juhl petersen, Finn Lindberg og Nils Soelberg anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Det er rigtigt, at det muslimske menneske forekommer mindre ensomt og mere muntert end det lutherske/post-lutherske menneske. - Men hvilke religionssociologiske grupper gør egentlig ikke det...?

Så denne observation bør ikke bruges til at pynte på billedet af Islam, men til at erkende det grusomme ved det (post)lutherske velfærdssamfund.

Og så længe de muntre, kollektivistiske muslimer ikke vil lukke os ind, uden at vi bliver muslimer, forholder de sig jo i realiteten antagonistisk til os. (Nazisterne havde det også vældig hyggeligt sammen i deres bierstuber)

Brugerbillede for Kaj Spangenberg
Kaj Spangenberg

Er problemet ikke snarere, at store dele af venstrefløjen (hvem den så er!) har fraskrevet sig Fædrelandet som udgangspunkt for en nationalfølelse, der er eksklusiv, men har forståelse og empati for andre folkeslags kultur og identitet?
Det modsatte af nationalfølelse er nationalisme - men den skelen har venstrefløjen heller ikke rigtigt forstået. Måske fordi de gamle ord om "Proletarer i alle lande, forener eder!" klinger i kulissen.
Uanset venstre- eller højrefløj, så er der en umiskendelig forskel på "dem" og "os" med de nuancer, der kan forekomme hos børn af "dem", således som kronikøren beskriver det.
"Dem" fra Mellemøsten har en kultur så forskellig fra vores, at man har meget svært ved at tro på en ægte integration før om mange generationer.
Mantraet for tiden hedder "arbejde". Men hvilket arbejde, og hvor er det?
For mig at se er den reelle løsning af begrænser indvandringen markant, hvorefter Danmark og danskerne så i mange år må leve med at have en masse uindbudte tilrejsende på slæb som en forsørgerbyrde, der udhuler velfærdsstaten.
Det er prisen for ikke i tide at have levet op til den gamle skibsreders ord om "rettidig omhu".

Britt Kristensen, Kim Kristensen, Anders Barfod, Bruger 195810, Paul Peter Porges, Jørn Andersen, Gitte Roe og Gary Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Velfærdsstaten har reelt ført krig imod familien siden feminismens opfindelse. Det har umenneskeliggjort livsvilkårene for børn og voksne i et samfund som Danmark. Kærlighed er blevet noget, kommunen skal bevilge en.
Derimod - selvom det er en barbarisk, kvindeunderkuende, nærmest før-civilisatorisk udgave af familien, Islam støtter, så støtter den faktisk en form for familiesammenhold.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Kristian du forstår at falde i de fælder højrefløjen vil have os til at falde i søvn på.
Jeg nægter at tro, du selv tror på at under enevælden havde familien det bedre.
Jeg nægter også at tro på at du mener familien havde det bedre i 50erne. Inden begge fik ligestilling til arbejdsmarkedet i 60 erne.

Flemming Berger, erik mørk thomsen, Leif Høybye og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Nils Soelberg

Tak, så fik vi et lille katalog over hvad der er godt og skidt hos “dem” og tilsvarende godt og skidt hos “os”. Det er jo altid bedre end kun at tale om skidt hos “dem” og godt hos “os”, men der er stadig tale om en generalisering af fordomme som på forhånd stempler ethvert individ i den ene eller den anden kultur. Jamen så giv da for f... folk lov til at være forskellige! – En muslimsk indvandrerpige fra (vist nok) Afghanistan udtalte i Berlingske for godt et års tid siden at ... ‘kan jeg nu ikke få lov til bare at være mig?’ (citeret efter hukommelsen), og hun havde meget svært ved at se hvordan alle de gode og navnlig dårlige ting man kunne sige om hendes trosfæller absolut skulle gælde hende. Tilsvarende: Som fuldblods dansker tager jeg mig ikke af mine gamle forældre, og hvis jeg gør er jeg bare en undtagelse, og så er statistikken reddet!
Jeg har boet i Frankrig de sidste 15 år og har hidtil været kendt af naboerne som ‘vikingen’. Men mon ikke samme naboer er begyndt at mumle om at jeg nok er en af dem der godt kan lide at hugge smykker fra flygtninge.

Eva Bertram, Erik Feenstra, Andreas Stanton, Flemming Berger, Kurt Nielsen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Ole Vang Christensen - Jeg tror, familien og alle mennesker havde det bedre før 1973. For da vidste man, alle menneskers liv havde krav på beskyttelse. At det ene menneske som minimum skylder det andet menneske at lade det leve. Med den frie aborts indførelse i 1973 frøs det hele til is. Livet blev bekvemmere for nogen, men baggrunden for det hele blev kold og deprimerende.

Som Otto Leisner sagde i sin octogenariske alderdom "Det er troen på livet, der er forsvundet. Det er derfor, der ikke er noget ved det hele i dag." Citeret efter hukommelsen. Man kan have så mange rettigheder og bekvemmeligheder man have vil - hvis troen på livet, respekten for livet ikke er der, kan det hele være lige meget.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Kristian vi er et historie løs samfund, hvilket du er et eksempel på, fordi du tror på at alt der har dræbt den danske idyl kom til os i 1973 efter vores indtræden i EU. Men sådan er det ikke med virkeligheden. Der er også en historie både før og efter vores forfatningskamp om grundloven af 1849

Brugerbillede for Bill Atkins

Jeg tror, venstrefløjens tavshed skyldes angst for indvandrernes syn på køn og ligestilling. Forhåbentlig begynder vi snart at italesætte det chauvinistiske og homofobiske

Frederik von Sperling du kan "tro" herfra og hen til dit caféstambord..

Venstrefløjen sætter ikke hudfarve på det "chauvinistiske og homofobiske" - det bekæmpes som begreber.

Ann Thomsen, Flemming Berger, erik mørk thomsen, Kurt Nielsen og Leif Høybye anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Britta Hansen

For mig står det klart: Integration skal gå begge veje. Ellers taler vi om assimilation.

Den varme, den gæstfrihed, som mennesker fra Mellemøsten medfører - ikke i bagagen, men i deres hjerter, kan indbyggerne her i landet lære meget af. Men det tager nok rigtig lang tid, før indbyggerne bare tilnærmelsesvis kan integrere sig på dette punkt...

Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Ole Vagn - Jeg tænkte overhovedet ikke på EU. Jeg tænkte på indførelsen i Danmark af kvinders ret til at aflive deres børn inden fødslen, fri abort.

Brugerbillede for Gitte Roe

Det er sjovt som nogle (særligt mænd?) romantiserer over den varme og velkomst, der kan være i indvandrerfamilier i modsætning til etnisk danske familier.

For mig minder det om trangen til de gode, gamle dage, da mor gik hjemme ved kødgryderne og mænd og børn altid kunne komme på besøg og få en hjemmebagt bolle.

For det er vel det, der er den store forskel. I de familier, hvor begge voksne arbejder på fuld tid og også gerne skal have tid til motion (ellers ligger du samfundet til byrde med alle dine sygedage) - så kan tid til familie og venner blive luksus og noget man skal aftale og planlægge sig ud af.

Så måske hænger det sammen med kønsroller og samfundsudvikling og ikke ret meget andet.

Tina Sommer, Bruger 195810 og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Ja, da kvinden fandt ud af, at alt eksisterer for hendes skyld og kun for hendes, da kom der sandelig gang i udviklingen.

Brugerbillede for Niels Nielsen

"Dybest set abonnerer venstrefløjen – ved deres manglende skelnen mellem ’os’ og ’dem’ – på ideen om et monokulturelt samfund uden forskelle..."

For det første: Jeg ved ikke, hvad det er for en venstrefløj, eller hvilken fraktion inden for venstrefløjen, der abonnerer på ideen om et monokulturelt samfund, og jeg har endda befundet mig på venstrefløjen hele mit liv. Okay, der var da for mange år siden et lille parti, eller rettere en lokal filial af et stort udenlandsk parti, som ikke anerkendte andre kulturer end arbejderkulturen. Men det parti eksisterer ikke mere, og dets tidligere medlemmer har for langt de flestes vedkommende sluttet sig til Enhedslisten, som udtaler:

"Kultur skal ikke kun være for en storbyelite med pengepungen i orden. Det kræver, at vi offentligt støtter mange forskellige slags kultur og adgang til den i alle dele af landet." Lad tusind blomster blomstre - mange forskellige slags kultur betyder, at der er mere end to slags kultur, og opdelingen i "vores" kultur og "deres" kultur bliver dermed meningsløs.

https://enhedslisten.dk/content/kultur-og-medier

Og:

"Det skal være muligt at deltage på lige fod i samfundet uanset etnisk baggrund." Så der er altså ikke tale om, at venstrefløjen (Enhedslisten) ikke skelner mellem etniske grupperinger, men denne skelnen foregår inden for den overordnede gruppe, som betegnes "os", og som ikke er udtryk for en monokultur, men for fælles livsvilkår som lønarbejdere..

https://enhedslisten.dk/content/integration

Hvilket bringer mig til: For det andet: Venstrefløjen foretager sig sgu da ikke andet end at skelne mellem "os og dem": "Os", der arbejder, eller holdes uden for arbejdsmarkedet fordi det åbenbart kan betale sig, og "dem", der udbytter vores arbejdskraft og bliver rige af, at folk har brug for tag over hovedet og mad på bordet, og som derfor finder sig i alle mulige overgreb for blot at overleve.

Hvis vi skelner mellem os, der er tvunget til at arbejde i vort ansigts sved, og dem, som profiterer af andres arbejde, så tilhører langt de fleste indvandrere gruppen af "os".

Mads Berg, John Thorup Jensen, Sune Keller, Paul Peter Porges, Eva Bertram, Flemming Berger, Kurt Nielsen, René Karpantschof, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, jan bisp, Chr. Mondrup og Poul Brunhøj anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Britta Hansen

Gitte Roe: Jeg, som kvinde, har nydt denne gæstfrihed meget. Det betyder ikke, at der 'romantiseres' om den. Jeg ser det som et stort savn.

Når dette er sagt, så vil jeg give dig fuldt medhold på, at dette har meget at gøre med især samfundsudviklingen (og medfølgende kønsroller).

Spørgsmålet er bare, om det så ikke vil være relevant, at knytte en samfundskritik til dette emne, i stedet for blot at konstatere noget i stil med 'sådan er det bare'.

Brugerbillede for Gitte Roe

Kære Britta Hansen.

Jo, vi kan sagtens rette en samfundskritik mod den måde vi har indrettet samfundet på. Men den har intet med indvandrere kontra etniske danskere at gøre.

Det har noget med kvinders uddannelsesniveau og arbejdsfrekvens sat i forhold til leveomkostninger m.v. Den gennemsnitlige løn for middelklassen har stået i stampe og andre har skummet fløden - de superrige og de store virksomheder.

Mange (også jeg selv) er nødt til at arbejde fuld tid, mens børnene er små. Ikke for at bo i et dyrt hus eller have dyre biler. Simpelthen for ren forsørgelse.

Når fuldtidsarbejde plus pendling på 40 min. hver vej, indkøb, madlavning, bad og putning af børn var overstået - så var der ikke meget overskud til at venner og familie kunne komme uanmeldt og hygge.

Tina Sommer, Anders Barfod og Bruger 195810 anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lisbeth Gram-Hansen
Lisbeth Gram-Hansen

så hændelserne i Cologne/ Køln illustrerer mellemøstlige mænds kultur?
I følge meldinger var der vist tale om overvejende kriminelle fra Nordafrika!

Brugerbillede for Poul Brunhøj

Kristian. Hvor mange kvinder har pisset på din sukkermad ????
Du kan da blive kæreste og gifte dig med hvem som helst. Du kan faktisk lede efter en der mener som dig. Det er tilladt.
Frigørelse og frisind, betyder at det er muligt at leve på andre måder en din beskreven, men også på din måde. Så hvad er problemet ??????

Steffen Gliese, Keld Albrektsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Randi Christiansen
Randi Christiansen

Kristian randlev : "Velfærdsstaten har reelt ført krig imod familien siden feminismens opfindelse."

Nu må vi lige have logistikken på plads : den moderne, såkaldte velfærdsstat havde brug for kvinderne på arbejdsmarkedet, og det blev så kvindernes billet til uafhængighed af mandens økonomi med hvad deraf fulgte af muligheder for ligestilling imellem kønnene. Problemet ved denne modus var og er, at omsorgen for familien blev institutionaliseret fra vugge til grav. Det har haft store omkostninger, men har også givet erfaringer, som bør inspirere andre kulturer til at undgå denne fejltagelse - ikke ved at fastholde kvinderne i kinder, kirche, küche, men ved at udvikle ligeværdige, funktionelle rammer for omsorgsopgaverne. Her vil jeg blot kort henvise til økologisk økonomi (husholdning) som fundament for en sådan samfundsmodel.

Eva Bertram, Gitte Roe, Britta Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Poul Brunhøj - "Du kan da blive kæreste og gifte dig med hvem som helst. Du kan faktisk lede efter en der mener som dig. Det er tilladt."

Det er jo ikke rigtigt. Hvis en muslimsk kvinde og jeg bliver forelsket i hinanden, kan vi ikke blive kærester og gift. Medmindre jeg konverterer til Islam og således begår åndeligt selvmord. Uanset hvad hun mener om Islam og dens regler. For andre muslimer vil håndhæve forbuddet mod det. Og de er ligeglade med Grundloven og så videre. Den er jo ikke dikteret af allah.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Kristian mener du at fri abort ødelagde familie idyllen.
Her kan jeg ikke følge dig når jeg læser om alle de tragedier der var før den fri abort.

Tina Sommer, Flemming Berger og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Kristian læs lige hvordan det var samme vilkår du blev mødt med af de høj kirkelige herhjemme da de mente biblen var lovgivende. Som dem du i dag finder hos de ortodokse muslimer.

Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Nej, det var ikke samme vilkår. Hvis en kvinde fra højkirkeligt miljø SELV begyndte at tænke anderledes end sit miljø, kunne hun gifte sig med en uhøjkirkelig. Hun fik ikke tæsk, blev ikke dræbt, hendes søstre blev ikke dømt til at leve i ugift skam. Hun kunne blive uvenner med sin familie. Men hun ville ikke blive fysisk ødelagt af en udøvende magt.

Brugerbillede for Torben Hansen

Vedrørende overgrebene i Køln tror jeg det vil være en god ide at læse artiklen af filosoffen Slovej Zizec (jeg er ikke sikker på det er korrekt stavet) i Informations Moderne Tider den 23.jan.
Det er næppe sandsynligt, at en stor gruppe udenlandske mænd pludselig overfalder kvinder en masse uvidende om kvinders ligestilling i det moderne Tyskland. Snarere var det en helt bevidst provokation.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Kristian inden du påstår mere så læs lige bogen Moralen og samfundet som er skrevet af DR Phil Svend Rannulf fra MCMXXVII udgivet af studentersamfundet.

Brugerbillede for Børge Rahbech Jensen
Børge Rahbech Jensen

Sludder fra ende til anden.

"Jeg satser butikken med denne opfordring: Prøv at kigge op fremover; dem, som kigger tilbage på dig, vil højst sandsynligt være indvandrere."

Hvis der bliver kigget på mig, tager jeg det som tegn på, de vil i kontakt med mig, eller jeg ser forkert ud. Hvis de vil i kontakt med mig, er det typisk for at sælge noget eller få mig rodet ind i noget, jeg ikke kan komme ud af på en god måde.

Så mange udlændinge er der ikke, hvor jeg færdes, og de, der er, er lige så optagede af sine egne gøremål, som jeg er. Det er kun ligegyldige detaljer, at nogle taler fremmede sprog el. har fremmedartet beklædning.

Det er ikke det største problem med denne kronik. Et langt større problem er, at de mange indvandrere, der er i beskæftigelse el. driver egen virksomhed, har mere til fælles med såkaldte gammeldanskere med samme jobs end med andre indvandrere. Det gælder også indvandrere el. børn af indvandrere, der går i skole, og har mere til fælles med gammeldanske skolebørn og studerende end med voksne indvandrere.

For eksempel giver det ikke meget mening at sondre mellem en buschauffør af dansk afstamning og en buschauffør af anden etnisk oprindelse end dansk, hvis de kører samme type bus på de samme ruter, endsige fravælge en taxi el. en kasse i et supermarked, fordi de betjenes af en medarbejder med en forkert hudfarve.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Kristian når jeg skrev at vi er et historie løs samfund og at mange tror at vor tids historie først begyndte da vi gik med i fællesmarkedet(EU).
Ligesom mange andre ord, der betegner fænomener som forandrer sig har også ordet "EU" i tidens løb skiftet indhold. Navnlig på grund af den politiske situation i forbindelse med propagandistiske forplumringsforsøg er EU blevet gjort vagt og mangetydigt som vi kan læse og se i dagens nyheder.
Mange betegner det som et uhyre af mange politiske opfattelser.
Når man har skabt det billede af EU at der bag navnet skjuler sig en række forskellige meninger om hvad der venter og kræves af EU. Efter at vi alle kan se at når de ydre grænser ikke kan holdes så opstår der kaos i hele Europa.
Den eneste måde der er til at få rettet op på det kaos som har gjort EU til vores fjende.
ER at få skabt fjende motivet EU, om til at få skabt samling og enighed, for at skabe fælles mål for EUs videreførelse.

Brugerbillede for René Karpantschof
René Karpantschof

Det er pænt af Information at give plads til den type danske skribenter - som ovenstående kronikør - der lider af det med at gå og tale med sig selv. Det er i hvert fald ikke venstrefløjen, der debatteres med i kronikken, der ingen steder adresserer nogen bestemt venstrefløjsaktør eller specifik venstrefløjsargumentation. Intellektuel dovenskab, kujoneri eller gratis selvhævdelse? Kom igen, men med tøj på!

Torben Kjeldsen, Eva Bertram, Niels Nielsen, Flemming Berger, Kurt Nielsen og Chr. Mondrup anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Teodora Hansen
Teodora Hansen

Hvem er "venstrefløjen"? Og hvorfor skulle man forestille sig at flere forskellige grupperinger med farver fra laskrosa til lyseblåt kun har en "stemme" og så oven i købet skulle alle have berøringsangst over for et bestemt emne? Det er højrefløjens mærkesag, at splitte folk i "dem og os" på kulturelt eller etnisk baggrund. Hvilket er grimt, flæbet og særdeles uinteressant, og det er mildt sagt. Hvorfor i alverden skal man tilføje sin stemme til højrefløjens rabiate kor?
Men gud ja, jeg som "venstreorienteret" med egen personlig rubinrød nuance vil meget, meget gerne snakke om klasseskel og fordelene af at være i den ikke topskat-betalende ende af samfundet. En af disse "fordele" er at være skarp når det gælder diskriminerende lovgivning som afvikler velfærdet og retssikkerheden.

Steffen Gliese, Randi Christiansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frans Kristian Randlev Mikkelsen
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Den måde, diskussionen om at sige eller ikke sige 'dem og os' føres på, overstiger mange tidligere danske diskussioner i meningsløshed. Det er fx tydeligt, at dem, der tager afstand fra 'dem og os' tænkning, har udpeget dem, der siger 'dem og os' som 'dem' og sig selv som 'os'.

Brugerbillede for Henrik L Nielsen
Henrik L Nielsen

Kultur er flydende, og slet ikke så fast som nationalister gerne vil gøre det til. Selv 'gammeldanskere' må indrømme at deres 'sædvaner' har flyttet sig, også på områder hvor 'de andre' ikke har indflydelse.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Venstrefløjen er de som mener vi alle skal arbejde for hinanden, og have universale rettigheder skabt gennem et konkurrencedygtigt samfund. Hvor FN og EU ikke er fjendebilleder men noget vi skal samle os om for at få skabt samling og enighed, for at skabe FÆLLES MÅL for EUs videreførelse.

Brugerbillede for Michael Hansen
Michael Hansen

Næææh, mon det ikke er endnu en demagog, som siger "viden", uden at bruge selv den mindste form for citat?

Alle folkene, som var del af det store angeb i Paris, var Europæiske Nationale.

http://www.ibtimes.com/paris-attack-2015-named-terrorists-all-european-n...

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/11/17/in-nations-with-signific...

Og jeg er lige så bange for Sharia's totalitarianisme, som I er, men der er sgu da også nuancer i muslimske populationer – tro det eller ej.

http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-...

Her i venstrefjølen, tro det eller ej, er "viden" altså mere end bare at smide din bagdel rundt med en masse ord og så se stolt ud over dem og "Fædrelandet". Du skal bruge studier, referencer og undersøgelser. Ikke at jeg forventer det fra en demografi, som sådan set er kendt for at splitte folk i "os" og "dem" og så lige at smide nogle stråmandsargumenter oven i købet.

Vi har allerede hævet vidnen, og for lang tid siden. Det gælder bl.a at adskille den fra varm luft og at vide, at kaffe har eksisteret i Danmark end mere end 40 år, og kaffetræer vokser kraftedeme ikke inden for vores kulturelle grunde.

Men nu skal jeg jo ikke retfærdiggøre mig selv HELT. Jeg tænker på "os" og "dem". Os, som forstår "nuance", og folk, som påskriver sig politiske meninger, der ikke kan adskilles fra psykopatiske træk, om så de er muslimer eller ej. Nogle af os lærte jo en del af antisemitismen, selv om jeg ikke har noget problem, med at være bange for ISIS og tage de nødvendige trin -- så længe, at man faktisk forstår, at defintiionen på "muslimer" er "en der følger Islam".

Brugerbillede for Trond Meiring

Ole Vagn Christensen,
Din definition af venstrefløjen udelukker måske den største del af netop venstrefløjen, som er imod, eller i det mindste skeptisk til konkurrencestaten og EU.

Britt Kristensen, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Trond
Ja og derfor er venstrefløjen strandet når ikke den mere kæmper for at vi arbejder for hinanden og kæmper for vores universale velfærdsmodel ved at have i vores bevisthed at skal vi klare os på verdensmarkedet er vi nød til at være konkurrencedygtige for at sikre vores velfærdsmodel. Når det handler om EU er vi nød til efter at EU s ydre grænser er brudt sammen og vi har fået rene kaos situationer i de Europæiske lande at stå sammen om at få skabt klare MÅL for skabt samling og enighed, for EUs videreførelse.

Brugerbillede for Trond Meiring

Arbejde for hinanden ved at konkurrere med hinanden og andre lande?
I tillæg til at befeste "os og dem"-skismaet mellem Europa og "de fremmede", så splitter du også venstrefløjen i os (inkl. dig men ikke mig) og dem (vice versa.)

Brugerbillede for Randi Christiansen
Randi Christiansen

Status quo bør ihvertfald give anledning til at alle, der betragter sig som intelligente, seriøst genovervejer den privatkapitaliserende og indbyrdes konkurrerende forretningsmodel, som har plaget menneskeheden, sålænge vi kan huske. En model, som efterhånden for selv de mest fatsvage burde have bevist sin uduelighed. Og ja, der er et funktionelt alternativ. Det er kun et spørgsmål om hvorvidt der er politisk vilje og mod til at udfordre den ene % og dens finansielle magt over kollektivet.

Brugerbillede for Lasse Reinhold
Lasse Reinhold

Er folk herinde så også mod, at mandlige flygtninge forbydes adgang til svømmehaller i tyskland? Hvis I er, hvad er så jeres løsningsforlsag i stedet? Lukke svømmehallen? Eller måske lukke adgangen for kvinder og børn måske?

Brugerbillede for Britta Hansen

Lasse Reinhold. Svømmehallerne blev åbnet igen for alle! Alt andet er diskrimination og 'Sippenhaft'.

De personer, der laver ballade, skal hhv. advares og/eller lukkes ude (fra svømmehallen) og behandles ifølge loven i den slags tilfælde. Mere er der ikke at sige om det.

Brugerbillede for Britta Hansen

Kære Gitte Roe,

Tak for dit uddybende svar. Der er sikkert meget, vi er enige om i forhold til grundproblematikken. Om end mit generelle indtryk er, at mange arbejder fuldtid, uden at være nødsaget til det, men for at kunne opretholde en ekstrem høj levestandard.

Jeg frygter dog, at diskussionen fører os på et sidespor.

Brugerbillede for Ole Vagn Christensen
Ole Vagn Christensen

Trond sikke noget vrøvl du siger velstand til et land kommer af at det vi laver vil andre gerne købe og give mere for end det koster. Det betyder eksportindtægter til landet og netto eksporten er værdimåleren for vort lands velstand.
I den gamle socialist mars fra 1866 hed det arbejdet liv eller død og min afdøde ven skrev i sangen Danmark for folket plads til alle der vil.
Aldrig kan jeg se på den udvikling tyende har gået igennem at det ikke har været gjort ved at bder har været kæmpet det er først efter 1972 at man har været tilfreds på venstrefløjen for at kæmpe imod noget i stedet for noget. Vendes tildensen ikke så går venstrefløjen til grunde på grund af eget selvværd og det vil være at fortsætte med at hjælpe højrefløjen de blå partier til magten.

Brugerbillede for Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen

Jeg syntes det er sørgeligt, at mennesker ikke har opdaget, at de lever i en globaliseret verden, med katastrofale klima konsekvenser til følge og mennesket samtidigt i den forbindelse, er blevet verdensborgere, uanset om det er ønsket eller ej.

Menneskeligheden lever i en tid, hvor vores eneste fælles habitat jorden, er underlagt menneskeskabte klimaforandringer, det giver simpelthen ingen mening, at tale om 'dem og os', selv hvis nogen måtte ønske diskrimination, sådan helt frivilligt, så bliver alle mennesker ramt af globale klimaforandringerne også lille flade lavtliggende Danmark.

Der er de kommende år steder, hvor mennesker kan leve og der er steder på kloden, hvor mennesker ikke længere kan overleve, hvordan mennesker generelt vil håndtere den udvikling, vil være et spørgsmål om liv og død for rigtig mange mennesker de kommende år.

Kun handling på de underliggende udfordringer, klimaforandringer og omstilling til bæredygtig levevis, kan ændre på, at alle mennesker, bogstavelig talt er i samme båd, afhængig af fælles beslutninger om vilje til overlevelse og det i særdeleshed, for alle der ønsker diskrimination, en opdeling af 'dem og os', det kræver et sikkert sted under klimaforandringerne, at dyrke kulturelt hegemoni, hvilket Danmark geografisk set ikke er.

Fra artikel:
"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge – fra Alaska til Stillehavsøerne. Vi bør med andre ord ikke undervurdere, hvor stort et bidrag vedvarende energikilder kan give til sikring af fred og sikkerhed."
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

Fra link:"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:http://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafor...

Fra link:
The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.
A Climate and Security Correlations Series.

"From 2006 to 2011 up to 60 percent of Syria’s land experienced, in the terms of one expert, “the worst long-term drought and most severe set of crop failures since agri- cultural civilizations began in the Fertile Crescent many millennia ago. According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south)“nearly 75 percent suffered total crop failure.”Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.By 2011 the aforementioned Global Assessment Report estimated that the number of Syrians who were left extremely “food insecure” by the droughts sat at about 1 million. The number of people driven into extreme poverty is even worse, with a U.N. report from last year estimating 2 million to 3 million people affected. "
Link: http://climateandsecurity.org/2012/02/29/syria-climate-change-drought-an...

'FN'
Den lurende tørke risikerer at eskalere den i forvejen usikre fødevaresituation i Syrien.
Link:http://politiken.dk/udland/ECE2263820/fn-toerke-kan-forvaerre-tingenes-t...

Flygtninge 2015
http://www.bbc.com/news/world-europe-34131911

Desuden gad jeg godt mere detaljeret, at vide, hvad demokrati og retsstat betyder for 'dem og os' tilbedere, det må være et totalitært system.

Britta Hansen, Niels Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Bertram

"Dybest set abonnerer venstrefløjen – ved deres manglende skelnen mellem ’os’ og ’dem’ – på ideen om et monokulturelt samfund uden forskelle, altså en pendant til 1800-tallets nationalkonservatisme."
Det er da noget af en påstand, og ikke en politisk en af slagsen. Den venstrefløj, jeg kender til, skelner da i høj grad, fx kunne begrebet klassekamp næppe findes uden? Det er en sejlivet myte, at Danmark er monokulturelt - men den fremsættes ofte af mainstream. Vi der lever på kanten ved så udmærket, at der er ikke så få "dem" og "os" grupper også i den etnisk danskebefolkning. Jeg holdt meget af Politikens annonce i sin tid, der viste et velstående ægtepar foran en nobel Gentofte-villa (med sort glaseret tag) og et skilt, hvor der stod: "Bevar ghettoerne"!

Sider