Kommentar

Er det rimeligt med tre måltider om dagen?

Konsekvensen af kontanthjælpsloftet er, at flere danskere ikke vil have råd til tre måltider om dagen eller til nødvendig medicin, men Beskæftigelsesministeriet har end ikke analyseret disse forhold. Det går ud over både kontanthjælpsmodtagerne og resten af samfundet
25. februar 2016

I dag holder Folketingets Beskæftigelsesudvalg en offentlig høring om kontanthjælpsloftet. Det giver lejlighed til at se lidt på, hvad man egentlig ved om konsekvenserne af at skære i kontanthjælpen. Kontanthjælpen er det nederste sikkerhedsnet for mennesker, der ikke kan forsørge sig selv og sine, og den skal derfor sikre et rimeligt forsørgelsesgrundlag.

Men problemet i regeringens forslag om kontanthjælpsloft, 225-timers reglen og den vedtagne integrationsydelse er, at det alene er hensynet til, om det kan betale sig at arbejde, der er i spil. Forsørgelseshensynet analyseres ikke i det lovforberedende materiale. Med andre ord har man ikke overvejet, om mennesker rent faktisk kan leve for de foreslåede ydelser.

Det er vigtigt, at det kan betale sig at arbejde. Et alternativ til den fortsatte udhulning af kontanthjælpssystemet er et socialt skatteloft. I den model må den samlede nedtrapning af sociale ydelser ikke overstige et bestemt loft, f.eks. 70 procent, så personer altid får 30 kr. til sig selv, for hver 100 kr. de tjener ved at arbejde. På den måde er det muligt at holde fast i både et rimeligt forsørgelsesniveau og et incitament til arbejde.

En anden vej er at sætte forsørgelseshensynet øverst og gå tilbage til før 1994, hvor kontanthjælpen blev ’bruttoficeret’ for at gøre den sammenlignelig med lønindkomst. Før da var grundelementerne i kontanthjælpen, at man modtog et beløb til de daglige fornødenheder, fik boligen betalt og fik udgifter til medicin og andre nødvendigheder betalt. Det er også grundelementerne i det svenske kontanthjælpssystem, der er anderledes indrettet end det danske.

Den ’rette balance’

I Beskæftigelsesministeriets høringsnotat om lovforslaget hedder det: »For hovedparten af de kontanthjælpsmodtagere, der berøres af kontanthjælpsloftet, vil den samlede ydelsesreduktion være på under 2.000 kr., og den gennemsnitlige ydelsesreduktion vil være på ca. 1.450 kr. om måneden.

Der er derfor fundet den rette balance mellem på den ene side at sikre, at det altid kan betale sig at arbejde, og på den anden side at kontanthjælpen skal udgøre et rimeligt forsørgelsesgrundlag.« Men hvor er de analyser, der underbygger, at lovforslaget rammer denne »rette balance«?

Selv om 2.000 kr. for nogen ’kun er et par sko’, så er både 1.450 kr. og 2.000 kr. mange penge for kontanthjælpsmodtagere. Det kan være det beløb, der afgør, om der er råd til medicin, beklædning, besøg hos familie og venner eller lignende. Dette er tilmed undersøgt grundigt, hvilket beskæftigelsesministeren behændigt overser.

I perioden 2009 til 2010 gennemførte forskere fra Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Aalborg Universitet og Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) en omfattende forskningsbaseret undersøgelse af konsekvenserne af 00’ernes starthjælp, kontanthjælpsloft og timeregel.

Konklusionerne derfra vil også gælde for det nye kontanthjælpssystem. Starthjælpen er omdøbt til integrationsydelse, kontanthjælpsloftet kaldes et moderne kontanthjælpsloft – i øvrigt med 23 forskellige beløb for loftet. Der er forskelle, men resultatet for modtagerne er i mange situationer nogenlunde det samme.

Forskellene i ydelsesniveauet i 2009 mellem almindelig kontanthjælp og nedsatte ydelser var nogenlunde på samme niveau, som det bliver tilfældet med vedtagelsen af det nye kontanthjælpsloft – ca. 1.200 kr. om måneden efter skat. På trods af at det ’kun’ drejer sig om godt 1.000 kr. om måneden, så har det stor betydning for hvor mange, der mister muligheden for at spise tre måltider om dagen eller købe lægeordineret medicin.

Flere hjemløse

Forskernes undersøgelse viste blandt andet, at andelen af mennesker, der ikke havde råd til tre måltider om dagen under kontanthjælpsloftet, blev fordoblet fra 14 til 28 procent. Andelen af mennesker, der ikke havde råd til lægeordineret medicin under kontanthjælpsloftet, blev næsten tredoblet fra 12 til 32 procent.

Det er en vurderingssag, om det er et rimeligt leveniveau, at man af og til ikke har råd til tre måltider om dagen, men de fleste danskere vil sikkert mene, at der skal være råd til det.

Og det er dårligt både for den enkelte og for samfundet, at kontanthjælpsmodtagerne ikke har råd til den lægeordinerede medicin, der skal gøre dem raske eller mindre syge. Det er ligeledes åbenlyst, at risikoen for flere hjemløse er stor, når en fjerdedel ikke kan betale husleje og forbrugsafgifter til tiden. Sygdom og hjemløshed er et dårligt udgangspunkt for job og uddannelse.

Regeringen bør tage forsørgelseshensynet alvorligt og seriøst analysere og dokumentere, at det tilgodeses med L 113. Et kvalificeret gæt er, at denne dokumentation ikke kan fremskaffes, af den simple grund at kontanthjælpsloftet forarmer mennesker og tjener et helt andet formål end at hjælpe mennesker i arbejde, da jobeffekten er ufattelig ringe. Til gengæld vil modløsheden være stor for dem, der rammes af loftet.

Jann Sjursen er formand for Rådet for Socialt Udsatte

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anker Nielsen
 • Per Jongberg
 • Keld Albrektsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Søren Andersen
 • Carsten Mortensen
 • Vivi Rindom
 • June Pedersen
 • Elisabeth Andersen
 • Dorte Sørensen
 • Randi Christiansen
 • Christian Curdt-Christiansen
 • Jakob Silberbrandt
 • Karsten Aaen
 • Vera Linnet Nielsen
 • Ole Steensen
 • Rasmus Knus
 • Tue Romanow
 • Lise Lotte Rahbek
 • Carsten Svendsen
 • Troels Ken Pedersen
 • Søren Rehhoff
 • Kurt Nielsen
 • Torsten Jacobsen
Anker Nielsen, Per Jongberg, Keld Albrektsen, Niels Duus Nielsen, Søren Andersen, Carsten Mortensen, Vivi Rindom, June Pedersen, Elisabeth Andersen, Dorte Sørensen, Randi Christiansen, Christian Curdt-Christiansen, Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Vera Linnet Nielsen, Ole Steensen, Rasmus Knus, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Carsten Svendsen, Troels Ken Pedersen, Søren Rehhoff, Kurt Nielsen og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Svendsen

Regeringen, herunder beskæftigelsesministeriet er da bedøvende ligeglade med kontanthjælpsmodtageres ve og vel.
Der skal skaffes penge til skattelettelser eller som statsministeren udtrykker det:"Individuel Velfærd."

Kent Thomsen, Steffen Gliese, Ervin Lazar, Kim Houmøller, Søren Andersen, Carsten Mortensen, Vivi Rindom, June Pedersen, Tina Sommer, Bill Atkins, erik mørk thomsen, Elisabeth Andersen, Dorte Sørensen, Jakob Silberbrandt, Bodil Waldstrøm, Jørgen Steen Andersen, Uffe Illum og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Det danske smukke sprog bliver mishandlet, misbrugt og vandaliseret for i politisk hensigt at forføre, narre og misinformere befolkningen.

Steffen Gliese, Anne Schøtt, Sup Aya Laya, erik mørk thomsen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Alle - inklussive - S, SF og EL - er bedøvende ligeglade med kontanthjælpmodtagernes ve og vel.
Når S, SF og EL er forargede eller bekymrede på de lediges vegne, er det som regel udelukkende de ledige på dagpenge, de tænker på.
Deres højlydte forargelse i forbindelse med den nyligt vedtagne finanslov, der forringer forholdene for kontanthjælpsmodtagere i hidtil uhørt grad, var nærmest fraværende.

Kent Thomsen, Ervin Lazar og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Den nådesløse kynisme, asociale uansvarlighed og inkompetente føren sig frem hærger blandt de, som burde være de første blandt ligemænd. Men disse forvaltere af fællesejet har derangeret sig selv til moralske udskud, som - i stedet for med omsorg at varetage deres offentlige tillidshverv for alle rigets indbyggere - iført skindet fra de pelsede fattige kun fejer for egen og vennernes dør. Det er ansvarspådragende udygtigt.

Flemming Berger, Søren Andersen, Kim Houmøller, Lennart Kampmann, Carsten Mortensen, erik mørk thomsen, Dennis Berg og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Herdis, det passer ikke. Enhedslisten har ofte som de eneste talt kontanthjælpsmodtagernes sag.

Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Herdis Weins, Bill Atkins og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Dennis Berg - så har de sgu ikke råbt højt nok.
Jeg konstaterer helt nøgternt, at der har været adskillige blogindlæg fra EL-spidserne - som jeg faktisk har stor respekt for - om de ledige dagpengemodtageres vilkår, mens jeg ikke har set tilsvarende antal indlæg omkring de ledige på dagpenge, hvis vilkår er blevet mere forringet end dagpengemodtagernes.
Eller anderledes udtrykt - først bruger man gevaldig mange kræfter på at protestere mod, at dagpengemodtagere tidligere end før bliver kontanthjælpsmodtagere - men derefter synes man ikke at interessere sig for deres vilkår.

Kent Thomsen, Søren Andersen, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Rådet for for socialt udsatte kan man havde stor respekt for, da de lave et stor stykke arbejde.
Men nå de påstå, at der ikke er råd til 3 måltiden om dagen hopper kæden af.
Og gør det for let for, højrefløjen, at benægte problemerne.
Problemet er ikke dette, men at folk ikke har råd til, selv et simpel socialt liv, sammen med andre.
Og uden et social liv, specielt hvis man har børn, udvikler der sociale psykiske problemer.
Tænk bare på et barn, der altid må sige nej, til at deltage i andre børn fødselsdage, fordi det ikke har råd til en gave, eller selv holde en fødselsdag, har det.
Allerede i dag, kan man se, hvor mange af den, der ikke fuldføre folkeskolen, og dermed heller ikke kommer i gang med en uddannelse, eller i det hele taget komme i job.
At det kommer til at koste langt mere, for det offentlige, end de penge, de spare, ved at sende mange ud over kanten, er dybt tragisk.
Foruden de menneskelige omkosterne, som dem, det går ud over, må betale.

Erik Mørk Thomsen -
som en de enlige kontanthljælpsmodtagere - kan jeg oplyse dig om, at det kan mærkes på budgettet, når man skal have madpakke med på aktivering, skal/vil bidrage til ugentlig kage og har daglige transportudgifter.

Ervin Lazar, Kim Houmøller og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Herdis Weins
Jeg forsøger bare at sige, at vi ikke skal gøre det for let, for blå blok, ved at fremkomme med noget, der ikke kan holde.
Og for at tage dit eksempel, en madpakke koster det samme, hvor du end spiser den.
Problemet som jeg ser det, er dine transportudgifter, det er dyrt.
Ligeledes som jeg beskriver, man har ikke råd til simpel socialt samvær, som du helt rigtigt beskriver, en ugentlig kage.
Nu har jeg læst rådet rapport, da den kom, og snakke med Jan om den.
De eksempler, der er i rapporten, var desværre ikke kontrollere, men kun bygget på folk egne oplysninger, om udgifter og indtægter.
Her var det slående, at boligsikring/støtte var fraværende, samt børnecheck.
At en familie påstod, at de kun havde råd til at leve af dåsemad, findes der dyre måder, at få mad på?
Et andet eksempel gik ud på, at børn til kontanthjælpmodtager, låne deres forældre penge til køb af en ejerlejlighed, og regne med, at kommunen ville betale gildet, således der kunne tjene på den.
Jo, de var fattige, men jeg har ikke ondt af dem, ligesom jeg ikke forstod, da Hus Fordi, bragte en tudehistorie, om en mor og datter, der mente, at de havde ret til bil og hest
På kontanthjælp, selveføglig.
Historie, som dem om "Doven Robert" og "Fattig Katarine?" skade vores kamp for, at andre kan få et rimeligt liv, da den brede befolkning ikke vil betale til folk, der ikke selv, vil bidrage, efter evne.
Hvilket blå blok, bruger til, at lave nedskæring, for alle.
For en god orden skyld, jo, jeg har været hjemløs, levet på gade, som psykiske syg, så jeg ved, at der er store problemer, og de bliver være, med den nye lov, meget værre, med at bruge noget, der ikke holder, hjælper ikke, vores kamp, imod uretfærdigheden.

Kurt Nielsen, Flemming Berger og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Men problemet i regeringens forslag om kontanthjælpsloft, 225-timers reglen og den vedtagne integrationsydelse er, at det alene er hensynet til, om det kan betale sig at arbejde, der er i spil.

Problemet er her at mange ikke kan leve af kun et job.

Enten knokler man mere end 37 timer eller man har to job. Mennesker på reduceret kontanthjælp kan ikke supplere deres kontanthjælp - og ledigheden er stadig ca. 210.000. Madpakker? Havregryn med rosiner eller hvidt sukker... nogle gange med vand i stedet for mælk!

At Blå blok med DF i spidsen vil være kontantloftet bekendt bekræfter mit syn på deres mentale tilstand. I dag ved man at MOAO-genet kombineret med hårde opvækstvilkår fører til voldelig adfærd. Mon de leder efter det gen der kombineret med held i livet fører til foragt for fattige.

Herdis:
EL sætter ikke nødvendigvis dagsordenen, og dagpengene har i den grad domineret i forhold til kontanthjælpen, da ingen andre åbenbart interesserer sig for dem, der er afhængige af dem. EL har måttet deltage der hvor debatten har været.
Men jeg har set en del ytringer fra EL i forbindelse med kontanthjælpen.

Herdis.
Man kunne jo også bare erkende at ytringsfriheden her i landet er meget skævt fordelt og så selv opsøge modstandslommerne i dansk politik:

Regeringen påstår, at formålet er at få flere i arbejde. Men det tror den ikke selv på. Kun 700 kommer i arbejde, mens tusindvis af kontanthjælpsmodtagere får væsentligt mindre at leve for. Det er heller ikke flere i job, det handler om. Det handler om at presse lønningerne nedad. Også derfor må fagbevægelsen stå forrest i kampen mod dette asociale lovforslag. Finn Sørensen mf for ERG

Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Mon ikke man ved hjælp af lidt kreativ bogføring kan fastslå, at det nærmest er skadeligt at indtage tre måltider om dagen. Så kan man berettige sin forarmelsesproces (som S, SF og R også har en stor andel i).

Kim Houmøller

@Kim Øllgaard - Mener at man under krigen forsøgte at bilde folk ind, at det var sundt at fryse!

erik mørk thomsen

Bill Atkins
Så debatten om landsbrugpakken i går, hvor EL var bland de højråbe
Fint nok, men vis mig lige, hvor EL har været lige så højråbe, når de gælder de svage - ældre -kontanthjælpmodtager - psykiske syge m.m.
Tvær i mod, gjorde EL ikke noget, da den såkaldte røde regering, lave deres beskæftige reform.
Det var en pakke, der sparke nedad, så det ville noget.

Randi Christiansen

Højrefløjens imbecile mantra om at 'det skal kunne betale sig at arbejde' burde være så nemt at skyde ned som en 'sitting duck' : med minimumslønninger på kontanthjælpsniveau hvordan kan man så skære i overlevelseshjælpen med den begrundelse? Det er da høstet direkte fra kolbøttefabrikken, og det er mig ubegribeligt, at nogen stadig vover at fremføre en sådan mangel på logik. Kan kun skyldes, at dette uhyggelige fravær ikke øjeblikkelig og uophørlig bliver mødt med hånlatter og skåret ned til de eksklusive sokkeholdere, som folk, der tillader sig den slags asociale arrogance bærer. Indtil de fatter, at deres eklatante sludder ikke er gangbart uden for reservatet. En klar opgave som venstrefløjen ikke er lykkedes med, selvom den ligger lige til højrebenet. Måske fordi heller ikke venstrefløjens folk på tinge aner, hvad det vil sige at leve på kontanthjælp. Som virkelig er et spørgsmål om regninger eller mad - og hvis man har børn en umenneskelig opgave ifht at undgå at børnene stigmatiseres.

Disse uansvarlige forvaltere af fællesejet har ansvaret for en skatteforvaltning, som lader forbrydere lænse statskassen for 10 mia, og de samme mennesker bruger tid og ressourcer på at udmarve mindre priviligerede. Fx ved jeg, at der bruges meget tid på at sørge for, at en pensionist uden anden indtægt end pensionen endelig ikke får en krone for meget, hvis pensionen skal modregnes pension fra et andet land, fx sverige. I den offentlige forvaltning møder borgeren smålighed af enorme dimensioner og forsømmelser i samme størrelsesorden. Der må grundlæggende miljø-og socioøkonomisk omstilling til. De økologiske økonomer viser vejen, og alternativet synes at have læst og forstået kortet.

Niels Duus Nielsen

"På trods af at det ’kun’ drejer sig om godt 1.000 kr. om måneden, så har det stor betydning for hvor mange, der mister muligheden for at spise tre måltider om dagen eller købe lægeordineret medicin."

Interessant nok - for mig, i hvert fald - havde jeg en ekstraordinær udgift på 1200 kr. denne måned. Så derfor løb jeg for et par dage siden tør for kontanthjælpskontanter, og stod med et tomt køleskab. Så jeg måtte gå tiggergang og låne 200 kr., som jeg så har omsat til fødevarer i det lokale lavprissupermarked. Nu har jeg lige mad nok til, at hvis jeg nøjes med at spise morgenmad og aftensmad, og dropper frokosten, så kan jeg slippe nogenlunde helskindet igennem til på mandag.

Hvad regeringen overser, er, at jeg, for ikke at risikere at komme til at spise mere end den dagligt tilmålte ration, derfor i de kommende dage vil bestræbe mig på at brænde så få kalorier som muligt af. At jeg således vælger at sove så meget og sidde så stille, som jeg kan, hjælper mig nok ikke til at finde et arbejde.

Formelt står jeg skam til rådighed for arbejdsmarkedet, det skal jeg jo, men reelt foretager jeg mig intet, der på nogen måde vil kunne øge min appetit. Skulle jeg mod forventning blive pludseligt indkaldt til jobcentersamtale, hvilket b. a. indebærer, at jeg skal rejse mig op og bruge min medfødte rugbrødsmotor, da jeg slet ikke har råd til en busbillet, agter jeg at sygemelde mig. Lidt syg er man jo altid, så det er ikke engang en hvid løgn.

Søren Rehhoff, Flemming Berger, Herdis Weins og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

erik mørk thomsen, du udstiller din tilstand af hjernevask. Som jeg skriver 09:46: Gå ind på Enhedslistens hjemmeside og søg på dine svage grupper - så får du en indsigt deres politik ... eller følg partiet på facebook.

Hvis du troede at du ville få serveret holdninger fra socialister og modstandere af kapitalismen og neoliberalismen, i statsmedierne eller i de privatejede mediemonopoler - ja så må du virkelig tro om igen.

Bill Atkins - ELs medlemmer har adgang til at skrive kronikker m.m..
Nogle af dem er faste bloggere på landsdækkende aviser, så der er skam adgang til at lade sine synspunkter "høre".
P.S. Følg partiet på på Facebook - det er dælme sjovt - Facebook - et kapitalistisk, bornert amerikansk medie LOL

Herdis, nå for søren, det vidste jeg slet ikke...

...ja men så kan du måske hjælpe erik - og dig selv - med at finde ud af hvorfor I er underoplyst om Enhedslistens politik, nu det ikke skyldes kapitalismens udnyttelse af sit mediemonopol. For fakta viser jo at netop kontanthjælpsmodtageres, ældre, syge og svaglige - kort sagt 'socialt udsatte' har Enhedslistens fulde bevågenhed.

erik mørk thomsen

Bill Aktins
Det er stadigvæk sådan.
Se ikke på, hvad folk siger, at de vil gøre, men se på, hvad de gør!
Og uanset, hvor meget, den såkaldte røde regering, sparke de svage - kontanthjælpmodkager - arbejdsløse -ældre - psykiske syge og andre, bagi, gjorde EL ikke noget.
At de piv, javel, men de tog aldrig konsekvente, og vælte regeringen.
At EL sludder med, at det ville blive være under en blå regering, er nok rigtigt, men så var der tonet rent flag, og en evt. ny "rød" regering ville vide, at der er en grænse.
Nu har EL i 2 omgange været støtteparti for "rød" regering, og hvad har EL fået ud af det, foruden, at være til grin.
Ligesom jeg er til grin, da jeg bliver ved med, at stemme på EL.

Bill Atkins - jeg tilslutter mig Erik Thomsens ord - se ikke på hvad folk siger, men hvad de gør.
Jeg oplever stort set aldrig EL offentligt tage til orde i væsentlig grad mod tvangsarbejdsystemet eller for de ledige på kontanthjælp. Det handler som regel om ledige på dagpenge, østarbejdere eller lignende.
Der blev fra EL's side brugt mange ord - og med rette - på den forkastelige dagpengereform - konsekvensen måtte så bare være derefter at bruge lige så mange ord på at gøre opmærksom på kontanthjælpssystemmets urimeligheder. Det sker ikke, selv om den nyeste finanslov var en glimrende lejlighed til det.
Så jeg er ikke imponeret, uanset hvad der må stå i ELs partiprogram - ord er som bekendt gratis.

Hardis Weins, jeg slog "Enhedslisten kontanthjælpsmodtagere jagtes" op og fik nok læsestof til mange timer af denne art: "Hvordan kan Dansk Folkeparti gå med til at kræve, at ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer om året? spørger Socialdemokraterne og Enhedslisten."

Herdis Weins din værgring ved at indse forholdene grænser til fortrængning (mildt udtrykt) Nu må du bevise at Enhedslisten direkte har stemt imod kontanthjælpsmodtagernes interesser. Ellers er du også utroværdig.

Men for ikke helt at have spildt min tid på jer to, så gentager jeg lige min pointe fra 08:08:

At kræve at kontanthjælpen altid skal være lavere end den reelt gældende mindste timeløn på arbejdsmarkedet x 37t er det samme som at sulte folk

...idet denne reelt gældende timeløn sagtens kan ligge under eksistensminimum - så har man nødvendigvis to job.(Working poors). Men en kontanthjælpsmodtager får kun én kontanthjælp.

Ovenstående er netop jeres mål, ikke.

erik mørk thomsen

Bill
Ja, en regering skal havde 90 mandater bag sig, og hvis man udgør f.eks. 14 af disse mandater, dem der afgør, om regeringen kan blive sidden, kan man kræve noget til gengæld.
Og hvad fik EL konkret ud af deres støtte i den såkaldte røde regering.
Vil du venligst svare på det?

Bill Atkins - jeg har aldrig påstået, at EL har stemt imod - det ved jeg da, de aldrig ville.
Jeg konstaterer, at i "min" avis Politiken - den eneste jeg foruden Fyens Stiftstidende for at orientere mig lokalt - regelmæssigt ser indlæg af de faste bloggere Pelle Dragsted og Daniel Skovhus, ligesom Johanne Schmidt Nielsen ofte har indlæg der. Altid fornuftige og velformulerede indlæg, hvis indhold jeg som regel er enig i.
Jeg ser bare så godt som aldrig indlæg, der kerer sig om kontanthjælpmodtagere, heller ikke de nyeste, horrible vedtagne forslag.

"Ovenstående er netop jeres mål, ikk"
Øh, nix forstået - hvem er "jer"
Til din oplysning - jeg har de sidste 35 år på arbejdsmarkedet været fastansat på fuldtid, fastansat på deltid, kontraktansat 3 måneder ad gangen, projektansat, været på dagpenge, været på kontanthjælp, hvilket er min nuværende situation.
Jeg er ikke en døjt imponeret af hverken politikere eller fagforeningernes gøren og laden i al den tid, hvor de stadigt mentalt synes at befinde sig i industraliseringen og mene, at alle er en slags fabriksarbejdere - uanset hvad de laver - med det ene mål for øje : fuldtidsarbejde til flest muligt penge.
At det så betyder, man efterhånden har udstyret lønarbejderne med slaver i form af ledige, tager man åbenbart gerne med.

Herdis Weins, Overenskomster er nu engang det vigtigste redskab til fordeling af det fælles skabte BNP... men hvis du har en anden måde at få kapitalisterne til at dele mere retfærdigt så fortæl fortæl ..du må endelig ikke brænde inde med den viden...den vil være altafgørende.

Bill Atkins - så længe fagforeningerne efterhånden har reduceret overenskomsterne til stort set kun at handle om løn, så har de i mine øjne spillet fallit.
Der mangler stadigt ordentlig barselsorlov till mænd + at arbejde for en fordeling af det arbejde, der er. Arbejdsmiljøet er mange steder ved at være i orden rent fysisk, men det psykiske arbejdsmiljø lader mange steder meget tilbage at ønske. Folk dejser om med stress uden at der bliver grebet ordentligt ind.
Det er lidt typisk, at det der interesserer dig, er det økonomiske. Som om arbejdslivet og arbejdsmarkedet ikke også handler om så meget andet.
Jeg synes ofte, at en stor del af "venstrefløjen" står med benene fastplantet i betonen på sidste århundredes banegård og diskuterer, hvilket fejl og mangler, der er i køreplanen, mens togene kører og fragter de rejsende mange forskellige steder hen.

Ja, men Hjerdis, så find du et parti, der villigt vil drukne det gamle i badevandet inden man har noget nyt, og basere fremtiden på kapitalisternes gode hjerte - jeg ved der findes sådanne partier - blot ikke i Rød Blok. Tjau Tjau

PS. Husk der kommer ikke mange madpakker - som jo er artiklens omdrejningpunkt - ud af forlænget barselsorlov, men som sagt så er det nok heller ikke kontanthjælp og omfordeling der interessere dig og ligesindede.

Bill Atkins - jeg ved ikke, hvem "dig og ligesindede er", men jeg kan forsikre dig for, at kontanthjælp interesserer mig ret så meget, eftersom jeg selv er modtager af den i øjeblikket - og i min alder har sådan ca. lige så mange chancer for at finde et nyt job, som snebolde har for at overleve i helvede.
P.S. Jeg har i min tid som fagforeningaktiv været med at behandle anmodninger fra forskellige arbejdspladser om deltid, om at fordele fuldtidsstillinger på flere folk ved at alle gik ned i tid - og nej, det var ikke arbejdsgiverne - der ikke var nogle fæle kapitalister, men amter, kommuner og oplysningsforbund - der forlangte det, det var folks eget ønske, de var ovenikøbet villige til at gå ned i indtægt - og hver gang var svaret et rungede NEJ - på grund af principperne. Folk skulle dælme ikke komme og selv bestemme, vel ?

erik mørk thomsen

Bill
Politik er at ville
Politik er det muligt kunst.
Hvornår har EL sat deres vilje igennem overfor de såkaldte røde negeringer?
For de havde muligheder dertil, da El havde de afgørring mandater.
At mindstelønnen er totalt afgørring for arbejds market, har du ret i, men nu komme 2 fase af beskæftligreformen, som den røde regering starte på, nemlig indslutningsløn.
Vi skal nu, sammen med flygtningen bruges til, at trykke lønnen, i industrien - byggepladser - landbruget o.s.v.
Men det var aldrig kommet så langt, hvis EL havde bremset den røde regering.

Det generelle problem er vel, at en del politikere, stort set hele fagbevægelsen og store dele af "venstrefløjen" siden med en manual til et damplokomotiv og interesserer sig for, hvordan kullemperen kan få mere i løn, mens metroen allerede kører med førerløse tog.

erik mørk thomsen, ERG har opfyldt deres politik hver gang de har opnået et forhandlingsresultat som har sparet landets lavindkomstgrupper for Blå Bloks nedskæringspolitik... og med hensyn til hvad ERG kunne have opnået ved at vælte SRSF-regeringen - som jo i 4 ud af 5 betydende afstemninger hentede flertal i samarbejde med Blå Blok - der er du ude i noget kontrafaktisk sludder erik mørk thomsen. Jeg er faktisk ikke sikker på at ERG havde mere end den ene chance, at vælte Corydon som minister - men der var enighed hos kommentatorerne om at Helle nok havde ofret ham frem for at vælte regeringen. Men som sagt er du ude i det rene digt og ...

Herdis Weins, ovenikøbet villige til at gå ned i indtægt alle mand? Du ve godt du lyder som en parodi på Gittes monologer, ik?

Jeg tror jeg er nået dertil hvor jeg ikke mnemoteknisk får meget mere ud af debatten med jer to. Bye Bye Jeg skal se om regeringen vælter.

Bill Atkins - ja villige til at gå ned i tid uden lønkompensation så alle til gengæld beholdt deres job, samtlige kvinder og mænd - 17 drejede det sig vist om. Det er sådan noget, nogen kalder solidaritet.
Det var der også i din tid tale om, da de århusianske skraldemænd udtænkte skraldemandsmodellen - som de heller ikke fik lov til at få indført. Den husker du måske ikke? Fagforeningen var i den sag , jeg omtaler - og nej, den er reel nok - imod, så nogle blev fyret, mens resten beholdt deres job - skønt et generelt udtalt ønske om mindre tid/deltid. Det gælder faktisk ofte for arbejdspladser, hvor der er flest kvinder.
Men jeg kan godt forstå, du ikke gider diskussionen, for så skal du bevæge dig hen til rejsegrammofonen og skifte rille. Det har du vist ikke gjort de sidste mange årtier.

Herdis Weins, skraldemandsmodellen går ud på at 4 mand deler 3x løn + 1 kontanthjælp. Modellen har den skavank at arbejdere der går ned i tid, efterfølgende ikke vil kunne oppebære fuld understøttelse under ledighed. Så en politisk slagtning.

Bill Atkins - skal jeg hellere skrive egoistiske ? I hvert fald synes der at være en opfattelse på venstrefløjen af, at kapitalister per se udelukkende er ude på egen vinding og det er forkasteligt. Det ville i det hele taget være meget lettere, hvis alle opslog en markedsbod og byttede deres produktion med andres.

Herdis Weins, det er vist dig der skal skifte rille...

Min kritik går først og fremmest på et det kapitalistiske system ikke er tilstrækkeligt reguleret...

...at nogle mennesker ikke kan begrænse sig når de bliver lukket ind til et tag selv bord - det er vilkårne.

Bill Atkins - jeg er fuldstændig enig i, at der skal MEGET mere regulering til på mange punkter i vores system - og mindre på andre punkter. Fænomener som Goldmann Sachs giver mig kvalme, ligesom personer som Bjarne Corydon, hvis politiske karriere vist mere var en jobansøgning end et engagement.
Vi er bare ret så uenige om metoderne.Jeg synes faktisk lidt du abonnerer på samme menneskesyn som de sidste årtis beskæftigelsesministre: I skærer alle over en kam og vil lave så meget regulering, at det går ud over alle de ordentlige mennesker for at ramme de få.
Det har for mig at se altid været problemet med kommunismen/socialismen - man tænker i systemer, i hvert fald når det skal udmøntes i praksis - og mistror det enkelte menneske. Det er som i religioner, hvor man generelt anser mennesket for ufuldkomment og derfor må regulere dets liv i hoved og røv.

Randi Christiansen

Der er ikke metodefrihed mht hvorledes mennesket bedst interagerer med sine omgivelser - ihvertfald ikke hvis man ønsker optimum, dvs balanceret samvær mellem menneske og biotop.