Læserbrev

Læserbreve

Debat
1. april 2016

Studerende mister engagement

Claas Johannsen, medlem af hovedbestyrelsen for Foreningen af Danske Lægestuderende, og Morten Jørgensen, formand for Medicinerrådet ved Københavns Universitet

Mange medicinstuderende læser til læge, fordi vi gerne vil gøre en forskel for andre mennesker. Men vi møder en uddannelse, der drukner vores engagement.

Mange medicinstuderende ønsker f.eks. at tage orlov for at blive lægevikarer på et hospital. Det gør vi for at dygtiggøre os, hjælpe mennesker og give noget tilbage til samfundet – vi skal ikke lokkes med bonusbetalinger.

Mange af os har også lyst til at forske under studiet. Vi vil gerne arbejdet i mørke laboratorier i timevis og til en tredjedel af en læges løn, for vi gør det ikke for pengenes skyld – vi gør det for at skabe ny viden og måske få en forskerkarriere.

Men selv om vi som lægevikarer og forskningsstuderende betaler fuld skat og hverken får SU eller trækker på undervisernes begrænsede tid, bliver vi behandlet som en belastning – hvorfor? Fordi politikerne har opfundet en regel, der giver universiteterne bøder for ’forsinkede’ studerende.

På nyre-kurset er fem ud af seks undervisere desuden blevet fyret som en del af besparelserne på uddannelsesområdet. Uden et godt grundkursus i nyren bliver udbyttet af den kliniske undervisning tvivlsom, og behandlingskvaliteten for fremtidens nyrepatienter bliver truet.

Besparelserne er særligt farlige, fordi fremtidens læger vil møde flere ældre patienter – også med nyresygdomme – end i dag.

Hvorfor holder politikerne fast i regler, som udvander uddannelsens kvalitet og drukner de studerendes engagement? Vi har en generation af unge, der brænder for at blive dygtige læger – så giv os nu muligheden for at blive dem, vi gerne vil blive.

Misforstået antropologisk arbejde

Sofie Danneskiold-Samsøe, København

Jeg er bange for, at du, Ditte Hvid Wiegman, i din kronik »Du kalder det social kontrol, Najat kalder det kærlighed« (18. marts) lægger en fundamentalistisk kulturrelativisme ned over unge kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som kun dem, der kontrollerer kvinderne, har en interesse i.

Et godt og grundigt antropologisk arbejde inddrager forskellige stemmer og nuanceret viden om social position og dominans. Må jeg derfor foreslå, at du orienterer dig i den antropologiske litteratur om bl.a. social kontrol, køn og vold.

Stop jagten på fossile reserver

Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten

Klodens temperatur i februar slog ifølge NASA alle rekorder – og samtidig har Folketingets flertal udstedt 16 nye tilladelser til at jagte flere fossile brændstoffer i Nordsøen. Klimaproblemerne vokser hastigt, og Enhedslisten mener derfor, at indvindingen af fossile brændstoffer skal bremses og ikke udvides.

Det blev også understreget ved både COP21 i Paris og i forbindelse med klimapanelets anbefalinger om, at hvis vi skal holde temperaturen under en stigning på to grader, skal 80 pct. af de allerede kendte fossile reserver blive i jorden. Og nu er det altså blevet understreget igen med de nye, alarmerende meldinger om kraftig vækst i den globale temperaturstigning.

Det er derfor under al kritik, at regeringen og Folketingets flertal støtter jagten på flere fossile reserver. Folketingets flertal sætter kortsigtede økonomiske interesser over miljø og klima og over vores efterkommeres fremtid. Det er dobbeltmoralsk på den ene side at tilslutte sig to-gradersmålet og på den anden side at deltage i det globale kapløb om jagten på nye fossile brændstoffer. Med Danmarks miljøprofil bør vi i stedet gå forrest og stoppe jagten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her