Kommentar

Trump er mere end bare en dum racist

Progressive kræfter på begge side af Atlanterhavet elsker at gøre grin med den orangefarvede demagog og hans dumme vælgere. Men efter 20 år med Dansk Folkeparti burde vi have lært, at højrepopulismen er en legitim folkelig protest
Der er millioner af folk i arbejdstøj, der stemmer på Trump, fordi de anser hans politik for at være i deres objektive økonomiske interesse. På sådan helt gammeldags marxistisk vis.

Der er millioner af folk i arbejdstøj, der stemmer på Trump, fordi de anser hans politik for at være i deres objektive økonomiske interesse. På sådan helt gammeldags marxistisk vis.

Gerald Herbert

18. marts 2016

Den velklædte mellemledertype taler i sit øretæveindbydende HR-floskelsprog om globale markeder og konkurrencedygtighed. Han vil gerne »dele« sin »viden« med medarbejderne.

Det, han deler, er, at fabrikken lukker, og 1.400 arbejdspladser flytter til Mexico. Midt i talestrømmen afbrydes han af et »Fuck you!« fra fabriksgulvet.

Scenen stammer fra den amerikanske delstat Indiana. Videoen er et hit på youtube.com og det perfekte udtryk for den vrede, der ulmer i arbejderklassen. Fænomenet Donald Trump er fuck you til et politisk system, der ikke længere tjener flertallets interesser.

Det er argumentet fra den amerikanske forfatter Thomas Frank, der tidligere har skrevet bogen What’s the matter with Kansas om, hvordan det er lykkedes den amerikanske højrefløj at få arbejdere til at stemme imod deres egne økonomiske interesser ved at fokusere på værdipolitiske emner som homoseksualitet og abort.

Ifølge Frank handler Trumps popularitet i mindre grad om hans åbenlyse racisme og i højere grad om hans kritik af de katastrofale frihandelsaftaler, der har afmonteret USA’s produktionsapparat. Det, man i gamle dage kaldte Arsenal of Democracy. Den frie verdens store produktionshal.

Der er millioner af folk i arbejdstøj, der stemmer på Trump, fordi de anser hans politik for at være i deres objektive økonomiske interesse. På sådan helt gammeldags marxistisk vis.

Trump er en ærkekapitalist, der har bygget sin hotelformue påunderbetalte mexicanske stuepigers knokleri, men han er for mange arbejderestadig mere tillokkende, end Demokraternes Hillary Clinton og det republikanske establishments kandidater med deres konsensus om frihandlens velsignelser.

Ryggen til arbejderne

Betingelserne er anderledes herhjemme, men Dansk Folkepartis højrepopulisme har mange ligheder med Trumps. Globaliseringen er ikke i alles interesse. Vi får billigere smartphones, og målt som samfund bliver vi rigere. Men for hundredtusinder af danskere er lønnen stagneret, mens tempoet er skruet i vejret.

Det mere end 10 år siden, jeg selv arbejdede på en byggeplads til en timeløn omkring de 180 kroner. Mange steder er timelønnen den samme i dag. Samtidig rammer omkostningerne ved indvandringen og den fejlslagene integration hårdt i arbejderklassen.

Da de socialistiske partier blev stiftet for over 100 år siden, var det for at forbedre livet for det store flertal af arbejdende mennesker.

I dag spørger Thomas Frank retorisk, om de har vendt ryggen til arbejdernes problemer og overladt dem til højrefløjen. Ifølge Frank er Demokraterne i USA blevet repræsentanter for klassen af oplyste progressive og offentligt ansatte.

Fantasien om kreativitet

Igen kan analysen overføres til Danmark, hvor partierne til venstre for midten er i samme situation. De kreative og vidensarbejderne med gode uddannelser og hævesænke-borde i New York og København. Folk som mig selv.

I vores selvforståelse står vi sammen med arbejderen – og det gør vi også i mange tilfælde. Men i endnu flere tilfælde står vi sammen med Saxo-bank og Wall Street. Fantasien om kreativitet og viden som økonomisk drivkraft er i perfekt symbiose med den moderne kapitalisme.

CO2-neutrale storbyer forudsætter at produktionen foregår et andet sted – det vil sige i Kina. De åbne grænser sender billige varer og arbejdskraft ind den ene vej og arbejdspladser ud den anden. Vi gider ikke kigge på grimme forurenende fabrikker, og kapitalisterne gider heller ikke investere i dem.

Job kan ikke outsources

Racismen, der trives blandt Trump og Dansk Folkepartis vælgere, kan selvsagt ikke forsvares. Men det er nemmere for dem, der ikke mærker globaliseringens og indvandringens skyggesider, at være politisk korrekte. Vores job kan ikke out-sources, og vi skal hverken konkurrere med mexicanere eller polakker på byggepladsen. Vi har kort sagt bedre råd til de rigtige værdier.

Ifølge Thomas Frank bærer partierne til venstre for midten en del af ansvaret for Trump, og det samme kan siges at være tilfældet med Dansk Folkeparti i Danmark. Hvis de progressive ikke kommer med bedre løsninger på globaliseringen og indvandringens udfordringer, så vil arbejdere i Europa og USA i stort tal slutte op om højrepopulismen.

Niels Jespersen er cand.mag. og debattør

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Brøgger
  • Nic Pedersen
  • Mikkel Madsen
  • erik mørk thomsen
  • Peter Møllgaard
  • Grethe Preisler
Troels Brøgger, Nic Pedersen, Mikkel Madsen, erik mørk thomsen, Peter Møllgaard og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var dog en besynderlig brug af ordet racisme. Mener skribenten virkelig, at Dansk Folkeparti er tilhænger af raceteorierne om den hvide races overlegenhed og ret til at undervinge de laverestående racer og påtvinge dem vores ideer om samfundets ideelle indretning?

Morten Simonsen, Anders Jensen, Mikkel Madsen og Jens Nielsen anbefalede denne kommentar

og påtvinge dem vores ideer om samfundets ideelle indretning? ...Racisme eller ikke racisme - det er den Vestlige Verdens imperiale fodaftryk.

Lars Lundberg, Flemming Berger, erik mørk thomsen, Frank Hansen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Er Dansk Folkeparti ... tilhænger af raceteorierne om den hvide races overlegenhed og ret til at undervinge de laverestående racer og påtvinge dem vores ideer om samfundets ideelle indretning?

Vi må anerkende, at DF besidder så meget klogskab, at de i hvert fald er smarte nok til at forstå, at det ville være politisk selvmord, at åbent erklære sig tilhænger af sådan. Men observer man deres adfærd og hvordan de prioritere politisk, lytter man til deres udtalelse i den politiske debat, læser man mellem linierne af deres politisk manifest, så er svaret mest sandsynligt "ja".

Arne Lund, Torben R. Jensen, Leif Høybye, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

R ikke SL
Har Socialdemokratiet forladt sine vælgere, eller er det vælgerne, der har forladt Socialdemokratiet? Det er det store spørgsmål.

Vælgerne falder for de enkelte løsninger, løgn eller ej. Her er det, at Trump og DF kommer ind, vi gider ikke tænke, vi lader os fodre. Vi har fjernsynets forsimplede udsendelser så som Clement, hvor rapidsvar er vigtigere end forstand og omtanke. Vi har Nettet, hvor vi liker hinanden og sætter fuldkomne billeder og tilsyneladende fuldkomment liv på Instagram. Danske vælgere har nu i en årerække stemt på DF og desværre bliver de nok ved, fordi DF appelerer til misundelse og skomager bliv ved din læst. Nu vil DF med Marie Krarup fjerne muligheden for at HF uddannede kan komme på Universitetet. Det mener Marie Krarup og DF.

I mange år har HF gjort det muligt for voksne mennesker for at få en studentereksamen med det i sigte, at uddanne sig videre. Kan man her mene, at Marie Krarup med vilje sætter kæp i hjulet for de mindre uddannede, der har et godt hovet og vil avancere? Det virker meget mærkeligt, at gå imod de interesser, der måtte være for kernevælgerene. Om HF stiller for lave krav, skal være usagt. Jeg har i mange år undervist på en højere læreanstalt og en ting man lægger mærke til hos disse lidt, eller meget ældre, er et engagement, som de helt unge ikke altid har.

Vi må nok konstatere, at vi hverken diskuterer, eller læser bøger i nævneværdig grad. Vi prøvet ikke på at blive klogere, vi er af fjernsynskiggeri blevet en fordummet skare, som stemmer opportunistisk og uden tanke. Vi er blevet dummere, derfor stemmer vi som vi gør.

Troels Brøgger, Hans Jørn Storgaard Andersen, Lars Jørgensen, Holger Madsen, erik mørk thomsen, Torben Bruhn Andersen, peter fonnesbech, Bill Atkins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

I artiklen står der at højrefløjen har fået arbejdere til at stemme imod deres egne økonomiske interesser ved at fokusere på værdipolitiske emner som homoseksualitet og abort.

Nøjagtig det samme gør sig gældende for den danske venstrefløj, her kan man bare skifte ordene "homoseksualitet" og "abort" ud med "menneskerettigheder" og "Willkommenskultur". Seneste bevis ser man ifm. trepartsforhandlingerne, hvor immigranterne nu er de nye løntrykkere, og på de offentlige budgetter, hvor mia. skal kanaliseres til immigrationsindustrien, hvor den kreative klasse nu indtræder på positioner som "asyl-chefer", integrationsmedarbejdere, "inklusions-ledere" osv.

Morten Simonsen, Torben R. Jensen, Peter Bjørn Hansen, erik mørk thomsen og Søren Hansen anbefalede denne kommentar
Henrik Møller

Alle jobs kan outsources. Det begynder bare hos de ufaglærte.

Arne Lund, Torben R. Jensen, Flemming Berger og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Vælgerne er ikke dumme. Mærker de, at politikerne ikke lytter til deres bekymringer, så stemmer de med fødderne.

S, SF og R er særligt slemme til at tale ned til deres kærnevælgere. De bære en stor del af ansvaret for, at almindelige mennesker prøver DF. Er det godt? Nej, det er ad helvede til. Lad os håbe, at de nævnte partier begynder at tage deres vælgere alvorligt, inden vreden breder sig for meget.

Anne Eriksen, Peter Bjørn Hansen, erik mørk thomsen og Søren Hansen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

At lade være med at behandle andre mennesker ud fra en tankegang om at de er "biologisk laverestående" er ét. At anse alle tankegange, normer og måder at opbygge samfund på som "ét fedt" er noget helt andet. Svar på spørgsmålet om hvorvidt andre skal leve efter de samme regler som én selv afhænger vel fornuftigvis af sammenhængen.Et er EU-landenes forhold til f.eks. Tyrkiet (eller et naboland) generelt. Et andet de betingelser som EU måtte stille for et særligt tæt samarbejde, for ikke tale om medlemsskab. Sådanne krav er ikke uden videre det samme som den "tvang" der føres påstande om. Så er der spørgsmålet om f.eks. de krav der måtte stilles til efterkommere efter indvandrere der ankom i de senere årtier fra et land som Tyrkiet til et europæisk land og i en del tilfælde søger om statsborgerskab. Det virker langt ude at sætte lighedstegn mellem den proces og så "tvang" overfor "andre folkeslag/"racer"".

Søren Hansen

Det ville være dejligt hvis der var et venstrefløjsparti som havde modet til at se kritisk (ikke racistisk) på indvandringen. Lytte lidt til de kernevælgere, som rent faktisk lever i de belastede områder og ikke har råd til at sende deres børn på privatskole. Fremfor at fordømme dem som racister.

Det er helt naturligt at folk ønsker at komme væk fra kriseområder. Og menneskeligt at de bagefter ønsker at hjælpe deres slægtninge herop. Det betyder dog at flygtningestrømmen ikke er 1 million fra sidste år, 2 i år og så slut, men en progressivt voksende størrelse år efter år, så længe der er nød i verden. Paradoksalt nok betyder det at vi hele tiden hjælper "de rigeste" af de fattige, nemlig dem der har netværk og penge til at komme herop.

Gary Jensen, Morten Simonsen, Troels Brøgger, Peter Bjørn Hansen, Anthony Barrett og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

> Alle jobs kan outsources. Det begynder bare hos de ufaglærte.
Netop,
http://m.vafo.dk/article/20151029/ARTIKLER/151028657

Publiceret: 29.10.2015 18:26 | Senest opdateret: 29.10.2015 18:29
billund - Virksomheden samler HR- og finansaktiviteter i udlandet, hvilket koster job i Billund.
Lego fyrer 90 medarbejdere i Billund, oplyser TV Syd. Medarbejderne er blevet ofret, efter at Lego har besluttet, at alle koncernens HR- og finansaktiviteter skal ligge i Kladno i Tjekkiet, Monterrey i Mexico og i Singapore. Derfor flytter de 90 job til udlandet.

Anne Eriksen, Torben R. Jensen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Peter Bjørn Hansen

Skribenten rammer hovedet på sømmet; hvad det sædvanlige kor af bedrevidende 'progressive' i uendelighed vil nedskrige som 'racister' er langt fra så meget dette som det er en kollektiv proteststemme mod dels et offentligt system der lader dem i stikken, dels at deres ellers ganske rimelige bekymringer omkring indvandring, inklusive hvad Jens Nielsen højere oppe i tråden påpeger: At indvandrere bliver løntrykkerne og erstatter lokalbefolkningerne pa arbejdsmarkedet. Lokalbefolkningerne er blevet de marginaliserede; de arbejdere som de såkaldte 'arbejderpartier' har vendt ryggen i deres higen efter 'inklusion' og 'rummelighed'.

Henrik Petersen har ligeledes præcis ret. Demokrtati fungerer ved at mennesker hvis stemme ignoreres, stemmer anderledes. At talrige individer i disse spalter og andetsteds pr. automatik afskriver DF og andre "racister" som 'dumme' viderne igen om den giftige nedladenhed der er iboende i 'venstrefløjen' i disse tider.

Her i kommentarsporet er der også den evigstilstedeværende rubiceren af DF som en homogen gruppe af racister. Hvad der læses 'mellem linierne' afhænger selvsagt af den der læser, men tjener præcis det ønskede formål : At udslette debatten med de der er uønskede.

Morten Simonsen, Troels Brøgger, Per Olsson og Søren Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Der begynder at gå lidt information i at kalde alle, man er politisk ueninge med for populister og racister.

Ja, DF og Trump siger nogle dumme ting, som ikke har hold i virkeligheden. Men det gør alle partier og politikere, især når de ikke er i regering.

DF er jo ikke mere populistiske end fx SF, der lovede mig 40 procent billigere offentlig transport.
Eller hele SSF valgoplægget dengang. Eller Alternativets borgerløn.

DF's ønske om grænsekontrol blev kaldt populisme, men nu har vi det jo, også i andre lande.

Venstrefløjen påstod hårdnakket, at stramninger ikke ville betyde noget for hvor mange flygtninge, der ville søge til Danmark. Det var vel så også en slags populisme?

Og frygten for fremmede findes også på venstrefløjen. Fx fagbevægelsens kamp mod østeuropæiske arbejdere.

Gary Jensen, Morten Simonsen, Frank Hansen og Per Olsson anbefalede denne kommentar

Verden er blevet kompleks, og for mange mennesker drejer det sig om at få nogle simple løsninger på svære problemer.

Det giver så to løsningsmuligheder. (1) enten fokuserer politikerne på at gøre problemstillingen tilgængelig for menigmand eller (2) søger borgerne nemme løsninger som ud med de fremmede, livet skal leves stramt efter en gammel hellig bog eller ideologiske one-liners som fx nationaliser produktionsapparatet.

Da hovedparten af politikerne stort se er enig og alle vil statsminister, bliver der brugt for megen tid fnidder og positionering i stedet for at løse problemerne.

Så er der fri plads på motorvejen til DF, Trumf og muslimske mørkemænd.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

"Vores job kan ikke out-sources, og vi skal hverken konkurrere med mexicanere eller polakker på byggepladsen.".... you havnt seen nothing yet!

Ok - har forstået: Det er venstrefløjens ansvar, at de lavtlønnede nu stemmer på DF og lign. højrepopulistiske partier. Rigtig god og gennemtænkt pointe. Har Jespersen flere af den slags?

Måske hænger opbakningen til de højrepopulistiske partier sammen med, at disse helt åbenlyst appellerer til vælgeres frygt, fordomme og uvidenhed. At de ikke holder sig tilbage for at spille på angsten for den virile asiat, der voldtager blonde (danske) kvinder. (Se dog på reaktionerne efter det, der skete i Köln nytårsnat. Hvordan passer det med tesen om, at venstrefløjen har svigtet?) Stjæler jobbene, og slagter får på altanen. Kort sagt: appellerer til svinehunden i en grad, som venstrefløjen - uanset hvad man end kan sige om den - aldrig ville få sig selv til. Så dybt ville venstrefløjen trods alt ikke synke.

Jeg kan da også godt se, at når nu det gøre helt legitimt, at stemme på hel- og halv racistiske partier - det er jo bare en holdning - så åbnes der op for, at det så også er helt legitimt, at stemme på nazipartier, der vil udrydde dem, de ikke kan li'.

Den ene holdning kan vel være lige så god som den anden. Ik, Jespersen?

"Men efter 20 år med Dansk Folkeparti burde vi have lært, at højrepopulismen er en legitim folkelig protest"

så det der sket i Tyskland med NSDAP er også ligmit fordi folk gå med hoved under armen?

Trump er ikke bare racist... har er fuldt ud fascist, det flest af hans vælger er lavtlønnet med 2 minimum wage, som bliver fortyllet af hans "Make American great again". efter at have set 10 timer Drumpf debat, kan man ikke være i triviel.. så hvordan kan du Niels Jespersen?
Mand vil lave om på reglerne i krig så han LOVLIGT kan dræbe flere gennem collateral damage. eller hvad med hans muren han vil sætte op lag hele den mexicanske grænse...i sig selv er det ikke mærkeligt... men at han vil have Mexicanerne skal betale.... ja... igen Niels Jespersen du har tydeligvis ikke fuldt med i den republikanske kandidatur for præsident valget.

Grethe Preisler

Donald Trump - det 21. århundredes amerikanske pendant til det 20. århundredes glemte Barry Goldwater.

Var der nogen, der mumlede 'deja-vu' ?

Peter Bjørn Hansen

Rolf Clausen skriver følgende:
"så det der sket i Tyskland med NSDAP er også ligmit fordi folk gå med hoved under armen?"

...hvilket netop er til højrebenet på venstrefløjen. Nazikortet er obligatorisk så snart bogstaverne D og F sidestilles, præcis som påpeget.

i samme spor skriver Arne Lund :

"Ok - har forstået: Det er venstrefløjens ansvar, at de lavtlønnede nu stemmer på DF og lign. højrepopulistiske partier. "

Naturligvis ikke udelukkende. Resonnementet er dog fremlagt, og dette responderes der ikke til - istedet fremlægges endnu flere af standardtilsværtninger mod de med de besmudsede holdninger. Et blik på virkemidlerne fra Arnes pen:

"At de ikke holder sig tilbage for at spille på angsten for den virile asiat, der voldtager blonde (danske) kvinder. (Se dog på reaktionerne efter det, der skete i Köln nytårsnat. Hvordan passer det med tesen om, at venstrefløjen har svigtet?) Stjæler jobbene, og slagter får på altanen. Kort sagt: appellerer til svinehunden i en grad, som venstrefløjen - uanset hvad man end kan sige om den - aldrig ville få sig selv til. Så dybt ville venstrefløjen trods alt ikke synke."

En opstilling og der på flere sider viser dels den ulmende forestilling om 'højrepopulisternes' vælgere som Neaderthalensiske nær-untermenschen. Arne kommunikerer (bevidst eller ubevidst) at modstanderne udelukkende motiveres af seksuel frygt; at udefrakommende mænd er virile, medens at Danske mænd er impotente (højrepopulisterne alene, formodentlig?), at det alene er seksuelle betragtninger der motiverer 'den indre svinehund' (skal vi stadig høre den 21 år efter at DF's Uhellige Legeme betrådte det ganske land?).

Rektionerne pa Köln (som blot var en ud af talrige 'happenings' den og andre aftener) har været særdeles blandede fra 'venstrefløjens' side. Nogle har fået øjnene op for hvad der er åbnet op for i Europa specielt ifbm. migrantkrisen (og er begyndt at udpege den råddenskab venstrefløjen huser, fx. Pabst i B'erens spalter), mens andre på det man med rette kan kalde the 'lunatic fringe', i dette tilfælde de militante feminister, har overgået sig selv i den daglige udråben af den hvide mands undertrykkelse og patriarki som ansvarligt for migranternes kår og voldtægterne i Köln m.v.

Mange, som Arne her selv illustrerer, responderer blot ved at feje debatten til side med sine distraherende tilsværtning med automatik-responsen at 'det er sku noget 'højrefløjen' er skyld i'. ('venstrefløjen' er ikke, forstås. Sådan e' det bar'). Egentlig debat forekommer ikke. (I fairness overfor de mange på venstrefløjen der ikke agerer som de to debattører jeg responderer på her, skal det siges at disse skam deltager i egentlig debat, dog ofte på halvhjertet vis)

Iøvrigt appellerer alle politiske partier til bekymring eller frygt. Det er hvad politik handler om, og er fuldstændig basal grundviden i dette regi. Antagelsen her er naturligvis, at det udelukkende er den sorte 'højrefløj' det bruger frygtvåbenet; Enhedslistens politikere fremmaner dog ligeledes frygten for de marcherende brunskjorter i gaden, kapitalisterne på arbejdspladserne og i bankerne, og fascisterne i de små hjem.

Enhedslistens politikere fremmaner dog ligeledes frygten for de marcherende brunskjorter i gaden, kapitalisterne på arbejdspladserne og i bankerne, og fascisterne i de små hjem.

....Kilde?

Peter Bjørn Hansen

Jeg forglemte to pointer.

Et: er at det er sikkert og vidst at en stor tilstrømning af udefrakommende arbejdskraft øger udbuddet af dette på markedet, og dermed er de nytilkomne lønpressere. Dette er skrigende åbenlyst og økonomiske ukontroversielt. En anden debattør i dette spor påpeger fuldstændig korrekt at løntrykket sker i den ufaglærte del af jobmarkedet, hvilket igen viser at det er de egentlige arbejdere der får kniven når grænserne er åbne. Arbejderbevægelsen vidste dette i 60'erne (dengang 'fremmedarbejder' var et ukvemsord), Amerikanerne ved det i disse årtier siden de har adskillige millioner Mexicanske indvandrere boende og arbejdende. Arbejdsløsheden i lokalomåderne er højere, lønningerne for ufaglærte og nogle faglærte jobs er derimod bombet ned på 30 år. Ellers pæne forstandsbyer synker ned i slum i Texas og Arizona. År med økonomisk gode kår for arbejderne og samfundet i almenhed har til alle tider været de år hvor arbejdskraftens bevægelighed har været overvejende stækket - uanset om det var USA eller Danmark. At Arne affejer denne betragtning kan ejheller ikke undre.

To: er at jeg glemte at spørge til om højrepopulistiske Danske møer også er impotente, eller om de blot er bekymrede for den Danske mands impotens?

Peter Bjørn Hansen

På falderebet ser jeg at Bill Atkrins skriver følgende som respons på mit skriv om Enhedslistens brug af frygtvirkemidler:

"....Kilde?"

Kære Bill. Siden du nu er aldeles garvet debattør her på siden bør du i den grad vide bedre. Kildeangivelsen er hvert evig eneste kommentarspor på Information.dk der berør politik, 'højrefløjen' og i særdeleshed.... D-F...

Uanset. Kildeangivelserne udkommer pa Søndag i en særudgivelse af Information. Vi beder avisens abonnenter rydde deres postkasser.

Peter Bjørn Hansen, når du nævner Enhedslisten som organisation så er det ikke nogen dokumentation at henvise til Informations kommentatorspor.

Enhedslisten holder sig til samfundsanalyser baseret på interne debatter, og jeg har aldrig set et eneste udsagn fra Enhedslisten - eller for den sags skyld fra enkeltstående politikere fra Enhedslisten - der fremmaner ...frygten for de marcherende brunskjorter i gaden,

Peter Bjørn Hansen, problemet er at højrefløjen med deres appel til fremmedfrygten, afsporer debatten om ordnede forhold for asylansøgere, samt en diskussion om hvor stort et bidrag den danske stat kan bære. Den yderste højrefløj med top-df'erne i spidsen forplumre debatten om socialstaten med en debat om nationalstaten.

Grethe Preisler

Så er det heller ikke længere siden, Jan Weis ;-)

Folketingets nuværende formand (Pia Kjærsgaard) var 17 år og næsten giftemoden, da Barry Goldwater stillede op som Republikanernes modkandidat til Demokraternes Lyndon B. Johnson i 1964. Når S-, RV- og SF-veteranerne fra ungdomsoprøret i DK anno 1968 stadig lever højt på minderne om deres ungdoms dåd og bedrifter, hvorfor skulle veteranerne fra Fremskridtspartiet anno 1973 så ikke kunne leve højt på mindet om Barry Goldwaters nederlag til John F. Kennedy's efterfølger i Det hvide Hus på Capitol Hill?

Att. Peter Bjørn Hansen - Besynderligt, at når talen falder på hvorfor så mange stemmer på DF og lign. partier, så skal venstrefløjens ansvar nævnes - som regel først. Yderst sjældent sker det, at den globaliserede kapitals hærgen omtales. Prisværdigt, at Niels Jespersen gør det her, det er han ret ene om.

Mit resume om den virile asiat, jobbene der stjæles og får, der slagtes på altanen - var såmænd blot et oplistning af hvad der gennem årene er blevet ytret fra højrefløjen, i skrift som i tale. Med reference bl.a. til de domme, der i tidens løb er faldet mod DF'ere (Camre, Messerschmidt m.fl.)

Peter Bjørn Hansen kan jo se på, hvad der blev sagt i kølvandet på hændelserne nytårsaften i Köln. ("Köln" er blevet et begreb i den europæiske og amerikanske debat, og dækker over det, der skete samme nat i tolv tyske delstater samt i Schweiz, Østrig, Sverige og Finland).

Her spilles der i betydelig grad på, hvad blonde (tyske)kvinder nu risikerer med alle disse virile mænd af mellemøstlig og nordafrikansk afstemning, der render rundt i gaderne. Især AfD's kandidater var flittige til at bruge at bruge frygtbilledet, men heller andre partier holdt sig tilbage. Google selv.

På Google findes bl.a. artikler om hvordan højrefløjen nu danner borgerværn til beskyttelse af kvinder og børn. Soldiers of Odin er ved at danne det første danske chapter i Kalundborg. Tysk politi advarer indtrængende mod borgerværnene, bl.a. fordi politiet har erfaring for, at bagmændene er nynazister og folk med tilknytning til det yderste højre.

På Google ligger der artikler, der påpeger det grænseløse hykleri, når højrefløjen skriger op om "de virile nordafrikaneres overgreb på blonde tyske kvinder", men nægter at gøre noget ved den hverdags vold, der finder sted i mange parforhold. Det er tankevækkende, at højrepartierne i Tyskland afviser at skærpe straffen for mænd, der tæver deres koner/kærester. Underforstået: sexovergreb er kun noget "de fremmede" begår.
Så tak til de "militante feminister" for igen og igen, at bringe denne kendsgerning ind i debatten. De understøttes af FN, der peger på, at ca. 70 pct. af alle kvinder på et tidspunkt i deres liv, får tæv af deres mand/partner.

Gennem årene er jeg stødt på talrige tekster der peger på, at frygt og sex er tæt forbundne. Det er ikke nogen nyhed, at frygten for "de vildes" sex, ofte er én af forudsætningerne for racismen. Det nye er, at Peter Bjørn Hansen afviser det.

Jeg har dermed ikke sagt, at danske/vestlige mænd er impotente, den udlægning står Peter Bjørn Hansen alene med.

Hans indlæg vrimler med stråmænd, og sproglige manipulationer. Flygtninge er således ikke mennesker på flugt fra tortur, krig og forfølgelse. Nej, de er "migranter", "illegale flygtninge", og sådanne har ikke et konventionsbestemt krav på beskyttelse. Sådan taler såvel Helle Thorning, Lars Løkke og Martin Henriksen - og Peter Bjørn Hansen.

Vel er der praktiske udfordringer med at finde husly, job og sprog til de mange flygtninge, der kommer i disse tider, men dog noget, der med lidt god vilje kan klares, men en "migrantkrise" i Europa - absolut nej!
Derimod er der en krise i forhold til de værdier, vi - europæerne - og især de magthavere, der huserer pt - påstår vi har. Krisen består i, at "vi" ikke kan rumme vore egne idealer, hensyntagen til mennesker i nød, kontra at skatten ikke må stige, at flygtningene ikke må fylde for meget, at de ikke må udfordre vores levevis osv.
Hvis Peter Bjørn Hansen nu glemte sine klicheer et øjeblik, kunne det da være nyttigt (for debatten) om han gav nogle eksempler på venstrefløjens svigt i forhold til højredrejningen.
Nej, jeg frikender ikke venstrefløjen for et medansvar for hvordan samfundet udvikler sig, ingen er ufejlbarlige.
Vores brøde består vist mest i, at vi gør ihærdige forsøg på at forstå, undersøge problemer, udfordringer mv. At vi ikke lader os lede af mavefornemmelser, frygt og fordomme. Det er nok der, vovsen ligger begravet.

Torben R. Jensen

Thomas Frank havde i sidste uge en længere artikel i The Guardian om årsagerne til Trumps succes.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/07/donald-trump-why-am...

Mandag var der en ny artikel, som ikke relaterede til Trump med den gennemgående påstand, at Bill Clinton og nyliberal politik er årsag til de aktuelle problemer.
http://www.salon.com/2016/03/14/bill_clintons_odious_presidency_thomas_f...

Jeg er helt enig når Niels Jespersen skriver, at Thomas Franks analyse kan overføres til danske forhold, men medmindre jeg ikke kan forstå engelsk så er konklusionen, at neoliberalismen, er den primære grund til Trumps højrepopulistiske succes.
Citat fra The Guardian:
Yet still we cannot bring ourselves to look the thing in the eyes. We cannot admit that we liberals bear some of the blame for its emergence, for the frustration of the working-class millions, for their blighted cities and their downward spiraling lives. So much easier to scold them for their twisted racist souls, to close our eyes to the obvious reality of which Trumpism is just a crude and ugly expression: that neoliberalism has well and truly failed.

Hele debatten om det republikanske primærvalg tjener efter min mening til at aflede fokus fra de to demokratiske kandidater, hvor vinderen mest sandsynligt vil ende som USA's næste præsident.
Dermed undgår man omtale af Bernie Sanders og det politiske indhold med hans plan for en keynesiansk økonomi, hvor statens indtægter og udgifter kan ændre samfundet. Hillary Clinton kan derimod forholdsvis ubesværet fremstå som den, der vil skabe enighed og forsvare amerikanerne mod Trump og hans mulige tyranni, selv om det er de seneste 35 års liberaliseringer, der har ført til den aktuelle polarisering og fattiggørelse af en stor del af middelklassen. Det inkluderer også perioden, hvor Bill Clinton var præsident.
Restriktioner på bankerne og omfordeling via skatter og offentlig service er formentlig et værre scenarie for både kapitalfonde og den meget omtalte ene procent end risiko for krige og klimakollaps med de øvrige kandidater.

Peter Bjørn Hansen

Hva. sprogblomsten om 'de virile asiater' er det særdeles påfaldende at Arle Lund bruger særligt udvalgte greb af udtalelser for enkeltindivider til at generalisere over en hel, diffus, gruppering af mennesker.

Hvad angår "frygtbilledet"; det er ligegyldigt hvad man kalder det, omend det er forståeligt at Arne Lund ønsker at kalde det dette da det giver det en air af opdigteri fra modpartens side. Hvad er konkret er om det er konkret eller ej, og det er netp sandt at kvinder i højere grad i disse år med høj indvandring/migration/rummelighed skal vogte sig for at gå på gaden. Jævnfør statistik for vold og voldtæggtshandlinger i Oslo, Stockholm og København over de sidste 15 år. Brug google eller Dansk Statistisk. Ligeledes for andre Europæiske storbyer.

Hva. militante feminister qva. de aktuelle trusler imod kvinders velbefindende, er det påfaldende at Arne Lund ikke har andet at falde tilbage på end en 70% statistik om partnervold-mod-kvinder, hvilket er et tal der er hurtigt at række ud efter, men særdeles gennemsigtigt for de der ved bedre. Heraf kan jeg kort bemærke at det 70% tal indeholder data fra hele klodens lande, vil det være Vestlige lande der ligger i den lave del af spektret; Eksempelvis i Pakistan er andelen af kvinder der oplever grov vold mellem 70 til 97(!!)%, med 5000 døde årligt og adskillige tusinde andre handikappede for livet. (k: Wikipedia: Domestic Violence in Pakistan). Så medens en del kvinder i Vesten får knubs og tæsk i forhold der går galt, og hvor jalousidrab forekommer men er sjældne, er det intet imod det misbrug og myrderi kvinder lider under i resten af verden, særligt i Afrikanske og muslimsk-dominerede lande, hvor de reelt er fødemaskiner med typisk halv retslig status ift. mænd, ofte mindre, og lider under dødsvold, stening, levende begravelse og syrekastning, og klitoral omskæring som prikken over i'et.

Arne Lund skriver at han har læst nogle bøger om at sex og frygt er forbundet, og at jeg afviser dette. Nej, Arne Lund, jeg afviser ikke at der er en forbindelse mellem de to, da det er neurologisk påviseligt at der er. Det jeg afviser er din kraftigt tendentiøse en-øjede læsning af dette, forstået som at du har valgt at alene basere dit resonnement på denne betragtning, og tilsyneladende udlukker andre faktorer og fænomener fra din kalkyle.

Det er altid nemt at koge det ned til noget seksuelt. Boulevardpressen samt de kulørte blade har fabelagtig success med det igennem årtier. Virkemidlet forsøges så også her.

Hva flygtninge ctr. migranter må jeg sige at hvis du Arne Lund tror, at en march på tværs af et kontinent og ti landegrænser er det en flytning gør, så tror han grueligt fejl til en grad hvor man er ude over almindelig velmenende naivitet. Flygtninge krydser en grænse; des flere grænser der overskrides, des mindre kan den person kaldes flygtning. Derudover skal flygninge modtages med accept af værtslandet, og lade sig registrere af dette; for de fleste 'flygtninge' sker dette ikke. Derudover kan det nævnes at kun ca. 20% af de migranter der gør entre i Europa er fra Syrien. I Tyskland, Januar blev hundredevis af påståede Syrere sendt tilbage til deres hjemlande: Marokko, Algeriet og Afghanistan.

Klicheer, stråmænd og 'sproglige manipulationer'. Ak ja, hvad sindet er fuldt af... jeg og andre har fremlagt vore resonnementer i sagen; opsummeret at hvis 'venstrefløjen' havde gjort at godt arbejde, ville højrefløjen i princip ikke eksistere. Du, Arne Lund har derimod valgt at lægge røgslør med din falden til det seksuelle nuveau som du lægger ud som krumtap.

Der er en forklaring lige der - afsporing af debatten, og kontinuerlig krydring med talrige småbidder omkring det ekstreme højres stikken hovedet frem. Naturligvis afviser du mellemregningerne; de afslører jo netop hvad du bruger af virkemidler.

Jeg har dog gjort en fejl ved at tale om 'venstrefløjen' i 3. person. Jeg er selv ophav i denne fløj, men må i det sidste årti erfare at jeg er partiløs og marginaliseret af begge fløje. Mens det ligger diskret i luften i Arnes respons til mig at jeg er en højrefløjser må jeg blot kommentere at jeg ikke har meget til overs for primitive traditioner, religion eller storkapital. 'Venstrefløjen' har dog sin egne pendanter til alle disse, hvilke ej er meget bedre.

Søren Hansen

Jeg er også partiløs.

Debat vedr. indvandring køres som regel af sporet. Fremfor at turde diskutere problemer og have en chance for at finde løsninger, så optræder en række typiske forsvarsmekanismer. Eksempler:

Fornægtelse: Omar var blot en forvirret knægt
Bagatalisering: Det drejer sig jo kun om 1M flygtninge
Afledning: Hvad med pædofilsagen i Tønder (som afledning af Køln)
Angreb: Du må være DF'er/racist/nazist (og derfor behøver vi ikke forholde os til det du siger)

Jeg syntes faktisk at venstrefløjen gør den enkelte indvandrer en bjørnetjeneste ved at kvæle debatten. Potentielt kunne vi have undgået en del af parallel samfundet til gavn for ikke mindst indvandrerkvinderne, hvis debatten havde været fri i 00'erne.

Peter Bjørn Hansen - Gentager gerne, at når jeg skriver om "den virile asiat", så er der et begreb, jeg henter fra højrefløjens ordbog, et begreb, der er blevet brugt flittigt efter "Köln" nytårsnat. Så skyd ikke på budbringeren, men på dem, der bruger ordet - jeg nærer ikke denne opfattelse. Er naturligvis godt klar over, at der er mange andre årsager end det seksuelle - også det blev nævnt. Skal også det gentages? Jeg gør ikke det seksuelle til krumtappen, nævner det som én af flere årsager. Gå tilbage i teksten igen, og læs så hvad der skrevet står.

Der er intet opdigtet i at tale om de frygtbilleder, som højrefløjen bruger; sådan tales og skrives der. Alternativ für Deutschland er værd at følge, for her skjules ikke noget. Hvis ikke du mener det, så kom med underbyggede argumenter, ikke løse, ordrige påstande.

Tillod mig at henvise til en FN-statistik, den slags er gængs troværdig. Er godt klar over, at den salgs dækker over store lokale/regionale forskelle, og at der er betydelige forskelle på den måde hvorpå vold mod kvinder forekommer, kloden rundt. Pladsen tillader ikke en detaljeringsgrad, som du mener er nødvendig for at ytre sig her. Sorry, jeg tog ikke alle misteltene i ed.

Fordi det er meget slemt i nogle samfund i den tredje verden, så frikender det jo ikke de vestlige samfund, for også at være med på vognen, endda i betydelig grad, når det gælder vold mod kvinder. At du ikke kan lide denne kendsgerning - dit problem.

Mht. de flygtninge passerer en række landegrænser - deriblandt sikre lande - inden de kommer til Danmark - her hævder du, at så er de ikke længere flygtninge, men migranter, for de kunne jo bare være blevet i det første sikre land, som ofte er Tyrkiet.
Det er jo et argument DF har gjort meget for at udbrede. Bekvemt, for så kan vi jo bare sende dem tilbage til "nærområderne", der er ved at knække under vægten af de mange flygtninge. Nå, den slags tæller vist ikke?

Forstår godt, at Grækenland, Italien m.fl. ikke vil registrere de mange flygtninge, men lader dem rejse videre til andre lande, især til Nordeuropa, hvor flygtningene ofte har familie. Det ville jeg også gøre, hvis jeg var i en lignende situation. Ville du ikke også?

Så længe EU ikke kan nosse sig sammen til at indføre en fælles fordeling af de mange flygtninge, hvad skal de modtagende Middelhavslande så ellers gøre? Og en fælles-europæisk fordeling af flygtningene, den bekæmper næsten alle danske partier - både til højre og venstre, såvel DF som EL.

Endelig et manipulerende eksempel på din letsindige omgang med tal: "… kun ca. 20% af de migranter der gør entre i Europa er fra Syrien. I Tyskland, Januar blev hundredevis af påståede Syrere sendt tilbage til deres hjemlande: Marokko, Algeriet og Afghanistan".
Der kom flere hundrede tusinder i 2015 - der er langt fra 20 pct. til hundredvis af osv. En del at de udviste fra Tyskland skete i forb. m. "Köln"-begivenhederne, der blev begået af folk primært fra Nordafrika.

Din sammenblanding af tingene er uacceptabel, og gør det svært at få hoved og hale på i en debat som denne.

Peter Bjørn Hansen

Hoved og hale er det bestemt svært at finde når Arne Lund ping-ponger mellem hvad han egentligt siger og mener. "De virile asiat" går fra at være ytret i tale og pa skrift "Mit resume om den virile asiat, jobbene der stjæles og får, der slagtes på altanen - var såmænd blot et oplistning af hvad der gennem årene er blevet ytret fra højrefløjen, i skrift som i tale." (cit. Arne Lund 19. Marts, 19:11) til at være "Gentager gerne, at når jeg skriver om "den virile asiat", så er der et begreb, jeg henter fra højrefløjens ordbog, et begreb, der er blevet brugt flittigt efter "Köln" nytårsnat. " (Arne Lund 24. Marts 0.8:09). Vi går i en særdeles diskret håndevending fra tale gf skrift til 'begreb'. Dvs. fra konkret til tolkning. Jeg kom Arne Lund tvivlen til gode, fordi jeg selv mente at Camre sagtens kunne have sagt netop sådan, men hvad angår misteltenene, var Google (o.a.) ejheller edsvoren, da ingen af søgemaskinerne kunne give noget konkret resultat på navnene "Mogens Camre" og "virile asiater". Ikke at tage nogle misteltene i ed overhovedet er bestemt en undermængde af ikke af tage dem alle i ed.

Hvis Arne Lund skulle have nævnt andre årsager end de slibrige seksuelle påstande om den diffuse 'højrefløj' (du godeste de generaliseringer!) han leverer her er henvisningen hertil ganske godt gemt. At Arne Lund overhovedet skulle bruge netop den argument som sit udgangspunkt her i sporet kunne så undre.

Røgslørene og gåen på listefødder udenom pointerne leverer Arne Lund fortsat, så der er ikke meget at komme efter når manden påstar at han argumenterer, men ikke gør det overhovedet og kildehenviser når han ikke gør det overhovedet (hvilken FN-statistik? Men ok, detaljeringsgraden til at give en faktisk kildehenvisning ....). Det er hovedrystende skræmmende at Arne Lund kan skrive ifbm. vold mod kvinder at... "Fordi det er meget slemt i nogle samfund i den tredje verden, så frikender det jo ikke de vestlige samfund, for også at være med på vognen, endda i betydelig grad, når det gælder vold mod kvinder. " En ting er at det er så uhyrligt nemt at gøre falske underbygningerne, men hvad Arne ytrer her gør simplethen målløs. Derudover er det komplet uoverraskende, at hvad en siger om migranter bliver "såddannoget som DF kunne sige". Slangen bider sig selv i halen. DF siger etellerandet slemt; argumenter du for at det ikke er tilfældet, er det du siger sådanoget som DF kunne finde på at sige.

Hvad jeg igen ser i denne debat er dog det allestedshændende, at effektive distraktioner smides ind i debatten for at forplumre denne. Debat der ikke tages er ikke sønderligt væsensforskellig fra en debat der via velvalgte virkemidler jfr. min udredning i dette spor, ikke KAN tages effektivt, fordi det saglige i den er kvalt i vilkårligt fremmanede fantomer. Jeg vil dog ikke 'single out' Arne for dette fænomen, da han slet slet ikke er enepraktikant udi dette. Så en fortsat god Påske til Arne Lund fra dette tastatur.

Opgiver at finde hoved og hale på Peters rodsammen af en - øh - debat? Snarere monolog.
Forstår du det selv?
Håndholdt ledes du til en række tyske aviser og tidsskrifter; Spiegel - Süddeutsche Zeitung - Taz - Frankfurter Allgemeine - Focus - Neues Deutschland - Die Zeit - Die Welt -- New Statesman - Analyse & Kritik. Her finder du hvad du savner: søg under "silvesternacht", "Köln", Alternativ für Deutschland og lign.
Herfra: dream on

R ikke SL
Han er ikke bare en hvid milliardærracist, som har inhentet hvide milliardærer til sin regering. Han er en uoplyst og ukultiveret mand. Læg mærke til, at George Bush, som ikke var populær præsident havde dog to afroamerikanske ministre.

Grunden til, at Putin ikke kan lide Obama, er nok, at Obama er halv afroamerikaner og det er nok af samme grund, at Trump ikke kan lide Obama.

Det er ikke venstrefløjen, der har flyttet jobs til lande med lave lønninger, det har virksomhedsejere, grådige aktionerer og hegdefunds.

Det var danske virksomheder, der importerede billig arbejdskraft fra først Italien(Fiat), tidligere Jugoslavien og senere Tyrkiet. Virksomhederne er også vældig glade for østarbejdere, der går til halve lønninger, i mange brancher. Er det venstrefløjen, der ansætter dem? Det er velhavende og byggebranchen bl.andre brancher, der bruger østarbejdere til at bygge og bygge om. Som aktiv i byggefagene er jeg meget godt bekendt med situationen og ser ofte danske bygningsarbejdere og håndværkere fravalgt, på grund af pris og ulig konkurrence.

Kan man virkelig være så uoplyst i dagens Danmark, eller et det populisten, der sår frø i jorden?