Klumme

Alle burde prøve at hade Zanka

Når man er en konfliktsky dansker, er der en fantastisk katarsis i at råbe meget højt, at man hader noget. At stå på Brøndby Stadion omgivet af tusindvis af vrede mænd og kvinder, mens vi synger: »FC BLOD PÅ TRØJEN – SOV MED DEN OM NATTEN – DEN ER BARE RØD SÅ RØD – DEN ER FULD AF FC BLOD
Når man er en konfliktsky dansker, er der en fantastisk katarsis i at råbe meget højt, at man hader noget. At stå på Brøndby Stadion omgivet af tusindvis af vrede mænd og kvinder, mens vi synger: »FC BLOD PÅ TRØJEN – SOV MED DEN OM NATTEN – DEN ER BARE RØD SÅ RØD – DEN ER FULD AF FC BLOD

Lars Poulsen

Debat
26. april 2016

Da FC Københavns Mathias ’Zanka’ Jørgensen flåede Brøndbys Thomas Kahlenberg så hårdt i armen, at hans gule anførerbind faldt af, brændte der lava i mine blodårer. Optrinet skete i derbyet 17. april – New Firm, som hadets kamp mellem Danmarks to største fodboldklubber kaldes.

En af mine journalistkolleger gik i folkeskole med Zanka, som angiveligt skulle være en både superflink og intelligent fyr. Men jeg hader ham i hans hvide FCK-trøje, og jeg hader alt, hvad deres åndssvage løvelogo repræsenterer. Hadet er så småligt, at jeg demonstrativt giver fuckfinger til deres stadion, Parken på Østerbro, når jeg cykler forbi på vej til badminton et par gange om ugen.

Det giver ingen mening. Jeg har ingen rationelle argumenter for at hade FCK så meget. Habermas og Foucault har ingen svar. Men det er enormt befriende at få lov til bare at hade noget.

Selv om de sociale medier vil narre dig til at tro noget andet, har de fleste danskere, når du møder dem sådan ansigt til ansigt, en relativt moderat holdning til de fleste emner. Personligt er jeg opflasket med faren ved at praktisere ’herskerteknikker’ i gruppearbejde i skolen. Jeg har lært at lytte til alle, også dem hvis ideer er latterlige. I naturteknik i 6. klasse lærte jeg at give burgerbollefeedback og ros med løgn på, da Mathias holdt et oplæg om tigere, som jeg ved, han havde planket fra studienet.dk.

Hele min opdragelse er bygget på fornuftige, pædagogiske principper om, at der skal være plads til alle. Min mor, som er pædagog, kan stort set ikke sige noget grimt om nogen uden at tilføje: »... men han/hun/den er sikkert også meget sød.«

Når man er en konfliktsky dansker, er der en fantastisk katarsis i at råbe meget højt, at man hader noget. At stå på Brøndby Stadion omgivet af tusindvis af vrede mænd og kvinder, mens vi synger: »FC BLOD PÅ TRØJEN – SOV MED DEN OM NATTEN – DEN ER BARE RØD SÅ RØD – DEN ER FULD AF FC BLOD.«

Jeg kan prøve at intellektualisere mig ud i en forklaring, men sandheden er, at nydelsen er så stor, netop fordi den er anti-intellektuel. Det er rå, ufiltrerede følelser blandet med store fadbamser, som bare ruller gennem kroppen og ud i universet.

Og nej, det handler ikke om at vende tilbage til gamle kønsroller, hulemands- og machismo-kultur. Det er 90 minutters eskapisme fra det ordentlige, det overtænkte. Der er ingen abstraktionsniveauer, tendenser eller argumenter på fodboldbanen. Ingen forsøger at lyde klogere, end de er. Ingen lader, som om indiebandet på scenen er godt, eller at øko-øllen til 50 kroner har noter af ingefær og hyben. Ingen forsøger at netværke sig til en forfremmelse eller et slag fisse. Der er kun det rene og det smukke i platonisk forstand. Der er kun det rene og det smukke had til Zanka.

Når så mange danskere i dag bruger Facebook til at lufte deres had eller læser Berlingskes blogopater for at blive først bange og så hadefulde, er det måske, fordi de mangler noget sundere at hade. Som f.eks. FCK. Alle de mænd, der skriver hadefulde ting til kvinder, burde sendes på stadion for at lufte deres had i mere sunde retninger. Alle de kvinder, der hader hvide mænd og vores privilegier og fanden og hans pumpestok, burde prøve at tage på stadion og hade på Zanka i et par timer. Så kan I også opdrage på nogle af de racistiske Brøndby-fans, der råber åndssvage ting mod Zanka. Man skal jo ikke hade ham, fordi han er brun, men tværtimod fordi han er hvid – en rigtig klam FCK’er!

I klare øjeblikke, når stadionsindssygen lægger sig, har jeg noteret mig, at Zanka både er millionær og modelsmuk. Og hvis jeg skal tro hans udtalelser i danske medier, hader han mig lige så meget, fordi jeg holder med Brøndby IF, som jeg hader ham, når han spiller for FCK.

Det er i grunden pisse sødt af ham, for så har jeg intet at skamme mig over. Den idiot.

Sebastian Stryhn Kjeldtoft er journalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

"Klummen er udtryk for skribentens egen holdning". Ja, det må man da håbe.

Kurt Nielsen, Benno Hansen og Paul Richardt Metelmann anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Had hadet!

Lennart Kampmann

Orwellsk to minutters had. Herefter elsker man storebror. Slave.

Med venlig hilsen
Lennart

Niels Duus Nielsen

Var det ikke Savage Rose, der omfavnede fodboldnationalismen og skrev en fodboldnationalsang, fordi de havde analyseret sig frem til, at fodboldnationalismen var en vigtig og nødvendig ventil, som kunne tage trykket, når den folkelige vrede blev for stærk?

Jeg fattede aldrig helt analysen, i mine øjne bør folk rette vreden mod de omstændigheder, der skaber den, men måske er det mig, der har misforstået noget.

Selv afreagerer jeg ved af et ondt hjerte at hade Claus Hjorth Frederiksen, Inger Støjberg og senest Preben Neergaard Larsen. Jeg mangler sådan set bare en folkemængde at udleve mit had sammen med. Det kan godt føles lidt absurd at sidde helt alene og råbe "Fuck regeringen".

Elisabeth Andersen, Mathias Andreasen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Hvad med at organisere en "fuck regeringen"-kampanje, hvor alle giver fingeren og råberer "fuck regeringen" hver gang de passerer Christiansborg og regeringens kontorer? Passér gerne oftere end ellers nødvendig.

Benjamin Bach, Mads Berg, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Jul Jensen

Nej. Fuck dig.

Godt indlæg.
Det er lidt som den samme diskussion om voldelige computerspil. Gør det folk voldelige af at spille dem, eller kan man komme af med aggresioner på denne fredelige måde. Man kunne nævne meget andet. Porno eller boksning for bare at nævne 2 ting.

Jeg hader også en anden fodboldklub. Og det giver ingen rationel mening at mit humør kan blive påvirket af en engelsk fodboldklubs resultater. Men det skader eddermame heller ikke noget eller nogen. Det er jo et eller andet sted fordi vi lever i et samfund hvor vi ikke har brug for at være voldelige eller aggresive. Jeg finder det vidunderligt at vi kan kanalisere disse urkræfter ud i noget, hvor de ikke gør skade.

Jeg håber ikke der sidder for mange med den dybt dybt reaktionære tankegang, hvor man frygter computerspil, bøger, etc, for følger man den tankegang til ende, så ender man med verdens mest kedelige samfund og liv.

Benjamin Bach

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”

– Yoda

Et så udtalt had, baseret på noget så ufatteligt ligegyldigt som rivaliseren mellem to fodboldklubber, er ren idioti.

@Niels Nielsen - jeg tror såmænd bare, at Savage Roses sang dels skyldtes kærlighed til fodbold og de familiære forbindelser til en af dansk fodbolds ikoner og bestyrelsesformand i "Parken"
Nogle gange er tingene ikke mere end det, de tager sig ud som.

Lennart Kampmann

Had er udtryk for mindreværd. Den, der hader, er slave af sin følelse.
Med venlig hilsen
Lennart

Savage Rose blev decideret bedt om at skrive en sang til DBU's 100 års dag i 1989. Jeg ved ikke om de omfavnede fodboldnationalismen, men jeg mener faktisk at det er en af de bedre sange om fodbold, der er skrevet - især fordi den omfatter fodbold som den arbejderklassesport den i virkeligheden jo er. "Vær folkets stjerne i nat" - lyder en af linjerne i sangen; her ser man tydeligt Savage Rose's forbindelse til arbejderklassen - og til folket.

Alle vi der i 1980erne læste Fodbodenglen af Hans-Jørgen Nielsen lærte, at fodbold var en sport for arbejderklassen, at der en grund til at arbejderklassens klubber hedder United og at borgerskabets klubber hedder City. Brøndny i DK er, vil jeg argumentere for her, arbejderklassens klub, mens FCK er klubben for de fine, altså borgerskabt. (FCK blev jo skabt gennem en fusion af KB og B1903, to af borgerskabets klubber), se her: http://www.b1903.dk/klubinfo/fck-og-b1903/

Foucault, Bourdieu og Habermas hjælper ikke her; vi skal have fat i gamle Karl Marx for at forstå hvad der foregår. Klassekamp på grønsværen er det jeg mener der foregår når FCK og Brøndby mødes. Symbolsk er det jo - det som foregår på grønsværen her. Derfor bliver de her opgør også symbolske opgør mellem klasserne i DK, vil jeg mene. Folk får således et symbolsk udløb for deres vrede mod de borgerlige magthavere, når de råber af FCK's spillere - uanset hvem de er og hvordan de ser ud. Og dermed får de afløb for deres vrede - præcis som når de gamle romerne brugte underholdningen i f.eks. Colosseum til at give folk afløb for deres frustrationer og vrede, kort sagt: brød og skuespil for folket.

Kurt Nielsen, uffe hellum og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

Når nu hadet og vreden er så symbolsk og ufarlig, hvorfor i alverden er der så brug for sikkerhedsvagter og massivt politiopbud, når fx BIF og FCK mødes på grønsværen?

Kurt Nielsen, Benno Hansen og Slettet Bruger anbefalede denne kommentar

Jeg kan heller ikke stave. Troede jeg skulle laese om Sansa (har lige kontrolleret stavemaaden) fra Game of Thrones, og saa drejer det sig sgu om en fodboldspiller.

Unkyld jeg traengte mig paa.