Læserbrev

Læserbreve

Debat
5. april 2016

SKAT skal tilbage på sporet

René Gade, ordfører for skat og god fordeling (Å), og Rune Lund, skatteordfører (Ø)

At det står skidt til i SKAT er blandt andet blevet dokumenteret i DR’s dokumentarserie »Skeletterne i SKAT«. Skandalesagerne hober sig op – ifølge skøn fra Skatteministeriet manglede SKAT per september 2015 at inddrive cirka 74 milliarder kroner.

Det beløb er i skrivende stund på omkring 78 milliarder kroner og støt stigende. Det er penge, der altså kunne være gået til velfærd, infrastruktur, uddannelse eller nogle af alle de områder i Danmark, der mangler ressourcer. Rækken af fiaskoer hos SKAT har resulteret i et kaos, der betyder, at færre penge inddrives, at svindlerne har kronede dage, og at kvaliteten af SKAT’s overordnede arbejde er forringet. Det går ud over borgernes retfærdighedsfølelse og retssikkerhed: Tilliden til velfærdssamfundets fordelingsnøgle forsvinder som dug for solen i takt med, at de politiske og ledelsesmæssige skeletter vælter ud af skattekassen. Det har de gjort længe og på tværs af partifarver og regeringer.

Situationen er i dag fuldstændig uholdbar: Hvor der i 2005 var ansat omkring 11.500 personer ansat hos SKAT, så var der i allerede 2015 kun ansat omkring de 6.500. Men der er tydeligvis brug for flere medarbejdere i SKAT – flere hænder, hjerter og hjerner. Og selv om vi mener, at flere ansatte i SKAT på sigt er selvfinansierende – de dygtige medarbejdere tjener i snit sig selv hjem fem gange – så skal der akut tilføres midler til SKAT, så de allerede planlagte besparelser kan annulleres og SKAT kan komme tilbage på sporet.

Gymnasierne er mere end STX

Rasmus Birch, Næstved

Når Arne Mørch i kronikken »Gymnasiet mangler kulturel fornyelse« (den 26. marts) efterspørger en fornyelse af gymnasiet, så rammer han på den ene side plet og samtidig langt forbi.

Mørchs kritik bygger på en overordnet opfattelse af de danske gymnasier som et sammenrend af fagligt lukkede fællesskaber præget af en reaktionær kultur. Men Mørchs kritik trækker altså på en fejlagtig og ensidig opfattelse af, at STX skulle være den eneste repræsentant for gymnasierne. Hvis Mørch havde inddraget gymnasieuddannelserne HTX og HHX, så ville billedet have været anderledes. For på både HTX og HHX er de faglige fællesskaber integrerede, og det læringsmæssige grundlag er både fagligt og tværfagligt. For hvis gymnasieeleverne skal forlade gymnasiet, med de kompetencer, som et moderne arbejdsmarked kræver, så må og skal de gymnasiale faglige fællesskaber arbejde sammen.

Arne Mørch rammer dog plet med sin kritik af de seneste forslag til en reform af gymnasiet: I stedet for karakterkrav og reduktion af studieretninger, så ville det være langt bedre at sætte gymnasierne fri. Hvis regeringen overlod flere kompetencer til rektoraterne, kunne der skabes et udvidet samarbejde mellem lokale partnere, kommunalbestyrelser og erhvervs- og foreningsliv. Og dermed kunne vi skabe et gymnasium, hvor virkelighedsnære og tværfaglige problemstillinger kunne udgøre grundlaget for undervisningen – og dermed sikre en moderne dannelse for et nutidigt samfund.

Nej til dansk krigsdeltagelse

Jens Otto Madsen, medlem af hovedbestyrelsen i Enhedslisten

Den 1. april blev det diskuteret i Folketinget, om Danmark skal sende bombefly og specialstyrker til Irak og Syrien – og diskussionen genoptages den 19. april. I Enhedslisten frygter vi, at Danmark atter er på vej ind i en ny lang og blodig krig. Vi mener, at Danmark i stedet bør sætte alle kræfter ind på at støtte fredsforhandlingerne, genopbygningen og nødhjælpen – og hjælpe kurderne til at modstå Islamisk Stat (IS).

Frem for aktiv krigsdeltagelse bør vi arbejde for fred og støtte de demokratiske og lokale kræfter, der bekæmper IS. En spinkel fredsproces i Syrien har set dagens lys nu, og den skal vi støtte så stærkt, vi kan så der kan skabes stabil fred i Syrien.

Tyrkiet og Saudi Arabien holder lige nu vigtige arabiske, kurdiske og kristne oprørere mod Assad-regimet ude af fredsprocessen. Vi mener, at alle legitime oprørsgrupper bør inddrages i forhandlingerne i Geneve – og at det bør være den danske regerings standpunkt. Vi tror på, at en af de bedste måder at knække IS på er at ramme deres eksport af olie over den tyrkiske grænse samt den finansielle støtte fra rigmænd i Saudi Arabien og Golfstaterne. I FN og andre internationale fora bør Danmark tale for en sådan linje. Alt for længe har krigerisk, aktivistisk udenrigspolitik kendetegnet dansk udenrigspolitik. Vi har brug for et kursskifte – en ny aktivistisk fredsskabende udenrigspolitik med diplomatiske og humanitære midler.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Hedegaard Kronborg

Det sker Aarhus kommune, med misbrugt folkeoplysnings kroner.. Alternativets nye kandidat Folketinget, nr. 1. talerstol, har en historik- og tid, der taler imod, han har etik- og ordnetlighed ift. udsagn- og tale.. Spændende- og kandidat er vel en lotto-kupon ift. at leve op, målsætning Alternativets dialog- og.. Det sker Aarhus kommune og ikke Kolding. Et medlem Alternativet Kolding - nord..