Læserbrev

Læserbreve

Debat
19. april 2016

EU lever ikke op til flygtningeaftale

Morten Østergaard, politisk leder af Radikale Venstre

Som det ganske rigtigt fremgår af lederen »Udsigt fra Lesbos« (15. april), har jeg været i Grækenland og Tyrkiet for at blive klogere på forholdene for flygtninge i kølvandet på den aftale, som EU har lavet med Tyrkiet. Ngo’er og menneskerettighedseksperter har nemlig kritiseret den måde, som flygtningene og migranterne bliver behandlet på.

Mit indtryk er, at EU desværre ikke lever op til sin egen aftale. Det er hjerteskærende. Mennesker stuves sammen på alt for lidt plads, og forvirringen er stor – de ved simpelthen ikke, hvad der skal ske med dem, eller hvilke muligheder de har. Det operationelle setup til at håndtere aftalen er heller ikke på plads.

Der er på nuværende tidspunkt ikke kapacitet til en ordentlig behandling af sagerne om tilbagesendelse til Tyrkiet. Og på den tyrkiske side er beredskabet til at modtage dem slet ikke tilstrækkeligt. Alligevel er tilbagesendelserne begyndt, og det er ikke i orden.

Det er heller ikke i orden, at flygtninge og migranter tilbageholdes i en overfyldt lejr. Det er et unødvendigt overgreb. Man burde i stedet have ventet med at føre aftalen ud i livet, til man var ordentligt klar til det – både ’på jorden’ og i de juridiske kontorer.

For Radikale Venstre er det vigtigt, at EU omsider har taget det første skridt til at handle i fællesskab. Men aftalen kan ikke – heller ikke hvis den kommer til at fungere efter hensigten – stå alene. Næste skridt må og skal derfor være en solidarisk fordeling af de flygtninge, der kommer til Europa.

Aftalen har betydet et drastisk fald i ankomster fra Tyrkiet, men forventningen er, at der i stedet vil opstå nye ruter. Derfor er det afgørende, at EU fortsætter arbejdet med at sikre en langsigtet løsning. Herunder at man ser på både den interne fordeling af flygtninge i EU, og på hvordan EU kan modtage flygtninge fra omverdenen på en ordnet måde – blandt andet ved at tage imod kvoteflygtninge fra FN.

Det er muligt både at være glad for, at EU omsider er begyndt at finde fælles løsninger og samtidig være kritisk over for, hvordan man konkret griber dem an. EU må ikke gå på kompromis med sine egne grundlæggende værdier som ligeværd og respekt for menneskerettigheder, når det gælder behandlingen af flygtninge.

Et alternativ til krig i Syrien

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører, og René Gade, freds-og forsvarsordfører, Alternativet

Et flertal i Folketinget bakker op om at udvide den danske militærindsats mod Islamisk Stat til det nordlige Syrien. Det er vi i Alternativet stærkt imod. Vi mener ikke, at en udvidelse af det danske krigsmandat til Syrien er det rigtige svar på den ulykkelige krig.

Vi mener derimod, at det er nødvendigt med et mere helhedsorienteret blik på situationen i Syrien.

Men i stedet er Danmark nu på vej i krig uden en dertilhørende politisk strategi. Hvordan forholder vi os for eksempel til, at en svækkelse af IS formentlig vil styrke Bashar al-Assad? Det er problematisk, for den absolut største hovedknast for en diplomatisk løsning i Syrien er Assads fremtid.

Og såfremt nedkæmpelsen af IS lykkes, hvad skal så komme bagefter? Vi kan meget let risikere bare at give plads til andre problematiske aktører såsom al-Nusra. Og så er vi måske lige vidt.

Udvidelsen af krigen til Syrien sker desuden uden et FN-mandat. Allerede her burde alarmklokkerne ringe. Regeringen har erkendt, at missionen kan medføre civile ofre, ligesom man tilsyneladende heller ikke har en klar plan for udlevering af fanger, som sikrer dem mod tortur.

Vi frygter derfor, at mange af fortidens fejl – som vi blandt andet så i Irak i 2003 – gentager sig. Vi frygter også, at en militær optrapning med uoverskuelige konsekvenser vil kunne skabe grobund for yderligere radikalisering i Mellemøsten såvel som i Europa.

Kampen mod terror kan ikke (kun) kæmpes militært, og der findes ikke en simpel løsning. Men Danmark bør fokusere på at lægge de diplomatiske og humanitære byggesten til en positiv udvikling i Syrien.

Derfor har Alternativet og Enhedslisten foreslået en plan for genopbygning i tilstrækkeligt stabile områder, og vi foreslår også, at Danmark arbejder for at få de kurdiske aktører, der kæmper på jorden mod IS og er mere demokratisk sindede, inkluderet i diplomatiske forhandlinger.

Vi har et valg mellem mere uigennemtænkt krig eller styrket diplomatisk og humanitær indsats. Så når Folketinget i dag vedtager, at Danmark skal i krig i Syrien, er det altså ikke uden et alternativ.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her