Kommentar

Hvis vi truer med udrejsefængsel, går flygtninge under jorden

Udsigten til indespærring skaber en stor gruppe udokumenterede flygtninge i det danske samfund. Resultatet bliver mere kriminalitet og pres på arbejdsmarkedet
Udsigten til indespærring skaber en stor gruppe udokumenterede flygtninge i det danske samfund. Resultatet bliver mere kriminalitet og pres på arbejdsmarkedet

Jacob Ehrbahn

Debat
15. april 2016

Filminstruktør Michael Graversen beskrev i kronikken sidste fredag, hvordan flere flygtninge vil komme til at leve under jorden i Europa fremover. Den nye EU-aftale med Tyrkiet spiller en afgørende rolle såvel som den generelle europæiske politik over for flygtninge, der bliver hårdere og hårdere.

Jeg kan tilføje, at den danske regerings politik med stor sandsynlighed også vil bidrage til et større antal udokumenterede personer i Danmark fremover. Den øgede brug af fængsling og deportationscentre vil tvinge flere ud af systemet.

Ingen ved, hvor mange der lever under jorden i Danmark. Det eneste tal, man har, er 2.400 patienter på Røde Kors’ to sundhedsklinikker for udokumenterede personer siden 2011, et vist antal overstayers på visum og et ikke længere offentliggjort antal asylansøgere, som ’skønnes udrejst’ af politiet.

Min organisation har tilbudt rådgivning og lægehjælp til flygtninge under jorden siden 1986, men vi kan heller ikke sige, hvor mange der er.

Allerede nu lever en del flygtninge under jorden på grund af Danmarks hårde fortolkning af Dublin-reglerne. På trods af de umenneskelige forhold, som er dokumenteret i Italien, Bulgarien og på Malta, sender vi stadig asylansøgere retur til de tre lande – og udsendelser til Ungarn er kun sat i bero. Mange ser sig derfor nødsaget til at blive ulovligt her, hvor de har et netværk, som kan hjælpe dem til at undgå et liv på gaden.

En ny gruppe

Dengang de danske regler for familiesammenføring blev strammet under Fogh-regeringen, oplevede vi en ny gruppe udokumenterede personer i vores rådgivning: ægtefæller og børn, der ikke kunne få lov til at bo sammen med deres herboende familiemedlemmer. Nogle af dem valgte at blive i landet ulovligt og gør det stadig, da de ikke kan se andre muligheder.

Nu er en ny regering så igen ved at skabe en ny gruppe udokumenterede personer. Man er nemlig for alvor gået i gang med at lægge pres på de afviste asylansøgere ved at placere dem i særlige udrejsecentre, administreret af Kriminalforsorgen. Selv børnefamilier har man planer om at sætte i Udrejsecenter Sjælsmark nu. Centrene fungerer som åbne fængsler.

Samtidig har man med et bredt flertal strammet udlændingelovens paragraf 36, stk. 1, nr. 1, så der fremover »så vidt muligt skal ske frihedsberøvelse af afviste asylansøgere«.

Det kan betyde indespærring i op til 18 måneder i et af de to lukkede fængsler Ellebæk eller Vridsløselille. I sidstnævnte foregår der isolationsfængsling i op til 23 timer i døgnet.

»Forholdene i Vridsløselille giver mig anledning til alvorlig bekymring, blandt andet for psykiske skadevirkninger,« udtalte ombudsmanden efter et uanmeldt besøg den 29. februar.

Mit gæt er, at mange vil gå under jorden med udsigten til et liv i åbent eller lukket fængsel. De eneste fordele ved at være registreret i systemet er tre måltider mad om dagen, en varm seng og lægebehandling, der ikke rækker ud over akut og smertelindrende.

Hvorfor så ikke finde sig lidt sort arbejde, sove på venners sofaer, få mad i kirkerne og værestederne og besøge Røde Kors-klinikken, hvis man bliver syg?

Pres på samfundet

Hidtil har Danmark og Skandinavien adskilt sig fra det meste af Europa ved at lade afviste asylansøgere bo i de almindelige asylcentre og modtage de mest basale fornødenheder.

Det er et grundvilkår, at en del af de afviste asylansøgere ikke umiddelbart kan sendes hjem, hvilket både skyldes deres egen frygt og modvilje og hjemlandets modvilje eller kaotiske tilstand.

De seneste år har der konstant været omkring 1.500 afviste med en opholdstid mellem nul og 20 år i Danmark. Et øget pres vil betyde flere psykisk syge og store udgifter til medicin, indlæggelser og psykiatere. I forvejen er en del af dem torturofre og på anden vis traumatiserede, så et ophold i isolation skal nok få dem ud over kanten.

I stedet for pres og indespærring bør man arbejde videre med de positive incitamenter, som faktisk har givet resultater og bruges alt for lidt – især støtteordninger omkring hjemrejse. Og naturligvis bør Danmark bidrage ligesom vores nabolande til at få løst problemerne med en fair fordeling og en mere ensartet asylsagsbehandling i EU.

For det danske samfund har en stor gruppe udokumenterede mennesker en negativ effekt. Arbejdsmarkedet presses på timeløn og rettigheder, kriminalitet og sorte markeder vokser, og man har begrænset viden om, hvad der foregår.

At leve under jorden er den yderste nød og ikke en situation, man havner i, hvis der er et alternativ. Fængsler er for kriminelle; ikke for mennesker, der er flygtet fra frygtelige oplevelser og blot har bedt om lov til at være i sikkerhed hos os.

Michala Clante Bendixen er formand for Refugees Welcome og redaktør på refugees.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Tja..Danmark er et yndigt land.

I EU og Danmark er solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, så de rige skal have lov til at gemme deres penge i off-shore selskaber, med hemmelige ejere og ikke betale skat, hvilket er nødvendighedens politik, sådan fungere det internationale marked sådan forklare Folketinget.

Folketingets korrupte forhold til skatteunddragelse er et f... y.. til alle lønmodtager og dø et andet sted til flygtninge.

Det er hvad Folketinget signalisere, ved

Jesper Oersted

Anbring alle asylsøgere i lukket asylcenter til de har fået deres sag behandlet, så er der ingen der går under jorden. Problem løst.

Christian Mondrup

Jesper Oersted: man kunne jo så passende sætte alle os, der er modstandere af at kriminalisere flygtninge, bag lås og slå. Så får vi også løst problemet med et segment af fædrelandsskadende pladderhumanister.

@Jesper Ørsted

Det er ellers en frisk udmelding at mene, Danmark bør frihedsberøve mennesker, der ikke er kriminelle og i øvrigt i desperation er flygtet fra krig og død.

Det forudser jeg kan blive svært at retfærdiggøre. Det vil nok som minimum kræve, vi først suspenderer al almindelig anstændighed og og moralske overvejelser, mens vi kniber øjne og ører hårdt i.