Interview

Hvad gør vi, når alt er meningsløst?

Nihilistisk Folkeparti tog pis på det politiske mediecirkus i 2009 med slogans som ‘Alt er ligegyldigt – undtagen nuttede dyr!’. I dag frygter stifterne, at deres satire er blevet til ubehagelige sandheder
Mange unge henter især deres politiske viden fra satireshows som ’The Daily Show’, som blander humor med reel kritisk dækning af aktuelle politiske emner, og faktisk opfattede mange ikke, at Nihilistisk Folkeparti og dets bagmænd, Thomas Vass og Mads Vestergaard, i virkeligheden bedrev satire, når de fra en politisk platform blandede sig i den danske debat.

Ditte Valente

Debat
20. maj 2016

»Når Donald Trump taler om størrelsen på sin pik som præsidentkandidat, bliver alle så forargede, at det bliver en nyhed. Og så taler vi alle sammen om dét, mens de vigtige emner bliver fortrængt. Det burde jo være lige omvendt – vi burde ignorere politikerne, når de kommer med bizarre udtalelser, ikke belønne det.«

Det siger projektleder Thomas Vass. Han var han selv med til at løfte det absurde til et nyt niveau, da han som en del af Nihilistisk Folkeparti stillede op til kommunalvalget i 2009 og stak til Velfærdsdanmark og den politiske stand med slogans som »Alt er ligegyldigt – undtagen nuttede dyr!«.

Siden er det gået én vej: Danskernes politikerlede er steget til sit højeste niveau nogensinde, og tilliden til medierne er historisk lav. Økonomien står stadig stille, debattonen er grim, og flygtningekrisen flår i EU, mens venstreorienterede kunstnere har stået i kø for at fortælle, hvor meget de skammer sig.

Det hele virker meningsløst – og derfor har Information sat Thomas Vass og hans medstifter af Nihilistisk Folkeparti, Mads Vestergaard, stævne for at blive klogere på netop det. Meningsløsheden, og hvad vi dog skal stille op med den.

– I slog igennem med udsagn som »Forbyd kirkeklokker om søndagen. Fuck jeres frelse – vi har tømmermænd!« og »Det hele er alligevel ligegyldigt – spild din stemme på os!« Hvad siger jeres projekt om dansk politik anno 2016?

Mads Vestergaard (MV): »Vores udtalelser provokerede mange i 2009, men i dag er det jo nærmest ren rutine, at borgere, journalister og politikere fra hele spektret kritiserer, at den politiske debat ofte forfalder til et cirkus uden substans. Vi står i en politisk krise i Vesten. Det lader der til at være enighed om hele vejen rundt. Men alligevel er det girafaflivninger, politikeres opslag på Facebook og andre ikkebegivenheder, der fylder det offentlige rum.«

Den amerikanske valgkamp er et godt eksempel, mener stifterne af Nihilistisk Folkeparti.

Thomas Vass (TV): »Donald Trump er det perfekte eksempel på, hvad der er sket. Han mestrer til fulde at udnytte mediernes logik. Hvis bare han siger noget, der er latterligt nok, så rydder det alle forsider. Han dyrker absurditeten til et niveau, vi aldrig formåede.«

MV: »Det er den medialiserede politik, du også ser resultaterne af i Danmark, når fakta og kendsgerningerne erstattes af symbolske enkeltsager, som ikke er repræsentative for noget som helst, men som til gengæld vækker følelser af forargelse, indignation eller frygt. Vi kan grine eller græde af Donald Trump fra vores andedam, men sagen er, at vi selv diskuterer svinefrikadeller i børnehaven og flygtninge med fiktive diamanter i kufferten, mens Europa er ved at falde fra hinanden.«

Konservativ anstændighed?

Nihilistisk Folkeparti fik i slutningen af 00’erne taletid i alle landets største tv-medier og dagblade, fra Go’Morgen Danmark til Politiken.

TV: »Partiet opstod ud af en resignation, fordi vi heller ikke kunne finde løsninger.«

M: »Vi startede faktisk med at lave et projekt, der hed ’Kritisk Metafysik’, hvor vi ville bruge filosofi til at levere samfundskritik, efter de store ideologier var døde med Berlinmurens fald. Men det havde ingen gennemslagskraft, vi sad bare oppe i elfenbenstårnet og rumlede. Så Nihilistisk Folkeparti var et forsøg på at bedrive politisk kritik med andre midler, som kunne slå igennem i den offentlige debat. At lave en simulation af et politisk parti var et middel til dét mål.«

Ved kommunalvalget i 2009 stillede nihilisterne op i otte kommuner og var tæt på at blive valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation. Kort efter trak partiet sig fra rampelyset. Mads Vestergaard barberede sin 28 cm høje hanekam af og blev forsker på Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet, mens Thomas Vass flyttede til New York for at forske i ny økonomisk teori.

– Skal vi bare opgive at bringe meningen tilbage i den politiske debat?

MV: »Det er væsentligt at forstå den nuværende tilstand som et samspil mellem politiske aktører, medier og befolkningen. Det er i den trekant, vi sammen skaber den politiske uvirkelighed. Spørgsmålet er, hvordan vi kan lave institutionelle ændringer, så det politiske spil i højere grad handler om fakta og kendsgerninger, frem for følelser og symboler. Det er det, min forskning handler om nu.«

TV: »Jeg tror faktisk, alle aktører deler den resignation, vi forsøgte at udstille med Nihilistisk Folkeparti. Men ingen kan hitte ud af at formulere en ny politisk vision, der giver os en retning som samfund.«

– Nogle konservative tænkere snakker om, at vi skal genindføre ’anstændigheden’ og individets moral. Er det muligt?

MV: »Selv om det kan lyde overraskende fra en stifter af Nihilistisk Folkeparti, ser jeg intet dårligt i anstændighed eller moral. Men den konservative logik er at sige, at det her er et individuelt problem, som vi hver især kan og skal løse, hvis bare vi var mere moralske. Så nemt er det ikke.«

TV: »Der er ingen enkelt journalist på et dagblad, der kan sige: ’Nå, nu vil jeg lave en anden medievirkelighed’. Fordi der er et pres fra markedet om at sælge aviser. Og ingen politiker kan sige: ’Jeg vil gerne snakke mere dybdegående’, for de er pressede af systemets logik. Anstændighed er en god idé, men det er en naiv forestilling at tro, at du kan lægge ansvaret for de her ting på personers moral, når det er systematiske påvirkninger, der skaber problemerne.« – Hvilke strukturer skal vi så forsøge at påvirke?

MV: »En væsentlig drivkraft er de traditionelle massemediers krise. Internettet og de sociale medier har skabt nye markedsvilkår, der gør dem dybt afhængige af at tænke i hurtige ‘clicks’ og sensationsstof. De benhårde konkurrencevilkår kan få medierne til at jagte det virale frem for det essentielle, og det er demokratisk set ikke ret gavnligt for den politiske debat.«

TV: »Det er et sært paradoks, fordi enhver, der samler en avis op, umiddelbart bliver frastødt og tænker: ’Det her handler jo ikke om noget som helst længere. Det er et gladiatorshow!’. Og så er vi tilbage til start. Personligt føler jeg stadig, jeg står med en lommelygte i et mørkt rum og famler efter løsningen. Det tror jeg, mange gør lige nu.«

Satirens potentiale

Langtfra alle journalister, politikere og vælgere forstod, at Nihilistisk Folkeparti var et satireprojekt, der skulle udstille den absurde retorik i dansk politik, husker Thomas Vass og Mads Vestergaard.

– Hvad er satirens potentiale for at påvirke den politiske uvirkelighed?

MV: »Det er sjovt, hvordan Den Korte Radioavis på Radio24syv har succes med en politisk kritik, der synes at have mere gennemslagskraft end meget af det, de seriøse formater laver lige nu. Det siger noget om, hvor stærkt satiren kan virke som middel.«

MV: »Tænk også på satireprogrammer som The Daily Show og Last Week Tonight med John Oliver, som jeg tror er den primære kilde til viden om amerikansk politik for mange danske unge. Jeg ved ikke, hvad det siger om satiren, men det siger noget om de seriøse medier, når satiren bliver primærkilder til viden. Overvej også lige, hvor ofte folk tager fejl af satiriske fupartikler fra Rokokoposten eller The Onion og de reelle nyheder.«

TV: »Det var jo faktisk præcis dét, der skete med Nihilistisk Folkeparti.«

TV: »Vi forsøgte at drive politikernes egen politik ud til den yderste logiske konsekvens for at udstille absurditeten. Vores klimapolitik var f.eks. at springe hele universet i luften – politikerne er jo alligevel ved at ødelægge Jorden, så hvorfor ikke have det lidt sjovt undervejs?«

MV: »Vi var også i en tv-debat Dansk Folkepartis spidskandidat i København, Birthe Skaarup, hvor vi diskuterede bandekonflikter. Hun foreslog, at man skulle straffe forældrene, hvis deres børn laver kriminalitet. Det er jo grundlæggende at indføre kollektiv straf, så jeg udbrød: ’Det er en fantastisk idé – hvorfor dropper vi ikke bare domstolene og laver SMS-afstemninger? Så kan vi både dømme far, mor, mormor’ … Og Birthe Skaarups svar var: ’Jamen det er jo ikke alle, der kan finde ud af at sende en sms!’«

TV: »Hun sagde også, vi var vanvittige. Det erklærede Mads sig fuldstændig enig i og tilføjede, at med de retspolitiske udmeldinger, Dansk Folkeparti er kommet med de seneste 10 år, så følger vi jo bare strømmen.«

– Begik I selv fejl med jeres egen satire?

TV: »Vi skulle have leveret punchlinen tidligere – at Nihilistisk Folkeparti var satire. Der var en seriøs kritik bag humoren, som druknede i, at vi blev reduceret til sound bites (få sekunders lydklip til f.eks. Tv-Avisen, red.) af medierne. På den måde blev også vi fanget i mediernes logik.«

MV: »Vi blev fanget af de selvsamme mekanismer, vi prøvede at kritisere. Det er egentlig lidt morsomt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Kofoed

I 2006 udkom Idiocracy som en komediefilm - i dag ligner det mere en dokumentar.

Niels Duus Nielsen

Og lad os ikke glemme Dovne Robert, som var blandt medstifterne af Nihilistisk Folkeparti, inden han brød ud og opstillede til Borgerrepræsentationen på sin egen liste.

Det undrer mig, at han ikke er nævnt i artiklen, han er da ærkeeksemplet på en girafaflivning, der blev helt misforstået af medierne og politikerne. Eller rettere: Helt bevidst blev misbrugt af politikerne og medierne til at sløjfe velfærdsstaten.

Robert udtalte offentligt, at han ikke gad have et meningsløst job, hvor arbejdslederen ikke talte ordentligt til medarbejderen, så ville han hellere nøjes med en kontanthjælp, og så var fanden løs. Vi kan jo ikke have, at folk begynder at stille krav om, at der skal være mening med galskaben, sagde politikerne, verden er meningsløs, nihilismen er sandheden, og folk skal bare holde kæft og makke ret.

Det var ufrivilligt nihilistisk teater på højt plan, som nu desværre er blevet til virkelighed overalt i samfundet.

Mette Mortensen, peter fonnesbech, Rune Hausner, Bruger 196134, Kim Øverup og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar