Læserbrev

Læserbreve

Debat
21. maj 2016

Vil EU sluge ministerens påstand?

Per Harry Hansen, medlem af Enhedslisten

Bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug Peter Bohsen Jensen mistænkeliggør i sit indlæg den 17. maj folketingsmedlem Ida Auken (R).

Hendes forsyndelse er ifølge Bohsen, at hun gør opmærksom på, hvordan landbrugspakken ruller de seneste 30 års miljøindsats tilbage.

Det skulle åbenbart have fået EU-Kommissionen til at fyre en pilotskrivelse i Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) retning. Men det havde kommissionen altså gjort under alle omstændigheder.

Bohsen lader en »ansvarlig minister« (Esben Lunde Larsen) svare, at »alt er under kontrol«. Men det jo sådan, at også en pilot kan have »alt under kontrol«, selv om han få minutter efter må rapportere om et nært forestående crash.

Så ja, vist har ministeren alt under kontrol i dette øjeblik, og vist vil »kommissionen lytte«, som Bohsen forudser.

Spørgsmålet er blot, om kommissionen vil sluge påstanden om pakkens mange positive virkninger.

Den eneste synligt positive virkning er flere penge til et langtfra bæredygtigt landbrug. Resten er stærkt uønskede bivirkninger.

Kvote 2-optag skævvrider ikke

Ole Skøtt, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU

I et indlæg af Anette fra København (»Kvote 2’s sociale slagside«, den 14. maj) fremføres det, at Syddansk Universitet tilgodeser de bedst stillede unge, der søger optagelse via kvote 2. Jeg kender ikke til forskning, der danner grundlag for denne påstand. Og nej, rapporterne fra Evalueringsinstituttet EVA om optagesystemer på videregående uddannelser indeholder heller ikke denne dokumentation.

På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU har vi i en årrække arbejdet systematisk med kvote 2-optag efter australske og canadiske modeller – og dokumenteret resultaterne videnskabeligt.

I en undersøgelse blandt mere end 1000 medicinstuderende på SDU fandt vi, at der ikke var nogen forskel på den sociale mangfoldighed blandt medicinstuderende optaget via kvote 1 og kvote 2. Der er altså ikke tale om, at kvote 2-optag i den form, som vi anvender, medfører en social skæv-vridning.

Women Deliver er en fest for eliten

Silvana Mouazan, Aarhus

Den største globale konference Women Deliver 2016 løb i den forgangne uge af staben i Bella Centret i København.

I forbindelse med konferencen har flere end 5000 globale og lokale ledere og politikere sat fokus på at omsætte konkrete forslag til en styrkelse af piger og kvinders livsbetingelser, rettigheder og muligheder verden over. Nogle af fokusområderne går på seksuelle rettigheder, tvangsægteskaber, kvindelig omskæring og vold samt at styrke kvinders reproduktive rettigheder.

De mest markante og indflydelsesrige mænd og kvinder har været der – blandt andre kronprinsesse Mary, Jim Yong Kim fra Verdensbanken, prinsesse Sarah Zeid fra Jordan, sangerinden Annie Lennox, skuespiller og model Jessica Biel, dronning Maxima af Holland og Ericsson-bossen Hans Vestberg.

Det jo velkendt, at jo flere indflydelsesrige personligheder, der involveres i projektet, desto lettere er det at opnå opmærksomhed – og hermed flere ressourcer, i form at både penge og legitimitet, til organisationen bag konferencen.

Men det er værd at bemærke, hvordan de danske fagfolk, der arbejder frivilligt døgnet rundt for at formidle hjælp til de udsatte kvinder udelukkes fra konferencen. Deres arbejde, erfaring og ekspertise bliver usynliggjort.

Med en tilmeldingspris på ca. 3.000-5.000 kroner per deltager har de færreste frivillige organisationer råd til at deltage i konferencen.

Det er de store virksomheder, velkendte organisationer og ledere, der er blevet inviteret til konferencen – de, der nemt betale den høje pris for deltagelse. Eliten vil gerne være med til at løse underklassens problemer. Men rigdom og magt kan ikke alene løse de store økonomiske problemer for de socialt udsatte. Det er nødvendigt at sætte fokus på debatten om netop elitens privilegier, som er med til at skubbe flere og flere i retning af fattigdom.

Konferencen, som Danmark er vært for, sender et misvisende signal til resten af verden om, at Danmark går ind for kvinders rettigheder, når vi samtidig indfører et kontanthjælpsloft. Et loft, der sender den enlige mor på gaden, eller tvinger den voldsramte kvinde, der ikke kan få plads på krisecentret, til at vende tilbage til voldsmanden.

Imens Danmark i øjeblikket høster international ros, skærer man ned på flere vigtige initiativer på ligestillingsområdet, psykologhjælp til voldsramte kvinder og man ønsker ikke at støtte kvinde- og ligestillingsprojekter i udviklingslandene.

Regeringen har allerede meldt ud, at de ikke ønsker at bruge flere midler på at arbejde hen imod ligestilling, selv om Danmark er nummer 14 på listen over lande med mest ligestilling.

Det er en trist udvikling, kvinderne i Danmark går i møde, alt imens den danske elite klapper sig selv på skulderen.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her