Klumme

Send regeringen i jobtræning på en byggeplads

Hvis Jørn Neergaard Larsen og resten af regeringen havde arbejdet et års tid på en byggeplads eller på Siemens Windpower, ville de nok ikke have skåret Arbejdstilsynet helt ned til sokkeholderne
Debat
27. maj 2016

Dengang jeg studerede miljøplanlægning på RUC, var diskussionen om arbejdsmiljø lidt abstrakt for mig. Jeg var da forarget over, at nogen skulle blive syge af at gå på arbejde. Men nu hvor jeg som tømrer selv står med hænderne nede i asbest og og PU-lim er forargelsen blevet en del mere dybfølt.

Nu er det nemlig mig, der indånder fine støvpartikler, som aflejrer sig i de små blodkar i lungerne og kan give åndedrætsproblemer. Det er mig, der fjerner gammelt gulvspartel, som viser sig at indeholde asbest.

Når man accepterer farlige kemikalier i produktionen og ikke håndhæver de nødvendige forholdsregler, så accepterer man også, at nogen bliver syge af at passe deres arbejde. Tænk, hvis det var dig, der skulle gå på arbejde og vide, at du hver dag blev udsat for sundhedsskadelige kemikalier?

Man kunne godt tro, at Regeringen mener, det er okay. I hvert fald skar de i sidste finanslov 100 millioner kroner i Arbejdstilsynet. Resultatet er 120 fyringer og dermed en ringere indsats og færre tilsyn. Især de uanmeldte tilsyn er der blevet skåret ned på.

I vinter var vi nogle lærlinge, der mødte op til et samråd på Christiansborg om netop nedskæringerne på Arbejdstilsynet. Vi ville sende et budskab til Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) om, at arbejdsmiljø handler om rigtige mennesker. Hans svar til os var noget a la: »Det er godt, at I unge går op i arbejdsmiljø – tag det med ud på arbejdspladserne, og pas på hinanden.«

Jo tak, Neergaard, vi skal bare selv finde ud af det ude på arbejdspladserne. Det er nemt at sige, når man sidder sikkert bag sit ministerhævesænkebord.

Det er ikke dig, der igen og igen skal forsinke arbejdet ved at gøre opmærksom på, at sikkerheden halter. Det er ikke dig, der skal balancere mellem at skulle producere i det krævede tempo og samtidig passe på alle mulige og umulige stoffer, som muligvis findes i det tag, du river ned.

Det er ikke dig, der skal vælge mellem at indånde sundhedsskadelige støvpartikler eller bruge hele din arbejdsdag inde i en fugtig maske, der gør det umuligt at kommunikere med kollegerne.

Sagerne på Vestas Wind og Siemens Windpower udstiller, at der ikke kan skæres på arbejdsmiljøindsatsen. Begge virksomheders medarbejdere har arbejdet med de allergi- og kræftfremkaldende stoffer epoxy og isocyanater uden beskyttelse. Over 100 medarbejdere er blevet erklæret kronisk syge.

Når selv store virksomheder, der arbejder med stoffer, som man i årevis har kendt de skadelige virkninger af, ikke har styr på sikkerheden, så er der langt igen. Og det er Arbejdstilsynets opgave at få dem til at tage de nødvendige forholdsregler.

Men det er faktisk ikke gjort med det.

Arbejdstilsynet bør fokusere meget mere på helt at udrydde de skadelige stoffer, som vi møder i vores arbejdsliv. Det kan faktisk lade sig gøre. ’Påbud om substitution’ hedder det, når en virksomhed skal erstatte et skadeligt stof med et mindre skadeligt. Det kan f.eks. være at erstatte organiske opløsningsmidler med et vandbaseret alternativ.

Men i et svar fra Arbejdstilsynet fremgår det, at der de sidste to år kun er givet 46 af disse påbud. I et debatindlæg på Altinget.dk den 3. maj påpeger den pensionerede kemiingeniør og arbejdsmiljøforsker Frode Sørensen, at der er masser af oplagte muligheder for at erstatte skadelige stoffer i arbejdsmiljøet, men man gør det bare ikke.

Hvorfor?

På grund af flodslæbende politikere og arbejdsgivere, der ikke tager det kemiske arbejdsmiljø alvorligt; et Arbejdstilsyn, der ikke har høje nok ambitioner på området; og mindre og mindre forskning i alternativer til de kemikaler, man bruger i byggeriet og produktionen.

Det undrer mig, at vi som samfund i den grad sylter arbejdsmiljøet, og at vi ikke arbejder på højtryk for at udfase miljø- og sundhedsskadelige kemikalier.

Hvis Jørn Neergard Larsen og resten af regeringen havde arbejdet et års tid på en byggeplads eller på Siemens Windpower, så tror jeg ikke, de ville have skåret Arbejdstilsynet helt ned til sokkeholderne.

Helga Mathiassen er tømrer. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Nielsen

At er og har alle dage været en narresut. Enten er de inkompetente eller også har de ikke tilstrækkelige beføjelser til for alvor at gøre noget ved arbejdsmiljøet.

Hvis det er det sidste, så tænk lidt over hvordan det mon kan være. Mon ikke det skulle være for at beskytte firmaernes hellige konkurrenceevne? Det er trods alt billigere for virksomheden at folk bliver syge af deres arbejde og dermed overgår til samfundshusholdningen (finansieret af skatteyderne) end at sikre et ordentligt arbejdsmiljø.

PS. Arbejdsmiljølovens allerførste sætning (cirka) fejler dog ikke noget: 'Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdet tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt (efter hukommelsen). Men når det kommer til håndhævelsen af denne lov, så viser det sig med al tydelighed at straffen for overtrædelse enten ikke idømmes eller ikke har en tilstrækkelig afskrækkende effekt.

Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Helene Kristensen, peter fonnesbech, Helle Bing, Bill Atkins, Hanne Koplev, Jan Pedersen, Dorte Sørensen, Christel Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bare et "lille" PS: Fogh Rasmussen skar i sin første tid Arbejdstilsynet ned og indførte en egen kontrol til arbejdsgiverne osv..........................
Thorning-regeringen tilbageførte lidt til Arbejdstilsynet , men..
Husk Venstres og Blå Bloks har den ide, at hvis bare arbejdsgiverne får det "godt" med mindre krav og tilskud gennem mindre afgifter og krav så får vi vækst - men gør "vi" nu også det - hvad med de syge medarbejdere - dem skal "vi" jo alle betale for - selv om deres sygedagpenge osv...... hele tiden skal ned - da det skal betale sig at arbejde.

Kim Houmøller, Anne Eriksen, peter fonnesbech, Helle Bing, Bill Atkins, Hanne Koplev og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Ved ikke, hvad Helga Mathiassen forventer sig af politikere, selvom de set udefra kan forveksles med en rar morfar, der forvalter en lovgivning, som ikke viger tilbage for at sende demente medborgere i såkaldt arbejdsprøvning - ingen bør gøre sig nogen som helst illutioner om det regerende menneskesyn - nogen bærer det ligefrem udenpå til advarsel om tingenes rette sammenhæng ...

Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Kim Houmøller, Bill Atkins, Keld Albrektsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Så længe erhvervslivet sponser den til enhver siddende statsminister og følge - vil arbejdernes vilkår ikke ændre sig, ihvertfald ikke til det bedre. Sådan.er.det.bare.