Kommentar

TTIP er ikke frihandel – det er antidemokratisk deregulering

Vi hører, at formålet med den transatlantiske frihandelsaftale med USA er at skabe vækst og arbejdspladser på begge sider af Atlanten. Men TTIP er noget af en stinker, når man kommer tættere på
Debat
24. maj 2016

For et par uger siden blev der lækket en række interne dokumenter vedrørende TTIP, den planlagte transatlantiske frihandelsaftale med USA.

Det var Greenpeace, der stod for lækket, og tak for det! For trods det at indholdet måske ikke var overraskende for dem, der har fulgt tættest med, så var det en mulighed for at rejse diskussionen igen.

I SF er vi tilhængere af den rette form for frihandel, for eksempel ville de afrikanske lande nyde godt af reel frihandel på eksempelvis landbrugsområdet. Men TTIP er ikke et frihandelsprojekt, men en storstilet dereguleringsplan.

Hvis der reelt var tale om at ensrette stikkontakter og fjerne enorme toldbarrierer mellem EU og USA, så fint med os. Men de småpraktiske forbedringer kan nemt gennemføres allerede i dag, og det er altså mange år siden, at der har været toldmure værd at tale om.

Vi hører, at formålet med TTIP er at skabe vækst og arbejdspladser på begge sider af Atlanten. Taget for pålydende kan man dårligt være imod. Dele af den danske fagbevægelse har da også bakket op. Men TTIP er noget af en stinker, når man kommer tættere på.

Modstanden breder sig. I Berlin har 200.000 mennesker demonstreret mod TTIP, og der er afleveret over tre millioner underskrifter mod TTIP til EU. SF’s grønne gruppe i EU-Parlamentet, herunder Margrete Auken, er imod TTIP på grund af det grove anslag mod forbrugerrettigheder, mod sundhed og miljø.

Ikke brug for privat domstol

Aftalen inkluderer flere betænkelige elementer, herunder fik det indbyggede voldgifttribunal ISDS, som det oprindeligt hed, meget opmærksomhed. Nu har det fået et nyt navn, ICS (Investment Court System) og visse forbedringer – for eksempel er dommerne uafhængige, og der er mulighed for at appellere.

Men det ændrer selvsagt ikke det grundlæggende problem, at det bliver en domstol uden om nationale retssystemer og EU-domstolen.

Hos ICS, som skal afgøre tvister mellem virksomheder og lande, kan de multinationale selskaber anlægge sag mod lande, der foreslår nye love såsom bedre miljø- og sundhedsstandarder. Skulle det alligevel ske, at et aftaleland vælger at stramme lovgivning, vil de multinationale virksomheder kunne søge om erstatning som følge af tabet af deres potentielle indkomst.

Læs også: Under TTIP skal EU og USA koordinere love i al fremtid

Et konkret eksempel på, hvordan ICS kunne bruges, er eksemplet med den svenske energikoncern Vattenfall, der anlagde sag mod Tyskland i 2012, da Angela Merkel i kølvandet på Fukushima-katastrofen meddelte, at Tyskland ville udfase atomkraft.

Et sagsanlæg på mange milliarder kan få de mest standhaftige lande til at vakle. Derfor har først ISDS og nu også ICS været centrale i debatten om TTIP. Domstolene har en vigtig funktion i vores samfund – men med Margrete Aukens ord så er der i lande med demokratiske retssystemer ingen grund til private domstole.

Aftalen forhandles af topembedsmænd fra EU og USA. Ikke af de folkevalgte. Industriens lobbyister har til gengæld privilegeret adgang til aftalen og til forhandlingerne. EU-parlamentarikerne har faktisk slet ikke mulighed for at se aftalen i dens fulde udformning, og de få dele, de har fået at se, tegner ikke et kønt billede.

Gavner ikke forbrugeren

Når vi blankt afviser at sætte ens standarder på eksempelvis miljøområdet, så handler det også om den store forskel mellem EU og USA.

I Europa arbejder vi med et forsigtighedsprincip, der konkret har udmøntet sig i ikke færre end 1.378 forbudte kemiske stoffer i forbrugsvarer. I USA har man forbudt 11. Det er det spænd, som embedsmændene og erhvervslobbyisterne forsøger at standardisere. Det er svært at se, at en middelvej mellem de to tal skulle være til gavn for den gennemsnitlige forbruger i EU.

Læs også: Forbrugerråd til regering: Stop USA’s TTIP-krav

Det er helt uacceptabelt, at aftalen forsøges lusket igennem med store negative konsekvenser for sundhed og miljø. En ordentlig aftale må baseres på et princip om, at vi selv på demokratisk vis fastlægger standarder for arbejdstagerbeskyttelse, sundhed og miljø. TTIP undergraver dette demokratiske princip.

Som Poul Nyrup Rasmussen advarede i et Deadline-interview i august sidste år: »Skal vi acceptere, at multinationale koncerner kan hoppe helt uden om Højesteret og Landsret og alt muligt andet og gå direkte til en voldgift [...] som træffer en afgørelse, som ikke kan appelleres – helt uden om det danske retssystem? Det er fuldstændigt uacceptabelt!«

Lisbeth Bech Poulsen er miljø- og erhvervsordfører for SF. Jacob Mark er gruppeformand for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Andersen

TTIP bliver markedsført som en handelsaftale der vil gavne alle. Fra lækkede oplysninger ved vi, at det kun vil gavne de multinationale konglomerater idet nationale lovgivning som er til for at beskytte miljøet og fødevareindustrien vil blive sat ud af kraft.

Herman Hansen, Randi Christiansen, Jacob Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Janus Agerbo, Uffe Illum, Karsten Aaen, Jørgen Theil og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

TTIP er 1 procent frihandelsaftale og 99 procent beskyttelse af investeringer.

Når amerikansk kapital investerer i EU vil man have sikkerhed for både den investerede kapital og afkast (læs profit).
Når Goldman Sachs stikker snablen ned i dansk økonomi og opsuger profit, må der ikke være hindringer for profittens overførsel til de vehavendes lommer. Ingen miljøregler, arbejdsmiljøregler eller anden lovgivning må stå i vejen. Og gør den det, skal pågældende land betale erstatning for mistet profit.

TTIP sikrer. at de stinkende rige kapitalejere og aktionærer uhindret får overført deres profit (typisk via skattely) uden at røre en finger, mens den almindelige lønmodtager er reduceret til et udbytteobjekt.

Vladan Cukvas, Jens Falkenberg, Herman Hansen, Jette M. Abildgaard, Randi Christiansen, Anne-Marie Krogsbøll, Janus Agerbo, Uffe Illum, Bill Atkins, Mads Berg, Karsten Aaen, Jørgen Theil, Thomas Jakobsen, Jørgen Steen Andersen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Jørgensen

At vi er kommet så langt, så TTIP formentlig, i en eller anden form, bliver vedtaget, skyldes ikke kun, at politikerne er til falds for de midler de multinationale selskaber bidrager med til deres partikasser og valgkampagner. Det virkelige svigt foregår i pressen, der har forsømt, at forklare befolkningerne, hvilke konsekvenser TTIP har. Hvor mange har forstået det? Hvor mange ved i det hele taget hvad TTIP er?

Det er opløftende at Berlin har kunnet mobilisere en massedemonstration på over 200.000 deltagere. I Danmark er den slags en umulighed. Vi er et pacificeret folkefærd, der har alt for travlt med de uundværlige opdateringer på de sociale medier, den generelle brok over indvandrerne (dvs. projiceret - vores eget liv) samt de daglige opdateringer af, hvad der foregår i verden af væsentlige samfunds-perspektiverende tiltag - mestendels indenfor tilbudsaviser, reality-programmer og transferrygter i fodboldverdenen.

Vladan Cukvas, Herman Hansen, Jette M. Abildgaard, Randi Christiansen, Aksel Gasbjerg, Jacob Jensen, Janus Agerbo, Jes Enevoldsen, Uffe Illum, Mads Berg, Bill Atkins, Karsten Aaen, Søren List, Anne Eriksen, Torben R. Jensen, Dan Johannesson, Jørgen Theil, Jørgen Steen Andersen, John Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

@Lars Jørgensen
Pressen er afhængig af reklameindtægter (bl.a. fra multinationale selskaber).

Dan Johannesson

Lars Jørgensen "Det er opløftende at Berlin har kunnet mobilisere en massedemonstration på over 200.000 deltagere. I Danmark er den slags en umulighed. Vi er et pacificeret folkefærd, der har alt for travlt med de uundværlige opdateringer på de sociale medier, den generelle brok over indvandrerne (dvs. projiceret - vores eget liv) samt de daglige opdateringer af, hvad der foregår i verden af væsentlige samfunds-perspektiverende tiltag - mestendels indenfor tilbudsaviser, reality-programmer og transferrygter i fodboldverdenen."

- Befriende og perfekt formuleret. Tak!

Herman Hansen, Jette M. Abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Torben Jørgensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

At gøre vækst og arbejdspladser til særskilte mål er altså gammeldags og dræbende for samfund. Det er noget, der følger, hvis der er basis for det. Der er brug for at skabe samfund, hvor der tænkes i udvikling og stadig mindre pengeøkonomi, men så meget des mere opfyldelse af konkrete behov.

Herman Hansen, Janus Agerbo, Mads Berg, Karsten Aaen, Torben R. Jensen, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Jeg har hele tiden regnet med, at retsforbeholdet blokerer for dansk deltagelse i TTIP.
Afstemningen i efteråret var netop tilrettelagt sådan, at et ja ville give et flertal i Folketinget mandat til fremover at afgive suverænitet på retsområdet uden Folkeafstemning, herunder tilslutning til TTIP.
Men det er måske helt forkert?

uffe hellum, Herman Hansen, Ib Christensen, Lars Bo Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Kurt Nielsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jes Enevoldsen

Til Lars Jørgensen
Meget, meget enig. Jeg synes nu nok, at der efterhånden er ved at ske lidt mere i pressen, som dog også har den "undskyldning", at det er mere eller mindre hemmelige forhandlinger.
Et af problemerne omkring disse forhandlinger er også, at de på overfladen ser meget "tekniske" ud (toldsatser, grænnseværdier osv.) og dermed skjuler de dødsensfarlige politiske konsekvenser. Dette forhold modvirker desværre også folkelig interesse.

Jette M. Abildgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

K. 14.10 i dag på DR2 har man chancen for at se/v/gense de fantastiske dokumentarer "De ekstremt rige og os andre", hvis man ikke fik set dem i første ombæring. Værd at bruge et par timer på - og evt. optage og gemme.
https://www.dr.dk/tv/oversigt
https://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Peretti
http://www.independent.co.uk/voices/comment/what-i-learnt-about-inequali...

Det er sikkert disse grupper, der får gavn af TTIP, og som sikkert også står bag ønsket om at indføre den.

Kurt Nielsen

Torben R. Jensen

Tak fordi du gør opmærksom på den pointe. Den havde jeg i hvert fald selv overset. Men du har da selvfølgelig helt ret.

Herman Hansen

For nogle måneder siden blev der indrettet et speciel TTIP lokale i den tyske forbundsdag i Berlin, hvor tyske forbundsdag medlemmer under strenge restrektioner nådigst kunne få lov til at læse dele af de top hemmelige TTIP forhandlings dokumenter. De måtteunder INGEN omstændigheder fortælle til nogen, hvad de har læst.

Demokratiet er sat ud af kraft, igen og igen. Den borgerlige politiske og økonomiske magtelite tager igen demokratiet og borgerne som gidsel - Og ingen protester hjælper.

...Hvornår får borgerne nok?

Jette M. Abildgaard, Ib Christensen, Torben R. Jensen, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Indtil det specielle TTIP lokale blev indrettet i den tyske forbundsdag var forbundsdag medlemmer blevet nægtet adgang til materialet - I sig selv en udemokratisk kæmpe skandale.

Herman Hansen

...Absolut INTET må stå over demokratiets tre enighed.

Lars Bo Jensen

Demokrati er noget vi skælder andre ud for ikke at have, ikke noget vi selv arbejder på at forbedre, eller beskytte for den sags skyld.

Herman Hansen, Ib Christensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Følg pengene - find de ansvarlige ... som gemmer sig i skattely og velhaverghettoer. Ttip er endnu eet i en lang række af den ene procents mafiøse, forbryderiske overgreb på fællesskabet og fællesejet - som burde være beskyttet af de folkevalgte, men som ligger med åben strube næsten frit tilgængeligt for rovdyrskapitalisterne. Hvis ikke dumhed og/eller korruption, hvad så?

Herman Hansen, Karsten Aaen, Jette M. Abildgaard, Ib Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, Kurt Nielsen og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg har i et stykke tid nu holdt øje med hvilke mennesker der melder ud, at de støtter op om TTIP og ønsker en hurtig gennemført aftale.
Og det vil blive brugt til at huske på hvad disse mennesker ikke går ind for og ikke deltager i. For det er i hvert fald ikke flertals demokrati, hvis demokrati overhovedet!

Anne-Marie Krogsbøll, Kurt Nielsen, Karsten Aaen, Torben R. Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Det er faktisk chokerende, så lidt TTIP omtales og så lidt nogen dansker interesserer sig for det. Aftalen kan gå hen og få lige så stor indflydelse på det danske samfund som EU har det.

Anne-Marie Krogsbøll, Kurt Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...I øvrigt - I de tyske medier er TTIP betydelig mere omtalt ind i Danmark. Heraf kommer den store folkelige protest mod TTIP i Tyskland.

En udmærket udsendelse om TTIP.
http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/kanaluebersicht/2078314/sendung/Die-Anstalt
læg især mærke til afslutningen der pænt viser hvordan vi bliver holdt for Nar.

Ivan Breinholt Leth

"I Berlin har 200.000 mennesker demonstreret mod TTIP." Og I Danmark har 36 mennesker i København demonstreret mod TTIP.