Læserbrev

Læserbreve

2. juni 2016

Pensions-selskaber støtter klimasyndere

Thomas Meinert Larsen, København

Når store danske pensionsselskaber som PFA og Danica Pension fortsat opretholder investeringer på hundredvis af millioner af kroner i verdens største børsnoterede olieselskab, amerikanske ExxonMobil, så påtager de sig et stort ansvar for et klima på kollisionskurs.

Som artiklen »Exxon og Chevron afviser klimaappel fra egne aktionærer« (27. maj) beskriver, så blev dette slået fast med syvtommersøm, da Exxon for nyligt afholdte generalforsamling. På dagsordenen var et forslag om, at Exxon fra 2017 og frem skulle pålægges årligt at redegøre for, hvordan en ny klimalovgivning – som er konsistent med Paris- aftalen om sikring af maksimalt to graders global opvarmning – vil påvirke selskabets forretningsmodel.

Forslaget skal hjælpe selskabet til at undgå at investere milliarder af dollar i efterforskning og udvinding af fossile brændsler, som risikerer at ende som såkaldt stranded assets. Exxons bestyrelse anbefalede sine investorer at stemme imod forslaget. Og ved selve generalforsamlingen udtalte Exxon-chefen således, at der »ikke er noget videnskabeligt grundlag for togradersmålet. Målet er valgt af samfundet«. Forslaget faldt med kun 38,2 pct. tilslutning.

At Exxon så hårdnakket modarbejder den grønne omstilling er bestemt ikke nyt. I en årrække har Exxon støttet en række amerikanske og stærkt klimaskeptiske republikanske senatorer med store pengebeløb, ligesom selskabet fortsat støtter den magtfulde lobbygruppe American Legislative Exchange Council, som i årevis har argumenteret imod global opvarmning og modarbejdet klimapolitiske tiltag.

Exxon trækkes tillige med en række sagsanlæg om bevidst at have løjet om betydningen af global opvarmning og klimaforandringer over for både investorer og det internationale samfund. Fossilindustrien fortsætter med at overtrumfe al sund fornuft med sin enorme indflydelse med selskaber som Exxon i ryggen.

Selskaber som Exxon er en del af klimaproblemerne, ikke løsningen, og danske pensionsselskaber, som oprigtigt ønsker at bidrage til at sikre en beboelig klode uden accelererende klimaforandringer, kan ikke fortsætte med at investere i skruppelløse fakta- og dialog-resistente selskaber som Exxon.

DONG-whistle-blower søges

Bjørn Tving Stauning, Frederikssund

Det er absurd at påstå, at staten ikke var i stand til at administrere DONG og derfor måtte have hjælp udefra. Der var under den tidligere DONG-direktør Anders Eldrups ledelse samlet et team, hvis kompetencer var komplet ubestridelige. Der var udviklet en selskabsmodel, som med en enorm ekspertise kunne agere på det europæiske marked – og sandsynligvis konsolidere sig på et niveau, der var større end Novo Nordisk.

Men Venstre- og erhvervsmanden Fritz Schur smed grus i maskinen og fik pressen til at hoppe med på en sensationshistorien om direktørens rundhåndede omgang med betroede midler. Et ubegribeligt lavpunkt i journalistisk praksis, hvor man end ikke orkede at bakke sin egen historie op med ordentlig research.

I dag er Anders Eldrups forretningsforslag og -struktur gennemført – men med et ufatteligt tab at statslige investeringer. De få politikere, der har været inde over, fastholder stædigt postulater uden dokumentation, og pressen bliver ved med at markedsføre dækningsløse holdninger.

Et dansk pionerprojekt er blevet omdannet til et spekulationsobjekt, der reelt udsuger DONG for de midler, som selskabet skal bruge til havvindmøller. Det er en politisk fallit og en pressemæssig deroute. Så til de få indviede: Tag ansvar – og tal.

Anerkend nu Palæstina

Nickolas Pagonakis , København

I dag skal Folketinget stemme for anerkendelse af Palæstina som stat. En anerkendelse, der i løbet af de sidste år er blevet fremstillet som ganske urealistisk. Men det har ændret sig – med rette. Vores skandinaviske naboer, Den Internationale Straffedomstol (ICC) og FN har allerede anerkendt Palæstina som en stat, og det er på høje tid, at Danmark følger trop.

Forslaget har været vendt flere gange, men visionerne er ikke blevet ledsaget af den nødvendige viljestyrke fra Folketinget. Måske er det anderledes nu?

Den politiske uenighed vedrørende Palæstina er udhulet, og den årelange konflikt mellem Israel og Palæstina kan kun løses, hvis begge parter anerkendes. Danmark bør løfte sit visions- og ambitionsniveau og retmæssigt anerkende Palæstina som stat og dermed sende et signal til omverdenen og EU om, at Danmark er klar til at sætte konflikten – og dens løsning – på dagsorden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu