Læserbrev

Læserbreve

4. juni 2016

V dyrker demokratisk underskud

Jeppe Fransson, Roskilde

Regeringens nye hastebehandling af ændringerne af familiesammenføringsreglerne er ikke rar at se på. Behandlingen sætter helt basale og demokratiske principper ud af spil: Borgere og civilsamfund har ikke mulighed for at præge lovgivningen og de politiske processer, hvilket ellers er en bærende søjler i demokratiet.

Mange NGO’ere, foreninger, borgere og eksperter lever og ånder for at præge politikerne – hvad enten det er på et lokalt, nationalt eller globalt plan. Det er et tegn på arrogance og demokratisk underskud, når regeringen insisterer på ikke at lytte til de mennesker, der ved allermest. Her passer beskrivelsen af Folketinget som en osteklokke som fod i hose.

Det værste er, at regeringen gør det helt bevidst. De ved udmærket godt, at alle med indsigt i asylarbejdet vil tale imod deres ændringer af familiesammenføringsreglerne. Så man laver hastebehandler derudaf – så kan dem, der virkelig ved noget, jo ikke nå at ytre sig. Det virker som Venstre-regeringens højeste ambition at blæse på demokrati.

Alt. styrker Irak-udredning

René Gade, fredsordfører, Alternativet

I sidste uge blev en plan for udredningen af dansk krigsdeltagelse siden 90’erne offentliggjort. Udredningen er resultatet af langstrakte forhandlinger med justitsministeren og en række andre partier – herunder Alternativet, der valgte at gå med i processen for at sikre dens kvalitet.

I Alternativet insisterer vi på, at det juridiske og folkeretlige ansvar skal placeres.

Men det stod desværre hurtigt klart i forhandlingerne, at det ikke kommer til at ske med den nuværende regering – og det vidste de fleste nok også, da regeringen med sine støttepartier nedlagde Irak-kommissionen som noget af det første i deres regeringstid.

Det var derfor afgørende i vores forhandlinger med justitsministeren, at vi fik forbedret aftaleteksten markant, når nu den alligevel stod til at blive vedtaget.

Derfor sikrede vi blandt andet, at udredningen ikke erstatter en fremtidig kommission, der kan placere det folkeretlige og juridiske ansvar for Irak- og Afghanistan-krigene.

Vi sikrede, at det ikke blot er en historiker, der foretager udredningen, men at der nu også vil sidde en politilog med speciale i militære studier med. Og udredningsforskerne står ikke længe til blot at få adgang til ikke-fortrolige dokumenter – nu får de adgang til samtlige klassificerede dokumenter.

I Alternativet tager vi de politiske skridt, der er mulige – så længe de går i den rigtige retning – og vi tager dem med åbne øjne. I dette tilfælde imens vi presser på for at få genåbnet Irakkommissionen.

Transkønnede diskrimineres stadig

Julia Robotham, København

I tirsdags oplyste Folketinget, at diagnosen ’transseksualisme’ bliver fjernet fra den danske liste over psykiske lidelser senest 1. januar 2017. Det har umiddelbart stor symbolsk betydning, at Danmark går foran WHO, som fortsat betragter diagnosen som en psykisk lidelse.

Men desværre er ændringen udelukkende af administrativ karakter – og da intet tyder på, at den vil medføre konkrete forbedringer i behandlingen, har den kun begrænset værdi for transkønnede.

I dag bliver transpersoner diskrimineret i sundhedsvæsenet. Der er kun ét sted, hvor transkønnede kan blive udredt, og det er på Sexologisk Klinik. Altså er transkønnede ikke er dækkede af reglen om frit sygehusvalg, ligesom de heller ikke er dækket af behandlingsgarantien, som betyder, at patienter har ret til udredning inden for én måned i somatikken og to måneder i psykiatrien.

I dag skal transkønnede vente ni måneder på at påbegynde et udredningsforløb, der typisk tager flere år. Og på grund af den høje selvmordsrisiko, kan det have fatale konsekvenser.

Som en del af udredningen skal alle transpersoner udfylde en lang række spørgeskemaer og tests, som oftest er irrelevante. Og intelligenstests skal sikre, at de forstår de irreversible konsekvenser af deres behandling. (Der findes mange former for irreversible indgreb, eksempelvis abort, der ikke kræver, at patienter skal intelligenstestes først.)

Flere af spørgeskemaerne mangler faglighed og baserer sig på en forældet forståelse af køn. Herudover bliver der under udredningen stillet et hav af spørgsmål om seksualitet og seksuel adfærd til trods for, at transkønnethed intet har med disse forhold at gøre. De transkønnede skal blandt andet svare på krænkende spørgsmål, såsom: »Tænker du på dine forældre, når du onanerer?«

Danmark bliver nu hyldet som et forgangsland, hvad angår rettigheder for transpersoner. Men faktum er, at transpersoner bliver fortsat behandlet dårligere i Danmark end i mange EU-lande. Det er på tide, der ikke blot føres symbolpolitik igennem udelukkende administrativ karakter, men at der også arbejdes frem mod konkrete forbedringer.

Alle har ret til at blive mødt med respekt og modtage en udredning og behandling af høj faglig kvalitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu