Kommentar

Rød blok bærer ansvar for plejeskandaler

Siden priskonkurrencen på ældreområdet blev sluppet ud af flasken, har tusindvis af ældre mistet deres hjælp. Nu er det er bl.a. op til Enhedslisten at rydde op i egen fejlslagne lovgivning og søge flertal med DF og Alternativet
4. juni 2016

Så skete det igen. Det private hjemmeplejefirma BR Service gik i begyndelsen af ugen konkurs i Århus, og 811 ældre borgere mistede deres faste hjælp, mens 140 medarbejdere ikke fik løn og står uden arbejde.

Siden en lovændring i 2013 indførte udbud på hjemmeplejeområdet, har over 9.100 borgere mistet deres hjælp og cirka 1.000 ansatte deres job i en sand byge af konkurser inden for privat hjemmehjælp. Men lad os lige spole tiden tilbage. I efteråret 2012 sad jeg som hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten til et møde om de igangværende finanslovsforhandlinger.

Undervejs orienterede socialordfører Finn Sørensen kort om, at man var blevet enige om en såkaldt afbureaukratiseringspakke, som ville spare 127 millioner kroner på bureaukrati i den offentlige sektor inden for pleje og omsorg.

Det afstedkom dog ingen debat overhovedet. Det gjorde det til gengæld få måneder senere, da pakken skulle omsættes til lov (L21). Pludselig fremgik det, at man gik væk fra et system, hvor kommunerne skulle godkende private leverandører, som dernæst afregnedes ud fra en fast timepris beregnet ud fra de offentlige omkostninger og visiteret pleje.

Det nye var, at kommunerne nu kunne vælge en udbudsmodel med et loft over antal leverandører og afgørelse af udbuddet via priskonkurrence. Vi kritikere internt i Enhedslistens Hovedbestyrelse hæftede os især ved udbudsmodellen og frygtede netop, at det ville føre til øgede udbud og en konkurrence på pris, der på sigt ville føre til pressede arbejdsvilkår, lønpres og dårligere pleje.

Der var dog ikke noget at gøre, vi var bundet af forliget, lød det. I stedet burde vi via vores kommunalrødder få det bedste ud af det. Vi blev således mødt med argumentet om, at det kunne bruges til at indføre sociale klausuler om overenskomst. Det faste loft over leverandører, som ligger i udbudsmodellen, kunne bruges til at slippe af med useriøse firmaer i branchen, og i øvrigt kunne kommunerne lade være med at lade prisen være afgørende.

Spist op af millionudgifter

Nu har virkeligheden så vist, at vi kritikere havde ret.

EU’s udbudsdirektiv betyder, at man ikke lokalt kan sætte priskonkurrencen i udbud ud af drift, og hovedparten af de firmaer, som har vundet udbuddene, har været seriøse spillere inden for den danske model med overenskomster – primært via Dansk Erhverv og Dansk Industri sammen med FOA.

Sociale klausuler ville altså ikke have forhindret de mange plejeskandaler med op mod 15 konkurser.

Selve besparelsen på de 127 millioner kroner, man regnede med, er også for længst spist op af millionudgifter hos kommunerne, når de har skullet overtage plejen med dags varsel. Og her er slet ikke medregnet den stress og de pressede arbejdsvilkår, sådanne opgaver har påført både forvaltninger og plejepersonale.

Langtfra alene

Én ting er at pege fingre og sige: Hvad sagde vi. Noget andet er, at advarslerne også lød uden for Enhedslistens hovedbestyrelse. Selv Dansk Industri advarede i et høringssvar sammen med Ældresagen mod, at lovændringen ville føre til »en række store udbud med hård priskonkurrence«.

Men lige lidt hjalp det. Priskonkurrencen var sluppet ud af flasken.

Nu er Enhedslisten langtfra alene om ansvaret. Heller ikke Socialdemokraterne, SF eller de radikale bør sidde virkeligheden overhørig. De kan heller ikke være tjent med at lægge navn til de omfattende skandaler, som de i lige så høj grad bærer ansvaret for.

Når nu Dansk Folkeparti slår sig op som de ældres og lavtlønnedes vogtere, og når nu Alternativet er kommet til, burde det så ikke være en bunden opgave for forligspartierne fra dengang at søge et flertal med DF og Alt. om at rydde op i deres egen fejlslagne lovgivning? Dermed er det muligt at skabet et flertal uden om regeringen, der kan føre lovændringerne tilbage og afskaffe denne katastrofale udbudsmodel inden for offentlig pleje og omsorg.

Jakob Lindblom er faglig konsulent hos FOA Århus og forhenværende medlem af Enhedslisten

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen M. Mollerup
Jørgen M. Mollerup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

"Folk burde være, som skriften forlanger:
Blide som duer og snilde som slanger.
Men ak - mange ærede herrer og fruer
er blide som slanger og snilde som duer."
(Kumbel)

P.S.
Er du skuffet over Enhedslisten, så meld dig ind i Alternativet, hvor der altid er plads til en til, som bruger Rexona ;)

Anne-Marie Krogsbøll

Det nytter jo ikke at benægte det, uanset hvor "pink", man er - rød blok HAR medansvar for mange af de nuværende ulykker. Men det vidste vi jo allerede, mens ulykkerne skete.

Nogen troede, at de kunne dæmme op for højredrejningen ved at blive til et "Venstre/DF Light". Det kunne de ikke - de gjorde blot Venstre/DF's beskidte arbejde for dem, og gav dem en god platform at stå på, mens de fortsætter hærværket på velfærdsstaten.

Andre var ulve i fåreklæder - eller måske snarere trojanske heste - af navn røde, af overbevisning blå, og mere optagede af egen karriere end af at passe på de svageste borgere. Ingen grund til at sætte navne på.

"Smadreekstremisterne" findes desværre hen over midten, og kender ikke partigrænser, selv om der er flere af dem i nogle partier end i andre. Og i nogle partier, som EL, kommer man i praksis desværre af og til til at fungere som "smadremand" mod sin vilje, i et forsøg på at undgå endnu værre ulykker. Det lykkedes desværre ikke.

Vi må bare håbe på, at historien ikke gentager sig....