Kommentar

Aflys, udskyd eller flyt OL i Rio

Verden og Brasilien løber en kæmperisiko for global spredning af zikavirussen, hvis sommerlegene i Rio de Janeiro afholdes i august
Debat
21. juli 2016

Da Rio de Janeiro fik værtskabet for OL 2016, havde zikavirussen ikke nået Brasilien.

I dag har Brasilien investeret milliarder i forberedelserne til sportsbegivenheden, men samtidig har man i delstaten Rio de Janeiro det næsthøjeste skønnede antal zikavirusinfektioner i verden. Det stiller Brasilien – og verden – i et dilemma: Bør vi udskyde sommer-OL 2016?

Det er en svær beslutning. Desværre er de faktiske omstændigheder dårligt belyst. Derfor satte jeg – og 223 forskere, bioetikere og offentlige sundhedseksperter – i maj min underskrift på en appel til Margaret Chan, generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Vi appellerede til, at man hurtigst muligt nedsætter en uafhængig gruppe, der kan rådgive både WHO og Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Hvad gruppen burde gøre, var at udrede fakta i en transparent proces, så vi kan få den indsigt, vi behøver for at vægte hensynet til offentlig sundhed op imod forstyrrelsen af verdens største sportsbegivenhed. Beklageligvis har vores appel ikke ført til det ønskede resultat.

Lammelser og hjerneskader

Zikavirussen er ikke ny, men den afart, der kom til Brasilien i 2013, er farligere end andre kendte varianter. En undersøgelse i New England Journal of Medicine bekræftede for nylig, at når en gravid kvinde smittes med denne virus, kan det hæmme hjernens udvikling i hendes foster – en sjælden tilstand, der kendes som mikrocefali. I værste fald er mikrocefali uforenelig med, at barnet nogensinde vil kunne leve et selvstændigt liv.

Zikavirussen i Brasilien er forbundet med en særlig ødelæggende form for mikrocefali, fetal brain disruption sequence, der fører til misdannelser af både hoved og hjerne. I

ndtil zika spredte sig til Brasilien, havde man kun konstateret en håndfuld fostre med denne lidelse. For nylig viste en undersøgelse af 35 fostre med mikrocefali i Brasilien, at 11 af dem led af denne særlige form for mikrocefali.

Den seneste forskning, der bekræfter forbindelsen mellem zika og mikrocefali, bygger på en undersøgelse offentliggjort to måneder tidligere af gravide kvinder i Rio de Janeiro med symptomer på zikainfektion.

Af dem, hvor infektionen blev bekræftet, var 29 procent bærere af fostre med alvorlige abnormiteter. Ingen af ​​de kvinder, hvor infektionen ikke blev bekræftet, havde unormale fostre.

Hos voksne medfører zika høj feber og udslæt og mere bekymrende: Der er også tegn på, at smitten kan udløse Guillain-Barrés syndrom – en ødelæggende og til tider livstruende lidelse, som kan forårsage lammelse i måneder eller endda år.

WHO har erklæret zikasmittezoner for »en offentlig sundhedskrisesituation af international betydning« og fraråder gravide kvinder at rejse til Brasilien. Men hvordan kan det hjælpe en gravid kvinde at holde sig væk fra Rio, hvis andre bringer smitten derfra?

Med de 500.000 mennesker, der forventes at deltage i OL, vil en sådan spredning efter alt at dømme ske i lande, hvor gul feber-myggen (Aedes aegypti) – den myggeart, der overfører virussen – er til stede.

Verden bør holde sig væk

Der er to hovedargumenter mod at udskyde eller flytte OL. For det første er risikoen for infektion ved vintertide (som det jo er på den sydlige halvkugle) lav, da der er færre myg, og desuden har Brasiliens militær sat ind med en omfattende sprøjtekampagne i det område, hvor myggene yngler.

Men som Amir Attaran, professor i folkesundhed ved University of Ottawa, pointerede for nylig i Harvard Public Health Review så aftager overføring af dengue febersmitte – en virus, der er relateret til zika og transmitteres af de samme myggearter – måske nok i Rio i den sydamerikanske vinter, men den ophører ikke helt.

For det andet besøger millioner af turister Rio alligevel, OL eller ej, så spredning af ​​zika til andre lande med gul feber-myg er altså uundgåelig. Som følge af det brasilianske udbrud er forskningen i zika desuden accelereret, og der er begrundet håb om, at en vaccine, antiviral medicin eller andre midler til bekæmpelse af infektionen eller dens spredning snart vil blive fundet.

Ikke desto mindre kan det blive fatalt, hvis smitten breder sig yderligere. Hvis OL afvikles, som alt tyder på, vil de besøgende komme til Brasilien fra mange flere lande, end det ellers ville være tilfældet.

Og bringer de zika tilbage til regioner med gul feber-myg og utilstrækkelige sundhedssystemer – Vestafrika eller Sydasien, for eksempel – vil millioner af infektioner kunne forekomme, før der når at blive udviklet effektive midler til forebyggelse eller helbredelse.

WHO har sagt, at en aflysning af De Olympiske Lege vil »kompromittere de enorme investeringer, som sportsfolk og andre har gjort for at forberede sig til denne unikke begivenhed«. Ingen tvivl om dét, men det skal afvejes mod risikoen for at sprede en farlig virus.

Det olympiske charter hævder, at social ansvarlighed og respekt for universelle, fundamentale etiske principper er kernen i den olympiske bevægelse.

Det er hverken socialt ansvarligt eller etisk at ignorere de risici, zikavirussen udgør for voksne og endnu ufødte. Så længe de kvalificerede eksperter ikke har fremlagt alle data, bør verden holde sig væk.

Peter Singer er moralfilosof og professor ved Princeton University i USA.

© Project Syndicate og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter fonnesbech

Desværre !

The show must go on.

peter fonnesbech

Og så bliver den naturligvis hevet frem igen.

Den der med i bagklogskabens ulidelige klare lys !