Folk

FOLK

Debat
29. juli 2016

Gary Johnson I

Donald Trump og Hillary Clinton ligger næsten lige i de seneste meningsmålinger små tre måneder inden præsidentvalget. Men den uafhængige 3. kandidat, libertarianeren Gary Johnson, står til at opnå over 10 procent af stemmerne.

Gary Johnson II

Johnson holder meget af marihuana, hvis lovliggørelse han, sammen med lavere skatter, kæmper for. »Der er dog over to måneder siden, jeg sidst har indtaget noget,« fortæller han The New Yorker. Og »som præsident vil jeg ikke nyde noget«.

Roosevelt

Uafhængige kandidater har en speciel plads i USA. I 1912 stiftede tidligere præsident Theodore Roosevelt Det Progressive Parti og fik 27 procent af stemmerne. I 1994 fik Ross Perot 19 procent af stemmerne til valget mellem Bush Senior og Bill Clinton. 

Meteoren 2016

I en måling fra 30. juni fik vælgerne et tredje valg: Kæmpe Meteoren 2016. Og de gav meteoren 13 procent af stemmerne. I USA er det muligt selv at skrive en kandidat på med navn: Siden 1932 har folk stemt på Mickey Mouse i præsidentvalgkampen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Philip Róin

Vi skal lige have med, at Gary Johnson og hans vicepræsidentkandidat William Weld ikke er 2 fliphoveder. Begge 2 er tidligere republikanske guvernører med genvalg efter 1. periode.

På CNN i går havde Wolf Blitzer et interview med begge 2, hvor også Mitt Romney udtalte sig.
Mitt Romney havde kun det bedste at sige om især William Weld, som han kendte fra Massachusetts som en dygtig guvernør.

Det kan bestemt ikke udelukkes, at Det Libertarianske Parti kan komme op på 15% i meningsmålingerne og derved komme med i de 3 præsidentdebatter plus den ene vicepræsidentdebat.
En endorsement fra Mitt Romney, Mr. Republican himself, kan også være på trapperne.
En ting er i hvert fald helt sikkert - Mitt Romney kan slet ikke have Donald Trump.

Theodore Roosevelt havde i 1908 siddet næsten 2 perioder som præsident, han tiltrådte september 2001 efter mordet på præsident McKinley. Roosevelt stillede ikke op ved valget i 2008.

Roosevelt søgte derimod genvalg til en 3. periode for det republikanske parti ved valget i 1912. Roosevelt lå til at blive nomineret som partiets kandidat ud fra primærvalgene; men i datiden var de delegerede ikke bundet af resultatet af statens primærvalg, så de besluttede sig for at vælge en anden kandidat, nemlig den siddende republikanske præsident William Howard Taft.

Roosevelt blev så rasende, at han stillede op for Det progressive Parti.
Derved forhindrede han genvalget af Taft og i stedet blev demokraten Woodrow Wilson valgt.

I 1992 nød den texanske self-made milliardær Ross Perot stor popularitet.
Den siddende præsident, George H W Bush, havde skabt sig en formue i den texanske olieindustri i perioden 1949 til 1966, hvor han blev valgt til Repræsenentanternes Hus fra Texas' 7. distrikt.
De 2 rigmænd kunne ikke fordrage hinanden.

Med Ross Perot på listen lå Bill Clinton til at blive valgt toil præsident.
På et tidspunkt skønnede Ros Perot, at han ikke kunne vinde valget, så han droppede ud, og pludselig lå George Bush til genvalg.
Det fik Ros Perot til at ombestemme sig en fart, han kan kom tilbage på stemmesedlen og oplevede den glæde, at George Bush blev væltet.

Hvad er mon pointen med al det historiesnak, som mange allerede kende udmærket?

Tja - håbet er, at Hillary Clinton bliver USA's næste præsident med hjælp fra Obama-familien og Gary Johnson. Det er O.K. med lidt slag i frikadellen; men Donald Trump er godt nok for vild.