Klumme

Hvordan organiserer vi dem, der ikke er ansat?

Fagbevægelsen skal stå klar med en organiseringsstrategi og et bedre alternativ i stedet for at blive taget med bukserne nede, den dag man kan hyre en håndværker via en app
Debat
22. juli 2016

For to uger siden jublede den samlede fagbevægelse over en dom i Københavns Byret. Seks Uber-chauffører blev idømt bødestraffe for ulovlig taxakørsel.

Det var en vigtig sejr, for Uber er unfair konkurrence og løntrykkeri af værste skuffe. Men vi vandt kun ét enkelt slag, ikke hele kampen om denne problematik.

For jeg tror ikke på, at vi i længden kan holde fast i vores rettigheder og overenskomster ved at bekrige nye ansættelsesformer med retssager.

Midt i juni hørte jeg 3F’s formand Per Christensen fremlægge 3F’s organiseringsstrategi. Umiddelbart en fin strategi.

Udover at der slet ikke er nogen plan for, hvordan vi imødekommer de nye, utraditionelle ansættelsesformer. Hvor er planen for vikarer? Hvordan vil vi tackle den stigende trend med at ansætte ’enkeltmandsvirksomheder’ frem for rigtige lønmodtagere? Hvor er planen for crowd labour?

Crowd labour er globalt en eksplosivt voksende ’ansættelsesform’. Det er en betegnelse for arbejdskraft, der typisk bliver udbudt online, og som er kendetegnet ved, at der ikke er noget ansættelsesforhold.

Ifølge den britiske professor Guy Standing, der forsker i prekære ansættelser, er det kun et spørgsmål om tid, før trenden virkelig rammer Danmark. Og det skal vi være klar til.

Vi burde allerede nu være ude og organisere Uber-chaufførerne. I stedet for den bekvemme kamp fra skrivebordene skal vi have fokus på organiseringen ude i den virkelige verden.

Det er fagbevægelsens fornemmeste opgave at skabe en tro på, at vi kan stå sammen om at kræve et værdigt arbejdsliv. Ligegyldigt om vores arbejdsgiver er en hjemmeside, en app eller en gammeldags fabriksejer.

Den slags organiseringsarbejde kan ikke klares alene af de ansatte i fagforeningen. Det kræver en bevægelse med aktive medlemmer, der hver dag kæmper for at opretholde og forbedre vores arbejdsvilkår.

I New York er Uber-chaufførerne faktisk begyndt at organisere sig i en slags små foreninger – udenom de etablerede fagforeninger.

Det er noget af en falliterklæring, når fagbevægelsen ikke kan omstille sig og tilbyde en god platform for chaufførerne. I stedet opstår der discountfagforeninger uden ret til at forhandle kollektive overenskomster. Vi skal være meget mere offensive.

Uber tilbyder et godt produkt, som mange er glade for. Det gør det både rigtig svært og også til en tabersag at bekæmpe det.

Hvad nu hvis fagbevægelsen med taxachaufførerne i spidsen udviklede en alternativ medarbejderejet app, der tilbyder et bedre produkt og bedre arbejdsvilkår end Uber? Dét kunne give Uber baghjul.

Den dag, der kommer en app, hvor man kan hyre den billigste håndværker, skal vi være klar med et modsvar.

Vi skal have en task force, der kontakter hver enkelt håndværker, der udbyder sig via app’en og hjælper dem med at forene sig i en brancheklub.

Hjælpe dem med at organisere sig og aftale minimumstakster og tillæg, der skal dække pension, sygeløn og alt det andet, som en arbejdsgiver normalt skal stå for, så de ikke er ringere stillet end traditionelt ansatte håndværkere.

Der er alt for lidt fokus på ejerskabet af de teknologier, der åbner op for nye ansættelsesforhold. Der skal fagbevægelsen gå forrest og støtte arbejderne i at få del i overskuddet.

I stedet for at lukke øjnene for onlineansættelserne kunne man også se det som et springbræt til en mere global organisering. Tænk, hvis man kunne få organiseret Uber-chaufførerne på tværs af grænser og bakke dem op i at få del i den enorme økonomiske succes, som Uber lige nu oplever?

Som fagbevægelse bliver vi nødt til at have noget at tilbyde dem, der ikke falder ind under de traditionelle ansættelsesformer. Ellers vender de fagbevægelsen ryggen, og det har vi ikke råd til.

Helga Mathiassen er tømrer.Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Og hvad med store mængde arbejdskraft, som udbydes fra jobcentrene og som enten slet ikke skal have løn for deres arbejde eller får tilskud med i rumpen?
Hvad med den udfordring?
Der findes sandelig også faglært arbejdskraft, som bliver udliciteret som løndumpning under begreber som 'jobpraktik' i halve år ad gangen, fordi arbejdskraften på en aller anden måde er faldet ned på kontanthjælp eller anden overlevelseshjælp uden mulighed for at sige nej !

Der er dælme udfordringer nok. Og fagforeningerne kan ganske rigtigt ikke gøre det hele alene. Hvem der kan.. det ved jeg virkelig ikke, nu hvor det har vist sig at Socialdemokratiet selv har indført dumping-lovene.

Steffen Gliese, Torben Jørgensen, søren ploug og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den eneste fremtid, der tegner sig på bare lidt længere sigt er: arbejde uden løn, gældende for alle.

Disse App. koncepter som f.eks. Uber handler netop om ikke at være organiseret.

Peter Sterling

"Hvordan organiserer vi dem, der ikke er ansat?".

Må jeg foreslå at den del af fagforeningen som stadigvæk er interesserede i en rimelig velfærd, at slå sig sammen med dem udenfor arbejdsmarkedet, i modsætning som nu, hvor de socialt interesserede fagforeninger er en del af LO, som fraterniserer med Magteliten, og går med til reallønfald for at skabe større ulighed.

De fattige på overførselsindkomster udgør en stærkt voksende pressionsgruppe i takt med at de sociale medier samler modstanden imod velfærdsforringelserne. Derved skabes en rød fagforening kontra den nuværende blå og den gule, vi får en stærkere organiseringsstrategi og et bedre alternativ. Selv de danske postbude skal ikke længere være klædt i rød uniform, fremover skal deres uniformer være blå.

Indfør velfærdsReformationen, vi vil genskabe velfærdssystemet som sætter mennesket først, vi vil skabe et stabilt Danmark, gennem et mere lige samfund, vi ses på de sociale medier.

En af de sociale grupper som i øjeblikket yder modstand overfor velfærdsforringelserne som folketinget skaber er Velfærdsalliancen. Jeg fandt dette link for den 15. september om demonstrationsdag i landets 98 kommuner imod nedskæringerne:

http://www.velfaerdsalliance.dk/30-nye-demonstrationer-den-15-september

Lars Frandsen

Det fremføres som om Uber chauffører og de omtalte håndværkere er arbejdstagere.
Det er de netop ikke. De er små selvstændige erhvervsdrivende, som har valgt en anden livsform, hvor de bevidst har stået med et valg, hvor de på den en side står med et variabelt indtægtsgrundlag, eftersom de selv er ude at sælge deres ydelser og på den anden side står med et fleksibelt liv, hvor de selv er i førersædet i forhold til arbejdstid, arbejdsopgaver og pris.
Der er ingen grund til at ynke dem og holde hånden under dem. De har selv valgt det og de nyder det, i hvert fald hvis det kan hænge sammen (i modsat fald må de finde på noget andet). Jeg er selv en af dem og kender rigtigt mange i mit netværk, som har det akkurat på samme måde.