Kommentar

Hvorfor er det altid kun EU-modstanderne, der lyver?

EU-tilhængerne beskylder Brexit-tilhængerne for at have løjet for få briterne til at stemme leave. Men løgnen begyndte ikke hos EU-modstanderne. Den har derimod været EU’s trofaste følgesvend fra den spæde begyndelse
Debat
16. juli 2016

Nogle gange kan en påstand få sit helt eget liv og blive en begrundelse i sig selv. Uden at nogen efterprøver den.

En af disse sejlivede påstande er, at Brexit-tilhængerne skulle have løjet i den britiske valgkamp forud for afstemningen den 23. juni. Det er blevet gentaget af EU-tilhængerne i én ulidelighed, at ’populisterne’ fyldte de britiske vælgere med løgn om EU, og at det var grunden til, at de sagde nej tak.

Symptomatisk for denne tilgang er eksempelvis lederen af tænketanken European Council of Foreign Realations tyske afdeling, Josef Janning.

Han siger til Weekendavisen den 1. juli, at »vi i det seneste år har set en populistisk bølge, der nu har ført til Brexit, fordi politikere har spredt løgne i medierne«. Men hvad er det præcis, de har løjet om, kunne man fristes til at spørge. Hvorfor stiller kritiske journalister ikke det spørgsmål?

Eller tag EU-professor Marlene Wind, som den ene gang efter den anden med næsten tårevædede øjne har spillet på samme falske strenge. Hun anklager modstanderne for ikke at have formuleret et »alternativ«?

Men er mindre EU og flere beslutninger tilbage til medlemslandene da ikke et alternativ? Eller kunne et EU i flere hastigheder ikke være et alternativ?

Den britiske befolkning har sådan set peget på de ting, den er utilfreds med. Det samme har den hollandske befolkning, hvor 60 procent indirekte vendte tommelfingeren nedad til EU i foråret. Eller for den sags skyld den franske.

Modstanden mod EU er massiv. Men det er da de ansvarlige politikere, som skal finde et alternativ.

Løgnen fra 1972

Lad os tage på en lille tidsrejse tilbage til 1972, tilbage til EF-valgkampen i 1972. Hvem løj dengang? Hvem var det, der iværksatte en af de mest platte valgkampagner for et ja i danmarkshistorien? Det var såmænd tilhængerne af EF. De prøvede at bilde befolkningen ind, at priserne ville stige, hvis Danmark ikke kom ind i EF. De betjente sig af primitive argumenter af værste skuffe.

Ja, jeg fik et chok, da jeg for nogle år siden fik mulighed for at lave en lille udsendelse om EU for DR under navnet Det Europæiske Bedrag om daværende statsminister J.O. Krags syv falske løfter.

Læs også: EU som ondskabens imperium?

For ikke alene løj man; man udstedte også en række falske løfter, der gik på alt fra, at der aldrig ville blive nogen ’union’, til at der ikke ville komme en invasion af udenlandsk arbejdskraft. Sådan løj man for danskerne, uden at pressen stillede et eneste kritisk spørgsmål.

På den baggrund er det ynkeligt, at tilhængerne i dag beskylder modstanderne for at lyve, for hvordan kan en nøgtern beskrivelse af virkeligheden nogensinde blive løgn?

Er det løgn, at indvandringen af østeuropæisk arbejdskraft trykker lønningerne og truer velfærden? Er det løgn, at EU ikke har magtet at beskytte sine ydergrænser mod migrantstrømme fra den tredje verden?

EU er bygget på løgn

Nej, løgnen begyndte på tilhængersiden. Den begyndte, da EU-tilhængerne nægtede at afsløre det virkelige indhold i det europæiske projekt; nemlig det faktum, at målet altid har været »en stadig snævrere union«, fordi de naturligvis var klar over, at europæerne ville gøre oprør.

Løgnen fortsatte, da man gik over til at betegne demokratisk sindede politikere som ’populister’, og løgnen vil sejre, hvis det lykkes at skræmme andre medlemslande til lydighed.

Omvendt fik løgnen en sviende lussing den 23. juni, da briterne sagde nej til EU, og løgnen står endegyldigt for fald, hvis EU-eliten vælger at stille Storbritannien i en helt uacceptabel situation, når de fremtidige rammer for et samarbejde mellem briterne og EU skal etableres. Så vil befolkningerne vende sig mod EU-eliten.

Men lad os blive enige om, at løgnen ikke begyndte hos EU-modstanderne. Den har derimod været EU’s trofaste følgesvend fra den spæde begyndelse.

Morten Messerschmidt er MEP for Dansk Folkeparti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

"EU-eliten"...................gider du lige??

Jean Thierry

Messerschmidt er slet ikke EU-modstander, men kun EU-kritiker, han vil nemlig ikke ud af EU, men arbejder i stedet på at reformere det indefra. Selv efter Brexit. Dertil har han så en dom for racisme. Der er så faktisk en del eksempler på medieklip, hvor det kun er Brexit-folk, der beskyldes for at lyve, bl.a. fra et medlem af den franske regering, der i øvrigt har ført EU-nedskæringspolitik, i stedet for den lovede socialistiske/socialdemokratiske og derfor er ekstremt upopulær.

Michael Kongstad Nielsen

Hvis tilhængerne af EU ikke var sådan nogle forbandet dårlige tabere, så havde de nok ikke fundet på påstande om løgne og vildledning.

Henning Kjær

" Men hvad er det præcis, de har løjet om, kunne man fristes til at spørge" Hvad med nogle eksempler på de ufejlbarlige sandheder fra Brexit tilhængere?
Hvor mange penge var det Storbritannien kunne spare ved Brexiet og i stedet bruge på eget sundhedsvæsen
"Eller tag EU-professor Marlene Wind, som den ene gang efter den anden med næsten tårevædede øjne har spillet på samme falske strenge" "Næsten tårevædede øjne" det er løgn Morten.
".. at priserne ville stige, hvis Danmark ikke kom ind i EF" Er det er løgn Morten, ingen kan udtale vide hvad der reelt var sket med priserne.
Løgn her og løgn der. Det er den slags løgn der er symptomatisk for mange politikere incl. Hr Messerschmidt.
Du vil gerne fremstille situationen som om der i alle/mange medlemslande er massiv modstand mod EU. Det er løgn. Selv i Storbritannien var der 48% for at blive i EU.
Messerschmidt må mene at andre kampagner er platte. Det er et standpunkt, og ikke andet.

Mere selvbestemmelse tilbage til medlemslandene! Så kan alle lande begynde at forhandle med 27 andre lande. Tror Messerschmidt der kommer brugbare/hurtige løsninger ud af det. De kan ikke alle sammen få deres vilje. Uden fællesskab vil store magtfulde lande vil dominere over os andre, i en grad vi i dag ikke kan forestille os.
Hr. Messerschmidt vil blive som Pinocchio, der er ingen bånd der binder mig. Mon ikke Hr. Messerschmidt vil lære at tage hensyn til vores naboer m.v. Nu vil Messerschmidt have at det EU som Storbritannien vender ryggen, skal tage hensyn til dem. Selv Storbritannien vil forsøge at optræde egoistisk over for EU og have let spil overfor et lillebror Danmark udenfor EU.

Storbritannien har ikke problemer med migrantstrømme fra den tredje verden. Det er løgn.
Når EU unionen bliver snævrere og snævrere så er det fordi de enkelte lande ikke kan løse problemerne alene. De må have hjælp.
Hvis de tidligere kommunistiske lande ikke var blevet medlem af EU, og der ikke længere var en mur mellem øst og vest, så var flygtninge/migrantstrømmene vokset i omfang som i dag. Så havde vi haft flygtningestrømme i Østersøen som i middelhavet.