Læsetid: 3 min.

Læserbreve

15. juli 2016

Hvordan skal Danmark se ud?

Aske Grønborg-Koch, København

For at Danmark skal forblive et nogenlunde harmonisk og velfungerende demokratisk samfund, er det vigtigt, at vi kan identificere os med hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi har en offentlig debat om integration og om, hvordan vi opnår en grundlæggende konformitet blandt alle borgere i det danske samfund. Men debatten tonser for det meste ud af de forkerte tangenter.

Alt for ofte forsøger man indædt at definere, hvad danskhed er ved at fokusere på overfladiske traditioner og kulturelle træk. Man rejser spørgsmål om, hvorvidt det er mest dansk at cykle eller køre knallert, eller om det er udansk at bære tørklæde. I stedet for at stille den slags overfladiske spørgsmål bør vi diskutere, hvilke grundlæggende værdier der er danske. Jeg mener eksempelvis, at demokratisk forståelse og en accept af menneskerettighederne er centrale danske grundværdier.

Vi prøver at indfange og finde danskheden i stort set alt omkring os. Men i stedet for at beskrive, hvordan Danmark ser ud lige nu, bør debatten handle om, hvordan Danmark skal og bør se ud i fremtiden.

Ø’s EU-politik er stadig misforstået

Claus Bryld, Charlottenlund

Det fremgår tydeligt af Søren Søndergaards indlæg (11. juli), at han ikke har forstået min pointe i artiklen »Enhedslistens nationale drejning er uspiselig for socialister« (6. juli). Jeg er overbevist om, at en dansk udmeldelse af EU ville styrke nationalismen og fremmedfjendskheden − ligesom det er tilfældet i England. Enhedslistens traditionelle modstand mod EU, som er en overlevering fra 1972 og bygger på nationale folkefrontsideer, vil ikke kunne hamle op med ideer om flygtninge- og indvandringsstop, som DF fremfører − og som igen også er blevet resultatet af den britiske folkeafstemning.

At Enhedslisten har en dybtgående analyse af EU, som Søren Søndergaard påstår, har jeg svært ved at få øje på. Den har i hvert fald ikke hindret et andet folketingsmedlem for Enhedslisten, Christian Juhl, i følgende svada i Information (9. juli):

»EU er både antisocial, antidemokratisk, uigennemsigtig og bureaukratisk«. Hverken britiske Nigel Farage eller danske Morten Messerschmidt (DF) kunne have sagt det bedre. Det er tradition og følelser, der definerer Enhedslistens EU-politik, og disse følelser er snarere venstrepopulistiske end socialistiske. EU skal kritiseres og ændres i en social retning, men Europa skal ikke vende tilbage til mellemkrigstidens nationale selvtilstrækkelighed.

Lav ydelse rammer alt for hårdt

Arulanantharajah Thillainadarasa, Herning, Radikale

Danmarks nyankomne borgere står til at få en meget lav integrationsydelse, der vil gøre det stort set umuligt for dem at skabe et trygt og sammenhængende hverdags- og familieliv. Det nye ydelsessystem vil have en lang række negative konsekvenser for de mennesker. De fleste vil meget gerne arbejde og blive i stand til at leve et liv som mange andre, men det er ikke alle, det lykkes for. Alene udsigten til integrationsydelsen påvirker disse menneskers mentale helbred og velbefindende, og det vil ikke kun være dem, men også deres børn, som rammes hårdt af nedskæringen. Mange børn går til aktiviteter, der ikke længere vil være råd til. Derved kan børn og unge havne i negative løbebaner og kriminalitet, når fritidsaktiviteter ikke udfylder hverdagen og giver indhold.

Integrationsydelsen vil have konsekvenser for de mennesker, den rammer, og ydelsen bør forhøjes, så familierne kan få en bedre økonomi. Alle kræfter må sættes ind på at skaffe arbejde til dem, der kan arbejde, og nogle gode trygge rammer til dem, der ikke kan. Kommunerne, regionerne og Folketinget skal øjeblikkeligt gå sammen om at forbedre disse forhold.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu