Læserbrev

Læserbreve

22. juli 2016

Ingen jubel over EU-mindsteløn

Per Christensen, formand for 3F

Informations lederskribent har lørdag den 16. juli svært ved at forstå, at jeg som formand for 3F ikke jubler over forslag om fælles europæisk minimumsløn. Det er nu ellers ret ligetil.

Den danske model har netop vist sin enorme fleksibilitet og dynamik og har været i stand til at håndtere de europæiske og globale forandringer, der gør, at både arbejdstagere og lønmodtagere har klare fordele af forhandlingsmodellen – uden indblanding fra politisk hold.

En tur ned igennem Europa vil også vise, at når politikerne blander sig i lønforhold, ender det altid på laveste fællesnævner.

Fra Portugal i syd, hvor portugisiske arbejdere skal knokle for en lovbestemt minimumsløn på lidt over 500 euro om måneden, som de ikke kan leve for, til Tyskland i nord, hvor millioner af lønmodtagere må have mere end ét fuldtidsjob for at overleve.

Jeg vil simpelthen ikke overlade mine medlemmer til politikere, der på den ene side har så lidt føling med helt almindelige menneskers liv og på den anden side lader skatteunddragere udhule vores velfærd.

I Danmark kan vi leve af vores løn. Netop fordi vi har en model, som både skaber værdi for arbejdsgivere og lønmodtagere. Og fordi modellen er uafhængig af politikere som skattefuskernes gode ven par excellence, Jean-Claude Juncker, eller Brexit-fortaleren Boris Johnson. For nu at nævne begge fronter i EU-debatten.

At foreslå, at vi skal erstatte denne model med noget ringere, repræsenterer på sin vis samme arrogante holdning over for helt almindelige menneskers arbejdsliv, som også var den udløsende faktor for Brexit.

Danske lønmodtagere fortjener bedre. Det gør europæiske kolleger også. For vi skal finde fælles løsninger i EU – der er ingen vej uden om. Men det er ikke en del af løsningen at afskaffe forhandlingsmodellen. En del af løsningen er at udbrede den.

Derfor bør et fremtidigt samarbejde i EU i højere grad tage afsæt i det, der virker i de forskellige lande – fremfor at lade sig (vild)lede af en tvangstanke om at lovgive om alt. Jeg er sikker på, at Danmark på en række områder kan lære af andre lande.

Men når det drejer sig om indretningen af det danske arbejdsmarked, har vi vist, at vi har en model, som er langt mere effektiv end lovgivning. Noget vores europæiske kollegaer i øvrigt misunder os.

Cirkus er ikke et fyord

Lars Godbersen, BSM Cirkusdirektørforeningen

»Igen i år bliver Allinge på Bornholm forvandlet til noget, der kan minde om et politisk cirkus«. Sådan skriver Politiken den 11. juni om det årlige folkemøde på Bornholm.

Ekstra Bladet skriver den 30. maj om »Brøndbys store sommercirkus«, der handler om det kaos af spillerhandler, som fodboldklubben skal igennem i det kommende transfervindue.

To eksempler på ubetinget negativ brug af cirkusbegrebet. Eksemplerne er talrige, hvor især udtrykket ’politisk cirkus’ dukker op gentagne gange.

Der er åbenbart en generel opfattelse af, at så snart politik er forbundet med ballade, så er det et ’cirkus’.

Når især medierne bruger cirkusbegrebet til at forklare enhver uorganiseret situation, er de med til at underminere det arbejde, de danske cirkus præsterer ude i landet.

Men er cirkus ikke til tider forbundet med postyr? Jo, cirkus er nødt til at have en interimistisk tilgang til livet, men det betyder ikke, at der skal følge negative associationer med.

Når cirkus besøger over 150 byer på en sæson, vil det blive lidt kaotisk, når artister og telte skal fragtes rundt. Det retfærdiggør dog ikke, at meningsdannere konstant forbinder cirkus med negative værdier.

Vi burde hylde cirkus for dets enestående logistiske evner. Det er det eneste kulturtilbud, der kommer helt derud i vandkanten, hvor hverken politikere eller journalister kommer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu