Klumme

Mediechefens vrede

Truslen mod dansk journalistik kommer ikke fra staten, men fra Silicon Valley, selvom Danske Medier forsøger at skabe et andet fjendebillede
Debat
13. juli 2016

Når Stig Kirk Ørskov, administrerende direktør i JP/Politikens Hus og formand for Danske Medier, bekymrer sig, kan det høres. Og bekymre sig gør han, for trusler mod dansk journalistik er der nok af. I mandagens Mediawatch nævner han Facebook og Google som de største trusler mod danske mediers økonomi. Men de kræfter, han sætter ind på at bekæmpe de amerikanske giganters trussel mod dansk journalistik og publicisme, kan slet ikke måle sig med den vrede, han mobiliserer mod dem, han kalder statsmedierne. Især er Ørskovs udfald mod DR ubønhørlige.

»Hvorfor hylder så mange danske journalister og redaktører, at staten kontrollerer og dominerer det danske mediemarked, hvis vi er enige om, at journalistikken bør være fri og uafhængig af politiske interesser, og at dens fornemmeste opgave er at kontrollere staten og samfundets magthavere?« spørger han.

Præmissen for Ørskovs spørgsmål er alvorlig. Den må logisk være, at journalisterne på TV 2, DR, TV 2-regionerne og Radio24syv er en flok ukritiske dikkende lammehaler i forhold til deres politiske ejere. Problemet med kritikken er imidlertid, at de nævnte medier i årevis har bevist, at de i store træk udviser journalistisk selvstændighed og kritisk sans – også over for deres politiske ejere. De er faktisk i modsætning til private medier forpligtet ved lov til at være uafhængige, kritiske og balancerede. Intet tyder på, at ’statsansatte’ journalister er mindre kritiske over for statsmagten end deres privatansatte kolleger.

Man kan spekulere over, om Ørskovs bekymring for journalistikken også gælder de af hans egne medlemmer af Danske Medier, der ikke er statsejede, men afhængige af statsstøtte. Information og Kristeligt Dagblad ville ikke kunne overleve, hvis støtten forsvandt.

JP/Politikens Hus modtager et stort tocifret millionbeløb i statsstøtte, og dens papiraviser er ikke pålagt moms, hvilket er en direkte statsstøtte på flere hundrede millioner. At den så burde udvides til også at gælde digitale udgivelser, er en anden sag, som de private medier burde bruge meget mere lobbyenergi på i stedet for fejlagtigt at tro, at en 25 procents nedskæring af DR fundamentalt ville kunne vende den trusselsspiral, som den digitaliserede brugeradfærd udgør for alle publicistiske medier, uanset ejerforhold. Hvad enten truslen kommer fra Google, Facebook eller Netflix.

Ja, staten ejer både TV 2 og DR og har dermed stor dominans. Hvis man tager TV 2 ud af den ligning, ville statens elektroniske mediedominans ikke længere eksistere. Den ville komme ned på et niveau, der svarer til de lande, vi normalt sammenligner os med. Vi ville ikke længere have »nordkoreanske tilstande«, som modstanderne af public service-medierne ynder at udtrykke det. Så hvorfor bruger de private medieaktører ikke mere af deres energi på at arbejde for at sælge TV 2 i stedet for at bekæmpe DR så indædt, at truslen fra Google og Facebook nærmest ignoreres?

Da Stig Ørskov for nogle uger siden blev præsenteret for en undersøgelse fra Oxford-universitetet, der ikke fandt dokumentation for statsmediernes negative markedspåvirkning, affejede han undersøgelsen som »spinkel«. Den er ikke specielt omfattende, men andre undersøgelser, der er lavet om statsejede mediers indvirkning på mediemarkedet (i Norge og Storbritannien, f.eks.) har heller ikke fundet skadevirkninger på markedet.

Da Stig Ørskov forud for seneste medieforlig meldte ud, at DR burde overlade nyhedsformidlingen til de private medier og i øvrigt kun burde lave børne-tv og dansk drama, kunne man fornemme, at grænsen ikke bare var nået, men overskredet for selv de mest DR-kritiske politikere. Danske Mediers mangeårige lobbyvirksomhed mod DR satte sig efterfølgende ikke markante spor i et meget bredt medieforlig.

Der er stadig to år til et nyt medieforlig skal forhandles på plads. Man kunne ønske, at Ørskov – og DR – kom til fornuft og begyndte at tale sammen i stedet for råbe i vinden. Truslerne imod journalistikken er veldokumenterede. Og de kan kun minimeres, hvis Danske Medier og Stig Ørskov anlægger en konstruktiv tone, og DR tænker nye tanker i stedet for at isolere sig i en skyttegrav. Truslen kommer ikke fra DR og staten, men fra Silicon Valley.

Lasse Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er jo en velkendt teknik fra de mindrebemidlede at aflede opmærksomheden fra det, der er udgør den virkelig alvorlige trussel og i stedet pege på et eller andet fænomen og nogle personer i medieslipstrømmen (som man selv behersker, tydeligvis) og bakket op af de reaktionære politiske udmeldinger, som man så efter behag kan tillægge al landsens ulykker, tilbagegange, recessioner, angreb på danskheden, personlige fornærmelser, overgreb på konen og hvad man ellers kan finde på. Men det hele går bare ud på at mele sin egen kage og sine aktieoptioner, og lur mig om ikke denne Stig Kirk Ørskov ender som kommunikationschef i et internationalt skattelyfirma sammen med Corydon og Barosso - selvfølgelig efter at han bidraget og gjort sit til at ødelægge en (alt i alt) velfungerende public service tjeneste. Hvad er der i vejen på indersiden af hovedet med disse personager?