Læserbrev

CETA og TTIP er udemokratiske

Debat
24. september 2016

Artiklen »Ny rapport skoser kritiske TTIP-kampagner for massiv manipulation« (20. september) viderebringer nogle ejendommelige påstande fra tænketanken ECIPE, som finansieres af svensk industri.

Man kritiserer modstanden i Tyskland mod EU-handelsaftalerne med Canada og USA for at være »ideologisk« og »udemokratisk« uden nærmere forklaring.

Artiklens omtale af danske ngo’ers kampagner – blandt andet NOAH – antyder, at den danske modstand også er »ideologisk« og »udemokratisk«.

Læs også: ’TTIP er på vej til at blive begravet’

Sandheden er, at det er CETA og TTIP, der er udemokratiske: Transatlantiske firmaer får sæde i den indledende fase af lovgivningsarbejdet i EU.

Det sker i såkaldte reguleringsråd, hvor europæiske virksomheder ikke får adgang. Amerikanske firmaer kan bruge CETA via deres datterselskaber i Canada.

Derudover bliver EU’s forsigtighedsprincip undermineret. Man vil etablere en særlig domstol, som – uafhængigt af landenes retssystemer – kan lade multinationale selskaber sagsøge europæiske regeringer med krav om erstatning for potentielt mistede fremtidige indtægter.

På den måde kan selskaberne bremse al lovgivning om miljø, fødevaresikkerhed, arbejdstagerrettigheder – og tvinge landene til at privatisere den offentlige sektor.

En række danske ngo’er er gået sammen i netværket ttip.dk. Ved vores CETA-konference i Folketinget den 7. september advarede såvel Poul Nyrup Rasmussen som canadiske ngo-leder Maude Barlow om, at CETA indeholder de samme uhyggelige og udemokratiske elementer, som er kendt i TTIP. Og de anbefalede, at alle demokrater forsøger at standse aftalerne, før det er for sent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her