CETA og TTIP er udemokratiske
Artiklen »Ny rapport skoser kritiske TTIP-kampagner for massiv manipulation« (20. september) viderebringer nogle ejendommelige påstande fra tænketanken ECIPE, som finansieres af svensk industri.
Man kritiserer modstanden i Tyskland mod EU-handelsaftalerne med Canada og USA for at være »ideologisk« og »udemokratisk« uden nærmere forklaring.
Artiklens omtale af danske ngo’ers kampagner – blandt andet NOAH – antyder, at den danske modstand også er »ideologisk« og »udemokratisk«.
Læs også: ’TTIP er på vej til at blive begravet’
Sandheden er, at det er CETA og TTIP, der er udemokratiske: Transatlantiske firmaer får sæde i den indledende fase af lovgivningsarbejdet i EU.
Det sker i såkaldte reguleringsråd, hvor europæiske virksomheder ikke får adgang. Amerikanske firmaer kan bruge CETA via deres datterselskaber i Canada.
Derudover bliver EU’s forsigtighedsprincip undermineret. Man vil etablere en særlig domstol, som – uafhængigt af landenes retssystemer – kan lade multinationale selskaber sagsøge europæiske regeringer med krav om erstatning for potentielt mistede fremtidige indtægter.
På den måde kan selskaberne bremse al lovgivning om miljø, fødevaresikkerhed, arbejdstagerrettigheder – og tvinge landene til at privatisere den offentlige sektor.
En række danske ngo’er er gået sammen i netværket ttip.dk. Ved vores CETA-konference i Folketinget den 7. september advarede såvel Poul Nyrup Rasmussen som canadiske ngo-leder Maude Barlow om, at CETA indeholder de samme uhyggelige og udemokratiske elementer, som er kendt i TTIP. Og de anbefalede, at alle demokrater forsøger at standse aftalerne, før det er for sent.
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »