Læserbrev

Læserbreve

2. september 2016

Fællesskabet er løsningen

Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund

Journalist Sven Johannesen skriver i et debatindlæg i Information den 29. august, at hans fagforening har glemt at følge med tiden. Da Sven Johannesen er medlem af Dansk Journalistforbund, må en replik være tilladt.

Indlægget handler om, hvordan mediearbejdsmarkedet i stigende grad præges af et »ræs mod bunden« bestående af flere og flere freelancere og selvstændige, der ifølge skribenten skriver mellem 25 og 75 procent af de artikler, der findes i de førende danske aviser.

»Det undrer mig, at det ikke har skabt ramaskrig i forbundet,« skriver Johannesen.

Det har det nu også. Erkendelsen af, at der er en stor sammenhæng mellem forholdene for fastansatte og løst tilknyttede, er vokset markant de seneste 4-5 år.

Vores tillidsfolk stiller løbende krav om at forbedre freelancernes forhold, når vi går til overenskomstforhandlinger, og det er en målrettet del af forbundets strategi at forsøge at forbedre forholdene for freelancerne. Men der er forskellige forhold, der gør det vanskeligt.

For det første sætter lovgivningen klare rammer for, hvor meget man som fagforening kan forhandle på selvstændiges vegne. For det andet er hele mediebranchen præget af tilbagegang, sparerunder og lavere indtjening. Den tredje faktor er, at underleverandører, vikarer og social dumping går hånd i hånd i mange brancher i Danmark i disse år.

Og her er jeg enig med Sven Johannesen: Svaret på dette er fællesskabet. Kun ved at stå sammen og organisere os i fagforeningerne kan lønmodtagerne modstå presset og i samlet flok forsøge at opnå bedre vilkår.

Men organisationsgraden i Danmark er faldende, og det har den været i de seneste 20-25 år. Arbejdsgiverne har indimellem meget nemme vilkår, når det kommer til at spille den enkelte freelancer ud mod den anden.

Det er købers marked, og at ændre dette forudsætter blandt andet åbenhed mellem freelancerne om løn- og arbejdsvilkår – og det kræver modet til at sige nej til urimelige vilkår, som Sven Johannesen også fortæller i sit indlæg.

Én af måderne at dæmme op for presset på er at samles i kooperativer, som Johannesen og hans kolleger gør i TANK.

Andre måder spænder fra virtuelle netværk til egentlige kontorfællesskaber; det handler om fællesskab og om et kollegialt værn i erkendelsen af, at modparten sidder på den anden side af bordet. Disse mønstre ønsker vi i Dansk Journalistforbund at styrke og udbygge.

Dyrt at spare på studiemiljøet

Gry Inger Reiter, Dansk Magisterforening

Hvert år i september træder mange nye studerende for første gang ind bag universitetsmurene. Desværre er det gode studiemiljø, som skal passe på de studerende og sikre dem faglig sparring, i fare for at blive sparet væk.

Det er et problem, fordi en god begyndelse på studietiden med masser af sociale aktiviteter har mange positive effekter.

Vi studerende er under et stort pres. Vi skal have gode karakterer, det rigtige studiejob, og vi skal gennemføre studiet hurtigere. I vores nye medlemsundersøgelse svarer 30 procent, at de er stressede hele tiden eller en stor del af tiden, og det er alt for mange.

Det er især ensomme studerende, der er stressede. Derfor er det en kedelig tendens, at mere end halvdelen af de studerende deltager i få eller ingen sociale arrangementer på deres studie. Venner på studiet gør, at man har nogen at dele det med, når en opgave er svær, eller et fag er hårdt at komme igennem.

Derfor er det kritisk, at regeringens uddannelsesnedskæringer også betyder nedskæringer på tilskud til rusforløb og sociale aktiviteter.

Et godt studiemiljø forebygger stress og mindsker risikoen for, at studerende giver op og dropper ud. Stress og frafald koster. Det kan derfor være dyrt at spare på studiemiljøet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu