Læserbrev

Læserbreve

15. september 2016

Handicappede mister rettigheder

Jacob Yoon Egeskov Nossell, journalist og komiker, født spastiker

Vejen til helvede er som bekendt brolagt med gode intentioner. Det gælder også den nye servicelov, der ifølge et notat fra Socialministeriet vil fjerne en række rettigheder fra borgere med handicap i kommunerne og erstatte dem med såkaldte helhedsvurderinger – som i øvrigt skal foretages af de selvsamme kommuner.

Helhedsorienterede vurderinger. Den har vi hørt før. Den tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) besluttede sig også for at kigge på helhedsindsatser i sin reform af førtidspension og fleksjob i 2012.

Her var de gode intentioner også at give unge mennesker en chance til – ingen skulle længere parkeres på førtidspension. Man skulle give og fokusere på uddannelse og ressourceforløb, så de unge mennesker kunne komme på fode igen – og ind på arbejdsmarkedet.

Sidenhen er der dog (desværre) sket det, at mange syge og personer med handicap er blevet parkeret i lange meningsløse ressourceforløb og jobafklaringer.

Senest har DR2 Undersøger i dokumentaren Syge danskere i sengepraktik vist, hvordan syge mennesker, der burde blive tilkendt førtidspension, bliver slæbt rundt i kommunale forløb på en madras for at afprøve de evner, de ikke har. Angiveligt fordi kommunerne mangler juridiske værktøjer (læs: penge og vilje) til at lukke sagerne med disse borgere.

De sympatiske intentioner bliver meget hurtigt usympatiske, når man tilsætter kommunernes økonomiske virkelighed.

Det siger sig selv, hvis du fratager syge og svage borgere nedskrevne juridiske rettigheder og erstatter dem med kommunernes egne vurderinger af borgernes behov, bliver det sværere for ankemyndigheden og borgeren selv at vurdere og modsætte sig kommunernes vurdering.

Såfremt de hårdtpressede kommuner vælger at tænke med pengepungen frem for hjertet vil det højst sandsynligt betyde besparelser på handicapområdet, uanset hvor gode intentionerne er. Det kan man blot håbe, at socialminister Karen Ellemann (V) tænker på, før hun fremsætter det endelige forslag i Folketinget.

Regeringen gambler med grønne arbejdspladser

Mads Hvidbjerg Kristensen, Esbjerg

I sit finanslovsforslag foreslår regeringen at nedlægge den såkaldte MUDP-pulje, der bruges til investeringer i grønne arbejdspladser, fra 2019. Allerede næste år skal puljen halveres i forhold til 2015-niveauet.

Helt konkret har puljen været med til at sikre nye metoder til rensning af industrispildevand og forurenet luft. Den har også været med til at skabe massevis af grønne, danske arbejdspladser. Men nu vender regeringen sig altså imod MUDP-puljen.

Afskaffelsen af MUDP-midlerne kommer til at sætte den danske eksport af grøn teknologi i bakgear. Danmark vil gå glip af mange arbejdspladser. Det er en helt forkert udvikling. MUDP-puljen bør derfor bevares.

Aktiv dødshjælp er ikke mord

Louise Bennetzen, Billund

Kriminel. Det er hvad man er, hvis man yder aktiv dødshjælp i Danmark. Det lærte Mogens Arlund på den hårde måde. I et land som Danmark, hvor vi har så mange friheder, bør man ikke blive straffet for at opfylde sine nærmestes sidste ønske.

Aktiv dødshjælp er den sidste udvej. Ingen regner med at gøre brug af det, men trods den medicinske udvikling er der situationer, hvor der ingen hjælp er at hente. Intet håb.

Kan det virkelig passe, at vi tvinger dødssyge patienter til Schweiz for endelig at få fred, når de i stedet kunne have sagt deres sidste farvel med familien samlet omkring sig i deres hjem? Hvis jeg har retten til at bestemme over mit eget liv, skal jeg også have retten til at bestemme, hvornår jeg vil dø. Det skal du også.

Hvad skjuler svinebønderne?

Holger Øster Mortensen, Odder

Hvert år afholder dansk landbrug arrangementet Åbent Landbrug. I år foregår det på søndag den 18. september. I alt åbner 50 gårde med husdyrbrug landet over dørene for nysgerrige gæster. Langt de fleste husdyrbedrifter i Danmark er svinebedrifter, men kun ganske få af de åbne stalde er med svin. Hvorfor det? Har svinebønderne noget at skjule?

DR sender samme aften en udsendelse, som sætter fokus på den meget omdiskuterede og superresistente MRSACC398 – stafylokok (svinebakterien).

Landbrugets parter har i årevis forsøgt at lægge en dæmper på hele denne diskussion om de resistente bakterier i landbruget. Men historien om MRSA-sagen vil ikke dø. Dansk landbrug har et alvorligt forklaringsproblem. Se tv på søndag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu