Læserbrev

Læserbreve

Debat
6. september 2016

Økonomisk ansvarlighed kræver faglighed

Bodil Otto og Flemming Vinther, hhv. for- og næstformand for Offentligt Ansattes Organisationer

Offentligt ansatte er forkælede og visionsløse, og de faglige organisationer er passive – intet kunne være mere forkert. Offentligt ansatte har intet imod en effektiv og veldrevet offentlig sektor med styr på økonomi, ressourcer og klare målsætninger, der sikrer et fokuseret arbejde med kerneopgaverne.

Men skal vi lykkes med at udvikle en offentlig sektor i topklasse, så skal de offentligt ansatte inddrages – og styring og kontrol må reduceres til kun at være dér, hvor det giver mening. De offentligt ansattes faglighed og kreativitet skal bringes i spil – for vores input er en væsentlig del af løsningen. Der er hobevis af eksempler på, at høj faglighed, klare målsætninger, økonomi og fælles interesser går hånd i hånd:

Da en arrest eksempelvis skulle lukkes i Statsfængslet i Nyborg, satte medarbejderne sig ikke ned med korslagte arme og talte egeninteresser. De fandt derimod sammen med ledelsen frem til den bedste måde at lukke arresten på, der tog højde for de afledte problemer i dagligdagen en lukning medfører, men som man ikke kender til på ledelsesniveau.

I Region Midtjylland arbejder man med styring i patientperspektiv. Medarbejderne inddrages aktivt i arbejdet med at finde ud af, hvordan målene bedst nås på deres afdeling – gamle aktivitetsmålinger erstattes med de løsninger, der fungerer bedst for patienterne. Og det har resulteret i færre omkostninger per patient.

I Offentligt Ansattes Organisationer arbejder vi målrettet med at samtænke medarbejdernes faglighed med meningsfuld mål- og resultatstyring. Det gør vi, fordi vi som faglige organisationer er vores ansvar bevidst. Og det gør vi helt konkret med tillidsreformen, hvor faglig viden og økonomisk ansvarlighed er hinandens forudsætninger og ikke modsætninger.

'Nauru-sag: For alvorlig til Informations ironi

Johanne Schmidt-Nielsen, udlændingeordfører, og Niels Rohleder, migrationspolitisk rådgiver, Enhedslisten

Efter at Information gennem uger har leveret indsigtsfuld og kritisk dækning af australsk asylpolitik, ironiserer Tine Toft Jørgensen og Emil Rottbøll i avisen (den 3. september) over Folketingets rejse til Australien og den aflyste tur til Nauru. Der var, mener de, tale om en »teatertur« og en »forudsigelig fuser«.

Det er ærgerligt, at avisen lægger dén vinkel på et så alvorligt emne og faktisk lukker luften ud af sin egen kritiske journalistik. Lad os tage påstandene én for én:

Teatertur? Nej. Fra Enhedslistens side var rejsen minutiøst forberedt. Vi havde knyttet snesevis af kontakter til australske og internationale menneskeretsforkæmpere og til nuværende og tidligere beboere på Nauru.

Vi havde en detaljeret plan for spørgsmål, der skulle stilles på Nauru. Spørgsmål blandt andet Guardians journalister forhindres i at stille – fordi kritiske journalister nægtes adgang. Meldingen om, at den danske delegation var velkommen, var simpelthen en enestående mulighed.

Forudsigelig fuser? Skulle det være forudsigeligt, at tre MF’ere alligevel ikke kunne få visum? Nej. Alt var forberedt og godkendt ad de rette, officielle kanaler. Naurus regering havde sendt os et omfattende program for besøget. Regeringen kunne have afvist os i første omgang, hvis den ville undgå en »sag«. Derfor virkede det sandsynligt, at vi faktisk ville få adgang.

Vi ville naturligvis ønske, at var lykkedes at få oplysninger og billedmateriale ud fra øen. Aflysningen medførte imidlertid international opmærksomhed på lejrene og hemmelighedskræmmeriet. Det er trods alt ikke hver dag, at parlamentarikere frasorteres efter politisk observans.

I samme uge var de australske storbyer præget af demonstrationer mod lejrene. Blandt andet som reaktion på, at Guardians afsløring af mere end 2.000 indberetninger om overgreb og selvskade i lejrene.

»Måske fik alle, hvad de kom efter«, ironiserer de to journalister. Nej. For DF og Martin Henriksen var turen da en eklatant fiasko. Der er nu sat tyk streg under, at Australien samarbejder med et undertrykkende, udemokratisk styre på Nauru, som helt åbenlyst har noget at skjule.

Vi bebrejdes, at vi kritiserer Nauru-lejrene, »som de altså ikke har set«. Men det er jo hele pointen. At offentligheden ikke får lov at se, hvilke forhold flygtningene lever under. Trods hemmelighedskræmmeriet er vilkårene imidlertid veldokumenterede.

Og heldigvis har Information deltaget i den kritiske afdækning af lejrene, »som de altså ikke har set«. Bliv ved med det. Men seriøst, tak!

Økonomisk ansvarlighed kræver faglighed

Bodil Otto og Flemming Vinther, hhv. for- og næstformand for Offentligt Ansattes Organisationer

Offentligt ansatte er forkælede og visionsløse, og de faglige organisationer er passive – intet kunne være mere forkert. Offentligt ansatte har intet imod en effektiv og veldrevet offentlig sektor med styr på økonomi, ressourcer og klare målsætninger, der sikrer et fokuseret arbejde med kerneopgaverne.

Men skal vi lykkes med at udvikle en offentlig sektor i topklasse, så skal de offentligt ansatte inddrages – og styring og kontrol må reduceres til kun at være dér, hvor det giver mening. De offentligt ansattes faglighed og kreativitet skal bringes i spil – for vores input er en væsentlig del af løsningen. Der er hobevis af eksempler på, at høj faglighed, klare målsætninger, økonomi og fælles interesser går hånd i hånd:

Da en arrest eksempelvis skulle lukkes i Statsfængslet i Nyborg, satte medarbejderne sig ikke ned med korslagte arme og talte egeninteresser. De fandt derimod sammen med ledelsen frem til den bedste måde at lukke arresten på, der tog højde for de afledte problemer i dagligdagen en lukning medfører, men som man ikke kender til på ledelsesniveau.

I Region Midtjylland arbejder man med styring i patientperspektiv. Medarbejderne inddrages aktivt i arbejdet med at finde ud af, hvordan målene bedst nås på deres afdeling – gamle aktivitetsmålinger erstattes med de løsninger, der fungerer bedst for patienterne. Og det har resulteret i færre omkostninger per patient.

I Offentligt Ansattes Organisationer arbejder vi målrettet med at samtænke medarbejdernes faglighed med meningsfuld mål- og resultatstyring. Det gør vi, fordi vi som faglige organisationer er vores ansvar bevidst. Og det gør vi helt konkret med tillidsreformen, hvor faglig viden og økonomisk ansvarlighed er hinandens forudsætninger og ikke modsætninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her