Læserbrev

Misforståelse om Somalia-sager

29. september 2016

Information bragte lørdag den 24. september kritik af, at Udlændingestyrelsen vil undersøge opholdsgrundlaget for ca. 1.200 somaliske flygtninge i Danmark. Artiklen er baseret på en misforståelse.

Flygtningenævnet har i en afgørelse fra den 27. april i år fastlagt en praksisændring. Sikkerhedssituationen i Somalia er ikke længere af en sådan alvorlig karakter, at somaliere med deres blotte tilstedeværelse risikerer forfølgelse og overgreb, hed det i afgørelsen. Og nævnet skrev desuden:

»Det bemærkes herved, at ophold selv i Al-Shabaab-kontrollerede områder efter de foreliggende baggrundsoplysninger om de generelle forhold ikke for uprofilerede personer uden individuelle konflikter med Al-Shabaab er tilstrækkeligt til opnåelse af asyl.«

Med andre ord: Somaliere, som ikke har en individuel konflikt med Al-Shabaab, kan ikke opnå asyl, selv om de kommer fra områder kontrolleret af Al-Shabaab.

Vi orienterede Information om denne afgørelse fra nævnet, men i artiklens omtale af afgørelsen er den del udeladt, som handler om de Al-Shabaab-kontrollerede områder. Det fremstår derfor som om, at det er Udlændingestyrelsen, som af egen drift har foretaget en vurdering af disse områder. Det er ikke tilfældet, og der er således ikke grundlag for den kritik, som artiklen retter mod styrelsen.

Information fastholder, at der i de fire offentliggjorte afgørelser, hvor Flygtningenævnet vurderer situationen i hovedstaden Mogadishu, ikke er et ord om situationen i de Al-Shabaab-kontrollerede områder. Og det er dét, som lørdagens artikel beskriver. At Flygtningenævnet i en førstegangssag om tildeling af asyl eller afslag så har vurderet, at situationen i de Al-Shabaab-kontrollerede områder ikke nødvendigvis kan føre til asyl, er en anden problemstilling end inddragelse af allerede givne opholdstilladelser. red.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu