Læserbrev

Regeringens børnepengemodel rammer især kvinder

29. september 2016

Regeringens plan for beskæringer i børnepengene er lavet sådan, at den rammer kvinder langt hårdere end mænd. En forklaring: I regeringens 2025-plan skal børnepengene beskæres således, at de to ældste børn gives fuldt tilskud, det tredje barn gives 75 procent tilskud, og alle børn efter det tredje gives ingenting.

I dag oplever mere end en tredjedel af alle børn, at deres forældre går fra hinanden, inden de er fyldt 18 år. Hvordan regeringen så vil ’udregne’ familiestørrelsen, foreligger der foreløbigt intet om.

I langt de fleste tilfælde bliver moderen bopælsforældre og modtager dermed børnepenge fra det offentlige. Selv om der ikke foreligger noget herom endnu, må det antages, at ’familie’ skal forstås, som de børn under 18 år, der bor hos bopælsforælderen.

Det vil sige, at det for det meste bliver kvinder, som vil blive ramt af beskæringen, hvis de vil have børn med nye partnere, idet mænd oftere finder nye partnere uden børn og sjældent selv er bopælsforældre for børn fra tidligere forhold.

Modsat regeringens forslag, ville begrænsningen i børnepenge ramme begge køn ligeligt, hvis man opgjorde børnepengene således, at halvdelen kom fra hver forældre.

Giv derfor moderen og faderen hver halvdelen af det fulde tilskud til de to første børn, og nedsæt tilskuddene til det halve i forhold til nr. tre. Metoden vil gøre det neutralt at danne nye familier, og den, som vælger at få børn med en partner, der har 2-3 børn i forvejen, vil vide, at der er reducerede børnepenge i vente.

Hensigten med regeringens forslag er god nok – nemlig at undlade at tilskynde til store familier, hvis familiens økonomi ikke er til det. Det er nu engang ikke en menneskeret at få børn.

Men ordningen, som regeringen har lagt op til, er stærkt kønsdiskriminerende og vil ikke ligefrem tilskynde kvinder til at få børn med nye partnere, hvis de er bopælsforældre til et par stykker i forvejen, mens børnenes far, som typisk ikke er bopælsforælder, kan finde en ny partner uden børn og få fuldt tilskud til frugterne af sin nye kærlighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

"Hensigten med regeringens forslag er god nok – nemlig at undlade at tilskynde til store familier, hvis familiens økonomi ikke er til det."

En bedre løsning ville da være at sikre, at alle har en økonomi, der gør dem i stand til at få mange børn - i sær i disse tider, hvor der hele tiden advares om den manglende fremtidige arbejdskraftreserve. At tro, at økonomi spiller en rolle, når man står med valget mellem abort eller endnu et barn, er udtryk for middelklassetænkning. Penge er ikke alt, selv om mange tror det.

Ellers er jeg enig i kritikken - lovsjusk som sædvanlig.

Hrm Hrm - intet er vigtigere end at nedbringe antallet af nyfødte, især i rige lande som Danmark hvor det er økonomisk muligt at bryde den onde cirkel med konstant befolkningstilvækst og hvor hver eneste borger efterlader et ufatteligt økologisk efterslæb.
Hvis ikke vi går forrest hvem skal så ?

Niels Duus Nielsen

Principielt enig, Frederik Bjørnvig, men der er ikke grund til at slå åbne døre ind - rige lande udmærker sig i forvejen ved et lavt børnetal, så reduktionen af børnepengene har ingen målelig effekt - andet end økonomisk: De fattige bliver fattigere, og de rige får skattelettelser. Hvad der da også er det dybere formål med hele øvelsen.