Klumme

Hvis du er så klog, hvorfor tog du så ikke selv til Afghanistan?

Forstod vi danske soldater afghanernes kultur? Næ. I mange tilfælde bumlede vi rundt og skabte unødige fjender og blev blandet ind i lokale stammefejder. Det er helt reelt at kritisere hæren for manglende forberedelse, men det er lidt for nemt at kritisere den menige soldat, der stod med lorten. Især når kritikerne sidder derhjemme i tryg fingerpegningsafstand
Som soldat oplever man blandt veluddannede danskere hjemme i Danmark ofte en lettere nedladende tendens til at se os menige soldater som umodne drenge, der ikke vidste, hvad vi indlod os på. Unge, eventyrlystne mænd på en slags sommerlejr, »hvor de uden alt for store personlige risici kan skyde løs på dårligt udrustede repræsentanter for lokalbefolkningen«, som forfatteren Carsten Jensen har beskrevet det.

Som soldat oplever man blandt veluddannede danskere hjemme i Danmark ofte en lettere nedladende tendens til at se os menige soldater som umodne drenge, der ikke vidste, hvad vi indlod os på. Unge, eventyrlystne mænd på en slags sommerlejr, »hvor de uden alt for store personlige risici kan skyde løs på dårligt udrustede repræsentanter for lokalbefolkningen«, som forfatteren Carsten Jensen har beskrevet det.

Niels Hougaard

Debat
9. september 2016

Vores afghanske tolk lignede et stort spørgsmålstegn, mens han viftede med et af vores mandeblade, der havde ligget og flydt i lejren. »Er det her et lesbisk magasin?«

En ung gut fra Kabul, der havde læst engelsk på universitetet, og som nu kæmpede sammen med os danske soldater nede i Udkantsafghanistan.

Han kunne ikke forstå, hvorfor der var så mange bare bryster i vores ferielitteratur. Hvor var alle mændene?

Da jeg lidt senere stod vagt sammen med tolken, kom en gruppe afghanere op til hovedporten, anført af en rigtig spin giray – en patriark med langt hvidt skæg.

Jeg så til min rædsel, at tolken stadig stod og læste i M-bladet – hvilket afghanerne utvivlsomt også bemærkede.

Symbolikken var ikke tabt på mig. Her kunne de lokale rigtigt se, hvordan vi vantro korsfarere forledte ungdommen med pornografi og materialisme.

Jeg tror ikke, vores lille faux pas gjorde ubodelig skade. Generelt var afghanerne ret humoristisk anlagte, og de fandt stor morskab i vores ubehjælpelige forsøg på at hilse på pashtu og spejle de lokales mimik.

Men jeg er samtidig helt sikker på, at vi endte med at gøre en masse afghanere til vores fjender helt unødigt.

Når vi skød varselsskud efter deres biler, kørte rundt på deres marker og sparkede dørene ind til deres compounds. Samtidig blev vi blandet ind i en masse lokale stridigheder og kampe, der ikke havde noget med Taliban at gøre.

Skylden falder tilbage på hæren og de civile myndigheder. Man havde ikke gjort sig klart, hvad det var for en krig, man skulle udkæmpe og mod og med hvem. Ikke at det er nogen nem opgave at forstå Afghanistan.

Det tror jeg heller ikke, afghanerne selv gør, men nysgerrigheden og interessen manglede fra Danmarks side.

Som soldat oplever man blandt veluddannede danskere hjemme i Danmark ofte en lettere nedladende tendens til at se os menige soldater som umodne drenge, der ikke vidste, hvad vi indlod os på.

Unge, eventyrlystne mænd på en slags sommerlejr, »hvor de uden alt for store personlige risici kan skyde løs på dårligt udrustede repræsentanter for lokalbefolkningen«, som forfatteren Carsten Jensen har beskrevet det.

Det er også den oplevelse, jeg har, når jeg diskuterer Afghanistankrigen med mine veludannede og oftest venstresnoede bekendtskaber. Bevares. De har givetvis ret i meget af deres kritik, men den fremføres med en skråsikkerhed, der er Anders Fogh og Søren Pind værdig.

Mange soldater var ikke modne til at blive udsendt. Det er rigtigt nok. Vi forstod ikke den lokale kultur. Det er også rigtigt.

Men det er altså en smule provokerende at blive belært om kulturel forståelse af sådan en humanioratype i løse bukser, der muligvis har rejst jorden rundt og læst kulturmøde og kommunikation på RUC, men som har præsteret udelukkende at møde de samme veluddannede middelklassetyper gennem hele forløbet. En rigtig lufthavnskosmopolit.

Jeg synes da også, det kunne være genialt, hvis alle de soldater, vi sendte ud, havde en bachelor i centralasiatiske studier og et tilvalgsfag i islam, men det er bare som om, at de med de lange uddannelser og alle stemplerne i passet har andre prioriteter end at svede nede i sandkassen sammen med os andre.

Når man tænker på, hvor ukvalificeret debatten var i midten af 00’erne, er vi kommet langt som nation. Man bliver ikke længere beskyldt for at holde med Saddam Hussein, hvis man synes, Irak-krigen var en dårlig ide.

Samtidig er det gået op for mange på venstrefløjen, at vores eventyr i Orienten ikke handlede om at stjæle de indfødtes olie.

Nu mangler vi bare at blive enige om, at de færreste soldater er taget af sted for at udlede deres computerspilsfantasier.

Bliver vi det, kunne det være, at vi skulle hjælpe dem med at blive klædt bedre på til opgaven. Det kunne gøre en forskel næste gang.

Niels Jespersen er cand.mag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

"Det kunne gøre en forskel næste gang."

Det bedste ville da være, at der ikke bliver nogen næste gang.

Charlotte Svensgaard, Bill Atkins, Britta Hansen, curt jensen, Thomas Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Dana Hansen, uffe hellum, Espen Bøgh, Flemming Berger og Klavs Hansen anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

Så man kan ikke kritisere danske soldater i Afghanistan. Med mindre man er dansk soldat i afghanistan ?

Thomas Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Dana Hansen, uffe hellum, Espen Bøgh, Tor Thrysøe, søren ploug og Klavs Hansen anbefalede denne kommentar

Niels Jespersen, måske glemmer du, at der før de to ulykkelige krige var den største verdensomspændende demonstration mod krigen. Mange begavede mennesker advarede mod det, der kom til at ske, og som skete.
Men de, som gik ind for krigen, ville intet høre. Og I soldater betalte prisen, sammen med afghanerne.
Og ja, I soldater var naive og troede vel på den forklaring, I fik.
Selv læste jeg f eks Johan Galtung for at være ordentligt orienteret om situationen.
Der var også gode artikler her i avisen.

Per Jongberg, Thomas Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Dana Hansen, uffe hellum, Søren Kristensen, erik winberg, søren ploug og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan huske, at jeg diskuterede med en ung soldat, som var på vej i krigen. Det var her på Informations debat. Jeg skrev til ham, at jeg helt bestemt troede på hans ærlige vilje til at gøre den der forskel. Men at han blev misbrugt i et magtspil, som vel blandt andet handlede om olien.

"Samtidig er det gået op for mange på venstrefløjen, at vores eventyr i Orienten ikke handlede om at stjæle de indfødtes olie."
Øhhh, og dobbelt øhh!
Så det gik så udelukkende ud på at destabilisere disse lande? Det var ikke engang et ærligt tyvetogt? Så er 'Jeres' indsats endnu mere spildt, set fra mit synspunkt, da denne destabilisering kun har ført til vold og lidelse.

curt jensen, Thomas Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Mortensen, Dana Hansen, uffe hellum, Torben Skov, erik winberg, søren ploug og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Hvis du er så klog, hvorfor tog du så ikke selv til AfgahNissan? "
Kunne en af grundene være, at jeg er så klog?

Per Jongberg, Thomas Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Dana Hansen, uffe hellum, Søren Kristensen, søren ploug og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

Afgahnistan.

Henrik Petersen

Jeg synes at kommentarsporet er løbet lidt af sporet:

Det er vel rimeligt at dele diskussionen lidt op?

Det er ikke rimeligt at give menige soldater skylden for, at folketinget besluttede at sende soldater i krig.
Den enkelte soldat skal heller ikke stå på mål for alle tænkelige indvendinger imod krigen.

Vi må kritisere politikerne hvis vi mener de har truffet en forkert beslutning. Så må vi kritisere soldaterne, hvis vi mener de har udført dårligt håndværk.

Jesper Frimann Ljungberg, Viggo Okholm, Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Lars Bo Jensen og Leif Høybye anbefalede denne kommentar

Det gik faktisk nogenlunde OK i Afghanistan indtil 2003.
Så begyndte USA at kede sig over at der ikke var nogen ny stor militær sejr der kunne heltefejres (en udfordring i en asymmetrisk kamp) og at de ikke kunne finde Osama Bin Laden.

Så en ny front med nye helte skulle frem. Så trak Irak midler, mandskab og opmærksomheden fra Afghanistan. De fremskridt der var sket, de forsvandt sammen med dem.

Jesper Frimann Ljungberg, søren ploug og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

Eller var problemet st nogen tror at man kan lægge vestlige parlamentarisme oven på en tusind år gammel klanstruktur ? Can not be done.

Ernst Enevoldsen

I virkeligheden er det vel en krig mod Pakistan (lige som krigen i Irak og Syrien handler om Saudiarabien). Blotmed stedfortræder lande som operationsfelt.

Niels Jespersen. Det vil være en vældig god idé at højne debatten.
Du kan selv give et bidrag til det, ved at undlade at kalde dine modstandere for lufthavnskosmopolitter i løse bukser mm.
Hvad er dit forslag til fremtiden?
Hvad ville have hjulpet dig til at tage et kvalificeret valg i forhold til, om du overhovedet ville deltage i den krig?

Per Jongberg, Jesper Frimann Ljungberg, Viggo Okholm, curt jensen, Allan Stampe Kristiansen, uffe hellum og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Sjov overskrift, hvor svaret må være, at det jo lige præcis er, fordi vedkommende er så klog, at vedkommende ikke drog afsted.

Thomas Petersen, Allan Stampe Kristiansen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

- I min optik er man ikke rigtig klog, hvis man drager i krig, med mindre det er for at forsvare sig og så behøver man som regel ikke at rejse ret langt væk.
- Jo, men i dag er kloden en global landsby hvor det er nødvendigt at intervenere i lande som ligger meget langt væk.
- Year right!

Lennart Kampmann

Det handler nok om: Hate the game, not the player....

Med venlig hilsen
Lennart

I blev sendt ud til en krig, som ingen forstod eller var forberedt på, og gjorde som der blev givet ordre til.

Hvem der var krigslystne eller ej kan ingen af os herhjemme sige meget om, men nogle af jer fortæller selv hvordan de følte det, og af det kan man så udlede lidt om den enkelte uden det behøver være en skam.

Kritikken skal for hovedpartens vedkommende være rettet mod beslutningstagerne især politisk men også militært.

Endelig vil jeg gerne pege på et særligt område der er vigtigt at erindre sig og have med i billedet og forståelsen af den politiske grens ansvar for dem der døde og dem der blev lemlæstet både fysisk og mentalt, og som i dag har et svært liv, men som politikerne ansvarsmæssigt løber fra.

De idealer som I gik i marken og kæmpede for med livet og førligheden fysisk og mentalt, brød politikerne i centralregeringen med den viden de havde om den omfattende svindel og bestikkelse der foregik, en bestikkelse der intet demokratisk ville føre med sig, men direkte undergravede muligheder for et demokrati, som de havde solgt og sendt jer i kamppzonen for, - I fik reelt set kniven i ryggen af jeres egne politikere og militæret som også vidste alt om bestikkelsen i centralregeringen.

Flere medier har haft emnet oppe, med viden fra militærfolk og også på det politiske område.

Jacob Mathiasen

Danmark var ikke under angreb, hvorfor det er tydeligt at grundloven blev overtrådt.

Og jo - man kan i den grad klandre soldater for at tage afsted i krig. - Eller skal vi opfatte soldater, som hjernedøde stykker værktøj, som bare lader sig udnytte? Vor herre bevares...

Man kan også fuldstændigt entydigt se på politikernes opførelse efterfølgende - og hvad angår Frank Grevil - at de udmærket ved at det er en sag, hvor de i den grad har rullet sig i lort og nu lugter af død og forrådnelse. - Derfor blev irak kommisionen stoppet. Derfor vil man ikke have en redelig gennemgang af forløbene. Derfor er der gået så lang tid. Derfor taler man ikke om, hvad andre lande er nået frem til. Derfor stak fogh af til udlandet permanent. Derfor havde fogh diskussioner med højesteretsdommere omkring at trække alt i langdrag så han ikke kunne komme til at betale for sine løgne og manipulation.

Føj for den lede...Alt sammen stinker. Politikerne, embedsværket, FET og soldaterne.

Steffen Gliese, Peter Wulff, Thomas Petersen og Mads Berg anbefalede denne kommentar

"blev sendt ud" ... mig bekendt er det noget, man melder sig til?

Steffen Gliese, curt jensen, Thomas Petersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Det kan meget vel være, at venstresnoede typer i flanelbukser, der kritiserede beslutningen om at gå i krig i Afghanistan har forståelsesproblemer i mange sammenhænge. I så fald må de profeter i stedet. For der skete mærkeligt nok nøjagtigt det, disse verdensfjerne typer, der læser alt i en bog og ser lande fra en lufthavn, havde forudsagt, der ville ske.

Uanset hvad er det en anelse uklædeligt at fortsætte en kritik, når det viser sig, at kritikerne fik fuldkommen (og ganske forudsigeligt) ret.

Steffen Gliese, curt jensen, Thomas Petersen, Hans Larsen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

Hvad fik de de så ret i ? At manskulle have holdt sig væk ?

Johannes Lennar

"Men det er altså en smule provokerende at blive belært om kulturel forståelse af sådan en humanioratype i løse bukser"...

Det er generelt provokerende at stifte bekendtskab med en der er klogere end en selv. Men det betyder jo ikke at det er en dårlig ting at gøre.

det er bare som om, at de med de lange uddannelser og alle stemplerne i passet har andre prioriteter end at svede nede i sandkassen sammen med os andre.

Kære Níels Jespersen,
Ikke at jeg selv har ret meget tilovers for dem med de lange uddannelser, men kunne det være at de har andre prioriteter fordi de ikke lader sig manipulere så let til at tro at krigen i Afghanistan har noget at gøre med vores sikkerhed i Danmark eller om at udbrede demokrati og frihed til de stakkels Langbortistanere, (hvor sidstnævnte jo er lige så nedladende som det du oplever).
Det jet tit hører fra Afghanistan veteraner er, at de "kæmpede og risikerede deres liv for os, for Danmark"
Og det oplever jeg som nedladende. For er jeg så dum at jeg ikke kan fatte hvad en teenage fodsoldat som aldrig har set andre end folkeskolen indefra åbenbart uden problemer kan forstå?
Fordi jeg fatter det stadig ikke.

Og hvis krigene i orienten ikke handler om at stjæle deres olie (hvilket jeg heller ikke tror) hvad handler de så om?
Og hvis kun de færreste soldater er taget af sted for at udlede deres computerspilsfantasier, hvorfor drog de mange andre så af sted?

Fordi jeg fatter det stadig ikke og ej heller din artikel giver mig nogle brugbare svar.

Thomas H. Pedersen

Så er det store spørgsmål så bare.. hvad har alle jer der kalder soldater for idioter og andet selv gjort for andre mennesker?. det er så pisse nemt at sidde i Danmark og være åh så klog.
Soldater er ikke dumme fordi man tager afsted og de fleste ved godt hvad det handler om. men soldater er ligeså forskellige som alle andre arbejdsgrupper i DK og har ligeså mange forskellige grunde til at tage afsted.. Eftersom vi har værnepligt så rekruttere forsvaret blandt alle samfundslag. det er selvfølgelig nemmere at være fordomsfuld overfor noget man ikke forstår måske fordi man hverken selv har muskler eller tankekraft nok til at blive soldat, ja det kræver faktisk en hjerne at blive soldat i dag....
Det ville være passende hvis de mange person gjorde en indsat for at forstå både hvorfor vi sender soldater ud og hvad en soldat egentlig er.. der findes jo over 100 forskellige stillinger i forsvaret.

mvh. Thomas udsendt 6 gange til Irak og Afghanistan.

Thomas Holm: Det gik da nogenlunde ok intil 2003....

Gider du uddybe hvad det var der nogenlunde gik ok?

Og Espen Bøgh, kan du nævne en krig blandt de mange siden WW2 som de udsendte har kunnet forstå og var forberedt på?

Jeg kan godt forstå visse udsendelser af danske soldater: fredsbevarende styrker under FN-flag.

Jesper Frimann Ljungberg

Nu er det at være soldat, et håndværk/erhverv, som alt andet, og der er mange slags soldater.
Jeg har ingen venner eller bekendte, der var i Afghanistan eller Irak. De ex-militær folk jeg kender har enten været i eller kender til konflikten på Balkan. Som en god ven sagde til mig forleden over alt alt for mange øl. Det triste er .. at når vi mødes på det hold jeg blev udsendt med, så er der færre og færre. Og det aller tragiske er, at dem der ikke kommer, det er fordi de enten lever i en skov, og ikke ved at vi samles.. eller så er det fordi de ikke er her mere.

Og generelt synes jeg, at vi har beviser nok på at Danske soldater (og tag her i mængde hvor autoritetstro vi danskere er) generelt forsøge at være 'the good guys'. Og gjorde opmærksom på via 'chain of command' når andre lande mishandlede fanger etc. etc.

Så Undskyld på danskernes vegne at vi tillod Magtsyge smålige SnotDumme politikere at sende jer i krig for egen vindings skyld. Og at tillade at disse ikke tog deres ansvar alvorligt og gav jer den hånd I fortjente når I kom hjem.

Når det så er sagt.. så vil jeg have lov til at kritisere Danmarks Krigsliderlige politikere sønder og sammen. Og pege fingre af deres tåbelighedder når de beordrer at der skal bombes løs i verden uden at de forstår situationen eller bare tænker en lille smule fremad.
95% af den terrortrussel vi ser mod Danmark skyldes politikernes tåbeligheder.

Og denne kritik vil jeg gerne have lov til at fremføre uden at blive blive kastet i skoene at jeg bare var et civil humanistisk venstreorienteret bløddyr :)
For det er ikke Os mod Jer, vi er sku i samme båd om det her.

// Jesper

At liberalister kaster en befolkning ud i en krig er en velkendt taktik for dels at skabe en kunstig opslutning bag dem, dels at føre en del og hersk politik som Foghs "fårene og bukkene."
Hvis man læser om historisk hævdvundne strategier fra overklassens side i kampen om magten mod de fattige, brugte Fogh-regeringerne dem alle, nærmest fra en ende af.

Peter Hoffmeyer

Jeg indrømmer at det er småt med mine bidrag til menneskeheden, verdensfreden og alle de fine idealer.
Har man først afvist at deltage som omrejsende lejemorder i en åbenlys forløjet krigsindsats, der, trods en nybygget skole her og en afsat krigsherrer der, nærmest udelukkende, handler om kontrol med strategiske resurser, kontrol med de regioner hvor resurserne er koncentreret samt konstante halvhjertede forsøg på at slukke flammerne fra tidligere hjerneblødninger.
- Er man stort set reduceret til månedlige overførsler til Læger Uden Grænser, bitre kommentarer om magtfilosofiens tyranni og hammerens begrænsede anvendelsemuligheder, samt, en enkelt gang hver fjerde år, at stemme på de 10% af folketinget der ikke forudgående og endegyldigt har pantsat deres forstand i et verdenssyn baseret på lige dele Hollywood-logik, neo-kolonialisme og uhæmmet angst for selvskabte monstre.

" Er man stort set reduceret til månedlige overførsler til Læger Uden Grænser, bitre kommentarer om magtfilosofiens tyranni og hammerens begrænsede anvendelsemuligheder, samt, en enkelt gang hver fjerde år, at stemme på de 10% af folketinget der ikke forudgående og endegyldigt har pantsat deres forstand i et verdenssyn baseret på lige dele Hollywood-logik, neo-kolonialisme og uhæmmet angst for selvskabte monstre."

Peter Hoffmeyer, tænkte du på Enhedslisten, som fik min stemme dengang og som efterfølgende stemte for Libyen-krigen? (og mistede min stemme)

Beslutningstagere i krig - skyldige i krig?
Deltagere i krig - skyldige i krig?
Vælger, der stemmer på parti, der har stemt for at gå i krig - skyldige i krig?
Vælgere, der ikke stemte, men blev hjemme og dermed passivt lod stå til, mens partier stemte for at gå i krig - skyldige i krig?

Jacob Mathiesen:
"Danmark var ikke under angreb, hvorfor det er tydeligt at grundloven blev overtrådt."
Og så glemte vi vist lige at tilføje, at DK var ikke blevet angrebet og derfor ikke med den begrundelse kunne gå i krig i Libyen - grundlovsbrud? Hvis det er så entydigt og enkelt, så ville DK som stat nok kunne dømmes uden problemer for flere krige, herunder alle fredsskabende operationer, ved den internationale krigsforbryderdomstol - du kan ved simpel søgning finde flere advokater, der gerne vil føre sag for dig, helst i lang tid og uden at vinde, for deres løn er stadig eksorbitant, forskruet høj....

Dana Hansen:
Både ja og nej - soldater kan melde sig, men hvis du søger en lille smule, så finder du faktisk, at både frivillige, reservister og stampersonel blev beordret ud til Kosovo-krigen. Der var dermed heller ikke tale om ren frivillighed.

For den rene er alting rent...

@ Thomas H. Pedersen

Det er nemt at være fordomsfuld ja. Jeg indrømmer at min manglende forståelse for, hvorfor man vælger at blive soldat muligvis kan skyldes uvidenhed, men hverken du eller Niels Jespersen gør rede for (andet end i negationer), hvorfor i valgte det, og hjælper mig derfor ikke så meget. Jeg kan godt se at I ikke kan tale på alle soldaters vegne, men jeg er oprigtig interesseret i, hvad der kan gøre, at man vælger netop det job. Vil du uddybe?

@ Dana Hansen
Man melder sig til udsendelse hvis man er værnepligtig, det er korrket. Som fastansat kan man give udtryk for ikke at ville udsendes, hvilket iøvrigt har en tendens til at være skadeligt for karrieren.
@ Randi Gredal
Hvorfor bliver man soldat? Af samme grund som man bliver psykolog, brandmand, bankrådgiver eller håndværker. Fordi der noget i det man finder spændende - fællesskabet, det fysiske, opgaven, miljøet, udetiden, de mange diverse opgaver eller noget helt andet. Det jeg fornemmer du spørger om er; hvorfor vælger man et arbejde hvor man potientelt kan komme til at slå andre mennesker ihjel? Magt måske? Fordi det ligger meget dybt i os? Fordi det er den "sidste grænse" i et samfund hvor alt er reguleret?? Mit svar vil være, at jeg gjorde et stykke arbejde, som jeg var uddannet til og at min motivation var, blandt andet, at jeg holder meget af et samfund hvor vi kan være uenige uden at slå hinanden ihjel (omend der vel kan drages en paralel til internetfora ;) ).

Thomas H. Pedersen

Rasmus Knudsen:
Du kan sagtens sige fra udsendelse som fastansat...
Derudover hvis du vil undgå at blive udsendt så lad være med at være i en enhed som sender folk ud og det er ikke skadeligt at sige nej tak til en udsendelse medmindre man virkelig er unik og ingen andre i forsvaret kan gør det som man kan.
Randi Gredal
Nu kan jeg se at mit svar er blevet slettet eller blevet væk på internettets motorvej men som Rasmus Knudsen skriver så er der mange grunde til en bliver soldat og husk på der er over 100 forskellige funktioner i forsvaret og langt fra af dem er job hvor der er en risiko for at komme til at skyde et andet mennesker...
Jeg tvivler også på at der er mange som bevidst søger ind fordi de vil slå et menneske ihjel, det behøver man ikke være i forsvaret kan...

Jeg er sikker på at nogle soldater vitterlig havde gode intentioner og ædle idealer da de drog afsted. Men for rigtig mange handlede det her om noget helt andet. Noget som de færreste snakker om.
Jeg har mødt soldater der har været sendt afsted, der ligefrem pralede med hvordan de nakkede ”sand-negere”, og ville gøre det igen hvis de fik muligheden for det. En af de mere ubehagelige episoder var at jeg engang stod i en bar, og småsnakkede med en soldat der havde været udsendt, der pludselig peger på to tilfældige mørkhårede unge mænd i hjørnet og siger ”ved du hvor mange af de rotter jeg har slået ihjel”?
Så for i hvert fald en gruppe danske soldater, handlede det her slet ikke om gode idealer og intentioner, men snarere om muligheden for ”lovligt” at drage ud og slå muslimer ihjel.
I vil blive overrasket over hvor mange højre-tosser og psykopater der findes i det danske forsvar. Ufattelig at man ikke sætter mere fokus på dette.