Kronik

Venstrefløjen er i krig med sine egne idealer

I sin blødsødne tilgang til indvandrere og integration, smider venstrefløjen alt, den har kæmpet for i et halvt århundrede overbord
Venstrefløjen var over sommeren forarget over franske kommuners forbud mod at bade i den religiøse badedragt burkinien. Det er et eksempel på, mener Sebastian Lukas Bych, at rød blok vægter hensynet til minoriteter højere end vores værdier.

Venstrefløjen var over sommeren forarget over franske kommuners forbud mod at bade i den religiøse badedragt burkinien. Det er et eksempel på, mener Sebastian Lukas Bych, at rød blok vægter hensynet til minoriteter højere end vores værdier.

AP/Polfoto

Debat
30. september 2016

Sommerens debat om integration, islam og ligestilling har afsløret en splittelse i venstrefløjens identitet.

På den ene side spøger de gamle ’68-dyder som feminisme, religionskritik og seksuel frigørelse.

På den anden står venstrefløjens moderne paroler om tolerance, minoritetsbeskyttelse og religionsfrihed.

Debatten om burkiniforbud og indvandreres syn på kvinder og demokrati har banket en kile i den røde blok og spaltet venstrefløjens selvforståelse. Politikerne prøver at balancere med et ben i hver lejr.

Men hvis venstrefløjen, og dermed rød blok, igen skal vinde danskernes tillid, er der brug for et fundamentalt opgør med partiernes moderne og blødsødne integrationspolitik.

Har vi glemt 68’erne?

Det er ikke en naturlov, at venstrefløjen skal indtage en blødsøden rolle, når det kommer til kritikken af religion.

Ungdomsoprøret i 1960’erne havde solid base i socialistiske tanker og kredse, og det blev nærmest moderne at være marxist, hvis man var ung og studerende.

Med ungdomsoprøret og marxismens opblomstring i samfundet, fulgte også marxismens stærke religionskritik som en vigtig tilføjelse til de unges kamp.

Kampen imod det konservative og det religiøse blev set som to sider af samme sag, da netop de religiøse strømninger ofte stod i vejen for ligestilling og seksuel frigørelse.

Som modstykke til venstrefløjens sejre i spørgsmålene om fri abort og lovliggørelse af billedpornografi blev Kristeligt Folkeparti stiftet i 1970.

Venstrefløjen kredsede om Karl Marx’ lære om, at religion er opium for folket, mens det religiøse og konservative Danmark ville holde fast i religiøse dyder som ægteskabet, begrænset adgang til abort og skarp opdeling mellem kønnene.

Læs også: Kampen om ytringsfriheden afspores af forblindede argumenter

Når unge i 60’erne havde fri sex, druknede sig selv i stoffer og byttede om på kønsrollerne, var det et spørgsmål om frihed fra alt det samfundsbevarende, som følger af religion.

Frihed til at seksualisere sig selv, friheden fra at være underlagt faste kønsroller og friheden fra at være underlagt social kontrol.

Det var de tanker og værdier, ungdomsoprøret byggede på, og venstrefløjen mejslede i granit, at den fremover ville repræsentere frigørelsen og friheden i sit politiske arbejde.

Desværre ser den stolte tradition af religionskritik ud til at været forsvundet fra det politiske landskab til venstre for midten.

I stedet er den blevet erstattet af blødsødenhed og overbærenhed, når spørgsmålet falder på religions rolle i samfundet. Det er blevet vigtigere for dele af venstrefløjen at positionere sig selv som en vagthund, der beskytter minoriteter, frem for at stå fast på nødvendig kritik.

Hyklerisk sommer

Netop sommerens religionsdebat har understreget venstrefløjens usikre balancegang. Det er heldigvis sådan, at vi i Danmark har nogle almengyldige principper om ligestilling, demokrati og mangfoldighed, der deles på tværs af politiske overbevisninger. Religion må vige for de værdier – uanset friheden til at dyrke en religion.

Netop det er helt afgørende for succesfuld integration. Den forståelse burde også være gældende på venstrefløjen. Men sommeren har vist tegn på, at nogle er villige til at gå på kompromis med vores grundlæggende værdier.

F.eks. foreslog Naser Khader (K) et demokratisk screeningssystem, der skulle vise, om nyankomne flygtninge havde et demokratisk værdisæt. Det blev blankt afvist af Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der mente, det var udtryk for sindelagskontrol.

Dernæst opstod debatten om burkinien, hvor flere på venstrefløjen rasede over franske kommuners forbud mod at bade i den religiøse badedragt.

Begge dele er eksempler på, at repræsentanter fra rød blok har vægtet hensynet til minoriteter højere end hensynet til en at vores grundlæggende værdier.

Det burde være en oplagt dagsorden for de røde partier at sikre, at de, som kommer til Danmark, også er nogle, der har tænkt sig at bakke op om vores demokratiske samfund, der sikrer fri og lige deltagelse for alle borgere.

Mere end en badedragt

Lad os lige dvæle ved franskmændenes kamp mod burkinien. En burkini er bare en beklædningsgenstand, måtte man forstå på dem, der bagatelliserede svømmedragtens betydning.

Men en burkini er meget mere end en beklædningsgenstand. Den repræsenterer værdier, der hører samfundet før ungdomsoprøret til.

Burkinien, og andre religiøst motiverede og tildækkende beklædningsgenstande, repræsenterer et kultursyn, der lægger mænds ansvar på kvindens skuldre.

Den bygger på en tanke om, at det er kvinden, der har ansvaret for ikke at friste manden, og hvis ikke hun påtager sig det ansvar, så kan manden ikke gøre for, at han bliver fristet.

Læs også: Må indvandrere beholde deres kultur?

Netop det manglende ansvar for mænd gør, at chikane og overgreb i højere grad bliver accepteret, hvis kvinden ikke er tildækket. Det er kort sagt kvindens ansvar at holde manden væk.

Selvfølgelig bør man overveje et forbud for at komme sådan et undertrykkende regime til livs, og det bør være helt legitimt, at demokratiske og europæiske værdier skal respekteres i Europa ved lov.

Men venstrefløjen ser ud til at have mere travlt med at beskytte minoriteters ret til at værne om deres kultur og traditioner.

De gamle kvindesagsforkæmpere må vende sig i graven, når de ser, at nogle af deres politiske allierede, som de historisk set har kæmpet side om side med, nu støtter kvinders ret til at lade sig undertrykke.

Værdipolitisk nybrud, tak

Men hvorfor skal det være en selvfølge, at venstrefløjen skal være de blødsødne, når debatten falder på integration og religion?

De røde partier burde have en interesse i at bevare sammenhængskraften i velfærdssamfundet ved at begrænse religionens rolle.

De burde gå forrest i kritikken af islam, når religionen tydeligvis fastholder en gruppe danskere i traditionelle mønstre, som ikke er forenelige med vores idé om frihed og lighed.

Heldigvis har vi set tegn på fremskridt det seneste halve år. SF og Pia Olsen Dyhrs kamp imod social kontrol med indvandrerkvinder var en tiltrængt fornyelse i debatten.

Men vi skal som venstreorienterede turde gå endnu længere. Vi skal turde sige højt, at religiøst betinget social kontrol grundlæggende strider mod vores menneskesyn, og at vi ikke ønsker det i vores hverdag.

Vi skal turde kræve, at indvandrere, der kommer hertil, tror på vores styreform og vores samfund. Ellers er de ikke velkomne i Danmark.

Vi skal ikke være bange for at stå fast på, at integration betyder, at indvandrere skal underordne sig de værdier, Velfærdsdanmark er bygget på – ikke omvendt.

Det har intet at gøre med at være intolerant – det handler om at følge vores paroler om frihed og lighed til dørs.

Danskerne har gang på gang stemt på regeringer, der har stået fast på de værdier, men venstrefløjen har distanceret sig selv fra befolkningen, og dermed fra de værdier, vores bevægelser bygger på. Vi skal tilbage til rødderne, og vi skal bygge et Danmark, hvor religion ikke undertrykker og kontrollerer mennesker.

Sebastian Lukas Bych er jurastuderende, præsident for Socialistisk Ungdom i Norden og medlem af forretningsudvalget, SF Ungdom.

Kronikken er udtryk for hans personlige holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fremragende, Sebastian Lukas Bych, det er netop temaer, vi er mindst et par kommentatorer, der på nærværende medieplatform har skrevet om de seneste par år - men det har du sikkert fulgt med i, ser det ud til ... ;-)

Lars Riber , Martin Kristensen, Christian Larsen, Mihail Larsen, Jørn Andersen, Hans Aagaard og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Er det ikke den racistiske højrefløj, der har et problem?

Politisk er der skabt en historie om, at muslimer er udemokratiske, selvom muslimer der lever i demokratier alene i Indonesien er 255 millioner, Indien over 100 millioner, 80 millioner tyrkere osv.

Hvis man med islamofobi mener, had til religionen islam og muslimer, som en religiøs gruppe, så lider et flertal i folketinget af det og vel sikkert det meste af hele den vestlige verden, der så til gengæld mærkeligt nok, tilsyneladende glæder sig over nu selv, at producere mere olie end Mellemøsten.

PS.
De menneskeskabte klimaforandringer, som den rige del af verden har 99% af ansvaret for, er af UN/FN estimerede til, vil resultere i 200-250 millioner klimaflygtninge i verden de kommende få årtier, politikerne i Danmark og EU, lader fortsat som luft.

Ole Frank, Lars Peter Simonsen, Teodora Hansen, Karsten Aaen, Lars Bo Jensen, Flemming Berger, Lars Dahl, Leif Høybye og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Grundlæggende værdier - hvilke grundlæggende værdier?

"Frihed til at seksualisere sig selv, friheden fra at være underlagt faste kønsroller og friheden fra at være underlagt social kontrol. Det var de tanker og værdier, ungdomsoprøret byggede på, og venstrefløjen mejslede i granit, at den fremover ville repræsentere frigørelsen og friheden i sit politiske arbejde."

Historieløsheden har nu ramt SFs Ungdom - ungdomsoprøret var ikke en monolitisk bevægelse, der var enige om nogle "grundlæggende værdier", men derimod et sammenrend af diverse modstandere af diverse forældede autoritære tankegange. Ungdomsoprøret, som jeg husker det, var præget af strammere på den ene side og slappere på den anden - strammerne organiserede sig senere i politiske organisationer, hvor social kontrol spillede en meget vigtig rolle (krit/selvkrit som sindelagskontrol) mens slapperne rystede på hovedet af "betonkommunisterne" og derfor brugte mere tid på at eksperimentere med euforiserende stoffer og være kreative, til strammernes store forargelse.

Sebastian Bych melder sig nu under strammernes faner, ved at opkaste sine egne, private og idiosynkratiske grundlæggende værdier til almene, mellemmenneskelige og universelle venstrefløjsværdier - tilsyneladende uden at vide, at i 60-erne og 70-erne var DKPs konkrete værdisæt for stramt for SF, hvis konkrete værdisæt igen var for stramt for VS, som så igen var for slapt for ML-erne, og sådan kunne jeg blive ved. Alle organisationerne hyldede "friheden", men det var ikke den samme frihed, der blev hyldet.

Hvis man skulle foreslå en enkelt værdi, som faktisk binder venstrefløjen sammen, må det være parolen om, at "et undertrykt folk har altid ret", uanset hvor forvrøvlet parolen er, når den udsættes for en nærmere analyse.

Kvinder var undertrykte, derfor var kvindekamp klassekamp (og er det stadig). Indvandrere og flygtninge er undertrykte, derfor er solidaritet med flygtninge og indvandrere en del af nutidens klassekamp. At fokusere på ligegyldige beklædningsgenstande og subkulturelle og religiøse mærkværdigheder er ligeså reaktionært, som det var, da borgerskabet i årene efter ungdomsoprøret forargedes over langt hår og flippernes trang til kemisk faciliteret udforskning af sindets mysterier.

Religion er ikke det grundlæggende problem, det er ikke engang hovedproblemet. Hovedproblemet er de falske skel, der sættes i befolkningen, med det ene formål at så splid og dermed skjule den grundlæggende modsætning, som bliver stadig mere skærpet i disse år, nemlig modsætningen mellem "de økonomisk korrekte", dvs. den ene procent, som sidder på hovedparten af de eksisterende materielle værdier og så "de økonomisk ukorrekte", dvs. alle os andre 99 procent.

Utroligt, at SFU kan forfalde til en sådan gang overfladisk samtidsanalyse, der helt ser bort fra de reelle magtforhold i dagens Danmark. SF kan efter min mening ligeså godt nedlægge sig selv, partiet har forlængst udspillet sin rolle, og ovenstående indlæg er endnu et bevis på, at skellet mellem højre og venstre i dansk politik går ned midt igennem SF, ligesom det gjorde i halvfjerdserne.

Lasse Nielsen, Ole Frank, Bruger 214625, Carsten Søndergaard, Fam. Tejsner, Finn Hansen, Jeppe Bundgaard, Thomas Christensen, Teodora Hansen, Michael Ryberg, Karsten Aaen, Jens Thaarup Nyberg, Philip B. Johnsen, Flemming Berger, Arash Shahr, Lars Dahl, Hans Larsen, erik winberg, Heidi & Nicolas Bay Schunck, Leif Høybye, Alvin Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Pyt, det er jo kun underklassens problem

Niels Nielsen – udviklingen er fortsat siden ’60-erne og ’70-erne og de gamle paroler har mistet deres appel, gamle Karl kan ikke mere bruges som pejlemærke for den senkapitalistiske globale udvikling – du kan jo prøve at skabe en global socialisme – eller nøjes med at kæmpe en national …

Din solidaritet med den ’nye’ importerede underklasse, der for de flestes vedkommende skider hul i din ideologiske habitus og næppe vil blive et plus for den danske venstrefløj, tænk bare på EL’s nærkontakt med en Asma, er beundringsværdig, men hvor blind kan man være, når du deklamerer, at ’Religion er ikke det grundlæggende problem’, en religion som styrer disse folks hele liv og er en integreret del af deres ’kultur’ ligesom deres ’liv’ ude i parallelitetens afsondrethed med manglende solidaritet i din betydning og minimal loyalitet over for gæstgiverne …

Underklasse mod underklasse er borgerlighedens våde drøm, så hvis din plan skal gå op, må du først klargøre visse forudsætninger – ligesom når et s/w-download med opdatering af Windows først skal klargøres (automatisk!) inden programmet kan installeres med forhåbning om succes …

Huskat kikke ud ad vinduet og håb på, at bio-danskernes mentale sundhed ikke, med al denne snart daglige påmindelse om den største etnografiske befolkningssammensætning, som heller ikke gamle Karl ikke havde tænkt så meget på, delvis uden for demokratisk kontrol, siden dine - undskyld vores - revolutionære pubertet, i tidens fylde vil udarte til noget meget beskidt … ;-)

Lars Riber , Michael Reves, Michael Friis, Søren Ferling, Jørn Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Gab - det er jo tidligt på døgnet, så læs hellere denne afslutning -

Huskat kikke ud ad vinduet og håb på, at bio-danskernes mentale sundhed ikke, med al denne snart daglige påmindelse om den største ændring i den etnografiske befolkningssammensætning, som heller ikke gamle Karl havde tænkt så meget på, delvis uden for demokratisk kontrol, siden dine - undskyld vores - revolutionære pubertet, i tidens fylde vil udarte til noget meget beskidt … ;-)

Jeg ville endegyldigt forlade venstrefløjen, hvis ikke højrefløjen var så skrækkelig.
I 1960 havde vi en verden, hvor klimaproblemer ikke fandtes. Forurening kunne klares ved at bygge højere skorstene og føre kloakkerne længere ud i havet.
Verdens resurser tilkom den hvide mand at bruge, og foreksempel Arabiens olie fandtes i lande beboet af lasede beduiner, der alligevel ikke havde noget at bruge den til.
Verden har ændret sig. Vi, europæerne og amerikanerne har uden problemer betragtet hele verden som vores legeplads. Nu begynder vores legetøj så at mene, at de også har rettigheder.
Men ingen blødsødenhed. Vi kræver vores ret til broderparten af jordens rigdomme og det kan godt være, at vores gode verden bygger på udplyndring af jeres del af verden, men sådan er det bare.

Bruger 214625, Lars Peter Simonsen, Flemming Berger, erik winberg, Niels Duus Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Det er latterligt at udstrække manglende kvindefrigørelse i det offentlige rum til, at være et angreb på den danske velfærdsstat.

Den danske velfærdsstat er bygget på kvindeundertrykkelse. Kvinder der havde, og i mange tilfælde stadig har, to job. Det i hjemmet, og så det på fabrikken eller kontoret. Indvandring drejer sig om kvoter, konventioner og økonomi ...og en fredsskabende udenrigspolitik.

Ole Frank, Karsten Aaen, Lars Dahl, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke hvorfor en badedragt, der dækker kroppen skal give en så stor debat. Gælder den personlige frihed kun til at iføre sig de mest afdækkede modeller - der også giver folk grund til forargelse.
ja selv gamle kroppe på en badestrand kan forarge nogen - skal gamle mennesker så også forbrydes at bade eller færdes på en badestrand???
Giv dog folk lov til at bade i det det selv ønsker.

Lasse Nielsen, Bruger 214625, Thomas Andersen, Thomas Christensen, Teodora Hansen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Lars Dahl, Hans Larsen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg nåede ikke længere end til : "Det er ikke en naturlov, at venstrefløjen skal indtage en blødsøden rolle, når det kommer til kritikken af religion."

Blødsøden - DET er dog det væmmeligste. Puhabadr. Det er jo i samme kategori som 'godhedsindustri' og øllebrødsbarmhjertighed og naivitet og aldetder.
DET skal vi ikke ha noget af.

Lasse Nielsen, Ole Frank, Carsten Søndergaard, Lars Peter Simonsen, Thomas Christensen, Teodora Hansen, Carsten Pedersen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Thomas Holm, Arash Shahr, Lars Dahl, Hans Larsen, Daniel Fruelund, Niels Duus Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Hvordan mennesker går klædt eller afklædt er alene et spørgsmål om, hvad politivedtægten tillader. Indvandrere skal heller ikke tvinges til at underkaste sig danske spisevaner. Der findes i min optik intet mere usmageligt end en typisk dansk julefrokost med sild, leverpostej, rullepølse og flæskesteg med rødkål skyllet ned med øl og snaps.
Danmark er generelt god til at integrere dem, der kommer til landet og bosætter sig her. Jeg har arbejdet på en multinational arbejdsplads i mange år. Kinesere, koreanere, vietnamesere, indere, iranere og mange andre folkeslag er glade for det danske samfund, og den frihed det giver. Problemet med integration kan næsten entydigt føres tilbage til mennesker, der kommer fra den arabiske kulturkreds. Da religion også er en kulturel udtryksform, er det vanskeligt at adskille religion og kultur.
Men uanset hvordan vi ser på forholdet mellem religion og kultur, og på andre kulturer, er det de demokratiske frihedsrettigheder, der ubetinget må være gældende i det danske samfund. Kulturelle og religiøse sædvaner kan ikke have forrang eller sidestilles med de rettigheder og pligter som civilsamfundet hhv. giver og pålægger de enkelte borgere.
Store dele af venstrefløjen synes at glemme dette. De arabiske subkulturer, der har fået fodfæste i Danmark, skaber store sociale problemer, og medfører derfor også store økonomiske omkostninger for det danske samfund. Dem, der betaler for disse omkostninger, er den danske underklasse, der ser sine sociale ydelser beskåret fordi, der bliver flere om at dele den tørre kage.

Robert Ørsted-Jensen, Lars Riber , Kim Houmøller, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Britt Kristensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den islamofobiske ny-moralisme.

Den vestlige islamofobiske ny-moralistiske højrefløj, svinger taktstokken over de fattige og socialt udsatte, den politisk øger uligheden og samtidig spiller de fattige ud imod de udsatte i samfundet.

Donald Trump vil sænke skatterne og øge budgetterne til politiet, fjerne beskyttelse af miljø og klima, ved at fjerne regulering så erhvervslivet og finanssektoren, kan vokse uden ansvar for konsekvenserne og i USA Donald Trump vil sænke skatterne, samtidig med afskaffelse af et enormt antal offentlige ansatte og naturligvis øge hetz og anden forfølgelse, af ikke hvide i USA, det er fuldstændig, som at høre partierne dele af SF, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og naturligvis Dansk Folkeparti.

Link: http://www.freep.com/story/news/politics/2016/08/08/donald-trump-economi...

Kampen imod ny-moralismen og islamofobi er kampen imod verdens ældste taktik, mennesker der beskytter deres politiske position, ved at spille de udsatte ud imod de fattige for, at opnå underliggende politiske mål.

’Feltherrekunst’

Sådan fungere det i praksis:

"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence,"

skrev Jørn Neergaard Larsen i 2013.
Link: http://www.b.dk/kommentarer/klausuler-dyrt-daarligt-og-dumt

Uligheden, ny-moralismen og islamofobi vokser generelt i Danmark og Europa, understøttet af den neoliberale ulighedsskabende økonomiske politik, i dette vores menneskeskabte klimakatestrofe og umenneskelighedens århundrede.

Fattigdom i underklassen:

I Storbritannien er de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere.

The Independent
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-divided-decade-t...

Fakta om ulighed og fordeling af købekraft USA:
I følge Oxfam International's rapport "Working for the Few" 2014-2015, har den rigeste ene procent af befolkningen i USA, profiteret 95 procent af den samlede vækst, siden 2009, alt imens de 90 procent fra bunden alle blev fattigere.

Link: https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/file_attachments/bp-work...

Finn Hansen, Karsten Aaen, Arash Shahr, Hans Larsen, erik winberg, Niels Duus Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Endnu en omgang elitær, værdipolitisk snik-snak.
Næ, venstrefløjen er død, fordi den ikke længere tør tage de fordelingspolitiske debatter! Når selv Enhedslisten forråder den fordelingspolitiske kamp - og dermed de-facto er et højreorienteret part - så EKSISTERER venstrefløjen ikke. Den er DØD!

Lad nu Det Radikale Højre (undskyld, Venstre) tage de elitære og ligegyldige debatter om tørklæder, burkaer, gay-parades og kønskvoter, kære venstrefløj. Og lad så os tage de væsentlige, fordelingspolitiske spørgsmål. Lad os kræve renationaliseringer, afbureaukratisering og højere skatter! Lad os genindføre efterlønnen, få pensionsalderen tilbage til de 65, og reducere arbejdsugen til 30 timer! Lad os kræve, at de rige betaler DERES andel, og at arbejdere har ret til en ordentlig alderdom. Lad os kræve, at samfundets svage har ret til en ordentlig behandling i det offentlige, og ikke skal ydmyges af ligegyldig, reaktionær symbolpolitik! Lad os kræve respekt for håndens arbejde, og kræve, at akademikere har en basal dannelse og generel indsigt i HELE samfundet og ALLE befolkningsgrupper!

DANMARK FOR FOLKET!

Tor Thrysøe, Thomas Christensen, Teodora Hansen, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen, Flemming Berger, Arash Shahr, Flemming S. Andersen, Lars Dahl, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Lundkvist

Hej Sebastian.

Tak for spændende kronik.
Jeg kan skrive under på hele molevitten med religionskritik,
Men skal man altid kritisere, uanset sammenhængen? Skulle USA og England i 1943 have kritiseret Stalin for hans morderiske regime? Skulle Sovjet dengang have kritiseret England for imperialisme og specielt den forfærdelige undertrykkelse af Indien? Nej, vil de fleste nok mene, for der var en langt farlige modstandere løs.
More to the point: Skulle venstreorienterede i 1936 have kritiseret tyske jøder for deres middelalderlige kultur og syn på forholdet mellem mænd og kvinder? Kritikken ville have været sagligt rigtig, men politisk forkert, fordi den ville have været benzin på det nazistiske bål.
Det samme i dag. Sagligt har du fuldstændig ret, men politisk tager du fuldstændigt fejl. Ud fra en venstreorienteret holdning. Det skyldes at den store fare i dag ikke er tørklædet, men at nationalkonservative og populister dæmoniserer mørklødede udlændinge generelt og muslimer specielt. Din kritik hjælper disse højrekræfter.
Løsning på dilemmaet? Måske at hver gang du kritiserer den muslimske tro også kritiserer nationalismen og Martin Henriksen.

Bruger 214625, Finn Hansen, Teodora Hansen, Steffen Gliese, Curt Sørensen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, erik winberg, Mads Knudsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Synd at de selvopfattede humanister kalder sig venstrefløj. Jeg ser hverken socialisme eller humanisme i at støtte minoriteter, der praktiserer det modsatte af socialisme og humanisme.

Ernst Enevoldsen, Lars Riber , Michael Reves, Peter Møllgaard, Jacob E Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

@ Philip

"Politisk er der skabt en historie om, at muslimer er udemokratiske, selvom muslimer der lever i demokratier alene i Indonesien er 255 millioner, Indien over 100 millioner, 80 millioner tyrkere osv."

Du henviser til ikke-demokratiske lande...

Lars Riber , Michael Reves, Hans Aagaard, Mihail Larsen og Jacob E Hansen anbefalede denne kommentar

@Philip: Hvad er pointen med at nævne Indien ?
Mig bekendt er muslimer et mindretal i Indien - men det var måske svært at finde flere lande ? :-)
Og mener du at Tyrkiet er et velfungerende demokrati ?

Lars Riber , Christian Larsen, Hans Aagaard og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Søren Ferling
Republik Indonesia Præsidentiel republik Indonesien, verdens tredje største demokrati.
Indien Forbundsrepublik, Parlamentarisk demokrati
Republikken Tyrkiet demokratisk, sekulær, unitar konstitutionel republik.

@Philip
Vi prøver igen
Hvorfor Indien ?
Er Tyrkiet et velfungerende demokrati?

Lars Riber , Michael Reves og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Jacob E Hansen. Boomerang. Nævn os nogen velfungerende demokratier - i det hele taget.

Lise Lotte Rahbek, Philip B. Johnsen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Der hersker forskellige opfattelser af hvad demokrati er. Vi må nok erkende at visse religioner er inkompatible med demokrati. Det er netop fordi at socialisme i dag går på kompromis med religioner, at højrefløjen vinder frem selvom socialisme er at skabe lighed for alle og fjerne overtro som religion nu engang er! Men det har man glemt i forsøget på at fiske stemmer fra visse grupperinger med det resultat at man har tilladt ikke-tolerante grupper at hævde sig selv imod ideologiens sande ånd!

Søren Ferling, Michael Reves og Jacob E Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jacob E Hansen
Hvis du komenter på det jeg skriver, så er er det en fordel hvis du læser, hvad det er jeg skriver!

29. september, 2016 - 23:48
"Politisk er der skabt en historie om, at muslimer er udemokratiske, selvom muslimer der lever i demokratier alene i Indonesien er 255 millioner, Indien over 100 millioner, 80 millioner tyrkere osv"

Men nu vi er ved det, så er Republik Indonesia Præsidentiel republik Indonesien, verdens tredje største demokrati og et land med flest muslimer og Republikken Tyrkiet demokratisk, sekulær, unitar konstitutionel republik, har ligeledes flest muslimer.

Om Tyrkiet er velfungerende? Tja efter omstændighederne, Tyrkiet er bestemt et demokrati, hvor der er mange problemer med bl.a. det islamofobiske EU og flygtninge fra vores krige og demokratiet har for nyligt overlevet et kupforsøg og har brug for alt den opbakning, man kan give Tyrkiet, hvilket jeg syntes man burde give Tyrkiet, de har i alt fald min opbakning og et stort tak til befolkningen, der beskytter de syriske flygtninge i enormt antal.

Er der områder der kan blive bedre ja bestemt.

PS. Jacob E Hansen hvorfor du omtaler dig selv i flertal, du skriver "Vi prøver igen"?

@Lars Dahl
Ha ha svare et spørgsmål med et spørgsmål ? Nuvel så må jeg da i det mindste tillade mig at konkluderer at du IKKE synes at Tyrkiet er et velfungerende demokrati ?
Ja jeg synes personligt at det meste af den vestlige verdens demokratier fungerer fint. Selvom der er brodne kar Her er frie valg og man kan sådan nogenlunde få lov at ytre sig om det meste. I hvert fald er standarten væsentlig bedre end i Tyrkiet og UTROLIG meget bedre end resten af Mellemøsten.
Det kan jeg næsten også gætte du ikke synes :-)
Men lad mig så spørge dig om du synes demokratiet i vesten fungerer bedre eller dårligere end demokratiet i Mellemøsten og Tyrkiet ?
Eller er det et fedt

@Philip
Du glemte Indien - hvorfor nævnte du Indien ?
Jeg går udfra du selv kan se det ikke giver mening?
Og at du synes at det er Europas skyld at Erdogan fængsler folk der "fornærmer" ham er vildt nok
https://www.theguardian.com/world/2016/apr/24/dutch-journalist-ebru-umar...
Indonesien er det eneste muslimske land der nogenlunde fungerer - men der er mange ting i Indonesien der bevæger sig i en gal retning

Philip B. Johnsen

Jacob E Hansen
Det sorte er bogstaver.

@Philip
Husk nu det med Indien ikke ?

Philip B. Johnsen

Jacob E Hansen
Et smukt land.

Philip
Ha ha løb du allerede tør for tågesnak ? Så du blev nødt til personangreb ? Sørgeligt
Citat fra dig selv : Politisk er der skabt en historie om, at muslimer er udemokratiske, selvom muslimer der lever i demokratier alene i Indonesien er 255 millioner, Indien over 100 millioner, 80 millioner tyrkere os

Hvad har Indien med sagen at gøre ?????
86% af Indien er IKKE muslimer !!

Philip B. Johnsen

Jacob E Hansen
Og?

Philip B. Johnsen

Kære søde Jacob E Hansen.
Hvad er det du ikke forstå?

Men det er muligvis fordi du ikke læse, hvad jeg skriver, så nu må jeg gætte, hvad du mener med din "Indien hvad med Indien", da du ikke vil fortælle hvad du mener, jeg skrev "muslimer der lever i demokratier" ikke med flertal af muslimer.

Du ønsker tilsyneladende bare et skænderi ved at, undlade at forholde dig til hvad jeg skriver og så gentage dig selv i en uendelighed, men nu håber jeg, du har forstået det, selvom du ikke fortjener nogen opmærksomhed.

Man bør ikke fordre internet trolls.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Arash Shahr anbefalede denne kommentar

Andelen af muslimer i Indien er steget til 20%. 5% udgøres af andre religioner, mens de sidste 75% er hinduer.
Jeg vil vædde 1 års abonnement på Information på at hvis muslimerne får majoriteten i Indien (hvilket de grundet fødselsraterne skal nå engang om 80-100år) ja, så vil Indien desværre synke ned på Pakistans niveau hvad angår vækst, værdier og økonomi.
Bare fordi der lever muslimer i demokratier, behøver de ikke være demokrater...
Vi kalder jo heller ikke tosserne fra Danskernes Parti (suk!) for demokrater bare fordi de lever i det demokratiske Danmark - de er tværtimod demogoger!

Kære søde Philip
Vi er enige om du prøvede at lave eksempler på muslimsk dominerede lande med demokratier ikke?
Hvis du bare ville nævne lande hvor der boede muslimske minoriteter kan du vel nævne alle lande med undtagelse af Vatikanet :-)
Så det var ikke det du ville sige vel ?
Det ville klæde dig at indrømme du tog fejl i stedet for at blive ubehagelig

@Jannik Lindkvist
Enig !!

Philip B. Johnsen

Indien har verdens næst største muslimske befolkning, landet er et demokrati og i vækst, men det er faktisk et problem, at de vækster i Indien, klimaet kan ikke holde til de mange millioner nye biler og vækst hvert år.

Ok. Nysocialisme og nysocialisme er: retten til at være ortodoks. Altså retten til homofobi, retten til at beskytte kvinder imod fri kærlighed også hvis det indebærer, at de skal pakkes grundigt ind fra top til tå, retten til at skære forhuden af (lemlæste) spædbørn, retten til at sulte børn en måned om året, retten til at fordømme andre kulturer - specielt ateisters, retten til at gå amok over og forbande naivistiske og humoristiske tegninger, retten til pensioner og sociale ydelser - selv hvor folk generelt er arbejdsdygtige osv.. ortodokse jøder, kristne (herunder jehovas vidner, indre mission mm), scientologister osv er dog ikke indbefattet i nysocialismens og nyhumanismens forsvar, retten til grådigt at angribe dem, der påpeger disse dilemmaer med ord som DFere, racister, nazister osv..

Tager jeg helt fejl?
Skål herfra og god weekend med stegte sild og en lille snaps: http://www.dr.dk/sporten/oevrig/kvindelige-skakspillere-tvunget-i-toerkl...

Hans Aagaard, June Pedersen, Mihail Larsen, Peter Møllgaard, Tue Holgersen og Jacob E Hansen anbefalede denne kommentar

@Philip: du påpeger altså stadig at hvis et land er nominelt demokratisk (Indien er nok et medium demokratisk land) så er alle indbyggere pr. definition demokrater ? Hmm, skepsis må jeg tillade mig at have til det!

Philip B. Johnsen

Jannik Lindkvist
Jeg påstå ikke noget på den konto, det er dig der er forhippet på at finde mennesker, der ikke vil demokrati og det kører der udad.

Jeg konstatere blot at i Danmark's islamofober politisk har skabt en historie om, at muslimer er udemokratiske, selvom Indien med over 100 millioner muslimer, verdens næst største muslimske befolkning, klare sig godt, hvis man måler det ud fra højrefløjens eget sindsyge vækst focus, der skaber klimaforandringer, der bliver helt uhåndterbarer

Men Indien står til at bevare førsteplads for økonomisk vækst.
Ifølge Indiens regering er landets økonomi vokset 7,6 procent, og dermed er Indien førende blandt store lande.

Whataboutisme

Uanset hvor meget korrekt, Philip bringer til veje i form af et utal af kilder, så er det hele twistet til at give Vesten skylden for hvad som helst. Der er noget flagelantisk over hans projekt, en mega skyldsbevidsthed, der mindst er på linie med arvesynden.

I ly af denne bevidsthed kan han slet ikke få øje på dysfunktionelle, ikke-vestlige styreformer ("Indien er et smukt land"). I Indien, Indonesien og Tyrkiet findes der udbredt undertrykkelse af minoriteter - men det går helt under Philips radar. Alle 'undertrykte' har ret, fordi de er 'undertrykte' - også selv om de selv undertrykker andre. 'Social kontrol' er i orden, hvis den udøves i ikke-vestlige kulturer. Vi i Vesten skal i al fald ikke bilde os ind, at vi har ret til at kritisere den - selv om den foregår i vores eget land.

Det falder ham åbenbart ikke ind, at det er en selektiv 'solidaritet', hvor ofrene for religiøs og kulturel undertrykkelse lades i stikken. Hvad med alle de mennesker, som slagtes i religionernes hellige navne eller forfølges af etniske grunde - i deres egne hjemlande? Hvad med alle de kvinder og børn, der fastholdes i en streng social kontrol - i deres egne hjemlande? Hvad med alle de mennesker, der er fastlåste i sociale og etniske hierarkier, klaner og kaster - i deres egne hjemlande? Hvad kan alle disse mennesker bruge Philips whataboutisme til, der pr. automatpilot fratager os i Vesten retten til kritik af ikke-vestlige normer? Ikke en skid. Han har etableret en firewall omkring 'de undertrykte folk', der tillader dem internt - og uforstyrret af kritik fra bl.a. vestlige socialister - at fortsætte deres tyranni.

Det gælder også, og på en mere uafviselig måde, de repræsentanter fra ikke-vestlige kulturer, der slår sig ned i Vesten. Man kan, med en vis flig af mening, hævde, at dét må de selv om i deres egne hjemlande (vi skal jo ikke være 'imperialister', vel?). Men hvis de flytter ind i vores eget samfund, må de naturligvis indrette sig efter de hér gældende normer. Måske ikke den fulde pakke med flæskesteg, alkohol, nøgne bryster på stranden, deltagelse i foreningslivet, madvaner etc., men dog som minimum accept af de normer, der er nedfældet i Grundloven (med respekt for bl.a. religionsfrihed) og internationale kvinde- og børnekonventioner.

Er det undertrykkende? Ja, hvis man ser det igennem Philips prisme. For den er ude af stand til at adskille berettiget fra uberettiget kritik. Den har kun ét adskillelsesprincip, som i virkeligheden er vildt fordomsfuldt: Er din kritik 'vestlig' eller ej? Hvis det første er tilfældet, er den forkert. Al ondskab kommer fra den vestlige verden.

I min ungdom bekæmpede jeg en lige så énøjet opfattelse. Dengang handlede det om Øst mod Vest, og selv om jeg havde mange negative ting at sige om Vest, så oplevede jeg, at forsvarerne for Øst intet godt havde at sige om Vest. Det var enten-eller. Når jeg tænker tilbage, opførte mange af min ungdoms kommunister sig fuldkommen, som Trump gør i dag. Der er kun én sandhed, og det er den, jeg repræsenterer. Hvis jeg bliver mødt med indvendinger, så kører jeg bare det argumentatoriske stalinorgel i position, og med en nidkærhed, man ellers kun finder hos religiøse missionærer, benægter jeg alle fakta, hvis de ikke svarer til mine doktriner.

Robert Ørsted-Jensen, Søren Ferling, stefan kjær jensen, Morten Pedersen, Martin Lund, Claus E. Petersen, Kasper Malskær , Hans Aagaard, torben - nielsen, Jan Weis, Tue Holgersen og Peter Møllgaard anbefalede denne kommentar

Det totale tal er vel ligegyldigt - du må da indrømme at det er andelen der er vigtig eller ?

Du mener vel ikke helt ærligt at 100 mio i Indien og 100 mio i San Marino er det samme?

@philip. Jeg har aldrig sagt at alle muslimer er udemokratiske. Jeg sagde dog bare at hypotese var ukorrekt. Jacob E Hansen har fat i en pointe her - Indien er uvæsentlig, man er nødt til at bryde det ned. evt. skal vi se på hvad de enkelte grupper i Indien bringer til totale bord.

Som Mihail siger det. I Danmark lever man efter et vist værdisæt, som man så skal leve efter.

@Philip: I øvrigt hersker der enighed om at inderne med vilje pumper væksttallene op, så de netop kommer forbi Kina med et mulehår! Stol aldrig på facts og tal fra offentlige instanser uden at veje dem mod snusfornuften!

Khader – en sten i skoen

Indrømmet, er begyndt at abonnere gratis på Den korte Avis på nettet, som et muligt oplysende supplement til System POLINF og deres desværre ofte ikke tilstrækkeligt bredt dækkende selektive fortællinger fra det virkelige sociale liv i disse særligt kritiske tider – et aktuelt frit udvalgt eksempel af en vis politisk aktualitet, som venstrefløjen behændigt undgår at tage nøjere stilling til, selvom det ikke kan skjules, at situationen med de ærede damer er kronisk eksemplarisk -

http://denkorteavis.dk/2016/ny-naser-kharder-skulle-fortaelle-50-kvinder...

Selv et mangeårigt medlem af EL må vel have lov til at informere sig om de faktiske forhold i jernindustrien uden at risikere blive stigmatiseret af de sædvanligvis mistænkte, hvis tankegang er lige så éndimensionel som enhver anden religiøs missionærs eller supersælger af sæbepulver, gammeldags misforstået marxisme eller EU’s sande vej til Nirvana … ;-)

Philip B. Johnsen

Mihail Larsen
Nej nu bliver det for patetisk, jeg lader dine generaliserende nedladenheder bare stå.

Det er bare uendeligt svært at finde muslimske lande der er demokratiske - uanset hvor mange gange man nævner 100 mio og prøver at få det til at lyde af mange i Indien så er det stadig ikke på nogen måder meget i et land med over 1000 mio
Der er et par enkelte steder hvor det går bedre end andre og lande som Tunesien og Indonesien giver da bestemt et meget spinkelt håb.
Men faktum er at det er et meget spinkelt håb og at næsten alle muslimske lande er udemokratiske
Det er simpelthen et faktum !

Dont feed the troll... Should be the motto, but sometimes it is fun to se the troll hit the wall.

Manden påstår at den vestlige verden har en "velfungerende demokrati". Aha.. jeg er sikker at for ham er det velfungerende. For iraker og libyer og generelt mange muslimske lande griner de, eller skulle jeg skrive vender de sig i graven for vestens velfungerende demokratier.

Sikken demokratier der dræbte alene i 90'erne i Irak ca 500.000 børn gennem sanktioner af medicin og mad. Og når han skriver velfungerende mener han så at alle danskere så nu kan tages som ansvar for alle de døde "muslimer"?? Jeg skulle til at skrive mennekser, men i dagen dk er muslimer en kategori for sig, så for at fodre trolden lidt mere blev jeg nødt til at skrive "muslimer".

Hmm jeg elsker hvordan vores demokrati valgte at bringe demokrati til Libyen for ikke længe siden. Igen, sikken demokratiske mekanismer der dog eksistere i DK at vi valgte at udføre så en god gerning.

Og lad os nu hvor vi er der, være lidt konstruktive, (naiv) og komme med nogle ord til debatten. Problemet mht beklædning eller andet køns relateret sager der er på tilbagetog i dk, aka "Danmarks frisindethed", skyldes ikke nogle få muslimers gøren. Man skal være blind og døv for ikke at se hvordan den amerikansk kultur, der i årtier og især de sidste 20 år er blevet printet ind i danskernes sind, nu er ved at tage overhånd og ved at kvæle danske paradigmer.

I dagens dk bliver mødre der vil amme deres børn i det offentlige decideret overfaldt! Hvorfor? Jo fordi ad hvor klamt man kan se lidt bryst. Ja det er nok også muslimernes skyld eller er det? I min utallige rejser til Iran kan jeg fortælle jer at jeg har til dato ikke mødt nogen der skulle mene at det at amme var andet end naturligt, men i dk?

Lad os tale om børn der ikke vil tage bad. Og det er de værre muslimer der ikke vil visse deres tissekoner og tissemænd. Det er en joke der vil noget! De fleste danske børn i dagens danmark, altså de der ikke er muslimer, tager ikke bad efter gymnastik fordi de er "generte". Det siger de i hvert fald i de undersøgelser der spørger dem. Men ingen, især ikke medierne spørger hvordan kan det være?

På stranden og hvor end i ser i dagens dk er "sex" aka porno i alles tanker. Danskerne ser i dag ikke kønnet som man gjorde i 70'erne og 80'erne. Dengang var det bare en hel almindelig kropsdel i dag er det "sex". Og hvis der eksistere en muslim derude der gennem sin religion ikke vil bøje sig forover for disse paradigmer, så er de ikke velkommen i "vores Danmark". Ikke nok med at du ikke er dansker, men du er en forræder af en "venstreorienteret" hvis du ser livet som andet en omgang materialistisk og sexsuelt bunke joke af tanker. Lad os dog lade være med at snyde os selv, det er ikke muslimernes skyld at økonomien går dårligt eller er det? Det er ikke muslimernes skyld at venstrefløjen har tabt deres sjæl. Nej det er vores bedste allierede der har eksporteret deres overfladiske og tanker til os, og de skaber i dag problemer for os. Deres pornoficering af kvinden som deres egendel ville lide tab hvis nogle få kvinder nu skulle til at gå dækket med en burkini. Jesus Christ jorden er ved at gå ned!!

Lad os komme tilbage til trolden og demokratiet. Tager du skylden for alle de dræbte "muslimer" den vestlige demokratiske samfund har skabt? Eller er du som så mange andre i vesten historieløs og essentielt ikke interesseret dig sådan rigtigt for hvad der sker i din "velfungerende" demokrati?? Somehow i know the answer, cause i know the troll. But hey man har lov til at være naiv, right?

Philip B. Johnsen, Niels Duus Nielsen og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar

Arash ?
Jeg skal prøve at lade være at være lige så nedladende som dig selvom det nok bliver svært.
Jeg siger at demokratiet virker nogenlunde godt og bedre i den vestlige verden end den muslimske
Er du virkelig uenig i det ?
Ytringsfrihed, forsamlingsfrihed rettighed for homosexuele og kvinder det er værdier som jeg sætter højt - og det mener jeg går bedre i Vesten end i Mellemøsten
Du tager vel heller ikke ansvar for fordrivelsen af jøderne i Nordafrika og på folkemordet på Yazidierne vel? Og jeg kunne da heller aldrig drømme om at kræve det af dig
Det jeg sagde var at demokratiet fungerer bedre i vesten end i Mellemøsten
Men du er selvfølgelig velkommen til at synes noget andet

Michael Reves, Morten Pedersen, Hans Aagaard og Tue Holgersen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

hehe,
en folkesocialist der opstiller absolutte krav til indvandrere......
Den totalitære tendens er skræmmende. Jeg er bekymret for at SF lægger stemmer til en brunskjorteregering med DF og S.....
Indtil videre er der ikke noget der fjerner min bekymring.
Med venlig hilsen
Lennart

Christian Mondrup, Arash Shahr, erik winberg, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Kristendommens vugge ? stod vel i Bethlehem.

Michael Reves, Jacob E Hansen og Tue Holgersen anbefalede denne kommentar

Ungarn er vel nogenlunde ligeså demokratisk som Kina... ...men alt er relativt.
Husk på i Ungarn er mennesker som du og jeg ikke forfulgte grundet vores religion, eller politiske meninger.
Hvis man ser på det 20/21. århundrede største genocide - må det nok være den konstante udryddelse af kristne i Mellemøsten

Hmm ja det går bedre i Italien og Polen end det gør i de muslimske lande
Synes du ikke det ?
Eller mener du at Italien er mindre demokratisk end Mellemøsten ?
Eller er det ca det samme
Jeg har vidst i øvrigt aldrig sagt noget pænt om kristendommen ?
Jeg synes alle missionerende religioner er noget skidt

Sider