Læserbrev

Diskrimination er ikke religionskritik

Debat
8. oktober 2016

Sebastian Lukas Bychs skriver i kronikken »Venstrefløjen er i krig med sine egne idealer« (30. september), at venstrefløjen skal være mere religionskritisk. Jeg er sådan set enig: Vi skal grundlæggende have rejst en debat om religionens indflydelse på det danske samfund.

Som tilhænger af en sekulær stat, finder jeg det problematisk, at religion stadig har så stor en indflydelse på samfundet, og at vi for eksempel har en statsreligion, religiøse helligdage, og at vi tager børn ud af folkeskolens undervisning for at indoktrinere dem med en bestemt religion.

Men det virker, som om Sebastian Lukas Bych køber højrefløjens præmis om, at islam er en trussel. Han mener, det er nødvendigt med et forbud mod religiøs påklædning og at screene holdninger for at sikre, at vi kun giver statsborgerskab til dem, der deler vores demokratiforståelse.

Det er ikke religionskritik – det er religionsnægtende.

Ja, vi skal turde at sætte spørgsmålstegn ved fastgroede normer, men vi skal ikke forhindre folk i at udøve deres religion gennem politisk tvang. Det er en falliterklæring, hvis man ikke mener, at den demokratiske samtale er stærk nok i sig selv og derfor giver sig til at underminere den gennem lovgivning.

Sebastian Lukas Bych skriver også, at venstrefløjen historisk set har været god til religionskritik. Det er korrekt. Problemet er bare, at Sebastians kritik ikke handler om religionens rolle i et større samfundsperspektiv. Hans kritik går ud på at bashe nøje udvalgte praksisser hos muslimer – og så pakker han det ind, så det ligner religionskritik.

Det er frastødende, når nogen hæver deres værdier over andres og leger dommer over rigtigt og forkert. Sådan en opførsel har indtil videre været forbeholdt højrefløjen.

Jeg håber, at Sebastian Lukas Bych står alene på venstrefløjen, når han vil forhindre danskere i praktisere deres religion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der var flere graverende logiske fejl i Sebastian Bychs kronik >Venstrefløjen i krig med egne idealer<. Mest meningsforstyrrende og ikke så lidt ironisk, var hans fejlfortolkning af de 'almengyldige principper om ligestilling, demokrati og mangfoldighed', der ellers er centralt i hans argumentation omkring 'et demokratisk screeningssystem', burkini mv.

Desværre har megen kritik af Sebastian Bych, og andre indlæg med lignende argumentation, også tendens til at bevæge sig ud i absurde misforståelser og forglemmelser.

Det burde ikke være nødvendigt at nævne, blandt tænkende mennesker i et relativt oplyst og civiliseret land som Danmark, at det netop er de bærende demokratiske principper der gør at 'screening for demokratisk sindelag' ikke kan accepteres under nogle omstændigheder(man skal være vanvittig for bare at overveje det!). Samt at forbud mod bestemt beklædning eller adfærd, på offentlige arealer, alene kan ske ud fra alment gældende sikkerheds- eller ordensmæssige hensyn.

Men det burde heller ikke være nødvendigt at nævne, at de samme bærende principper; specifikt retten til tanke-, menings- og religionsfrihed, også betyder at samfundet har pligt til at sikre de rammer der giver alle borgere de videste muligheder for at udøve denne ret. Pæne ord er ikke nok.

Dette betyder konkret,at vi har pligt til at sikre danske børn et bredt fundament af viden og dannelse samt trygge og frie rum til deres kognitive udfoldelse - uanset deres etniske eller filosofiske forudsætninger.
Ellers har frihedsrettigheder har ingen substans.