Klumme

Jeg dyrker karse, men jeg dyrker ikke sex

Mænd får fisse. De får noget på den dumme. Det er mandesnak. I mændenes verden er sex noget, man får. Hvad får kvinder. Får de pik? Alle ord virker impotente
Debat
17. oktober 2016

Dengang i 1970'erne, hvor jeg altid var 20 år ældre end alle de andre, sagde en ung kvinde til mig: »Vi har været sammen et par gange, men vi har aldrig været kærester.«

Hvorfor mon hun sagde det – jeg havde jo ikke spurgt? Sådan noget spurgte man bare ikke om!

Og så … kærester? Det var noget fra gamle dage, noget med karle og piger, noget med træsko og bondepigeforklæde og høstakke. Var det ord nu kommet til ære og værdighed hos moderne unge? Og hvad sagde vi i grunden inden? Altså om at have sex, som det hedder i dag?

Have sex. Findes der et mere usexet udtryk?

Man sagde da ingenting. Højst prøvede man sig frem: Var du sammen med ham? Har I … og så ikke mere. Og så var der noget, der hed at ’komme sammen’. Som fast par. Men ’gå i seng sammen’ – det kunne vi til nød sige om andre, ikke om os selv.

Da jeg selv var i begyndelsen af 20’erne, var vi fire sexlystne studerende piger, som regelmæssigt gik på værtshus for at … ja, for hvad? For at finde en fyr at gå i seng med? For at finde den eneste ene?

Det overlappede. Vi var normalt forelskede i flere dage efter. Men vi havde ikke sprog for det, der foregik i de forskellige senge. Til nød spurgte vi: Horede I? Det føltes ikke frækt, heller ikke gammeldags, det føltes bare sagligt. Elskede I? Nej, de ord kom senere.

Var det godt? Det spurgte vi slet ikke hinanden om. Heller ikke noget med, hvordan vi gjorde. En enkelt information husker jeg fra dengang, jeg var meget nybegynder.

En af de andre forklarede mig noget om teknik: Man kan jo også, du ved … først den ene og så den anden … Det spekulerede jeg længe over – var det mon det, der også hed en 69'er? Det er jeg ikke så sikker på i dag.

Kønsorganerne havde vi ingen ord for. Pik, kusse, fisse? Ikkeeksisterende. Engang var der en pige, der fortalte om en, der i dag hedder ’en date’: Den var altså meget lille … Og så ikke et ord mere.

Hvad sagde fyrene? De sagde vel bolle og kneppe og pik og kusse, afhængigt af, hvilket miljø de færdedes i.

Men deres ordforråd kunne næppe leve op til den overdådighed, som »at have sex« fylder i Christian Graugårds lille lækre bog Lir med tidens (mande)slang om sex, hvor uskyldige udtryk som at få fisse eller få pik nærmest drukner i mængden.

Til gengæld husker jeg en lille historie, som vi grinede af, dengang jeg var meget ung: Manden, der beroliger sin forargede hustru, som mener at have set noget utilbørligt:

»Nej, nej, den har ikke været inde! Tro mig, jeg kender de mennesker!«

Meget, meget frækt …

I dag er vi vant til lidt af hvert. Alligevel blev jeg lidt overrasket over rubrikken til Ulrik Frosts kronik her i bladet for nylig: »Jeg har fået så meget fisse af feminismen«.

Fisse – i sådan en seriøs avis?

Få fisse – det er mandesnak. Få fisse, få noget på den dumme. Kvinder – får de pik? Får de pik nok? Trænger de til pik? En god gang pik?

I mændenes verden er sex noget, man får. Ligesom man får dame på, og laver damer, og diskuterer om der er damer i jobbet som VVS-mand i Hobro, og den slags.

Så tænker jeg på en gammel novelle af Thomas Vinding: »Fruen kan tro, vinduespudseren har været her!«

Og jeg tænker også: Hvor meget er regulær maskulin appetit på sex – hvor meget er blufærdighed og præstationsangst maskeret som alfahannernes mandehørm? Og hvorfor ved vi så lidt om kvinders sexslang?

Men hvilke ord bruger jeg selv – i dag?

Så få som muligt. I sidste ende virker alle ord impotente, de afmonterer mystikken. Det man/jeg oplever i sex, kan netop ikke udtrykkes i ord, det er derfor vi elsker at dyrke det … åh nej, nej, nu ikke noget med at dyrke sex, please!

Dyrke sex – mit absolutte favorithadeord. Det er sundt at dyrke sex. Kvinder forbrænder 3,1 kalorie i minuttet ved samleje, mænd lidt mere (sikkert i missionærstillingen). Dyrke sex – det ord tager førsteprisen for usexede måder at snakke om sex på.

Dyrke sex, dyrke karse i vindueskarmen. Sex er fløjet ud ad vinduet.

Maria Marcus er psykoterapeut og forfatter

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Erik Nielsen

Det hænder iblandt, at man falder over en artikel eller en kommentar, som formår at sætte ord på ens egne tågede, uformulerede tanker, så det med ét står klart for een, "det er jo sådan det er!"

Søren Ferling

Jeg tror at det meste af de måder at forholde sig og omtale seksualitet på kan rummes i det ene forhold at vi er stadig mere påvirkede af amerikansk seksualitet fra porno og også generelt sprogligt, hvor især unge vælter sig i anglicismer, der oftest giver meningsforstyrrelser.

Man skal vel næsten være glad over at yngre kan finde på at sige 'dyrke sex', for ordet dyrke er ellers på vej ud og bliver erstattet med 'gro'. Unge, journalister o.a. moderigtige 'dyrker' ikke grøntsager - de 'gror' dem.

'To have' har også andre nuancer og bibetydninger end blot 'at få'.

Randi Christiansen

Når en kvinde og en mand dyrker sex, betyder det (bl.a.) at manden lægger sæd på grostedet/kvindens livmoder, og heraf følger ofte, at børn kommer som afgrøde.

Er det usexet?

Søren Kristensen

I min nogenlunde samtidige ungdom skrev Inger Christensen sig ind i litteraturhistorien med en fem-sekshundrede (tæl ikke efter) sider lang digtsamling, som slet og ret hed "det". Hun fik vist oven i købet næsten en nobelpris eller i hvert fald en masse ros for samlingen, selv om den handlede om alt muligt andet end "det". "Det" var nemlig noget man skulle høre om i talesproget hos almindelige mennesker, når en fx sagde i skolegården eller sådan et sted: "- Gjorde i det? - eventuelt suppleret med et så. - Gjorde I det, så? Det er nemlig fuldstændig rigtigt, at der ikke var så mange detaljer ind over dengang (dem kunne man evt. se i Ugens Rapport). Enten gjorde man det eller også gjorde man det ikke, punktum. Og for dem der ikke rigtig kunne finde ud af det, gik der ikke ret langt tid før Nike kom på banen med: Just do it! Budskabet var der sådan set også behov for, alt den stund at befolkningstallet var kraftigt faldende. Kampagnen virkede som den skulle og i dag er balancen genoprettet. Det var sådan set bare det jeg ville sige.

Vi mennesker ved stadig ikke, om vi pr. natur er monogame eller polygame. Men et er sex, et andet er erotik. Sex dyrkes som noget fysisk og kan sidestilles med sport og månedskort til et fitnesscenter. Erotik er en sensuel samhørighed, hvor både fysiske og mentale kræfter deles og udlades i en smuk forening. Og da vi mennesker slet ikke er ens, findes der både swingerklubber og tantra, så der er noget for enhver.

Tina Holmgaard

Christian Graugaard bliver jo med rette rost her. Jeg bliver til enhver tid bekræftet i at han er et af de mest vidende, nysgerrige og poetiske af livets legebørn jeg nogensinde har haft glæden af at lære af. Evigt inspirerende ildsjæl. Så generøs med sine ressourcer. Tænker han har gjort og gør en stor positiv forskel for mange. Artiklen fik mig i øvrigt til at værdsætte at jeg har været heldig at være del af en vennekultur hvor vi har leget med sprog om alle mulige vigtige dele af menneskelig oplevelse og kan kun bakke op om en af denne fine artikkels pointer som jeg læser den, og opfodre til at "lege for alvor" med alt hvad der er at opleve ved sex...sprogligt op på alle andre måder. Skønt at tillade sig selv at værdsætte et kæmpe potentiale for nydelse, at se ressourcen ved at give sex en kærlig sproglig opmærksomhed .

John Christensen

Mænd får fisse som kvinden giver.

Kvinder får pik som manden giver.

Det er give and take - men det slider heldigvis ikke for 5 øre!

Keep it simpel, stupid.

God aften der ude

John Christensen

Knalder vi når vi gør det, så? ;-)