Klumme

Ekstra Bladets skingre røst fra folkedybet giver jo klik

Vilde påstande trækker læsere til. Handler de om indvandrere, sex og terror, trækker de endnu flere læsere til. Det er temmelig sikkert derfor, Ekstra Bladet ikke har kunnet stå for fristelsen til at forklæde rabiate læserbreve som journalistik
19. oktober 2016

Ekstra Bladet er blevet en lille papiravis – men har til gengæld erobret pladsen som landets mest klikkede digitale avis. Den digitale succes er opnået med en dygtig og brugervenlig tilgang til grafik, enkelthed, hårdtslående rubrikker og en udpræget grad af populisme. En anden grund til succesen er, at brugerne i høj grad er blevet inddraget – ikke mindst i den debat-sektion, der hedder Nationen.

I et forsøg på at inddrage de brugere, der er blevet vant til de sociale mediers frirum for vilde anklager, løse påstande og uhæmmet meningstilkendegivelse, har Ekstra Bladet indført en ny form for læserbreve.

Under overskriften ’Folkets røst’ bliver læserbreve sat op som artikler, der for den uforberedte læser fremstår som et journalistisk produkt. Opfordringen fra Ekstra Bladets redaktion lyder: »Skriv om det, du ved noget om. Med Folkets Røst sætter du dagsordenen og bestemmer, hvad andre skal mene noget om«.

I weekenden blev det for meget. Ikke blot for Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge, men også for adskillige andre, der på Facebook kommenterede et debatindlæg med overskriften »TREND KOMMET TIL DANMARK: INDVANDRERE KIDNAPPER DANSKE PIGER TIL SEX«. Indlægget var skrevet af Nicolai Sennels, der er en kendt profil i det ekstreme anti-islamiske miljø og den såkaldte Pegida-bevægelse. I første omgang afviste chefredaktør Poul Madsen kritikken med bemærkningen: »Dette er brugernes eget univers«, ifølge Journalisten.dk.

Det begyndte at ligne en lille shitstorm, men mandag kom Madsen på andre tanker. Nu erklærede han sig enig med kritikerne og forklarede på twitter, at han var på ferie og havde fået fjernet indlægget fra avisens webside.

Weekendens problem med Folkets Røst var ikke en engangsforestilling. Under valgkampen i 2015 måtte avisen fjerne et indlæg – også opsat som en artikel – der indeholdt falske anklager mod Helle Thorning-Schmidts mand. Chefredaktør Madsen mente dengang, at avisen var blevet »misbrugt«.

Avisens ledelse har imidlertid inviteret til misbrug ved at offentliggøre læserbreve på en sådan måde, at de fremstår som journalistiske artikler. Og man kan kun sikre sig mod misbrug, hvis man investerer tid og lidt penge i at styrke den grundlæggende redaktionelle prioriterings- og kvalitetskontrol. Eller bare sikre, at et af de mest basale principper overholdes: En klar adskillelse mellem reklamer, meninger og journalistik.

Nu er Sennels såkaldte debatindlæg fjernet, men de øvrige indlæg står der endnu. Blandt de mest læste på siden kan man finde »Danmark i opløsning – indvandrerbander overtager flere og flere områder«, »Tyskland og Sverige svømmer i terrorister: Danmark i terror-sandwich« og »Forskning: Koranen, ikke sociale eller økonomiske problemer, gør muslimer til terrorister«. De er alle signerede, og skulle man komme i tvivl om, hvorvidt det er en artikel eller et læserbrev, giver redaktionen selv svaret ved at notere, at »artiklen er skrevet af en Ekstra Bladet-bruger«.

Læs også: Et højrepopulistisk propagandaprogram forklædt som et almindeligt debatprogram om islam?

Læserbrevet om indvandrerbanderne er delt på Facebook 1.936 gange, terror-sandwichen 989 gange, koran-forskningen 1.919 gange. Og her ligger formentlig en del af forklaringen på, at Folkets Røst fortsætter, selv om redaktionen øverst til højre på siden forklarer, at det er en Beta-version. Altså en endnu ikke færdigudviklet site. Det handler om at generere trafik. Når de tre omtalte artikler tilsammen er delt mere end 4.500 gange på Facebook, vil interesserede klikke sig frem til dem via Facebook og dermed figurere i statistikken som Ekstra Blads-brugere.

Nu skal man ikke tro, at Ekstra Bladet er den eneste avis eller det eneste medie, der pumper statistikken op ved hjælp af Facebook. Det gør alle, og den nyeste forskning viser, at flere og flere, ikke mindst yngre mennesker, får deres nyheder via sociale medier. Deling af redaktionelt indhold på Facebook er i dag et centralt led i samtlige nyhedsmediers overlevelsesstrategi. Det er heldigvis kun få, der benytter så problematiske metoder som Ekstra Bladet, når det drejer sig om den såkaldte røst fra det såkaldte folk.

Lasse Jensen er mediejournalist

Klummen er udtryk for forfatterens egen holdning

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lene Timmermann
  • Mads Berg
  • Kurt Nielsen
  • Steffen Gliese
  • Benno Hansen
Lene Timmermann, Mads Berg, Kurt Nielsen, Steffen Gliese og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Erik Starup

Det er nødvendigt på ethvert plan at imødegå alle ekstreme højreorienterede ytringer.
Skade blot, at det i disse år kan blive nødvendigt også at imødegå store dele, af de der tidligere befandt sig på midten i danske politik.

@Jens Erik Starup, imødegå hvordan?

Det er i sagens natur vanskeligt at bekæmpe populisme uden at ty til udemokratiske indgreb. Et af demokratiets iboende problemer er, at flertallet ikke er de klogeste. Det repræsentative demokrati (i modsætning til det direkte demokrati) er netop en konstruktion, der skulle modgå problemet. Håbet er, at alle ville stemme på repræsentanter, som delte ens grundholdninger, og samtidig var mere indsigtsfulde en en selv.

Imidlertid kan man konstatere, at jo større et tågehorn folk er (tågehorn anvendt som betegnelse for dumme og ukultiverede, højtråbende ignoranter) - jo mindre respekt har de for fakta og andre menneskers indsigt. Begrebet det postfaktuelle samfund trives i sagens natur bedst hos de, hvis faktuelle indsigt og intellekt er ringest.

@Starup, i almindelighed er artikulerede og indsigtsfulde mennesker bedre i stand til at erkende og acceptere, at der findes klogere mennesker end dem selv.

Løsningen på populismes forbandelse er uddannelse og almen dannelse.

Jens Erik Starup

Du har sikkert ret Jens Winther.
Jeg kom til at tænke på navnet Josef Mengele.
Var hans uddannelse tilstrækkelig?

@Starup, jeg ved faktisk ikke, hvorfor du kom til at tænke på den bizarre person. Jeg kender ikke hans uddannelsesmæssige baggrund, men intelligent anser jeg ham ikke for at have været. Snarere en galning besat af absurde idéer.

@Søren Ferling, "Folkemord udtænkes på universiteter" - øh, det lyder ret postfaktuelt (dvs. i strid med fakta)! Det lyder, som om du aldrig nogensinde har været på et universitet!

"Uddannelse er indoktrinering" - og resten af den sætning er decideret ævlet ordskvalder uden noget reelt indhold. Håber at du hyggede dig med at høvle det lirum larum sammen...

Denne samling xenofobiske skumfiduser goer det naermest umuligt at paapege faktuelle problemer ved indvandringen og multikulturen, man vil jo noedig give Jyllands Post - segmentet friske ideer.

Det ville vaere som at kritisere Israel og faa et LIKE af Hitler.