Læserbrev

De fattige får pisk, de rige gulerødder

24. oktober 2016

Det passer ikke, når politikerne prøver at bilde os ind, at der ikke er råd til velfærd – for der er råd, det er bare et spørgsmål om prioritering.

Regeringens udspil til årets finanslov foreslår skattelettelser for 7,8 milliarder kroner. Et beløb, der ifølge fagforeningen FTF svarer til 27.428 flere pædagoger til landets børn og unge.

De yngste, fattigste, ældste og mest udsatte og borgere betaler regningen, mens de rigeste bliver belønnet med endnu mere.

De seneste 15 års skattereformer har ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd givet den rigeste ene procent en årlig skattegevinst på 95.000 kroner, mens de 10 procent med den laveste indkomst har fået en gevinst på kun 900 kroner.

I samme periode er antallet af offentligt ansatte faldet drastisk. Alene på BUPL’s område er der siden 2009 blevet 4.500 færre pædagoger.

Spørg de offentligt ansatte, og der vil ikke være nogen tvivl: Flere kolleger står langt højere på ønskesedlen end skattelettelser.

Den økonomiske politik er desværre baseret på et menneskesyn, hvor man mener, at mennesker er drevet af økonomiske interesser. Det er dog i den forbindelse tankevækkende, at den rigeste del af befolkningen skal lokkes med skattelettelser for at arbejde mere, hvorimod dem, der ligger i den anden ende af indkomstskalaen, skal trues med færre penge for at ville arbejde.

Den grundlæggende velfærd, som skal sikre et lige og tillidsfuldt samfund, er ved at blive udhulet, og det skaber en polarisering, der truer sammenhængskraften i vores velfærdsstat.

Hvis man fortsætter med de økonomiske stramninger, vil gruppen af børn og unge, der vokser op i fattigdom og udsatte positioner, vokse. Det problem forventer man, at pædagogerne kan løse med en pædagogisk indsats. Men enhver kan jo se, at det regnestykke ikke går op.

Helt absurd bliver det, når vi også kan se, at der forsvinder milliarder ud af statskassen på grund af de kæmpe besparelser, man i en årrække har påført SKAT. Det formodede tab af skattekroner beløber sig nu til 12,3 milliarder kroner. Og først nu foreslår regeringen at rette op på flere års nedskæringer i SKAT.

Den samme genopretning er tiltrængt på de øvrige offentlige områder.

Vi kræver og vil arbejde for en politik, der fordeler samfundets goder mere lige. Vi vil have mere velfærd, der tager sig ordentligt af samfundets børn, unge, ældre og udsatte borgere. For der er råd – men det er et spørgsmål om prioritering.

Marianne Gilbert Nielsen er formand for pædagogernes lokale fagforening BUPL Aarhus

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Carsten Mortensen
  • Hans Larsen
Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

...Selvfølgelig er der råd til velfærd i Danmark, som aldrig nogen sinde har været rigere ind nu. Det er udelukkende en politisk beslutning at tusindvis nu kan se frem til at miste deres bolig, samt den indledende øvelse til at lønnen for lavtlønnede skal væsentlig ned i Danmark. Fra de nuværende ca. 115 kr. i timen til ca. 70 kr. i timen lyder til at være svindler regeringens mål - Socialdemokratiet giver som sædvanlig ikke en lyd fra sig, men er mere bekymret for mænds sexliv.

...Sidste år blev der i øvrigt givet ca. 6.000.000.000 kr. skattelettelser på bil regestreringsafgiften på særligt dyre biler. En Porsche fåes således ca. 400.000 kr. billigere i dag. Så penge er der rigeligt af i Danmark.

...Svindler regeringen vil skabe voldsom fattigdom og hjemløshed i Danmark af princip. Intet andet.

Anne Schøtt, Teodora Hansen, Hans Larsen, Ebbe Overbye og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er et socialt eksperiment, for at efterprøve konkurrencestatens nyliberalistiske ideer.
Når de rige får gulerødder, holder de op med at gøre en indsats, og deres indkomst vil falde. Modsat vil pisken få de fattigste til at arbejde, arbejde mere, så deres indkomst vil stige. Resultatet er indkomstudligning.
For at få valide resultater, er det nødvendigtcat lade forsøget køre i mindst hundrede år.

I Tyskland er der nu over 300.000 hjemløse grundet HARTZ IV. Ifølge det borgelige tyske medie er det et problem. Det svinder og skaber utryghed - Så ved vi hvilket menneskesyn der venter Danmark med svindler Venstres social- og arbejdsmarkeds politik der venter os.

...Velkommen til det "moderne" svindler Løkkeland, hvor mennesket ikke længere har værdi.