Læserbrev

Kunstgødning er nødvendigt

21. oktober 2016

I og med at næringsrige fødevarer produceres i det åbne land og fortæres i byerne, så er kunstgødning nødvendigt. Så længe næringsstofferne efter human fortæring ikke returneres til landbrugsjorden, giver det ikke mening at tale om miljømæssigt bæredygtigt landbrug.

Hvis vi for eksempel ønsker 100 procent økologi, kan det slet ikke realiseres, før befolkningen påtager sig opgaven at rense deres organiske efterladenskaber, så det kan tilbageføres til dyrkningsjorden på forsvarlig vis – det vil sige uden miljøfremmede stoffer og sygdomsfremkaldende organismer.

Populært sagt skal det blive muligt for bybefolkningen at returnere lorten til den jord, den kommer fra, før vi kan udfase kunstgødningen.

Økologi er klart den betydeligste driftsform inden for det eksisterende landbrug – men det skal udvikles. Nok dyrkes det uden brug af pesticider, men for at kompensere for næringsstoftabet må økologerne anvende husdyrgødning fra konventionelle landbrug – og man kan godt spørge, hvorfor svinegylle er mere økologisk end ren kunstgødning.

Det ikke nok, at vi tror, noget er bæredygtigt. Vi skal måle og italesætte den miljømæssige bæredygtighed reelt og faktuelt.

Problemet er mest prekært for fosfors vedkommende. Fosfor er et begrænset råstof, der i det nuværende kredsløb med regn- og spildevand udledes til søer og have, hvor det bundfældes. De globale mineforekomster angives at være udtømte inden for 50-200 år.

Alt dette er ikke ny, men snarere fortrængt viden, da det ikke er i nogen fødevareaktørs interesse af bringe frem for befolkningen.

Der skal turbo på målrettet forskning og udvikling med henblik på at genudvinde næringsstofferne fra vort spildevandsslam og organiske affald i så ren en form, at det kan tilbageføres til markerne som biogødning.

Kun i takt med at den recirkulerede biogødning indfases, kan kunstgødningen udfases og vores fødevareproduktion blive næringsstofmæssig bæredygtig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Du har da helt ret i, at man ikke blot kan udpine jordens frugtbarhed - fjerne de for planterne nødvendige næringsstoffer uden at erstatte dem - helst ved tilbageføring (gødning/dybstrøelse fra ejendommens egne dyr samt gødning fra konsumenterne) - suppleret efter behov med bedst mulige anden form for gødskning.
.

Sune Aagot Sckerl

Det er utrolig centralt at fosfor recirkuleres, helt korrekt at vi indenfor få generationer kan have en situation hvor der opstår mangel på fosfor hvilket vil betyde markant nedgang i Verdens fødevareproduktion. Konsekvenserne skal man ikke tænke længe over. I Danmark er vi heldigvis rigtig gode til at genanvende biogødning (lig landbrugsgodkendt spildevandsslam), knap 80% genanvendes i dag. Vi er således førende i Europa udi at genanvende denne ressource hvor også organisk materiale og andre næringsstoffer tilbageføres til jordbruget. Dette på en sikker måde under skrappe grænseværdier og kontrol. Regeringens "Ressourcestrategi" betyder dertil at kommunerne nu er begyndt at bede os borgere om at udsortere madaffald, hvilket bringer mere fosfor i kredsløb, retur til biogasanlæg og derefter til markerne.