Læserbrev

Er menneskerettigheder også forældede?

Debat
3. oktober 2016

Debatten om hvorvidt flygtninge- og statsløsekonventionen er forældet, har længe taget spalteplads i medierne.

Nu sætter Dansk Folkeparti tilsyneladende også spørgsmålstegn ved menneskerettighedskonventionerne.

Som en del af 2025-planen ønsker DF, at der skal indføres et forbud mod religiøs hovedbeklædning i folkeskolen. Martin Henriksen uddyber til Ritzau: »Et diskret kristent kors er O.K., en lille davidsstjerne eller en halvmåne i halskæden kan også gå. Det er det markante tørklæde, vi går efter.«

Kampen om tørklædet er for mange blevet et symbol på kampen mod kvindeundertrykkelse. Men at tvinge kvinder og små piger til at tage tørklædet af, er det samme som at tvinge dem til at tage det på: Det er et brud på deres egen frie vilje.

Børnekonventionen stadfæster barnets ret til frit at bestemme og praktisere sin tro.

Da Danmark underskrev konventionen i 1991, forpligtede man sig til at »respektere barnets ret til tankefrihed, samvittigheds- og religionsfrihed«.

Det er afgørende for SF, at der gøres op med de kulturer som tvinger små piger til at bære tørklæde, men DF’s vej er den helt forkerte. Ikke alene bryder DF med retten til religionsfrihed, de gør det ovenikøbet på et diskriminatorisk grundlag.

FN’s Konvention om Borgerlige og Politiske Rettigheder art. 2 og den Europæiske Menneskerettighedskonvention art. 14 sikrer, at alle rettigheder er sikret alle mennesker – uden forskelsbehandling på grund af køn, race eller religion.

Religionsfrihed sikres af samtlige menneskerettighedskonventioner.

Danmark var i mange år et foregangsland, som satte en stor værdi i at kæmpe for menneskerettighederne. I håbet om at menneskerettigheder fortsat kan være en dansk værdi, fristes man til at spørge: Mener DF også at menneskerettighedskonventionerne er forældede?

Holger K. Nielsen er medlem af SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her