Læserbrev

Mere indflydelse til universitetsansatte

Debat
22. oktober 2016

Regeringen vil skærpe den politiske indflydelse på universiteterne ved at give Uddannelses- og Forskningsministeriet direkte indflydelse på universitetets bestyrelse; hvem der er bestyrelsesforperson, og hvem der er eksterne medlemmer. De interne repræsentanter fra universitetet skal fortsat vælges ved kollegiale valg.

Jeg er medlem af bestyrelsen for Roskilde Universitet – som repræsentant for det videnskabelige personale – og min refleksion er denne: Vi styres i forvejen af de tvungne forandringer, der følger med diverse reformer og besparelser.

For nuværende er det derfor en vigtigere opgave at skabe forhold, som igen kan engagere og involvere universitets ansatte. Dér er kæden nemlig hoppet af.

Der er også problemer ved at have en bestyrelse med eksternt flertal. De eksterne medlemmer bidrager med input, der beriger universitetet, men rektoratet er for eksempel afhængigt af, at bestyrelsen tiltræder rektoratets indstillinger til beslutning – og helt uafhængige af de kollegiale organers indstilling. Derfor sker det også, at rektoratet indstiller beslutninger, som de formoder, at bestyrelsen vil stemme for.

Rektoratet skal altså lytte godt efter bestyrelsens ønsker, prioriteringer og holdninger, men behøver ikke at lytte til de kollegiale organer – det vi sige de akademiske råd og hovedsamarbejdsudvalg. Disse organer kan blive hørt, men de har ikke længere nogen beslutningsmyndighed.

Ulemperne ved dette er dels, at det bliver personer, som ikke nødvendigvis har den bedste indsigt i universitetets drift og udviklingsbehov, der bestemmer, og dels at involveringen og engagementet blandt universitetets personale og studerende falder. Og det er skadeligt for dynamikken og samarbejdet på universitetet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Vi vil have styrelsesloven tilbage.