Læserbrev

Ny kontanthjælp og nyt menneskesyn

Debat
10. oktober 2016

I sidste uge var der åbningsdebat i Folketingssalen. Som ordfører for beskæftigelse og socialpolitik bed jeg særligt mærke i Venstres udlægning af kontanthjælpsloftet, som de nærmest beskriver som en kærlig håndsrækning til kontanthjælpsmodtagerne. Det er jeg mildest talt uenig i.

Regeringens kontanthjælpsloft kommer til at ramme dem, der i forvejen har en usikker tilværelse og ville ønske, de kunne arbejde.

Kommuner og specialister vurderer, at cirka tre fjerdedele af dem, der i dag er på kontanthjælp, har fysiske eller psykiske lidelser og derfor ikke kan tage et arbejde. For dem er den eneste effekt af kontanthjælpsloftet, at de og deres børn bliver mere fattige.

Finansministeriet har selv estimeret, at kontanthjælpsloftet vil give cirka 7.000 børn en hverdag i fattigdom, hvilket i sig selv burde være grund nok til at rulle hele kontanthjælpsloftet tilbage.

Regeringen håber, at kontanthjælpsloftet kan presse kontanthjælpsmodtagerne i arbejde. De har nemlig en idé om, at kontanthjælpsmodtagere foretrækker at gå derhjemme på offentlig forsørgelse frem for at tjene deres egne penge og indgå i sociale arbejdsfællesskaber.

Det er dét menneskesyn, som kontanthjælpsloftet er et udtryk for: Mennesket er grundlæggende dovent og asocialt.

Mit menneskesyn er meget anderledes: Jeg tror, at alle mennesker ønsker at arbejde, fordi det giver selvtillid at kunne bidrage til ens egen og samfundets økonomi, og fordi det giver faglige udfordringer og sociale netværk.

Desuden klinger sætningen »det skal kunne betale sig at arbejde« noget hult, når man vil have folk til at tage et job, de ikke har en chance for at finde. Der er i øjeblikket langt flere ledige mennesker end ledige job.

Vi er det land i verden, hvor folk har mest tillid til hinanden. Alligevel har vi baseret vores beskæftigelsessystem på tvang og kontrol. I Alternativet vil vi bruge de milliarder, som man i dag anvender til tvang, kontrol og administration, til at gøre tilbuddene om opbakning, hjælp og opkvalificering til de ledige så gode, at folk vælger dem uden at blive tvunget til det.

Vi ønsker et system, der er baseret på tillid frem for kontrol, for vi tror på menneskets iboende virkelyst og interesse i at bidrage til samfundet. Derudover ønsker vi at forny vores syn på arbejde, så det er den værdi, du skaber og ikke den løn, du får, der giver dig status her i samfundet.

En tilbagerulning af kontanthjælpsloftet ville være første skridt på vejen.

Torsten Gejl er ordfører for beskæftigelse og socialpolitik i Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Man må i al fald sige, at det er lykkedes regeringen og pressen i fællesskab, at gøre kontanthjælpsmodtagere mere utrygge, mere tilbøjelige til at påtage sig underbetalte møgjobs og at udvikle en vedvarende mistro til det system, som koster så mange penge og ikke hjælper på andet end de systemansattes egen økonomi.

Kirsten Lindemark, Kurt Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

- ....og mobningen af kontanthjælpsmodtagere og andre udsatte grupper.