Med sin 2025-plan går Løkke & Co. nok engang efter de studerende. Først blev dimittendernes dagpenge beskåret, og nu skal de unge så helt undvære dagpengene den første måned efter studierne. Hvordan tror regeringen, det vil påvirke de unges lyst til at forsikre sig?
Dagpengereformen fra oktober 2015 er ikke engang trådt i kraft, før regeringen nu spiller ud med nye ønskede forringelser for dimittenderne. Reformen indebærer blandt andet, at dimittendernes dagpenge fra årsskiftet 2016-17 skæres med knap 13 procent for ikke-forsørgere – det vil sige langt de fleste studerende.
Og for nylig har regeringen så offentliggjort sin 2025-plan. Her hedder det blandt andet, at alle dimittender, som er ledige lige efter studiet, skal undvære dagpengene den første måned. Denne såkaldte karensmåned blev ellers pillet ud af dagpengereformen – men har nu altså møvet sig ind igen.
Det danske dagpengesystem står og falder med, at de nye generationer finder forsikringsordningen attraktiv. Nu ønsker man nok engang at skære i ydelserne til de unge med risiko for, at de vender a-kasserne ryggen. Uden dén fødekilde er der intet holdbart dagpengesystem.
Dagpengesystemet er en solidarisk forsikringsordning, der kræver opbakning for at bestå – så drop gamblingen med en af grundpillerne på det danske arbejdsmarked. Erhvervslivet har brug for fleksibel arbejdskraft for at kunne konkurrere på et globalt marked – og lønmodtagerne har brug for den sikkerhed, der følger med dagpengene.
Endnu er opbakningen stor – cirka syv ud af hver 10 personer i arbejdsstyrken har forsikret sig mod arbejdsløshed med et a-kasse-medlemskab.
Kære regering – hold nu op med nærmest permanent at skabe usikkerhed om tilslutningen til og dermed finansieringen af dagpengesystemet.
I risikerer at tabe mere, end I overhovedet kan forestille jer.
Lars Qvistgaard, Per Clausen og Lars Werge er hhv. formand for Akademikerne, bestyrelsesformand i Magistrenes A-kasse og bestyrelsesformand i AJKS
Man har jo længe arbejdet for at udelukke fagforeningerne, mens man holdt gode miner til samarbejde.
Det er klart, at man ikke kan presse lønningerne ellers...
De gode forhold i uddannelsessystemet sløjfes gerne for besparelser, det ville også være godt med en manglende konkurrence til niveauet hos Venstres folketingsgruppe!
Vi er under angreb fra vores egen regering, der ligesom har erklæret undtagelsestilstand.
Tryghed - er da noget vi giver boligejerne (alle de rige!).
V: 24 mia. kr.
A: 30 mia. kr.
Endelig kan man jo også lige nævne EU projektets mål med at udligne forskelle imellem medlemslandenes sociale systemer.
Det vil samtidig sætte lønnigerne under pres, og det flugter også EU projektet, som vi godt giver fingeren hver gang vi bliver spurgt.