Læserbrev

Skal SU’en nu være robust?

Debat
17. oktober 2016

Robusthed er det nye buzzword i dansk politik. »Et robust SU-system« er således overskriften for regeringens planlagte SU-besparelser.

Robusthed er åbenbart regeringens vigtigste argument for at skære 20 procent på SU’en. Ifølge regeringen er SU-systemet nemlig under et stort pres fra udenlandske studerende.

Lad os se bort fra at kun under tre procent af udgifterne til SU går til udenlandske studerende og kigge nærmere på argumentet. Det er nemlig foruroligende selvmodsigende.

På den ene side vil regeringen skære i SU’en for at få færre udenlandske studerende, som modtager SU. På den anden side mener regeringen, at de studerende skal droppe deres brok, for de har jo stadigvæk verdens højeste SU.

Regeringens løsning er et bluffnummer af dimensioner. Det er svært at forestille sig mange udenlandske studerende, der vil lade sig afskrække af regeringens besparelser.

Der ligger intet i forslaget, som kan forestilles at begrænse antallet af udenlandske studerende på SU.

Derimod dækker SU-forringelserne formentlig over regeringens ambition om styk for styk at skære i velfærdsydelserne.

Argumentet om manglende robusthed kan man på samme vis bruge til at skære i dagpengene, kontanthjælpen, førtidspensionen eller børnepengene.

I ly af myten om velfærdsturister vil højrefløjen afvikle velfærdsstaten. Lige nu står SU’en for skud, men regeringens argumenter for SU-forringelserne varsler et angreb på hele den danske velfærdsmodel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det der med udlændinge er bare for at gøre dansk folkeparti tilfredse.

SU'en skal være tilstrækkelig, hvilket indebærer, at det f.eks. også skal være muligt at kunne foretage rejser, som har en grad af faglig relevans.
At studere er en privilegeret status i samfundet, men forsvaret for den er, at den er helt grundlæggende nødvendig i vores civlilisation, OG at SU'en netop gør det muligt for alle, der kan og vil, at vælge at sætte sig udenfor det produktive liv for i stedet at gøre os allesammen klogere og løse opgaver, der kræver denne langsomt opbyggede fond af viden.